Recept Houskové kynuté knedlíky

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Houskové kynuté knedlíky

Úvod

Sice je tady knedlíků hodně, ale tenhle jsem nenašla. Tak jej vkládám, kdyby někdo našel stejný recept, vymažu.

Postup

Z toastového chleba odkrojíme kůrky a nakrájíme na kostky. Dáme do pekáče, poklademe vločkami másla a osušíme v troubě - měl by zůstat bílý, ale křupavý. Vyklopíme do zadělávací mísy, přidáme mouku. Mléko se žloutky, solí, a droždím rozšleháme. Touto směsí zaděláme těsto a dobře prohněteme. Necháme vykynout. Uděláme 2 šišky knedlíků, vaříme 30 minut.

Recept je z kategorií: Knedlíky


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.03.13 vloženo
  • 36985x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + kynutí

Ingredience

  • 500 g hrubé mouky
  • 8 plátků toastového chleba bílého
  • 20 g droždí
  • 300 ml mléka
  • 20 g másla
  • 1 ČL soli
  • 2 žloutky

Doporučená příloha

  • cokoli, k čemu to jde

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 19.10.13 12:33

Chlieb nebol toustový. Kôrky som neokrajovala. Chlieb som po nakrájaní opražila na masle na panvici.
Knedlíky som robila na pare. Hotové knedlíky som potrela maslom.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 15.05.13 14:47

Skvělé knedle…
Vařila jsem je ve vodě a překvapily mě tím, že po vaření byla voda jen kalná, ale čistá - bez drobků. Nebyly ani oslizlé a nádherně se krájely…
Líbí se mi ta chuť opraženého pečiva.
Neměla jsem toastový chleba, tak použito úměrně tomu „polosuchých“ rohlíků.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Houskové kynuté knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1081 příspěvků 19.08.13 08:37
Varianta pro spěchající

Včera jsem opravdu hodně spěchala, tak jsem místo droždí dala prdopeč. Knedlíky jsou také výborné, pravda, není to zcela tak úplně…, ale jde to.

 
Labužník jandule02
1081 příspěvků 30.05.13 16:55

Parles, netřeba, ale je to lepší, věř mi.

 
parles
294 příspěvků 21.05.13 16:43

Opravdu skvělé knedlíky! A okrajovat kůrku z toustového chleba není potřeba.

 
Zuzka1973
1917 příspěvků 16.05.13 20:08

@birkana Viď? ;)
U nás taky byla obrovská chvála, tak musím nějakou alespoň symbolicky, poslat janduli :kytka:

 
birkana
1654 příspěvků 16.05.13 18:15

Uvařila jsem, oba jsme si dali tuplovanou porci, že jsme se ani hnout nemohli ;) Taková drobnost (to opečení) a jak je ten knedlík hned jiný. @Labužník jandule02, máš :kytka: :kytka: :kytka:

 
Zuzka1973
1917 příspěvků 15.05.13 17:26

@birkana Já zase housky do knedlí sem tam opražila na pánvi, ale nasucho… Ovšem podle tohoto receptu, pěkně v troubě a s tím máslem, to nemá chybu… opravdu je ten rozdíl příjemně znát :palec:
Do špekových, tam je to jasný, ale to je na pánvi a ještě to chytne čmuch po špeku a cibuli. Tady je to nakonec moc dobrá jemná chuť, no, však sama zítra uvidíš ;)
Myslela jsem si, že stran knedlíků už mě nemůže v životě nic zaskočit, co druhů už jich člověk vyzkoušel… a ejhle, může… a naštěstí velice příjemně :)
Alespoň mám další knedle do sbírky, dobrých příloh není nikdy dost :)
Takže: ještě dlužím poděkování autorce :kytka:

Příspěvek upraven 15.05.13 v 17:29

 
birkana
1654 příspěvků 15.05.13 17:05

Housku jsem opékala vždy jen do špekových knedlů, ale tam se smaží na špeku cibule a nakonec se slabě opeče žemle. Určitě znáte, nebudu se rozepisovat :think:

 
birkana
1654 příspěvků 15.05.13 17:00

Hmmmm… houstičku lehce opéct s máslem, to zní skvělě. Takže zítra vařím klasiku, vepřový a zelí mám :potlesk:

 
Zuzka1973
1917 příspěvků 15.05.13 16:43

@Ačraj Že tys mě tajně sledovala? :D Já se přiznám bez mučení: já jich stihla jen tak, nasucho, spořádat asi 6 plus špičky… :mrgreen: Oni jsou vážně dobrý i jen tak… Když jsem byla tázána, kdeže jsou ty knedlíkový prdelky, musela jsem lhát :oops: jako že se rozpadly a musela jsem je dát pipinám… ještě, že pipiny neumí žalovat, jistě by napráskaly… Mimochodem - ty špičky byly moc dobrý… tak, a teď jen musím doufat, že tenhle komentář nenajde nikdo z rodiny :D :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 15.05.13 15:01
Knedlíky

Zuzko, ty se Ti tedy povedly, dala bych si i jen tak suché, bez ničeho. :P :mavam:

 
tlustá bába
1201 příspěvků 26.04.13 15:57

Též někdy opékám, jsem-li v dobrém rozmaru.
Sůl a droždí - to by chtělo technologa, nevím co a je-li na tom něco pravdy, ale to víš, co se v mládí naučíš. Třeba, že děti nosí čáp a vrána, taky ptákovina, ale říká se to pořád. :lol:
A Ježíšek existuje.
Velkovýroba knedlíků mě čeká zítra, tak doufám, když tu mám tolik řečí, že je nezmrvím. :lol:

 
Labužník jandule02
1081 příspěvků 26.04.13 12:48
Rozdíl je v tom,

Že když se těsto klasicky zadělá a nakonec se přidají žemle, tak při řezu vznikne klasická mozaika. Když se zvolí tento postup, tak není mozaika znát, i když při pohledu zblízka tam je naznačená. Léta jsem dělala klasiscké houskové, pak mi jednou děti sežraly žemle a na skladě byl jen tousťák. Aby se nerozpadl, tak jsem ho trochu opekla. Při obědě všichni říkali, jak se mi tentokrát knedlíky povedly a abych je tak dělala pořád. Takže dělám. To jen na vysvětlenou. Těsto vykyne i se solí, když je trochu v teple.

 
tlustá bába
1201 příspěvků 25.04.13 13:37

Ahoj, už je to dlouho, tak pořádně nevím, na co jsem myslela s tou péčí, asi se to spíš týkalo psané formy.
Sůl (nešlo o množství): mě babička učila, že sůl a tuk nemají přijít do přímého kontaktu s droždím, že by nevzešlo, sůl do mouky a promíchat, přidat kvásek, nebo rozdrobit droždí, přehodit moukou a případně přidat tuk (vím, že v knedlících není, jen cituji babičku) a rychle zadělat. Ale, jestli Tobě vychází tento postup, tak proč ne.
Housky opečené, i neopečené přidávám až nakonec hnětení - do hotového těsta. Babička kostky žemlí pohodila na těsto, než ho dala kynout a zapracovala je až při tvarování knedlíků, stejně se pak musí nechat odpočinout. Tak vidíš, jak jsme každý jiný. :mavam:

 
Labužník jandule02
1081 příspěvků 24.04.13 12:21
Je to přeci žlutý

Díky za opravu, takové „překlepnutí“ se mi již léta nestalo.
Tlustá bába: v podstatě ani moc nesolím, ale do knedlíků je lžička (malá rovná) akorát. Toastový chleba přidaný do těsta by se okamžitě při zadělávání rozpadl. Proto to "osušení v troubě.

 
Roomanka
205 příspěvků 21.03.13 21:39
Díky za žloudky!

Jandule02, díky za slovo žloudek, tetelím se jako při Milošově cerelu! :-)
Jako bych slyšela svoji babičku, ta přesně takhle mluvila. A když neslyšela nebo nerozuměla, neřekla „co, prosím nebo cože“, ale křičela „čeho?“ :hug: ´
Co se týče toho droždí, já bych do toho šla klidně naprudko. V pekárně se mi to taky mele bez kvásku, tak proč ne v rychlých rukou?

 
Roomanka
205 příspěvků 21.03.13 21:22
Díky za žloudky!

Jandule02, díky za slovo žloudek, tetelím se jako při Milošově cerelu! :-)
Jako bych slyšela svoji babičku, ta přesně takhle mluvila. A když neslyšela nebo nerozuměla, neřekla „co, prosím nebo cože“, ale křičela „čeho?“ :hug: ´
Co se týče toho droždí, já bych do toho šla klidně naprudko. V pekárně se mi to taky mele bez kvásku, tak proč ne v rychlých rukou?

 
tlustá bába
1201 příspěvků 20.03.13 21:26

Když přeperou tu sůl, tak si poraděj´.
Jandule jedna, nějak se mi zdá, že je věnováno víc péče tomu chlebu, než těstu, alespoň v psaném textu. Ty kostičky bych přidávala až do těsta, takhle se mi jeví, že je dost zbytečné, vypékat je do křupava. Ale třeba to vyšlo, co já vím.
Nekritizuju, jen uvažuju. :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 20.03.13 18:15
+

Kvasnice tak naprudko, žádnej kvásek?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist