Recept Houbová polévka z Francie

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Houbová polévka z Francie

Postup

Veloute de Champignons Sauvages ( francouzký název polévky)

Dát sušené houby do kastrolku s 250 ml vývaru a přivést do varu. Sundat z ohně a nechat stát 30-40 min. Ve velké pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli a smažit do zlatova. Přidat česnek a žampiony a dusit je 4-5 min. pak přidat sůl, pepř, tymián, oříšek a posypat trochou mouky.

Smažit ze stálého míchání 3-4 min. Přidat Madeira víno, nebo sherry, zbývající vývar, stroček nálevkovitý ( sušené houby) a jeho vodu a pomalu vařit přikryté po 30-40 min. Nechat trochu vystydnout a pak po částech rozmixovat. Vrátit do hrnce, přidat créme fraiche, nebo kyselou smetanu. Prohřát a servírovat s posekanou petrželkou.

Recept je z kategorií: Krémové polévky



Nahlásit recept

  • 10.04.02 vloženo
  • 10752x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 30g sušených hub - používám stroček nalévkovitý
  • 1.5 litru kuřecího vývaru
  • 30 g másla
  • 2 cibule na hrubo nakrájené
  • 2 česneky na hrubo posekané
  • 900 g lesních hub nebo žampiony na plátky nakrájené
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky oříšku nastrouhaného
  • 2-3 lžíce mouky
  • 125 ml Madeira nebo suchého sherry
  • 125 ml créme fraiche (recept je na Labužníku), nebo kyselé smetany
  • sůl a pepř
  • posekaná pažitka na ozdobu

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Houbová polévka z Francie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Houbová polévka z Francie - Babi

polévka byla krásně voňavá a vynikající. Créme fraiche v polévce byla lahůdečka!

Přeji hezké svátečky!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Omlouvám se, omlouvám se! Staročeský Kuba není polévka, ale předkrm ;o)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Další ztracený příspěvek. Lassienka se ptala, co to je za houbu co používám, že o ni nikdy neslyšela. Poslala jsem obrázek Stroček

Musím se však přiznat, že jsem si jej nasbírala ve Švédsku a na Jesenicku jsem ho zatím neviděla. Lze však použít sušené hřiby, lišky, smrže atd. Stroček se však krásně suší a má nádhernou chuť a vůni. Používá se prý do Staročeského kuby, kteroužto polévku pěkně zbarví do tmava. Recept na polévku je Zde

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Jeden ze ztracených příspěvků. Odpovídala jsem v něm Juditě, že si dobře pamatuji, jak jsem skupince lidí co pro mě pracovali uvařila několikachodovou večeři s francouzským námětem. Všem polévka moc chutnala a vyžádali si recept.

Judita bohužel již na Labužníku není a zajisté víte proč!

 
Judita
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Báječná houbová polévka z Francie.

Uvařila jsem polévku podle receptu a byla nad očekávání výborná. Babi, děkuju za inspiraci.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist