Recept Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Postup

Klasickým způsobem si připravíme bramboráky.

Na kapce oleje vyškvaříme bůček nakrájený na kostičky, potom je vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli. Pak přidáme předem namočené houby, osolíme, a dusíme. Podléváme vodou z namočených hub. Když se všechna voda vypaří, stáhneme z plamene. Na jiné pánvičce zprudka orestujeme plátky vepřové panenky, osolíme a opepříme. Servírování: na talíř položíme jeden bramborák, na něj rozložíme maso a houby s cibulí a bůčkem. Přikryjeme druhým bramborákem a je hotovo.

Recept je z kategorií: Vepřové maso



Nahlásit recept

  • 18.11.09 vloženo
  • 6549x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 2 bramboráky - koupené, nebo připravené podle vámi oblíbeného receptu
  • 5 plátků vepřové panenky
  • 1 menší cibule
  • 1 plátek uzeného bůčku
  • menší hrst sušených hub
  • kapka oleje
  • sůl
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.09.10 17:59

Diskuse k receptu Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
dag
527 příspěvků 21.11.09 15:29
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

děkuji za účast děvčata.Dagmar

 
noskovice
1323 příspěvků 21.11.09 14:27
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty-dag,

to už si Tě vyhlídli, když jsi peníze vybírala a jenom čekali na dobrou příležitost. Nikdy nenos všechny peníze v jedné peněžence, ale rozděl si je různě po vnitřních kapsách, aby Ti aspoň něco zůstalo.

 
bedla  21.11.09 13:40
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty ... dag ne, ne ...

sledovat, koho mám za zády … vyplácí se to. Věřím, je to velmi nepříjemné.

 
dag
527 příspěvků 21.11.09 13:20
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty - Esmeraldo

To je hezké a je z toho cítit radost a to je fain.
Já se dneska moc fain necítím, porotože včera při velkém dohadování s řeznicí, jaké že má být to správné maso na španělské ptáčky jsem byla našimi nepřízpusobivými občany, jinak řečeno cikány okradena. V portmonce mimo značného obnosu, chystala jsem se nakupovat na Mikuláše, jsem měla všechny možné doklady.Takže teď bude poněkud delší dieta a zdravé pěší procházky po úřadech.
Měj se a portmonku držet mezi zuby.

 
esmeralda
4799 příspěvků 21.11.09 07:31
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty - Dag,

i u nás se kvůli dětem vymyslelo několik unikátních názvů.
Kdybych jim totiž řekla, že jedí v polévce dršťky, tak by mi to nepozřeli.
V Oz totiž každý ví že jsou jedovaté. ;-))
A když jsem do toho ke konci vaření přidala něco řapíkatého celeru nakrájeného na plátky, řekla jsem jim že jsou to kousky krokodýla.
Odtud tedy název Crocodile Soup neboli Krokodýlí polévka. Za to už se nestyděly.
Dnes jsou dětičky dospělé a vaří si sami Crocodile Soup s radostí.
Ještě větší radost mají když jim ji uvaří maminka.

 
dag
527 příspěvků 20.11.09 21:21
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Tak vidíš Esmeraldo.
Moje maminka dělala mému synáčkovi,který byl lehce asthenický plněná kuřecí stehna takovou tou jako velikonoční nádivkou. Během pečení se stehna nafoukla a byla baculatá a lesklá a synáček papal, až mu praskalo za ušima. A aby účinek byl dokonalý, tak jsme těm baculkám říkali medvědí tlapy.Chodili k nám na ně i jeho kamarádi. Dneska je pečeme vnukům a jejich kamarádům a všichni jim říkáme po tom medvědovi.

 
esmeralda
4799 příspěvků 20.11.09 13:59
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Já jsem asi z těch lidí kteří mají rádi v názvosloví pořádek.

No jo… ale to bychom nemohli mít Španělské ptáčky, neboť to nemá se Španělskem nic společného a ptáků je v tom pomálu.
Jestli se nepletu ani v Moravských vrabcích vrabci nejsou. A co teprve anglický Toad in the hole (ropucha v díře)…
A mluvit o různých kreacích které se vydávají za „pravá“ čínská jídla je zbytečné. Číňani by se divili, ale nám to chutná a to je to hlavní.

Jen tak mimochodem - v našem ČeskoSlovenském Country Clubu vaří kuchař něco podobného. Mezi dva bramboráky dává Beef Stroganoff.

 
dag
527 příspěvků 20.11.09 08:24
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

nekamenujte Noskovici. Za všechno může Pišta. Za prvé si špatně četl v evropské názvoslovné encyklopedii a za druhé byl líný umýt jehly.

 
gabi
551 příspěvků 19.11.09 17:21
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

podobné raznici sa tu uz nachadza… ale ma nazov Horacke…kludne to vsak moze byt aj Horehronske…moj pradedko bol Horehronec a „tóčňa s komprdami a slaninkou alebo skvarkami“ patrila medzi oblubene jedla

 
Sylvie
2302 příspěvků 19.11.09 16:08
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Soňo, tak už můžu zase otročit:-) Díky za inspiraci!!

 
di
2383 příspěvků 19.11.09 06:15
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

No, když myslíte? ;-) Dobrou!

 
noskovice
1323 příspěvků 19.11.09 05:56
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty- di,

nejsem vůbec naježená, nemám k tomu důvod.
Ale nemám ani důvod přepisovat název, protože se recept opravdu jmenuje Horehronské ražniči. Strávník nedostane maso na jehle, ale vložené mezi dva bramboráky. :-)

 
di
2383 příspěvků 19.11.09 05:47
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty - noskovice

A nešlo by teda napsat Horehronská masová směs v bramboráku? To by bylo přesnější, ale asi ne tak efektní, chápu.
Jinak se omlouvám, že jsem se ptala, připadáte mi trošku naježená? To jsem nechtěla. Jen jsem holt ten hnidpoch a mám ráda přesný význam slov. Špatně jsem to nemyslela.

 
noskovice
1323 příspěvků 19.11.09 05:28
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty- di,

toto je interpretace kuchaře Pišty. Originál recept ze souboru receptur pro Interhotel zní takto: Maso z panenské vepřové nakrájíme na filátka o váze 30 g. Slabě je naklepeme, osolíme, okořeníme a napichujeme s kolečky cibule a plátky anglické slaniny a žampióny na jehlu a opečeme na vepřovém sádle, atd.
Takže není třeba dávat odkazy na google. Vím, co znamená ražniči. To je jako když budeš číst recept „otevřené ravioly“. Mohly bychom se dohadovat, že ravioly musí být zavřené, jinak to nejsou ravioly. Není tomu tak. Prakticky jsou to dva volně ležící čtverce těsta, proložené náplní. Doufám, že jsem to dobře vysvětlila. Nic ve zlém. Ty žampiony jsem zaměnila úmyslně. Mám raději hřiby. :-))
Zdraví Tě Soňa.

 
teddybear
89 příspěvků 19.11.09 05:25
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Aničko, Pišta je kuchař, který vymyslel to ražniči a je pravděpodobně na Slovensku, protože ražniči je horehronské.
Jinak je to vysněný idol všech nespokojených manželek volajících v záchvatu zoufalství: „Proč jsem si raději nevzala Pištu Hufnágla?“. Takže je to vlastně ten váš „on“.

 
bedla  19.11.09 05:10
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty - Soni ...

samo, já to pochopila, jen jsem tím chtěla poukázat, co se dokáže za účelem kšeftu ze staré, chutné, staročeské pochoutky vyrobit … a to je opravdu smutné. K mé osobě … bramborák jsem koupila pouze 1× a nikdy více … ono totiž onehdy v té Praze byl ten bramborák naprosto horký … věřím, že si s tou náplní pochutnáme.

 
di
2383 příspěvků 19.11.09 04:59
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

P.S. Omlouvám se za špatný formát odkazu, já nerada.

 
anickav
2903 příspěvků 19.11.09 04:58
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

A Pišta?

 
noskovice
1323 příspěvků 19.11.09 04:55
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty-Jani,

já napsala koupené bramboráky pro lenochy. Sama bych je nekupovala.
Pokud by chtěl nějaký chytrák podotknout, že je zde neprodávají, ujišťuji všechny, že je nekupuji ani když jsem v Praze a nevozím si je do Itálie.:-))))

 
di
2383 příspěvků 19.11.09 04:40
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Nevím, školy nemám a pravděpodobně jsem asi zaostalá, ale vždycky jsem si myslela, že ražniči je jídlo původem z Balkánu a jedná se o jakýsi špíz z masa proloženého např. cibulí nebo zeleninovou paprikou (houbami spíš ne), to vše pečeno nebo grilováno na jehle? Viz. třeba náhodný výběr obrázků z gůglu: http://images.google.com/images?…

 
bedla  19.11.09 04:38
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Soni … koupené bramboráky néé, ty opravdu skvělé jsem jedla naposledy z okénka na hlaváku v Praze … to se ještě strouhaly. V současné době v našem okolí jen prohnané brambory se vším všudy v sekacím robotu a je to samá mouka. Proto použiju … každý podle oblíbeného receptu … dík, určitě vyzkouším.

 
anickav
2903 příspěvků 19.11.09 04:33
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

on?

 
anickav
2903 příspěvků 19.11.09 04:33
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

A kto a kde je Pišta?

 
danda  19.11.09 04:33
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty - soňo!

kapátko? já? :-))) já to leju z flašky :-))), ale on mi to určitě někdo zodpoví :-)

 
noskovice
1323 příspěvků 19.11.09 04:30
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty- Dando,

záleží na tom, jak velké máš „kapátko“. :-)))

 
danda  19.11.09 04:28
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty - Soni :-)

já se radši zeptám první - kolik váží kapka oleje? :-))))

 
muso
118 příspěvků 19.11.09 03:14
Re: Horehronské ražniči podle kuchaře Pišty

Tak to já mám v lednici všecko, akorát jedlíci tu nejsou. Nechám to na sobotu, to slavíme Filipové narozeniny, snad je tím potěším. Soni dík

 
svato
1395 příspěvků 19.11.09 03:06
Re: Horehronské ražniči

Odkiaľ vieš, že som vybrala z mrazničky panenku? Bôčik nemám, ale zajtra ľahko dokúpim. Ď.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist