Recept Hladká Ančka Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Houby namočíme dopředu (klidně přes noc) a připravíme si vývar. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na másle a přidáme houby (dávám je do polévky i s vodou, ve které byly namočené) a zalijeme předem připraveným vývarem. Přidáme kmín a pepř. Houby povaříme do měkka, přidáme očištěné a na kostičky pokrájené brambory. Než houby a brambory změknou, uvaříme vejce natvrdo.
Ve chvíli, kdy je vše měkké, přilijeme mléko a přivedeme k varu (můžeme také mléko svařit během doby, kdy se vaří houby a polévku zalít vařícím mlékem). Polévku zahustíme moukou rozkvedlanou v troše mléka nebo vody. Provaříme a dochutíme solí, octem, pepřem podle naší chuti.
Podáváme s vejci nakrájenými v talíři a přelitými polévkou.

Hladká Ančka je starodávná krkonošská polévka a ačkoli se zdá, že je tak jednoduchá, že už ani jednodušší být nemůže, patří mezi polévky, které se vesnici od vesnice vařily různě.

Někde se dávají vejce natvrdo do talíře, někde se zakvedlají rozšlehané rovnou do polévky, někde dokonce dělávají vejce smažená a pak teprve vkládají do polévky. Existují verze Ančky bez mléka a se smetanou, verze zjemněné žloutkem, verze superchudobná jen z vývaru z cibule a kmínu…

Mám pocit, že nosím dříví do lesa, nenapadlo mě, že taková staletími prověřená polévka na Labu není, ale hledala jsem jak podle názvu tak podle ingrediencí a nenašla jsem. Pokud jsem hledala špatně, omlouvám se a uvítám upozornění na duplicitu :-))

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborová jídla Bramborové polévky Polévky



Nahlásit recept

  • 10.03.09 vloženo
  • 5651x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 l mléka
  • ¼ l vývaru z kostky
  • 3 - 4 vejce
  • 500 g brambor
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 cibule
  • 2 PL másla
  • 1 žloutek
  • 2 PL hladké mouky
  • sůl
  • mletý kmín
  • pepř
  • ocet

Doporučená příloha

  • čerstvý chléb

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hladká Ančka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1559 příspěvků 12.10.09 22:24
Re: Hladká Ančka

Tea pravdu dí, tohle je typicky „chalupnická polívka“. Maminka když ji vařívala tak bylo většinou před výplatou. Otec když se dozvěděl co bude k obědu tak vzal z kredence čepici, zabrblal pod vousy „když sis to bábo uvařila tak si to taky sněz“ a šel – ne daleko, ale šel. (Byl ze statku) Miloš

 
anickav
2903 příspěvků 13.03.09 02:00
Re: Hladká Ančka- Konečne!

Som sa dočkala!

 
mrtvola
1394 příspěvků 13.03.09 01:50
Re: Hladká Ančka

Aničko, máš recht. ančka s velkým „A“ je tvoje polífka ;).

 
Alis
2552 příspěvků 13.03.09 00:49
Re: Hladká Ančka, Teo...

babička říkala kulajda řídké vodové bramborové polévce. Že jihočeši do ní dávají houby a kopr a stojí v ní lžíce, to jsem zjistila až dospělá :-) A když děda řekl, že má chuť na halušky, měl velikou chuť na klasický bramborák :-))
Kreativita našich babiček je na téma mimo mísu, ona nouze je učila dělat zázraky, koneckonců nás taky :-))

 
anickav
2903 příspěvků 13.03.09 00:38
Re: Hladká Ančka

A ten názov? ANČKA?
Prosím, odpovedzte, ak viete. Ďakujem!

 
tea63
935 příspěvků 13.03.09 00:22
Re: Hladká Ančka- Alis :-)

Tak to mě moc zajímá ! Čemu říkala babička kulajda? Já mám děsně bujnou fantazii a nepřej si vědět, co mě všechno napadá.;-) Babičky byly velmi kreativní dámy, ač se to někdy nezdá. :-)

 
Alis
2552 příspěvků 13.03.09 00:17
Re: Hladká Ančka, Teo...

to víš, že ne ve zlém, v pohodě… :-) U nás se hladká Ančka takhle prostě vaří, i když tobě připomíná víc kulajdu, vývar do ní přidávám já, už jsem někde psala, že dřív se zcela jistě nedával. A kulajda? Kdybych ti napsala, čemu má babička říkala kulajda, nevěřila bys.
Víš, ono je to prostě tak, co chalupa, to trochu jiný recept, jiný název a také – řekněme si upřímně, jaké byly zrovna suroviny po ruce, taková byla zrovna kulajda či Ančka, možná někdy hladká a někdy pěkně hladová :-))

 
Alis
2552 příspěvků 13.03.09 00:13
Re: Hladká Ančka, Milošku, Aničko...

v takové společnosti je i na pranýři dobře :-))

 
anickav
2903 příspěvků 12.03.09 17:37
Re: Hladká Ančka

Mňa zaujal ten názov…Veľké „A“ – ako meno? Alebo si domýšľam, že je podobné môjmu?

 
mrtvola
1394 příspěvků 12.03.09 17:34
Re: Hladká Ančka

Je to asi o opravdu o tom, že co rodina, to jiný recept. U nás se vařívala podobně jako u bedly, jenom houby se používaly sušené (a později, s modernizujícími se technologiemi, mražené) a k nim trochu octa.
Také se jí neříkalo hladká Ančka, ale hladová Ančka.

 
bedla  12.03.09 17:20
Re: Hladká Ančka

Na jihu se této polévce říká – jihočeská houbovka a v rodině mého zetě, který pochází taktéž z jihu – Přidělanka. Postup je trochu odlišný. Na 1 l mléka stačí 400 g brambor, ty se vaří v mírně osolené vodě, když jsou poloměkké, přidá se teplé mléko, bobkový list, nové koření, trochu mletého kmínu a máslová zápražka. Vše povaříme kolem 10 minut. Na závěr vyklopíme i s nálevem skleničku hub naložených v kyselém nálevu. Necháme dojít k bodu varu a opatrně vložíme vyklepnutá vejce, mírně osladíme, dochutíme, oheň vypneme a polévku necháme ještě 10 minut odpočinout. Trocha kopru či ploché petrželky nevadí. No a s pokrájenými bramborami se vaří i 1 cibule vcelku – tu pak odstraníme.

 
kamilio
536 příspěvků 12.03.09 02:42
Re: Hladká Ančka

Ančka jsou houby, 3/4 litru vařící osolené vody, kmín, vaříme, pak 1/4 litru vody s rozšlehanou moukou, vaříme, vejce rozmícháné v mléce, krátce provařené, ochucené octem a solí. Ale samozřejmě co chalupa to recept, tak jako guláše.

 
bedla  12.03.09 02:16
Re: Hladká Ančka,

polévku mám od mé známé. Tak jak popisuje Tea, jen do kyselého mléka se nepřidává moc hladké mouky, polévka se zavaří a z jednoho vejce a hrubé mouky se po zapracování udělá rukama drobenka, která se nenechává uschnout, ale okamžitě se vkládá do polévky. Samozřejmě dáváme jen tolik, aby lžíce v polévce nestála.

 
tea63
935 příspěvků 12.03.09 01:53
Re: Hladká Ančka

Ahoj ! Zdravím všechny. Tohle mi nedá a musím napsat. :-)
Ta polévka je určitě vynikající, ale velmi se blíží spíš ke kulajdě. S Hladkou Ančkou nemá vůbec nic společného. Hladká Ančka je pouze mouka rozkvrdlaná v kyselém mléce nebo podmáslí a zavařená do vody s kmínem a solí. Případně se přidá kopr. Může se omastit kouskem másla. K tomu brambory na loupačku. V žádném případě houby, vejce cibule a vývar to už vůbec ne. Kde by vzali v chudé krkonošské chalupě vývar ? Alis nic ve zlém, ju ? :-)) Tea

 
anickav
2903 příspěvků 12.03.09 01:36
Re: Hladká Ančka

Je predsa na každom z nás, či použijeme alebo nepoužijeme glutamany a pod., všetci asi vieme, čo je škodlivé a čo nie. A všetko je vlastne úplne „mimo mísu“.
Pekný večer všetkým!

 
mrtvola
1394 příspěvků 12.03.09 01:23
Re: Hladká Ančka

Buraci, ty se máš, mě na zahrádce vyrazilo dalších deset čísel sněhu k těm 70, co už tam jsou.
No a gebi? Lidi jsou halt různé, některé i … ;). Pa

 
buraci
1136 příspěvků 12.03.09 00:50
Re: Hladká Ančka - mrtvolko:-)

Ano, je to tak:-) Ale dnes jsem dobře naložená (kvůli takové hlouposti, na zahrádce už vyrazily kopřivy, to už je jaro tady:-), takže jsem zvolila variantu trpělivě odpovědět. Na druhou stranu nechápu, že když nás někdo nepokládá za dost dobré pro své recepty, že se s námi, nevědoucími, ještě zahazuje. Ale zase jsem zvědavá na to, co je špatné na masových vývarech:-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 12.03.09 00:39
Re: Hladká Ančka

Gabi, ty se ráda stavíš do role nechápavé obhájkyně zdravé výživy, abys mohla zprudit všechny okolo. Docelas to už předvedla u dušených karbanátků.
Postav se otevřeně za svůj názor, jako to dělá třeba Eja, která dochucovadla ze zá:,–(y nepoužívá vůbec, ale nehraj si na idiota, přestaň klást obmyslné otázky, na něž znáš odpověď dopředu jenom proto, abys z oponenta udělala vola.
Pokud mi nerozumíš, uvedu příklad. Tvoje otázka Buraci (cituji: "buraci, a na co potrebujes poriadny masovy vyvar) je zhola zbytečná a kladeš ji jenom proto, abys poté, co Ti buraci vyčerpávajícím způsobem odpověděla, mohla napsat svůj názor takovým způsobem, abys ji znemožnila.
Určitě je to sofistikované a jsi na sebe hrdá, ale mně to vadí a tipuju, že nejsem sama.
Jinak je tenhle recept na hladkou Ančku skvělý a tradiční a jestli Ti tam ten masox vadí, použij 1/4l horké osolené vody a mlč.

 
anickav
2903 příspěvků 12.03.09 00:30
Re: Hladká Ančka

Niečo Vám prezradím. Zá:,–(ne som nepoužívala Maggi a Vegetu a pod., keď som mala malé deti, veľmi som dbala na zdravé stravovanie. Potom som zaregistrovala boj proti chémii, umelinám a dochucovadlám. To vzbudilo môj záujem a začala som kocky, vegetu a spol. používať. Takže teraz ich mám vo veľkej obľube a nepátram po ich pôvode. (Aj čínske polievky.) Takže som barbar ako Alis a Miloš.

 
gmp
1559 příspěvků 11.03.09 23:33
Re: Hladká Ančka - Alis stojim s tebou - na pranýři

aby nebylo pochyb, tak na ten pranýř si klidně stoupnu s Tebou. Taky dávám masox – ať mu říkají jak chtějí a podivej jak dobře vypadám, kluk – masox a mlíko. Miloš

 
buraci
1136 příspěvků 11.03.09 23:12
Re: Hladká Ančka

Gabi, třeba do této ančky, protože trocha masového vývaru dodá polévce sílu a pak ho potřebuji do cibulačky a pak do guláše a pak do omáček a dál a dál… Jak jsem psala, masové kostky spíš nepoužívám, ale neodsuzuji to. Dnes už většina žen nestojí denně od sedmi ráno u sporáku, aby byl oběd ve dvanáct na stole a mrazák také není nafukovací.

 
gabi
551 příspěvků 11.03.09 23:02
Re: Hladká Ančka

buraci, a na co potrebujes poriadny masovy vyvar?

 
Alis
2552 příspěvků 11.03.09 22:53
Re: Hladká Ančka, ano dámy...

musím souhlasit, určitě naši předkové vývar z kostky nepoužívali (tedy ti předkové, kteří ho ještě neznaly, má maminka i babička už ano). Souhlasím taky s buraci, kvůli 1/4 l vývaru polévku vařit nebudu, pokud ji nebudu mít uvařenou od jindy.
A přiznám se k jedné své úchylce – mně prostě vývar z kostky chutná. Je to zajisté labužnické faux-pas, jsem barbar, je mi to jasné, dávám hlavu na špalek, stoupám si na pranýř, ale je to čistočistá pravda. :-))

 
buraci
1136 příspěvků 11.03.09 21:51
Re: Hladká Ančka

Gabi, to proč se používají vývary z kostky je jednoduché, na pořádný masový vývar si musíš vzpomenout cca 4 hodiny před tím, než ho budeš potřebovat… A spoustě z nás už se myslím stalo, že po ruce zrovna nebyl, v mrazáku chyběl… Já se teď snažím používat, když už je to nutné, instantní vývar Würzl, to snad nebude takový humus…

 
gabi
551 příspěvků 11.03.09 21:32
Re: Hladká Ančka

jandule, mas pravdu…nasi stari rodicia dokazali varit chutne aj bez tychto novodobych barliciek…doteraz som nepochopila, preco sa vlastne pouzivaju „vyvary z kocky“…asi som malo chapava…mala som vsak sprostredkovane moznost nazriet do vyvoja tychto sajrajtov v jednej znamej firme…su to fakt „dobroty“…

 
Labužník jandule02
1023 příspěvků 11.03.09 21:01
Re: Hladká Ančka

Ale vývar z kostky se asi moc nepoužíval, že?

 
Alis
2552 příspěvků 11.03.09 00:50
Re: Hladká Ančka, Honey...

díky za upozornění na postup, kdy přidat brambory jsem opravila. Máslo dávám jen pod cibuli, tak jak je napsáno :-)
O variantách s novým kořením a bobkovým listem jsem četla, o tymiánu slyším poprvé. Však jak říkám, každá vesnice (možná každá hospodyně) měla nějakou vlastní nejosvědčenější verzi :-))

Zdravím!!
A.

 
honey
41 příspěvků 11.03.09 00:40
Re: Hladká Ančka

Moc dobrá. Jen ti v postupu chybí, kdy se přidávají brambory a máslo. Vařím obdobně, jenom vylepšuji smetanou a vývarem z nového koření, pepře, bobk.listu, tymiánu a cibule.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kinder řezy

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z...
Mrkvový salát Mrkvový salát
TOPlist