Recept Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim

Izraelská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim

Postup

V míse našlehat máslo s cukrem do lehka a světla. Zašlehat tam vanilku podle chuti a kůru. Přesít mouku se solí a práškem do pečiva a vložit do máslové směsi. Pomoci rukou vytvořit hladké těsto, zabalit ho do plastického filmu a nechat ho v chladničce odpočinout.

Připravit náplně.

Předehřát troubu na 180°C. Vymastit dva plechy. Na trochu pomoučeném vále vyválet těsto na 3 mm. Pomocí vykrajovací formičky asi 7.5 cm velké vykrájet kolečka. Do každého položit 1 lžičku nádivky a okraje potřít vejcem. Okraje koleček ze tří stran přeložit přes nádivku tak, aby vznikl trojůhelníkový tvar a nádivka uprostřed byla vidět. Poskládat je na plechy, potřít je vejcem a péct je 20 - 35 minut (podle velikosti). Vyjmout je a nechat vystydnout na mřížce.

Maková náplň:
Svařit vodu s cukrem, až se cukr rozpustí. Přidat pomletý mák a vařit, až se voda vstřebá. Přidat citron a tolik pernikových drobečků, kolik je zapotřeby. Nechat vystydnout.

Datlovo pomerančová náplň:
Vše dobře rozmixovat v mixeru, nebo sekacím robotě téměř do hladka. Je-li směs příliš suchá, po troškách přidat vodu. Nádivka má být konzistence hustého džemu.

Povidlová nádivka:
Všechny ingredience smíchat.

Hrozinkovo-mandlová nádivka:
Prvních šest ingrediencí za stálého míchání vařit v kastrolku na vysokém ohni. Když směs začíná houstnout, přidat hrozinky. Pokračovat ve vaření a přidat mandle. Vařit tak dlouho, až je vše husté. Nechat vychladnout.

Čokoládovo-ořechová náplň:
Dobře rozmíchat v míse.

P.S. Některé náplně jsou tradiční, jako maková, povidlová v četně různých marmelád a džemů, jako je meruňkový. Něktré jsou novější. Každá náplň by měla být na naplnění všech tašek.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované



Nahlásit recept

  • 26.12.06 vloženo
  • 10934x zobrazeno

Počet porcí

  • 30 porcí

Ingredience

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 125 g cukru
  • troška vanilkového cukru
  • 3 žloutky
  • 250 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 1 trochu našlehané vejce na potírání
  • Datlovo pomerančová náplň:
  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 4 - 6 lžic pomerančové šťávy
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • pár kapek mandlového extraktu (nemusí být)
  • je-li nutné tak 1 - 2 lžíce vody
  • Povidlová nádivka:
  • 250 g povidlí
  • citronová kůra i šťáva podle chuti
  • cukr podle chuti
  • trochu vanilkového cukru
  • jsou-li povidla příliš řídká, tak trochu na jemno umletého perníku
  • Hrozinkovo-mandlová nádivka.
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 lžíce pomerančové nastrouhané kůry
  • 1/2 hrnku pomerančové šťávy
  • 2 lžíce mouky, nebo škrobové moučky
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 1/2 hrnku posekaných hrozinek
  • 3/4 hrnku na sucho opražených mandlí
  • Maková náplň:
  • 100 g máku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku medu
  • 4 lžíce hrozinek
  • z půlky citronu kůra i šťáva
  • na jemno postrouhaný perník kolik je zapotřeby na hustou náplň
  • Čokoládovo-ořechová náplň:
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku silné černé kávy, nebo mléka, nebo smetany
  • 1 hrnek na sucho opražených vlašských ořechů
  • Haman tashen = hamanovy kapsy, nebo klobouk, nebo také uši.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
di
2421 příspěvků 22.02.10 14:54
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

A do třetice ještě jedna oprava, nezlobte se prosím: http://kehila-olomouc.cz/rs/1015/purim/

 
di
2421 příspěvků 22.02.10 14:53
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

A ještě oprava prvního odkazu pro Landospandos, omylem se mi to spojilo, moc se omlouvám: http://kehila-olomouc.cz/rs/1336/maces/

 
di
2421 příspěvků 22.02.10 14:52
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

Oprava druhého odkazu: http://www.zob.cz/?…

 
di
2421 příspěvků 22.02.10 14:51
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

Pro Landospandos: "http://kehila-olomouc.cz/rs/1336/­maces/

 
casino
4431 příspěvků 22.02.10 04:42
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

Ano, macesy :-)

 
Landospandos
256 příspěvků 22.02.10 04:19
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

Prosím, prosím, dá se upéct takové pečivo, já si teď prostě ne a ne vzpomenout název, za mého dětství se prodávalo v krabicích, bylo to světle hnědé, nebo spíš žluté, takové velké tenké křupavé čtveraté placky, v podstatě bez chuti a myslím, že bylo dírkované nebo mřížkované. Je to marné, nevzpomenu si. A taky si nejsem jistá, že to bylo židovské pečivo, ale asi ano. Ví někdo, co mám na mysli? Jo, bude to asi maces, ale upéct ho doma nebude asi jen tak. Škoda, milovala jsem ho.

 
Chagi
1 příspěvek 22.02.10 01:33
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

On to tu možná už nikdo nenajde, ale třeba přece. Tak jen poznamenávám, že je v českých textech lépe psát fonetickou výslovnost při přepisu výrazů z jidiš. To samé platí pro ivrit (hebrejštinu). Hamantašn, homentašn atp. -sh- se vyskytuje v anglicky psaných textech, v německé jazykové oblasti stojí -sch-, ve franzouzské -ch-… A všechno to je -š-.
Také v přepisech z ivrit (hebrejštiny) stále u nás nacházíme přepisy anglické. Což je zcela zbytečné - „Jom kipur“ („Jom kipurim“) nemá smyslu psát „Yom Kippur“. Pozdrav „Šabat šalom“ sice nevypadá takto napsán tak „exoticky,“ ale proč používat „Shabbat Shalom“???
Jen tak pro zajímavost - „Hizballah“ žádný Arab ani Izraelec neřekne „Hizbaláh,“ ale „Chizbala.“ A město „Haifa“ se řekne „Chejfa.“ A proč to tedy v Čechách píšeme a vyslovujeme jinak? Protože jsme přejali anglický přepis. Jenže si už nikdo nevšiml, že pod „-H-“ tam napsali tečku, na znamení, že se to čte „-ch-.“ A takových omylů je spousta. To jen tak pro zajímavost. Píši to týden před svátkem Purim. Tak už dost učeností :-)

 
Frantiska
923 příspěvků 15.02.10 19:37
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

moc mi chutnalo :)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek - lydia,

posílám Ti pusu ;o) s mnoha díky!
Ta di-osoba se nemíní vzdát. To je jako povinost, napsat pod každým receptem celou historii? Když to však člověk dokonce udělá, tak je zase zkritizován (tou samou osobou). Kolik lidí, co přispívá na Labu, vlastně nějaké ty zajímavosti k receptu připíše? A přitom di-osoba nenapsala ani jeden recept, ale má čas na otravování jiných. Jméno cukroví je Hamantashen, takže ani v tom sama pravdu nemá!
Recept jsem měla dávno napsaný, ale v dobu jeho aktuálnosti jsem nechodila na Labu. Jak říkáš, lydia, v březnu bude recept jako nalezený ;o)

Ráda bych Ti popřála příjemný den!

 
lydia
1225 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

Není to jedno, kdy se sem recept napíše? Hlavně, že je tady. Ten, kdo Purim slaví, ten bude vědět kdy ho má slavit a kdy má Hamantaschen - hamanovy kapsy dělat.
Já nejím kapra nebo jinou rybu jenom na vánoce, zmrzlinu ne jenom v létě a krocana když mám na něj chuť a ne na thanks giving day.
Koho zajímá původ Hamantaschen a to kdo byl Haman, ať se podívá sem :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

jako vzdy nezklame!

Příspěvek upraven 25.10.10 v 16:57

 
di
2421 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hamantashen pro nejrozpustilejší židovský svátek Purim.

No, já vím, že mi po tom nic není, ale proč jste sem dala recept na tohle tradiční cukroví teď, když další Purim je až v březnu? příští rok tuším 7.3.
Tradiční náplně používané aškenázskými Židy jsou jen povidlová a maková.
P.S. V jidiš se tohle jídlo jmenuje Hamantašen, a když tak napište něco víc o původu - proč se to jídlo dělá, kdo to byl Haman atd.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Chilli con carne Chilli con carne
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist