Recept Halušky, jak je dělám já

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Halušky, jak je dělám já

Postup

Nejdříve si dáme vařit vodu do velkého hrnce kterou osolíme.
Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme,pře­bytečnou vodu slijeme.Poměrně dost osolíme a přidáváme mouku,obě ve stejném poměru pokud nevytvoříme hustší těsto. Uzený bůček nebo špek nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi,přidáme škvarečky a lehce prohřejeme.
Těsto protlačujeme do vřící vody cedníkem které má otvory asi 12 mm.
Nezapomeneme halušky vařečkou zamíchat ,aby se neslepily.Halušky vyplavou nahoru a ještě chvilku vaříme.Scedíme propláchneme vodou a hned přimícháme bůček se škvarečkami.Nakonec zamícháme sklenici syrového kysaného zelí.Popřípadě můžeme přisolit.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 15.04.04 vloženo
  • 88726x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 10 středně velkých brambor
  • polohrubá mouka
  • hladká mouka
  • 500g uzeného bůčku (150 g špeku)
  • domácí škvarky
  • 1 sklenice domácího kysaného zelí
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 29.03.12 02:27

Na přání přidávám do halušek pálivou + sladkou papriku, jindy suš. libeček… Jo, musím vařit do lavoru, mizí rychle :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 10.03.12 22:33

Lovče, jak jinak, dobrota :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Halušky, jak je dělám já

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník jandule02
1070 příspěvků 01.02.16 12:39

Když je řeč o nástrojích. Zjistila jsem, že úplně fantastické je udělat strouhané brambory ve šnekovém odšťavňovači. Tam brambory vylezou jako odpad, vodu z brambor (která vyteče zvlášť) přidáme dle potřeby. Je to celkem rychlé a žádná dřina, výsledek je stejný jako na jemném struhadle.

 
ufo65
40 příspěvků 20.06.12 18:01
haluškovadlo

Já když se mi nechce protláčet halušky haluškovadlem(dost bolí ruka)tak si dám těsto na malé prkénko a namočeným příborovým nožem odkrajuju kousky těsta do vody. Je to úplně stejné jako přes to haluškovadlo akorát že z toho nebolí tolik ruka.

 
2905
753 příspěvků 29.03.12 02:31

To bílé je tuk sebraný po vaření uzených žebírek, v horkých se rychle rozpouští :mavam:

 
M.Suskova
206 příspěvků 12.03.12 11:21

Nedávno jsem viděla v televizi v jednom pořadu o vaření dělal kuchař halušky přez dno plastové přepravky.Byla to taková ta menší,snad na rajčata nebo nevím co.Měla dno s kulatými otvory.Kuchař těsto vyklopil do přepravky a takovou tou plastovou kartou je protláčel do hrnce s vařící vodou.

 
kltko  12.03.12 11:03

drobku, je. Výroba bryndza je skutočne postup pôvodne s jediným cieľom - konzervovať čerstvý syr (solením a fermentáciou). A ako sa postup osvedčil, tak sa zistilo, že mnohým tento konzervovaný produkt celkom dosť chutí :o) A samozrejme, funguje na čerstvý syr - hrudku ako na ovčí, kravský, tak aj kozí. Samozrejme, to čo voláme bryndza a čo si pod tou chuťou predstavujeme je hlavne ovčí produkt.
Len pri fete buď opatrný, aby si nepresolil, väčšinou je dosť nasolená sama osebe. Možno nebude treba soliť vôbec - skontroluj si obsahy soli. A ak by bola nejaká veľmi dôkladne pasterizovaná (ono aj feta syry sú rôzne), pre istotu by som do nej pri príprave bryndze zamiešal trochu čerstvého syra - aspoň desatinu (aj toho kozieho), aby som pomohol naštartovať fermentáciu.

 
esmeralda
4805 příspěvků 12.03.12 01:24
Drobku DIY

Neteskni a haluškovadlo si vyrob sám. Podrobný popis v deníčku Halušky.

Není to věda. U Asijců si kup plasikovou misku která sedne na velký hrnec.
Pak vezmi vrtačku, dej do ní obyčejný 11 mm vrták (gauge7/16’’) a vrtej jak o závod.
Moje haluškovadlo čítá 21 dírek cca 30 mm od sebe.
Na rozdíl od originálního haluškovadla ti na toto stačí dvě ruce a haluškové těsto tam můžeš vyklopit najednou.

Halušky dělám podobně, jen s malými odchylkami, jako 2905. Používám bulharskou fetu, kterou tu máme výbornou. Oštěpek bych na to asi nedávala. Ale já nemám ráda žádný uzený sýr.

Veselé haluškování!!!

 
Drobek  11.03.12 23:44
Děkuju vám,

Esmeraldě už jsem napsal, teď se podívám do kltkových receptů na brynzu. Feta tu je, ale je to opravdu longplay.
Edituju, protože už jsem se kouk na kltkovu brynzu. To teda čumím jak zjara. To je tak jednoduché??? 8o
Fety jsou plné krámy, kozího sýra je dost, brynza pokud je tak je Polská, z kravského mléka, ovci to nevidělo, zato čerty jo, tak je to drahé. :cert:
Tady dokonce koupím i Polský oštěpek - taky z kravičky a úplně jiný = nedobrý.

Příspěvek upraven 11.03.12 v 23:51

 
jolana
5022 příspěvků 11.03.12 22:31

kltko, vzal si mi to z pusy :mrgreen: Drobku, Esmeralda ma navod ako vyrobit haluskovac, varila s nim aj v telke :palec: ..pekny vecer od nas az do Bratislavy a do americka..aj do australie ..boooze, to su dialky skoro na vsetky svetove strany :mavam:

 
kltko  11.03.12 22:03

drobku, u esmeraldy nájdeš postup, ako si v austrálsku haluškovač vyrobila, aj keď neviem, či to náhodou nemala v denníčku a tie sú akosi zbastlené a v mojich receptoch nájdeš postup ako si vlastnú bryndzu vyrobíš, stačí ak máš čerstvý ovčí syr alebo aspoň jeho longplay alternatívu feta

P.S.: a samozrejme, haluškovač je využiteľný nielen na klasické, zemiakovo-múčne halušky (či už sú bryndzové, kapustné, s makom alebo iné) ale aj na česko -rakúske nokerle (múčno vaječné)

Příspěvek upraven 11.03.12 v 22:05

 
Drobek  11.03.12 20:10
Goralko,

bohužel, a mně žel taky, firma tupperware ho tady v americku nenabízí. Asi tu moc lidí halušky nevaří. :cert:
Musím někde zkusit vypátrat, jak by se to asi řeklo anglicky, pak bych mohl rozšířit hledání. :think:

 
goralka
268 příspěvků 11.03.12 19:31

výborný „haluškár“ má firma tupperware , ja mám modrý a majú aj okrúhly

 
Drobek  11.03.12 17:21
Děkuju všem

a autorovi receptu dvakrát. :potlesk:
Sice s tím budu mít potíže, pravé struhadlo na halušky v Idahu neseženu, jen na špecle, a to má moc malé dírky. Ale v červnu přijede návštěva z Česka a už vím co si přát. :dance:
Já zatím znal jen ty brynzové, brynza tu taky není, jen Polská a ta je jiná. S úspěchem se ale setkaly halušky jak je vařila Esmeralda soutěžící, tímto jí taky děkuju. Jsem takovej vděčnej strávník a kuchtík. :mavam:

 
esmeralda
4805 příspěvků 11.03.12 10:59
Ufo

Ani já nevařím često „s krabice“. Celulóza je velice těžko stravitelná. :jazyk:

 
ufo65
40 příspěvků 11.03.12 07:03
halušky

Já mám nejradši halušky s hlávkovým zelím.S krabice bych je nikdy nedělal,jedině s brambor.

 
di
2398 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Náhodou jsem narazila na tenhle recept, už před léty jsem ho četla. Další náhoda - zrovna zítra mám halušky v plánu, s brynzou, opečenou slaninou a trochou kysaného zelí.
Dneska je to jedno z nejoblíbenějších jídel mých dětí, ale pamatuju si, že když jsem jim to před lety prvně uvařila, moc nadšeně se netvářili.

 
goralka
268 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Strúhanie zemiakov

Aký je rozdiel medzi haluškami a strapačkami?
Veľký!
Halušky sú z múky, vajec a tekutiny, poprípade trošku tuku. Ja ich robím len z hrubej krupice, nikdy nie z hladkej múky.
Strapačky sú zo zemiakov a múky.
Zemiaky sa strúhajú na jemné rezančeky a keď sa strapačky uvaria, tak trošku trčia, sú „strapaté“ - odtiaľ ten názov.
A niekedy dávno sa robili s jačmennou múkou, odporúčam vyskúšať aj celozrné múky.
A ešte niečo - soľ do cesta nedávame, až do hotových halušiek a tiež ich najprv omastíme, až potom pridáme kapustu či bryndzu. Poznám aj variantu s nadrobno pokrájanými a uvarenými zemiakmi.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Já je ještě v konečné fázi vylepším kouskem vařeného uzeného masa pokrájeného na malinkaté kousíčky…

Brambory na halušky drtím v mixéru, přidám sůl, vejce, mouku podle potřeby, za ta leta co je vařím mám množství surovin už vychytaný, a nemají nikdy chybu.

K těm moučným jsem zatím ještě nenašla odvahu je vyzkoušet.

 
bublinka
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Právě jsem je udělala k večeři a byly VÝBORNÉ!!! Fakt skvělý recept, vejce mi tam nijak nechybělo, halušky se nerozvařily a nejsou ani tvrdé ani moc měkké, prostě akorát. Udělala jsem je jak s brynzou (měla jsem skvělou se salaše z Terchovej), tak se zelím. Mňam!!!

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Halušky.. Lassienka

tak až budeš mať mať chuť a viac hladných krkov, vyskúšaj verziu s mixérom, je pre prsty celkom bezpečná :o)

Inak, uvarené halušky (najlepšie čisté, ale môžu byť už aj s bryndzou) sa dajú celkom dobre zamraziť , čo je fajn, lebo ich príprava tvorí neuveriteľné množstvo odolným zemiakovoškrobovým lepidlom zašpineného riadu a preto sa oplatí raz za čas ale vo veľkom :o)

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Jo, přesně to struhadlo s dírami od hřebíků nemají moje kloubky rády. Auuuuuuu,auuuuuuuu, ale strouhat to na těch velkých kapkách, to je snad dobré jenom na rosti. (Sakra píšu na mužově počítači a nemůžu najít, kde má dvojtečku, abych ji dala nad o, já to mám na svém compu v práci jinak).

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

a „myslíš“ !!!! :o)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Halušky... - Ivo

Najlepšie (a klasické) na halušky je jemné strúhadlo (s „vypichnutými“ šikmými dierkami o rozmere do 1 mm), poskytne jemnú, vláknitú hmotu, ktorá aj svojou vláknitou štruktúrou stužuje výsledný produkt. Pokiaľ myslýš hrubé strúhadlo (s dierami asi 3-4 mm, tak to sa na halušky nepoužíva - aspoň nikdy som ho nevidel použiť).
Avšak pokrok nezastavíš, a aj keď mixér poskytne skôr kašu (ktorá možno nie je úplne ideálna), uznávam jeho prednosť pred ošmirglovanými prstami po strúhaní nejakých 2-3 kilogramov zemiakov (ak sa robí väčšia akcia). Čiže skôr z núdze cnosť :o)))

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já - dámy, pytlíkové či krabicové haluš

…smyslem hry, myslím, nebylo vypíchnout jak nemorální a neetické je připravit pokrm z pytlíku. Považuji to za regulérní součást kuchyně. Já chci jen říct, že mě velmi baví takovéto fajnovosti umět vyrobit sám, experimentovat s nimi a alespoň trošičku se přiblížit některým mistrovským kouskům a v
neposlední řadě pak o tom vést „chytré“ řeči třeba i při sklence vína nebo panáku borovičky či halúzkové (když to pojmeme geograficky)…hihi ;-)

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Lucianko, promiň, v tom hafu příspěvků jsem přehlédla dotaz od Tebe.....normální halušky v pytlíku či v krabici, už jsem zkoušela oba typy…a mým labužnickým buňkám toto naprosto vyhovuje…;-)

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já - Kltko

a teď už se omlouvám, že s tím pořád otravuji, ale vzpoměl jsem si ještě na jeden detail, v kterém nemám jasno a přivedla mě také k tomuto dotazu Lassienka ve svém příspěvku: u nás se kdysi brambory strouhaly na takovém tom struhadle, co vypadalo, jako když do plechu uděláš díry hřebíkem a pak si na tom zmrzačíš prsty. Jenže dnes kolem mne všichní (a pro zjednodušení i já) strouhají brambory na malých slzách. Jestli tě dobře poslouchám, tak se kloníš k principu mít z brambor téměř kaši (čili to „hřebíkové“ struhadlo, potažmo mixér), mám pravdu?

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já - Kltko

Díky za odpověď, o existenci „moučných“ halušek jsem věděl, ale můj problém fakt spočíval v tom, že mám cca 10 receptů na bramborové halušky a v 9 bylo vajíčko, jen v tomto nee - proto ten dotaz. Teď jsem chytřejší, mimo jiné i proto, že jsem si dnes koupil „Struhadlo na halušky“ kde byl recept na bramborové halušky (jak jinak) a vejce tam nebylo. Takže dík za vysvětlení.

Chlupaté knedlíky viz příspěvek Jenofefy a psíka je mi líto.

PS: chtěl jsem přidat odkaz na ono struhadlo, ale Tescoma ho ještě nemá na stránkách, takže to vidím, že až budu dokumentovat mé nezdary s výrobou halušek, tak přidám i obrázek struhadla.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já - Kltko

U nás se říká „chlupaté knedlíky“ bosákům, čili knedlíkům ze strouhaných syrových brambor, které se podávají s kysaným zelím - maminka je přímo do toho zelí po uvaření a překrojení zamíchala.

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Halušky... -Lassie

Preto ten tip na mixér :o)
ale v princípe nezavrhujem ani hotové práškové zmesi, občas ich tiež použijem :o)
Ak však varím pre 4 a viac ľudí, tak jedine klasika.

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Asi to budete brát jako rouhačství, ale já halušky už léta naprosto spokojeně připravuju z pytlíku. A činím tak jen z pudu sebezáchovy - při strouhání brambor jsem si pravidelně ostrouhala minimálně tři kloubky… Teď jsem objevila i těsto na bramboráčky v pytlíku a byly mňam. (Vím, že ne jako ty pravé, ale pokud srovnám cenu mých prstů - čím bych se živila, že… tak mi pořád přijde výhodnější obětovat trošku pochutnání za nezakrvácené prsty…)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já - pre Iva

Halušky nepotrebujú do cesta vajce, „zlepí“ ich škrob zo zemiakov.
Akonáhle pridáš vajce, dostávaš sa k hmote, ktorá je základom pre zemiakovú babu (haruľu), či placky. (samozrejme ešte ďalšie veci, ako majorán a iné)
No a potom sú samozrejme „halušky“ tvarovo identické, ale robené len z múky, vajca, vody, soli, napríklad ku perkeltu - teda bez zemiakov. Ale z tejto hmoty robiť bryndzové halušky, alebo strapačky je barbarstvo :o)
„Chlupaté“ knedlíky pokiaľ viem používajú roztlačené varené (nie nastrúhané surové) zemiaky.

a Kltko sa volal veľký čierny pes, ktorého som poldruha roka choval

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já - Kltko

jednak by mě zajímalo co znamená tvoje přezdívka, ale to jsem odbočil. Ještě by jsem rád věděl tvůj názor na absenci vajíčka v tomto receptu. Ne že bych ho tam chtěl vnucovat, jen že drtivá většina receptů na halušky vejce používá. Zkus mi poradit, třeba to vyřeší i můj vleklý problém s bramborovým plackem a chlupatými knedlíky. (Tímto rozhodně nebráním v přidání názoru jiným).

Díky, Ivo.

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

len pár slovenských pripomienok :o)))

  • garf, kypriaci prášok sa mi veeeľmi málo zdá, halušky by mali byť aj trochu na zahryznutie, tvrdšie, nie nadýchané, ale proti gustu…
  • hotové zmesi robia cestovinárne Sereď, vitana, …, vcelku sú použiteľné, hlavne keď varíte pre 1-2 osoby
  • pri viac osobách a originálnom recepte môžete si zjednodušiť strúhanie zemiakov (brambor) použitím mixéra
  • kapustové (so zelím) halušky sa často označujú ako strapačky
  • pridanie mäsa, slaninky, toho či onoho… halušky sú univerzálna príloha alebo hlavné jedlo na slano aj sladko; skúste napríklad s pomletým makom a cukrom poliate maslom (len hmotu trochu menej osoľte), s tučným taveným syrom (syrokrém, lunex…), praženicou z vajíčok, dusenými hubami, opečenými kolieskami klobásy…
  • kto chce bryndzu takmer originálnu, tu je veľmi jednoduchý takmer salašnícky recept
     http://www.labuznik.com/recipe.php?…
  • a dobrú chuť a krásny víkend
 
garf
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

ja delam nejradeji bryndzove halusky…jsou u nas doma alespon jedenkrat za mesic. Doporucuji pridat do testa z brambor a mouky i spetku kypriciho prasku do peciva. Halusky mi pak pripadaji nadychanejsi…

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

a jaký polotovar, prosím, Pendo, používáš?

 
bety
60 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Souběžně s vařením halušek si orestuji nakrájenou libovou oravskou slaninu (v pří-padě že ji nemám tak anglickou), a bryndzu si rozmíchám se sladkou, nebo zakysanou smetanu.

 
bety
60 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Halušky na tenle způsob znám, určite ho doporučuji.
V mé rodné zemi se dělají na mnoho způsobů, se zelím, vajíčkem, sýrem, tvarohem, ale není nad halušky s bryndzou!!!
Moji sousedi se k nám hrnou s kastrůlkama, když se dozvědí, že vařím halušky.
Nejlepší je letní bryndza vážená z Intersparu, určite nekupujte ty náhražky v kelímkách. Když jedu na Slovensko, kupuji ji tam přímo ze salaše od bači…

 
Labužník hanula02
79 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

No tohle je opravdu velká dobrota. Dělám ji taky a taky se dobrovolně přiznávám, že většinou z plotovaru. Ale přímo z brambor to musí být nebeské jídlo. Zelí taky většinou opražím s cibulkou, anebo jenom opražím cibulku a navrch hustě posypu pažitkou a strouhaným eidamem, nebo uzenou parenicou. A taky je to dobré.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

já je dělávám též..většinou s tím osmahnutým zelím…a přiznám se, ze zakoupeného polotovaru..čili z convenience…je to rychlé a dobré též :-))

 
Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Ahoj. Súhlasím s Pampeliškou, kapustové halušky sú moje obľúbené, ale tá finta s nivou, už teraz sa mi zbiehajú slinky. A aj my kapustu najprv osmažíme. Ďakujem za inšpiráciu, už viem, čo bude v sobotu na obed, obidve variácie. Zdravím aj lovca aj Pátrajícího.

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Teda Lovec to je krásný recept!Souhlasím s Pátrajícím,že by se mělo zelí trochu osmahnout,ale to je na chuti strávníků jak Pátrající píše.Neboj se nás a přijď někdy na chat.Vždycky jenom nakoukneš.Je tam skvělá parta!Uvidíš.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 16.04.04 04:55
Patrajici (Petre)

Diky za radu. Libi se mi ta treti varianta a urcite vyzkousim.
Lucembursko zdravi krasne Semily, kde mame taky blizkou rodinu.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halušky, jak je dělám já

Recept znám a chutná vážně skvěle. Jen ještě před promícháním zelí osmahnu na trošce tuku (můžeme použít tuk vysmahnutý ze slaniny). Jen trošku, dokud takříkajíc nezhandrovatí. Dobré je i místo zelí použít tvaroh utřený se solí. Dokonce jsem už měl možnost ochutnat i variantu, kde místo zelí či tvarohu byla použita nahrubo strouhaná niva. Všechny tři varianty jsou dobré, Záleží jen na chuti a vkusu strávníků.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist