Recept Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm)

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm)

Postup

Očištěnou, dobře umytou a osušenou husu nasolíme 4-6 hodin před pečením, aby se dobře prosolila. Dáme do keramického pekáče, posypeme kmínem, podlejeme vodou a za častého polévání pečeme.

Když je husa měkká, slijeme skoro všechno sádlo a dáme do kameninové misky, nebo jiné nádoby pro jiné upotřebení.

Při dalším pečení husu potřeme 2-3 krýt smetanou a nakonec prudce dopečeme. Husa takto dostane velice dobrou chuť a pěknou barvu.

Husu podáváme naporcovanou na 8 částí s domácími kvašenými okurkami a lokšemi.

Lokše:
Studené brambory nastrouháme, osolíme je, přidáme vejce, mouku a ze všeho vypracujeme tuhé těsto.

Ined těsto rozdělíme na 20 kousků, které vyválíme do tvaru placek a ulečeme je postupně na suché, mírně horké sporákové plotně, nebo suché těžké, železné pánvi. Opékáme je tak dlouho, až dostanou puchýře, otočíme je a opečeme na druhé straně.

Lokše namáčíme do husí šťávy a podáváme k nim porci upečené husy.

Recept je z kategorií: Husa



Nahlásit recept

  • 19.10.03 vloženo
  • 20958x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • celá mladá husa
  • sůl
  • kmín
  • 1dl sladké plnotučné smetany
  • Lokše:
  • 1kg vařených, oloupaných brambor
  • 2 vejce
  • 200-300g krupičkové mouky, nebo podle potřeby
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 18.10.13 20:42

Klasika, super …aj ked kaloricka :-)))

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
svato
1396 příspěvků 18.10.13 22:34

Na lokše treba predovšetkým kvalitné zemiaky, najlepšie domáce, inak cesto prakticky okamžite redne, treba pridávať múku, no a také lokše sú potom tvrdé a menej chutné. Mňa babička naučila robiť lokše s hladkou múkou(tou tmavšou, T650) bez vajec a pečené na suchej liatinovej platni.

bez vajec

 
babi
6360 příspěvků 28.11.10 00:58

Thomasi, to me mrzi, ze jsi mel problem s bramborovymi plackami. Vis, s kazdym bramborovym testem se musi pracovat rychle, protoze cim dele lezi, tim ridci bude. Take, jak jsi sam podotkl, mozna to bylo pouzitymi bramborami. Zatim jsem nemela problem. Priste muzes pridat jenom jedno vejce, nebo, dve ale mala. Dekuji Ti vsak za vyzkouseni receptu a tesi me, ze husa byla dobra :-)

 
van.Thomas
185 příspěvků 27.11.10 14:34

Husička byla jedna radost. S lokšemi to bylo horší. Prvních 36 se mi nepovedlo, :-) zřejmě jsem měl nějaký jiný typ brambor. Na uvedené množství inkrediencí zahučelo přes půl kila mouky, aby to vůbec drželo pohromadě. Ale výsledek byl vynikající. Nevím sice, jestli to byly pravé lokše, protože jsem je nikdy neviděl, ale chutnalo to znamenitě. :)

 
Labužník jandule02
1057 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm).

Na Václava jsem udělala klasickou pečenou husu (při pečení potírala smetanou), zelí a lokše podle tohoto receptu. Fantastické!!!!!!!!!!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm).

Palculienko, tak u Vás se dělají lokše vez vajec? Ty já dělávám potřené sádlem s mákem a povidlím…ó, to je to pohádka!

Měj se pěkně :-)

 
palculienka
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm).

Moja babka je odbornik na super lokse s kackou a dusenou kapustou. Lokse sa u nas robia takto: Uvaria sa zemiaky v supke, vychladnute nastruhaju na jemnom struhadle a zmiesaju s polohrubou mukou. Kolko muky si zemiaky pytaju tolko im dame aby cesto nebolo moc lepkave. Potom vygulame tenke placky a pecieme na vyhriatej platni, ak sa tvoria bubliny, prepichneme ich nozom. Milujeeeeeeem ich a vsetci sa oblizujeme az za usami na hody .....dobre su aj bez kacice, potrite si ich kacacim alebo husacim tukom, osolte a papajte s kyslou kapustou lepsia mnamka neexistuje, hned ked pridem dom si ich pojdem spravit hehe

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist