Recept Gnocchi italsko - slovenského přátelství Veg

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gnocchi italsko - slovenského přátelství

Postup

Uvařím brambory ve slupce, oloupu a ještě teplé nastrouhám, přidám mouku a sůl a vypracuji hladké těsto. Zkušenosti mi řekly, že je dobré vypracovat těsto rychle a nepřepracovat ho, aby nebylo gumové.

Z těsta vyválím válečky asi jeden cm silné, nakrájím malé kousky prstem dotvořím do tvaru klasického noku. Vidličkou každý kousek zrýhuji nebo nožem na máslo udělám příčnou rýhu, to podle mé momentální kreativní nálady.

Noky vložím do osolené vařící vody a vařím několik minut. Občas vařečkou promíchám. Když noky vyplavou na povrch, ještě chviličku vařím. Nejjistější je jeden noček ochutnat a podle toho rozhodnout, kdy je nejlepší doba ke zcezení.

Dobu, kdy se noky vaří, využiji k přípravě slaniny. Nakrájím ji na malé kostičky a pomaličku vyškvařím.

Do mísy vsypu horké a dobře okapané noky, na ně nasypu rozdrobenou bryndzu a zaliji horkou slaninou. Promíchám a podle konzistence zaliji trochou mléka.

Podávám v míse, na stůl postavím mlýnek s bílým pepřem, stolovníci si sami nabírají, nejprve hodně opatrně, mají strach o linii i o přeplněná bříška… Pak si přidají další malou lžíci, pak ještě jednu a nakonec je mísa stejně vždycky prázdná, bříška jsou naopak plná a hlavy zcela otupělé.

V tomhle stavu se rozhodnu o receptík podělit s labužníky a zjistím, jak složité je dát dohromady smysluplnou větu… Vyplnit kolonku národní kuchyně je však věc nemožná i ve stavu střízlivém, nepřejedeném a bdělém… Itálie kontra Slovensko, Soňa, Umberto kontra Anička, Janek a ostatní milí slovačiska… Soni, nakonec jsem díky specifické bryndze zvolila Slovensko, ale bylo to fakt moc těžké :-))

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 25.01.09 vloženo
  • 7564x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 150 g mouky
  • sůl
  • 125 g bryndzy
  • 250 g libové anglické slaniny vcelku
  • trocha mléka
  • bílý pepř

Doporučená příloha

  • digestiv dle vlastního výběru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Alis 23.04.13 13:53

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Gnocchi italsko - slovenského přátelství

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1598 příspěvků 13.10.09 19:47
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství

K. u k. Rakousko - Uhersko bylo velké. Zahrnovalo Horní zem i severní Itálii a bída je nadnárodní jev. Jestli pro služebnictvo vařila Marienka z Lubovni, Mařenka z Tábora nebo Maria z Terstu… Miloš

 
Alis
2617 příspěvků 24.02.09 06:08
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství, Gabi...

… já to pořád říkám, že nikdy žádná „krajová“ jídla neexistovala, akorát ty názvy. Všude se vždy dělala nějaká ta placka (ať už pizza nebo pita, český slaný koláč…) nebo třeba bramborové noky, gnocchi, knedlíčky, šulance či šulánky.
Omlouvám se, že mě to nenapadlo, vždyť je to tak prosté, že i u vás to budete vařit :-)

 
gabi
551 příspěvků 24.02.09 04:58
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství

na Slovensku tomu jednoducho hovorime „sulance s bryndzou a slaninou“

 
anickav
2904 příspěvků 26.01.09 03:33
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství

OK holky!

 
noskovice
1323 příspěvků 26.01.09 03:26
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství-Anicka,

a mas to zarlivko!

 
Alis
2617 příspěvků 26.01.09 03:14
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství, tady někdo jedl...

rýpavou a bystrou kaši zároveň :-))
Já nevím proč, Aničko, možná proto, že italské noky jsou první surovina, až budu psát recept na halušky s parmazánem, napíšu slovensko - italskou družbu :-)

 
anickav
2904 příspěvků 26.01.09 02:32
Re: Gnocchi italsko - alis,REKLAMUJEM!

Pôvod:Slovensko
Názov receptu: Gnocchi italsko - slovenského…
Prečo nie slovensko - talianskeho?
Teraz je Sonička na koni!

 
noskovice
1323 příspěvků 26.01.09 02:26
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství- Alis,

nevadi, ja si pockam na odvetu. Anicce to vitezstvi podstoupim, to kvuli Jankovi.
Moc hezké.
Zdravim Zdendu a Janka. Ahoj Sona.

 
anickav
2904 příspěvků 26.01.09 02:04
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství

Ďakujem… :-)

 
Alis
2617 příspěvků 26.01.09 01:45
Re: Gnocchi italsko - slovenského přáteství, Aničko...

… díky za pěkný ohlas :-) Gramy u mouky jsem už opravila, díky též. To, že ředíš bryndzu mlékem dopředu, to vím, viděla jsem mistryni halušek v akci. Tady v Čechách jsem koupila takovou zvláštní bryndzu, balenou jako máslo, byla sice dobrá, ale ne tak, jako ta májová zo Zázrivej. A byla taková sušší, drobivá, nevěděla jsem, jak se zachová, budu-li ji ředit dopředu zastudena, proto jsem volila opačný postup a ředila už trochu teplem povolenou.
Přeji krásný nedělní večer! :-)
 A.

 
anickav
2904 příspěvků 26.01.09 01:28
Re: Gnocchi italsko - Alisko,

Tvoj receptík je ako Ty…milučký…
Len pozri na hmotnosť múky…
A ešte tech. poznámka - ja ak robím bryndzové halušky, riedim bryndzu v miske trochu mliekom a až potom dávam na halušky…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kakaová vosí hnízda

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Chléb s celerem Chléb s celerem
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist