Recept Ghí-Přepuštěné máslo

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Ghí je pro indickou kuchyni nepostradatelný, stejně tak jako pro arabskou či vegetariánskou. Podle dietologů je prospěšný zdraví

Postup

Ghí je jednoduché na zhotovení, ale náročné časově a pozornosti. Dá se velice snadno při nepozorností úplně zničit!

Do nejlépe nerez hrnce dáme 3 kg másla a na středním ohni necháme rozpustit a bez zakrývání vaříme dokud nepění. V tomto momentě snížíme plamen na minimum a postupně odstraňujeme pěnu a sražené kousky bilkovin. Osobně v polovině udaného času tj. 2 hodinách proces zastavují a máslo přes jemné plátynko přecedím do jiného hrnce. Usedlinu ponechávám pro ochucení zeleniny či polévek. Druhý den v procesu pokračuji, ale na velmi mírném ohni a ještě pokud se vytváří pěna tuto odstraňuji. Po dosažení času přípravy, tedy asi 2 hodinách, máslo-ghí dostává typickou jemnou vůni a barvu – jemné nažloutlé naprosto transparentní tekutiny. Vše přecedím a nalejí do předem vydezinfikovaných a osušených uzaviratelných sklenic a ponechám ztuhnout do druhého dne. Ukládat je možné na temném chladném a suchém místě, kde vydrží bez problémů rok. Pokud to necháme v chladničce vydrží ještě déle.

Poznámka: Pozor když připravujete čerstvou zeleninu volte hlubší nádobu, neboť ghí má tendenci prudce po přidání zeleniny pěnit a z kastrolu přetéct.

Ze 3 kg másla obdržíte cca 2,4 kg ghí. Samozřejmě že můžete udělat menší množství, ale pod kilo bych to nepřipravoval. Na jedno kilo počítejte cca 40 minut tepelného zpracování.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 28.02.10 vloženo
  • 16311x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hodiny

Ingredience

  • 3 kg másla (nepoužívat solené)!

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ghí-Přepuštěné máslo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
1nike
1 příspěvek 12.05.13 21:36
podivný výsledek :,(

Tak jsem začala včera, dvě kila domněle kvalitního másla pomaličku na plotýnce prohřívala, odebírala sražené bílkoviny a asi po dvou třech hodinách přecedila přes pláténko do čistého nerez hrnce a nechala stát. Dnes jsem pokračovala, a to na nejnižším možném plameni, tuk byl úplně čistý, takže nebylo co odebírat, a protože byl čas, nechala jsem to takto prohřívat asi čtyři hodiny. Nebublalo to, tak jsem „měla jistotu“, že se tuk nepřepálí. Jen mne poněkud mátlo, že začal být trochu cítit cítit pach přepáleného tuku. Ale na dně hrnce se nevytvářely žádné připečeniny (asi protože nebylo z čeho) a barva byla nádherně zlatá. Po slití do čistých sklenic po několika hodinách máslo ztuhlo a zbělelo! Vypadá jako sádlo. Ochutnala jsem to: chuť palčivá, jako přepálená, vůně nemáslová.
Tuší někdo, co bylo na postupu špatně 8o? Kdyžtak prosím poraďte…

 
martina2105
1 příspěvek 14.03.13 21:46
mala oprava

Jen trosku poopravim…pre­pustene maslo je podle tohodle receptu…ghi je sice taky prepustene maslo ale"prepousti"se asi 7h a to 3×…a v tom je ten hlavni rozdil…

 
wydra  28.01.11 14:10

Manana :-P :potlesk:

 
Manana
1517 příspěvků 28.01.11 14:06

Dovoluji si upozornit, že ve správném ghí má být marjánka, tedy nikoliv majoránka.

 
di
2297 příspěvků 11.01.11 23:53

wydro: ne na bazaru, tam nechodím; na různých stránkách o vaření dávala tu adresu, co je u příspěvku z 22:33

 
wydra  11.01.11 23:50

di, myslis na tom bazaru? Tu znam uz dlouho, ona to samozrejme rozesila vsude. Tezko rict jaky je puvod, ale zase ne kazdy to zna. Ja si ghi dovezla z Indie, jinak si ho delam sama, kdyz nekde objevim zlevnene maslo .

 
di
2297 příspěvků 11.01.11 23:14

wydro: ona tuhle reklamu tahle slečna/paní dává všude, kde se píše o jídle, jen dneska jsem na to narazila snad 3×.

 
wydra  11.01.11 23:04

Kdyby nekdo zatouzil

http://inzerat.i-bazar.cz/…ixir-zivota/

600 gr / 160,– Kc

 
Rádhika
1 příspěvek 11.01.11 22:33

Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven. Ačkoliv na západě není stále moc známé, ve východních kulturách je používáno po tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu, dobré trávení a to díky jeho léčivým omlazujícím vlastnostem. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu smažených jídel. Je zásadní složkou v indické kuchyni, mnohem více než v západní kuchyni máslo nebo margarín.
Více info: http://www.ghicko.cz/

Příspěvek upraven 24.03.12 v 22:31

 
casino
4207 příspěvků 08.03.10 05:16
Re: Ghí-Přepuštěné máslo

U nás necedíme :-) Převařené máslo necháme v chladu ztuhnout. Pak vařečkou uděláme dvě díry až ke dnu a vypustíme „podmáslí“. V čistém hrnci zopakujeme tepelný proces ještě jednou. Takto přepuštěné máslo už vyhovuje např. na smažení… Tímto částečně odpovídám Jarce :-)))

 
srimpik
166 příspěvků 03.03.10 03:47
Re: Ghí-Přepuštěné máslo - Louis

Ghee jsem videla i v supermarke­tu..jen mi poradte, prosim, jako neznalci, v cem je tohle maslo lepsi nez klasicke, cerstve?
Diky a pekny den
 Jarka

 
jolana
4732 příspěvků 02.03.10 03:19
Re: Ghí-Přepuštěné máslo

Louis, neviem ci vies alebo nie. Len pisla co zhodou okolnosti viem – ako zaujimavost :) Ghee o ktorom pisem ma korene u beduinov.
Pekny vecer :)

 
oldsoft
679 příspěvků 02.03.10 02:19
Re: Ghí-Přepuštěné máslo

…zatímco já vařím pro jednoho a tak jednou – dvakrát do týdne, takže se mi nechce dělat velké množství (i když to vydrží dlouho).

 
Louis
129 příspěvků 01.03.10 16:33
Re: Ghí-Přepuštené máslo

Oldsoft,

Doporučení dělat to ve větším množství mi bylo dáno Indy. Pokud to zhotovujete z menšího množství jsem rád že se Vám to daří. Přiznám se, že vzhledem k tomu, že ho používám dosti často nenapadlo to dělat po troškách a mám dojem, že časem i zraje, což mi perfektně vyhovuje pro některé cous cousy či baklawu.

 
Louis
129 příspěvků 01.03.10 16:26
Re: Ghí-Přepuštené máslo

Jolana,
Vím, ale nechtěl jsem to uvádět, protože v arabštině to je trochu složité . Každá země má svůj dialekt. Jestli mám dobrou paměť tak v tuniském dialektu je to smén. Úprava jak se používá v Levantu je trochu jiná a nehodí se na každou tepelnou úpravu. Recept, který jsem uvedl tvoří pouze a jen bázi.

 
jolana
4732 příspěvků 01.03.10 02:20
Re: Ghí-Přepuštené máslo

cseky to je Komonice lekarska
http://www.o-zdravi.cz/…cinalis.html

 
oldsoft
679 příspěvků 01.03.10 02:10
Re: Ghí-Přepuštené máslo

Já jsem to dělal z jednoho 250gramového másla, to je za čtvrt hodinky hotové a dopadlo to takhle . Je na tom něco špatně?

 
jolana
4732 příspěvků 01.03.10 01:48
Re: Ghí-Přepuštené máslo

Louis, na blizkom vychode (syria, libanon, jordan,palestina) sa prepustene maslo vola"simneh". Zbiera sa pena ako pises, pridavaju sa bylinky a to grecke seno, fenykl, kurkuma a handagug suseny – http://en.wikipedia.org/…_officinalis.
Uplne na koniec sa prisype za hrst psenice na hrubo mletej, ktora do seba vsiakne „vodu“ a ostane cisty tuk. Po tomto je vyslovene cire.
Ghee ma od kurkuma krasnu zltu farbu a nezabudnutelnu vonu.
Pekny vecer :)

 
Louis
129 příspěvků 01.03.10 00:47
Re: Ghí-Přepuštené máslo

Dag,

Také to velice dobře pamatují, ale procest přepouštění byl o hodně kratší. To stejné jako tomu bylo s konfitovaným masem hus a kachen. Dnes bohužel dost věcí mizí!

 
dag
519 příspěvků 01.03.10 00:21
Re: Ghí-Přepuštené máslo

Přepuštěné máslo bylo za časů. našich babiček součástí každé české domácnosti.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
TOPlist