Recept Galantina z kachny

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Galantina z kachny

Postup

Příprava náplně (kašoviny):
vepřové a telecí maso a slaninu (150 g) nejméně dvakrát jemně umeleme.Ostrouhané žemle namočené v mléku vymačkáme a přidáme k umletému masu a opět jemně pomeleme. Kašovina musí být velmi jemná.
Ke kašovině přidáme žloutky, koňak, kořeněnou sůl.
slaninu (100 g), jazyk, játra, šunku, lanýže nakrájíme na větší kostky, zamícháme do kašoviny. Náplň uložíme v chladnu.

Příprava kachny:
Kachnu vykostíme a rozevřenou položíme na ubrousek (kůží dolů). Protože maso je na kůži rozloženo nerovnoměrně, skrojíme částečně maso z prsíček a položíme na místa, kde je plát tvořen pouze kůží.
Plát masa posolíme kořeněnou solí a poklademe připravenou kašovinou.
Naplněnou kachnu sešijeme režnou nití tak, aby galantina měla pěkný souměrný, válcovitý tvar. Takto upravenou galantinu zavineme do ubrousku, ovineme spirálovitě motouzem a na obou koncích pevně svážeme, aby si zachovala svůj souměrný tvar.
Galantinu vložíme do vařícího vývaru dobře osoleného a okořeněného a pomalým, téměř neznatelným vývarem vaříme asi 2 hodiny.

Potom galantinu z vývaru vyjmeme a vybalíme z ubrousku. Na pekáči rozpustíme máslo, osmahnemena něm drobně nakrájenou cibuli, vložíme galantinu a v horké troubě pečeme zvolna ze všech stran do červena asi 3/4 hodiny. Při pečení poléváme občas vypečenou šťávou, je-li potřeba, také vývarem.

Hotovou galantinu nakrájíme na 3/4 cm plátky, rozložíme vějířovitě na nahřátou mísu a polijeme vlastní šťávou. Doplníme okurkami dušenými na slanině, nebo zeleným hráškem.
Vypečenou šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.

Podáváme jako hlavní chod ke slavnostním příležitostem.

Recept jsem vybrala z knihy Teplá kuchyně Viléma Vrabce II.díl (6.vydání z r.1965)

Recept je z kategorií: Kachna



Nahlásit recept

  • 03.01.06 vloženo
  • 14471x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 a 1/2 aĹľ 4

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 mladá kachna
  • 10 g kořeněné soli - paštikové koření
  • cca 3 l vývaru z kostí kachny nebo hovězího vývaru
  • 50 g másla na pečení
  • (ubrousek a motouz )
  • Náplň (kašovina):
  • 350 g libového vepřového masa (syrového)
  • 300 g telecího masa z plecka (syrového)
  • 150 g syrového vepřového hřbetního sádla nebo uzené slaniny
  • 2 žemle
  • 1/4 l mléka
  • 3 žloutky
  • 1 PL koňaku
  • 10 g kořeněné soli
  • 80 g slaniny
  • 80 g vařeného uzeného hovězího jazyka
  • 80 g šunky
  • kachní játra
  • 1 lanýž nebo pestřec
  • cibule

Doporučená příloha

  • vařené bramborové kuličky maštěné máslem, sypané sekanou petrželí nebo smažené bramborové krokety

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Galantina z kachny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tjanovsky
1 příspěvek 16.11.13 23:43

Myslim ze nejlepsi navod na vykosteni je zde, od Jacquese Pepina: http://www.youtube.com/watch?…

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Galantina z kachny

pepíčku, díky moc za obrázek - málem jsem ho nepoznala, jak jsi ho vylepšil.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Galantina z kachny

Já vykošťuji kuřata obráceně, než to obvykle ukazují a trvá mi to cca 10 min/kuře.
Položím kuře prsíčky nahoru a ostrým řezem naříznu jednu stranu podél prsní kosti. Postupně uvolňuji nožem maso od hrudní kosti a následně od žeber (jde to lehce, téměř i bez nože. Tak dojedu až k hřbetní kosti. Totéž provedu z druhé strany. Dále pokračuji stehýnky: vykloubím je z pánve. Každé stehýnko pak říznu podél kostí (stehno i lýtko) a ořezávám, či spíš oškrabávám maso od kosti. Pokud mi v tom někde brání kloub, kosti v kloubu nožem oddělím. Takto lze při troše cviku kuře vykostit tak, že mi zůstane celá kostra vcelku a maso rozložené na plát. Plochými řezy pak mohu maso „rozložit“ tak, aby byla vrstva rovnoměrná.
Kuřata vykošťuji stále, protože kupuji vždy kuřata (zpravidla Vodňanská chlazená) co největší a případně 2 a více najednou a vykošťuji ne na plát vcelku, ale na prsní řízky a stehenní řízky - každé pak má jinou úpravu. Je-li to výhodné, pak i do zásoby do mražáku. Z koster pak vařím vývar a ten si koncentrovaný uložím v lednici nebo si ho zasteriluji pro blízké použití.
Přeji hodně zdaru a celé prsty.

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Galantina z kachny

No, na to vykosťování jsem taky levej:-) První pokus jsem dělal podle knížky, to bylo hrozný, pak jsem si to nechal ukázat od kamarádky, šlo jí to jak po másle, sám jsem si říkal - to je pohoda, nic na tom není, to zvládnu - a za týden jsem to zkoušel doma. Dopadlo to úplně stejně jako když jsem to dělal podle knihy:-)

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Galantina z kachny - Eji...

…Tvé rady si velice cením, jenže já neumím vykostit ani zebru, natož pak něco tak subtilního, jako je kuře :-)). Před nějakým časem byla nádherná ukázka toho, jak se vykošťuje kuře v nějakém pořadu s Bohdalkou…tehdy jsem litoval, že nemám v pohotovosti video. To byla hotová symfonie, jak to tomu kuchaři šlo…

 
Eja
3624 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Galantina z kachny

Ivo, kachna se vykosťuje stejně jako kuře ( já jsem hodná holka, vždycky ráda poradím :) :)).

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Galantina z kachny - Heji...

…čte se to pěkně, ale kdo mi vykostí tu kachnu…hihi…to teda neumím.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Galantina z kachny

K tomuto receptu mám velmi osobní vztah: moje maminka mi dala do výbavy kuchařku Vaříme zdravě, chutně a hospodárně J.Břízové a kol. - jako základ kuchařské technologie a dva díly Teplé kuchyně Viléma Vrabce - jako vyšší dívčí. Podle 1. kuchařky jsem se učila vařit a „Vrabce“ jsem si četla jako beletrii. (Považte, znát v r.1965 jak se připravují např. Sluky pečené ochucené koňakem !!) Galantinu z kachny jsem upekla jako lahůdku svému nastávajícímu a jeho rodičům při 1. oficiální návštěvě. Všem galantina chutnala, ale na závěr oběda byl vznesen dotaz: a kdy budeš péct tu kachnu ? Od té doby už jsem galantinu z kachny nepřipravovala. Až teď jsem si na ni vzpomněla po přečtení receptu Vepřová roláda.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mandle s čokoládou

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist