Recept Francouzský výborný selský chléb

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzský výborný selský chléb

Postup

Očistit neoloupané brambory, rozkrojit je na 1/4 a ponořené do vody je uvařit se 2 lžičkami soli do měkka. Nechat je oschnout asi po 20-30min. na mřížce. Je velice důležité, že brambory jsou suché před jejich rozmačkáním. Oloupat bramory. Nezapmět uschovat 110 ml vody z brambor.

Zamíchat kvasnice do bramborové vody a nechat je vzejít do krémova.
Rozmačkat brambory a přidat k nim kvasnice, olej a vypracovat tak, aby se tekutina vsákla do brambor. Postupně přidávat a vpracovávat mouku se zbývající solí. Hníst tak dlouho, aby těsto nejdříve ztuhlo a ke konci změklo a zvláčnělo. Těsto se může zdát příliš suché, ale později se odděluje ode stěn mísy a na dně se drží a táhne.

Přikrýt mísu plastickým filmem, nebo utěrkou a nechat těsto nakynout při pokojivé teplotě. Těsto značně nabyde, ale nemusí se zdvojnásobit.

Mezi tím položit na nejspodnější mřížku v troubě kámen na pizzu, neglazůrované kahle, nebo tlustý plech tak, aby dokola zůstal nepřikrytý asi 3cm okraj. Předehřát troubu na 190°C. Posypat utěrku moukou a dát stranou. Na plech nasypat kukuřičnou krupici a dát stranou. Připravit si lahev na šplíchání a naplnit ji vodou.

Nakynuté těsto dát na lehce pomoučený vál a rozkrojit ho na dvě části. Každou část nejdříve vytvarovat v kouli a potam ji zploštit na disk. Začínajíc stranou nejdále od Vás zarolovat těsto směrem k sobě. Potom vytvarovat do tvaru torpéda (nebo balónu na americký fotbal) tak, aby konce byly do špičky a uprosed byl chleba nejtluščí.

Položit šišky na připravenou pomoučenou utěrku a přikrý jinou utěrkou. Nechat kynout po 20min. při pokojové teplotě.

Před pečením pošplíchat stěny trouby vodou a ihned zavřít dveře trouby, aby vzniklá pára neunikla. Vyklopit chleba spojem nahoru na připravený plech a přendat jej do trouby. Pošplíchat znovu stěny trouby. Péct chléb asi 45-50min., nebo až je pěkně tmavohnědý a po zaklepání na jeho spodek zní dutě. Vyjmout chleby z trouby a nechat je úplně vychladnout , nebo alespoň po 20min. před krájením.

TIP: Chléb lze dobře zabalený zmrazit. Rozmrazit jej ještě v jeho balení při pokojové teplotě.

Recept je z kategorií: Chléb



Nahlásit recept

  • 12.11.03 vloženo
  • 14022x zobrazeno

Ingredience

  • na 2 chleby
  • asi 3 moučné brambory (670g)
  • 4 lžičky soli
  • 110ml vlažné vody uschované z vaření prambor (27-32°C)
  • 1 1/2 sáčku aktivních suchých kvasnic (nebo 30g čerstvých)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1kg nebělené polohrubé mouky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 30.03.13 18:59

Pekla jsem už včera… a musím říct, že tento chleba je hodně moc dobrý!
Zkouším poslední dobou různé chleby, bezkonkurenčně sice vede ten bez hnětení od Ačraj, ale tento se směle vyhoupl na tu samou příčku.
Sice mi popraskal, ale to vůůůbec není na škodu - spíše naopak - ty převisy kůrky jsou skvělé…
Mouku jsem použila chlebovou a dělala dva menší bochníčky.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Francouzský výborný selský chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1783 příspěvků 08.04.13 19:56

@babi Děkuju za pochvalu, asi tuším, kde jsem udělala chybu - zapomněla jsem na ten detail z postupu, že to mám dát spojem nahoru a ze zvyku udělala klasický tvar bochníku. Chleba je to vynikající, ještě jednou díky za recept :kytka:

 
babi
6360 příspěvků 08.04.13 00:22

Zuzko tos me moc a moc potesila. Praskliny jsou na vypecenem chlebu jako je tvuj to nejlepsi. Kdybys je chtela trochu zkrotit, tak muzes povrch pred pecenim nakrojit, coz ty zajiste vis, neco jako je na tomto obrazku. Cerstvy chleba s dobrym maslem to je naprosta pochoutka :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský výborný selský chléb.

bedlo, děkuji Ti za přečtení receptu. Máš naprostou pravdu, že francouzské recepty na pečivo jsou poměrně složité, ale tento není zase tak náročný a každopádně stojí za to ;o)

vrano, ahoj! Děkuji Ti za přivítání a milá slova, ale Tvoje úspěchy v Tvojí kuchyni jsou jeno Tvoje ;o) Ale otázka, když si ty bochníčky chlebů ¨uplácᚨ sama, to je pak pečeš v troubě?

Přeji Vám pěkný zbytek víkendu,

 
vranas
130 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: babi

Babi, i já jsem ráda, že jsi zpět. Tvoje receptíky jsou mé kuchařské úspěchy. Jsem novomajitelkou pekárny a u nás se chleba stal favoritem. Zkusím zpracovat těsto na tuhle laskominu s moderním přístrojem. Bochníčky si pak dpolácám s láskou sama.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Francouzský výborný selský chléb.

Babi, nevím zda se někdy odhodlám tuto dobrůtku upéct, ale mám chuť tohoto chlebu na jazyku. Při naší návštěvě Francie, jsme z azurového pobřeží malinko odbočili a naskytla se nám příležitost tento chlebík koupit od soukromníka. Po konzumaci croissantů a baget, toto byl balzám. Díky za uveřejnění.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist