Recept Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Postup

Nevíme-li, zda udělat k večeři šunkofleky nebo francouzské brambory – nebo pokud víme, že v noci dostaneme zase na něco chuť, ale ještě nevíme na co – nebo prostě že jenom tak nevíme co roupama…

Brambory uvařené ve slupce odslupkujeme a nakrájíme na kolečka. Fleky uvaříme do poloměkka, 2 vajíčka dotvrda, uzené nakrájíme na malé kousky a cibuli na půlkolečka.

Do poloviny pekáčku navrstvíme střídavě kolečka brambor, měsíčky cibule, kolečka vajec, kousky uzeného, sem tam zapudrujeme pepřem, vegetou a zmrazenou zeleninou. Uvařené a scezené fleky promícháme s kousky uzeného, zbylou zeleninou a 3/4 nasekané kudrnaté nati, lehce dopepříme a dovegetíme. Touto směsí vyplníme druhou polovinu pekáče, bramborovou půlku posypeme zbylou kudrnkou a vše zalijeme smetanou s rozkvedlanými 3 vejci, vegetou a pepřem (pozor, už jsme trochu solilopepřili). Při plnění pekáče se snažíme dodržovat demarkační linii mezi bramborami a šunkofleky, aby později nedocházelo mezi strávníky ke sporům, kde končí Země krále Miroslava a kde začíná Půlnoční království.

Pekáč vložíme do řádně rozpálené pece a čekáme, až se nám začnou na povrchu tvořit rozverné křupičky (moje pec to zvládne za 20 minut na plný tah). Pak vše posypeme strouhaným sýrem a necháme ve vypnuté peci ještě zatavit.

Jíme všichni přímo z pekáče, bereme si co hrdlo ráčí a hlídáme, jestli se nám někdo necourá přes hranice. Naopak, nenápadně vyďoubáváme sousedům křupičky, protože ty jsou nejlepší a v tuzemsku jich máme nedostatek.

Recept je z kategorií: Těstoviny



Nahlásit recept

  • 10.12.05 vloženo
  • 35308x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 středně progresivní brambory
  • 250 g fleků
  • 300 g uzeného masa nebo uzeniny
  • 5 vajec
  • 1/4 l smetany
  • 1 hrnek zmrazené zeleninové směsi
  • 1 menší cibule
  • 1 hrst nasekané kudrnky
  • drcený barevný pepř
  • vegeta
  • 200 g tvrdého sýra.

Doporučená příloha

  • Flaška kyselých okurek.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5024 příspěvků 03.02.09 01:33
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Boli na obed, liniu nikto nebral do uvahy , kazdy si nalozil lopatku toho a lopatku tamtoho a v tom je ten chut..;-)).. ale zalievam jogurtom a v nom rozhabarkovane vajcia…dik Pupku..;))

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Menhet, také to tak dělám a nemusí to vůbec být fleky. Třeba zbydou kolínka ap., tak jen přivařím pár brambor, nebo naopak. Dávám do nich i zbylé uzeniny, když jsou čerstvé houby, medvědí česnek ap. Pokud to budeš dělat tak zkus zalít poloupečené kysanou smetanou- to teda nemá chybu, ta chuť je ještě daleko lepší!!!
Pěkný slunný den! Terrinka

 
menhet
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Samostatně jsem ještě šunkofleky nedělala (jen francouzský brambory), ale taky si pamatuju, že babička to vyráběla všechno dohromady. Prostě takový zbytkový „co dům dal“ sesypátko, zapéct s vajíčkem, nahoru sýr a voala, jídlo bylo hotovo.
V poslední době přemýšlím, že se k takovým jídlům začnu vracet, co vařím příteli teplé večeře a nosí si obědy do práce, tak mi dochází nápady, co mu pořád připravovat. :)

 
Zuzuana
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Tak tak :-). U nás doma se zase na šunkofleky kape maggi. Kdo neochutná, neuvěří. Maggi v podstatě kupujeme jen kvůli těm sunkoflekům, v polévce ho vůbec nemůžu. No, ukamenujte si mě :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

con gusto non est disputando

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Něco podobného jsem pekla minulý týden. Smíchala jsem uvařené fleky, brambory, povařený květák a brokolici, kostičky uzeného masa, hrubě strouhanou nivu a po chvilce zapékání zalila rozšlehanými vejci s několika lžícemi šlehačky. V podstatě to bylo tak trochu ve stylu „co dům dal“, ale moc dobré.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Mrtvolo, představ si, že ano!!! Brambory uvařené ve slupce oloupu a nakrájím kráječem na salát (jsou prima drobné) a v míse je smíchám a přidám všechny ingredience, česnek dávám medvědí sušený, zase promíchám a pak dám do vymazaného pekáče a zapeču. Po určité době zaleju smetanou s vejci a dám strouhaný sýr, když je doma. Budeš se třeba divit, ale je to moc dobré a ty obě chuti jdou senzačně k sobě- někdy to jen tak vyzkoušej. Právě, že mě inspirovala ta školní jídelna, tak to tak dělám a nám to moc chutná!

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Terrinko, ty mícháš dohormady těstoviny a brambory???

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Dělám bez demarkační linie a naopak všechny ingredience smíchám v míse dohromady, nikdo se tím pádem necourá přes hranice- všichni jsou spojení jako EU, ha,ha. Přidávám cibulku s česnekem které předem orestuji. Když jsou čerstvé houby nebo mám hlívu ústřičnou tak přidávám. Pamatuji si z dětsví, že ve školní jídelně nám to kuchařky dělaly také smíchané a mohli jsme se všichni utlouct a chodili jsme si přidávat, k tomu býval mrkvičkový salát. Ale to sem se vám zasnila, že to úplně vidím- ach jo, to byla bezstarostná doba! Terrinka

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Pupku, tak dneska uvareno a zbagrovano. Moc chutnalo a nejvice mne. Takze jeste jednou diky a doufam, ze se s Osceolou uz bavis, tak ji prosim ode mne pozdrav.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Ahoj Pupku, tak takhle si představuji ideální pekáček do naší rodiny, můj chlap nejí těstoviny, já zase nemusím zapékané brambory. U nás určitě žádné bitky v pohraničí nebudou , neboť to slupne dcera, anébrž ona zase může obojí.

Jen více takových receptů, přeji ti hodně inspirace při jejich vymýšlení.

 
lydia
1221 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Pupku, ne jenom pro zacatecniky! Tak si predstavuji recept na „co dum dal“. Urcite vyzkousim :-)

 
Pupek  25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky – Ivo, Yvette

Ivo: Fotky jsou na cestě, zatím malá předochutnávka je v mým deníčku.
Yvette: Dík, tobě taky. S Osceolou se momentálně nebavím, protože mně včera sežrala celý moje bramborový pohraničí… :o)

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Pupku, dobrá inspirace, dík.......a proč tam ty fotky nešoupneš?

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzské šunkofleky (pro začátečníky)

Pupku, diky za tak super recept na bozsky „Francouzsky sunkoflekovy pokrm“ pro zacatacniky, takze uz to asi vidim, co se bude varit pristi tyden. Diky moc, at se dari a krasnou nedeli Tobe a Oscelce.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mandle s čokoládou

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist