Recept Francouzské BOURRIDE - snězeno nadvakrát

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzské BOURRIDE - snězeno nadvakrát

Postup

Předehřát troubu na 155°C. Potřít plátky bagety olejem a péct je po 10min. do křupava. Jednu stranu potřít česnekem.

Aïoli:
Do hmoždíře, nebo mixéru vložit 3 žloutky, česnek a 3 lžíce citronové šťávy. Utlouct, nebo rozmixovat na krém. Po kapkách přidávat olej za stálého šlehání, anebo mixování, až vše začne houstnout. Potom přidávat olej v tenkém pramínku. Ochutit a přidat zbytek citronové šťávy a trochu teplé vody, je-li zapotřeby. Přikrýt a dát do chladničky.

Polévka:
Vložit šafrán do 1 lžice horké vody na 15min. Do velkého hrnce vložit pórek, mrkev, víno, cibuli, pomerančovou kůru, fenyklová semínka, tymián a rybí odřezky s 1l vody. Přikrýt hrnec a přivéct vše do varu. Snížit teplotu a nechat probublávat po 20min. Sem tam sebrat s povrchu šum. Přelít přes síto do čistého kastrolu a pomocí vařečky propasírovat všechnu tekutinu. Přivéct opět do pomalého probublávání a přidat polovinu ryb. Podusit je po 5min. Vyjmout je drátěnou naběračkou a udržovat je v teple. Stejně podusit zbytek ryb. Vývar z ryb povařit po 5min., nebo až se trochu zredukuje. Sejmout z ohně.

Vložit polovinu Aïoli a žloutků do misky a umíchat je dohladka. Našlehat dovnitř šufánek horkého vývaru a potom postupně za stálého míchání dalších 5 šufánků vývaru. Vložit zpět do zbytku polévku společně se šafránem a šlehat a zahřívat na pomalém ohni asi 3–5min., až trochu zhoustne a polévka je horká. Nesmí se vařit, protože by se zdrcla. Dochutit polévku solí a pepřem.

Jak podávat:
Do každé misky vložit 2 krutony, na ně několik kousků ryb a vše zalít horkou polévkou.

Nebo zcezená polévka se může podávat s krutony a ryby se mohou podávat s vařenými brambory jako hlavní jídlo.

Recept je z kategorií: Ryby



Nahlásit recept

  • 11.02.04 vloženo
  • 4820x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Krutonky:
  • 1/2 zatvrdlé bagety nakrájené na plátky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Aïoli:
  • 2 žloutky
  • 4 stroužky česneku, utřeného
  • 3-5 lžic citronové šťávy
  • 250ml olivového oleje
  • Polévka:
  • 1/4 lžičky šafránu
  • 1 l suchého bílého vína
  • 1 pórek, bílá část na drobno pokrájený
  • 2 mrkve očištěné na drobno nakrájené
  • 2 cibule na drobno posekané
  • 2 dlouhé pruhy pomerančové kůry
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 3 snítky tymiánu
  • 2.3kg filé z pevných mořských bílých ryb (treska, ďas mořský, okoun, mořský jazyk atd.) bez kostí a kůží pokrájené na 4cm kousky s uschovanými odkrojky
  • 3 žloutky

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzské BOURRIDE - snězeno nadvakrát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Chléb s celerem Chléb s celerem
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
TOPlist