Recept Francouzské BOURRIDE - snězeno nadvakrát

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzské BOURRIDE - snězeno nadvakrát

Postup

Předehřát troubu na 155°C. Potřít plátky bagety olejem a péct je po 10min. do křupava. Jednu stranu potřít česnekem.

Aïoli:
Do hmoždíře, nebo mixéru vložit 3 žloutky, česnek a 3 lžíce citronové šťávy. Utlouct, nebo rozmixovat na krém. Po kapkách přidávat olej za stálého šlehání, anebo mixování, až vše začne houstnout. Potom přidávat olej v tenkém pramínku. Ochutit a přidat zbytek citronové šťávy a trochu teplé vody, je-li zapotřeby. Přikrýt a dát do chladničky.

Polévka:
Vložit šafrán do 1 lžice horké vody na 15min. Do velkého hrnce vložit pórek, mrkev, víno, cibuli, pomerančovou kůru, fenyklová semínka, tymián a rybí odřezky s 1l vody. Přikrýt hrnec a přivéct vše do varu. Snížit teplotu a nechat probublávat po 20min. Sem tam sebrat s povrchu šum. Přelít přes síto do čistého kastrolu a pomocí vařečky propasírovat všechnu tekutinu. Přivéct opět do pomalého probublávání a přidat polovinu ryb. Podusit je po 5min. Vyjmout je drátěnou naběračkou a udržovat je v teple. Stejně podusit zbytek ryb. Vývar z ryb povařit po 5min., nebo až se trochu zredukuje. Sejmout z ohně.

Vložit polovinu Aïoli a žloutků do misky a umíchat je dohladka. Našlehat dovnitř šufánek horkého vývaru a potom postupně za stálého míchání dalších 5 šufánků vývaru. Vložit zpět do zbytku polévku společně se šafránem a šlehat a zahřívat na pomalém ohni asi 3–5min., až trochu zhoustne a polévka je horká. Nesmí se vařit, protože by se zdrcla. Dochutit polévku solí a pepřem.

Jak podávat:
Do každé misky vložit 2 krutony, na ně několik kousků ryb a vše zalít horkou polévkou.

Nebo zcezená polévka se může podávat s krutony a ryby se mohou podávat s vařenými brambory jako hlavní jídlo.

Recept je z kategorií: Ryby



Nahlásit recept

  • 11.02.04 vloženo
  • 4887x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Krutonky:
  • 1/2 zatvrdlé bagety nakrájené na plátky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Aïoli:
  • 2 žloutky
  • 4 stroužky česneku, utřeného
  • 3-5 lžic citronové šťávy
  • 250ml olivového oleje
  • Polévka:
  • 1/4 lžičky šafránu
  • 1 l suchého bílého vína
  • 1 pórek, bílá část na drobno pokrájený
  • 2 mrkve očištěné na drobno nakrájené
  • 2 cibule na drobno posekané
  • 2 dlouhé pruhy pomerančové kůry
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 3 snítky tymiánu
  • 2.3kg filé z pevných mořských bílých ryb (treska, ďas mořský, okoun, mořský jazyk atd.) bez kostí a kůží pokrájené na 4cm kousky s uschovanými odkrojky
  • 3 žloutky

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzské BOURRIDE - snězeno nadvakrát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Dýňové zelí

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle...
TOPlist