Recept Francouzská "Opéra"

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzská

Postup

Předehřát troubu na 220°C. Vyložit plech s okrajem velikosti 22×32 cm pečícím papírem. Pečící papír položit na chladící mřížku.

Korpus:
Do velké mísy prosít cukr a mouku, zamíchat tam mandle, přidat vejce a vše našlehat do světla. Vložit tam máslo. Bílky našlehat do měkkých kopečků, přidat cukr a našlehat vše do pevna, jednu třetinu sněhu zašlehat do mandlové směsi a potom dovnitř lehce vložit zbytek sněhu. Nalít to do formy a jemně rozetřít. Péct asi 6 - 7 minut, nebo až je těsto zlatavé a pružné. Pomocí špičky nože uvolnit těsto od stěn formy a vyklopit ho na připravenou mřížku.

Ganache: Čokoládu vložit do misky. V malém kastrolku přivéct šlehačku do varu. Nalít ji na čokoládu, nechat chvíli stát a potom míchat tak dlouho, až se čokoláda rozpustí a je úplně hladká.

Kávový sirup:
Do kastrolku vložit cukr s vodou a míchat tak dlouho až se cukr rozpustí. Přivéct do varu, přidat kávu a odstavit.

Krém:
Do kastrolku vložit cukr a 3 lžičky vody. Na pomalé teplotě míchat tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Pomocí namokřeného cukrářského štětce stírat cukrové krystalky ze stěn kastrolku. Zvýšit teplotu a bez míchání vařit tak dlouho, až cukr dosáhne bodu měkké kuličky (asi kolem 120°C). Nemáte-li teploměr, tak kápnout trochu cukru do ledové vody a z cukru by se mela udělat kulička, která je mezi prsty měkká.

Mezi tím si našlehat bílek do měkkých kopečků a během šlehání opatrně přidat horkou cukrovou hmotu. Přilévat mezi šlehačem a stěnou mísy a šlehat až do zchladnutí. Postupně zašlehat dovnitř máslo a instantní kávu, nebo čokoládovo-oříškovou pastu.

Sloupnout papír z korpusu a ten nakrájet na tři kusy velikosti 20 X 10 cm. Namočit jeden kus jednou třetinou sirupu a potřít ho polovinou krému. Nahoru položit druhý kus namočený v druhé třetině sirupu a nahoru potřít polovinu ganache. Nahoru položit poslední kus namočený ve zbytku sirupu a potřít ho zbytkem krému. Dobře uhladit povrch a vše dát do chladničky ztuhnout. Zbytek ganache rozehřát nad pomalinku vařící vodou, nechat ho zchladnout až je k potírání a potřít jím povrch dessertu.

Nakrájet na 8 čtverců, nebo 6 obdélníků. Chcete-li, můžete povrch ozdobit napsaným slovem Opéra, nebo jak je to často zvykem, tak kouskem jedlého zlatého listu.

Le Cordon Bleu.

--------------------------------------------------Mimo Recept-------------------------------------------------------

Výroba moučníků podléhá módě a nové recepty s jejich realizacemi přicházejí neustále na svět, zatím co některé recepty a výtvory ustoupí a úplně zmizí. Jenom vzácně jsou recepty pozdvihnuty do kategorie klasických, které se neustále a znovu a znovu připravují cukráři. Takto se stalo i s receptem Opéra, který vznikl jako tribut pařížské Opéry Garnier. Impozantní operní dům dodnes s jedním z nejdůležitějších baletních inscenací světa byl postaven na zakázku Napoleona III, který se však ukončení stavby navržené v roce 1875 architektem Charles Garnier nedožil. V té době se Francie také stala Republikou.

Směs různých architektonických stylů a detailů připomíná práci cukráře, což způsobilo posměch v kruzích umělecky znalých Pařížanů. Avšak jako stánek muziky, opera získala své příznivce a obdivovatele a tím také její architektura začala získávat na popularitě.

V roce 1954 vrchní šéf slavného cukrářství Pátisserie Dalloyau na počest opery vytvořil čtvercový čokoládový dortík o několika vrstvách a pokřtil ho jednoduchým názvem Opéra. Jednoduchost zevnějšku tohoto kulinářského mistrovského díla representuje ovzduší elegance oproti chaoticky ozdobné budově Palais Garnier. Opéra se dodnes připravuje jak v Dalloyau, tak i dalších světoznámých pátisseries.

Postup:
1. Opéra začíná ze třech velice jemných vrstev těsta ¨Jaconde¨, upečených z mouky, vajec, másla, našlehaného bílku a cukru.
2. První vrstva korpusu je rozložena do čtvercového rámečku a navlhčena kávovým sirupem.
3. Lehký máslový krém obarvený kávou a karamelem se rozetře napovrch.
4. Potom druhá tenká vrstva korpusu se položí nahoru a dobře se přitiskne.
5. Druhý korpus se potře kávovým sirupem a ganache chocolat, což je hořký čokoládový krém z mléka, smetany a másla.
6. Třetí vrstva korpusu se položí nahoru, přitiskne se a potře kávovým sirupem.
7. Druhá tenká vrstva kávového máslového krému se rozetře, čtvercový rámeček se sejme a dortík se nechá vychladit.
8. Povrch dortíku se potře zbytkem ganache, nebo čokoládovou polevou připravenou ze 2 částí rozpuštěné hořké čokolády a 1 části rozpuštěného kokosového másla.
9. Po tom co čokoládový ganache, nebo poleva ztvrdnou, nakrájí se vše na standartní velikosti a každý dortík je ozdoben pomocí kornoutku a tekutou čokoládovou polevou napsaným slovem ¨Opéra¨ .

Přeloženo z kuchařské knihy.

Recept je z kategorií: Sváteční řezy



Nahlásit recept

  • 28.01.07 vloženo
  • 40906x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • korpus:
  • 75 g mletého cukru
  • 2 1/2 lžíce hladké mouky
  • 75 g pomletých mandlí
  • 3 vejce
  • 15 g rozpuštěného zchladlého másla
  • 3 bílky
  • 1 lžíce jemného krystalového cukru
  • čokoládový ganache:
  • 150 g tmavé čokolády na jemno posekané
  • 150 ml neušlehané šlehačky
  • kávový sirup:
  • 3 lžíce jemného krystalového cukru
  • 3 lžíce instantní kávy
  • 6 lžic vody
  • kávový krém, nebo z lískových oříšků:
  • 70 g jemného krystalového cukru
  • 1 bílek
  • 100 g másla mírně změklé
  • 1 lžíce instantní kávy, nebo 2 lžíce čokoládovo-lískové pasty (jako je Nutela)
  • Foto HelcaK, která dortík upekla. Zde najdete podrobný "POSTUP":"http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=2645&l=HelcaK" TARGET = _new

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

VeraWalling 06.11.10 21:42

Dneska jsem se pokusila upeci tento moucnik. Skutecne vypada, ze je ho malo, ale verte mi, je velmi syty a z davky mi vyslo asi 8 - 10 rezu o sirce 1 cm.
Ubrala jsem kavoveho sirupu. Zdalo se mi, ze je ho prilis a je to prilis silne. Tak jsem korpus jen syrupem pomazala a ne namocila.
Moucnik mi chutna, jen priste jeste te kavy uberu. Myslim, ze jeden z korpusu by neskodilo pokapat rumem.
dekuji za tento recept
Vera W.

Odkaz na uvaření

labuznik 30.09.10 15:30

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Francouzská "Opéra"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 13.01.13 23:14

Navstevu ani zvat nemusis… je to spis zakusek nez dortik, ale je pomerne syty. Jakmile budu mit vice casu, trochu usnadnim postup, ktery v mem podani zni pomerne sloziteji nez musi :roll: Jinak, hodne stesti pri peceni…

 
Dokonalý dortík
3 příspěvky 11.01.13 23:02

Díky! Tenhle recept mi přišel strašně vhod. Operu jsem znala (trapné odmlčení) z japonského animovaného seriálu. A protože tam hrála významnou roli, koupila jsem si ji mraženou v Lidlu (mimochodem - slušná úroveň!) a od toho okamžiku toužím až bolestně upéci si ji sama. Ta intenzivní chuť kávy je skvělá! Strašně se na to pečení těším! Ještě musím pozvat návštěvu, která mi to pomůže sníst (manžel nemá rád kávovou chuť a děti jsou na to ještě malé, ale mě nic nezastaví. Jim upeču něco pro mateřské školy. :-))

 
babi
6360 příspěvků 12.11.10 17:52

Vera, moc Ti drzim palce, jsi sikovna a musim Ti rict, ze alespon z me zkusenosti, i kdyz v Severni Americe zeny take nekdy pecou, absolutne se to neda srovnat napriklad s Ceskem, mozna bych mela rict s Evropou. Zdejsi zeny si rady cukrovi zaplati…takze Good Luck! Co takhle se dat dohromady s nejakou dobrou catering company?

 
VeraWalling
55 příspěvků 12.11.10 12:12

Babi,
snazim se rozhoupat svuj maly bussines. A nejde to jinak nez nejdrive peci zadarmo a dat ochutnat…
zatim to jde pomalu…
 VW

 
babi
6360 příspěvků 11.11.10 23:31

Vera, to je dobre nalakat nekoho kdo zaplati, ale melo by to jit pomoci neceho snazsiho 8-o

 
VeraWalling
55 příspěvků 09.11.10 22:57

Babi,
mela jsem na mysli 3 lzicky instantni kavy na vyrobu kavoveho sirupu. V receptu jsou 3 lzice.
Moucnik jeste porad po kouscich vychutnavame. Take jsem nabidla jednomu z nejvetsich gurmanu v praci, ktery krome sve hlavni reditelske cinnosti take dela „caterings“ a dost se vyzna ve vareni. Moooooooooooc moucnik vychvaloval a objednal si ho na Thanksgiving. Takze take nejaka ta vindra na privydelani pro me.
Urcite je moucnik vyborny i po 3 az 4 dnech.
Sirup jsem na korpus jen nakapala, protoze b :-D yl velmi silny, ale utrefila jsem to akorat.
Moc dekuji za odpoved
zdravim
 Vera

 
babi
6360 příspěvků 09.11.10 18:10

Vera, omlouvam se Ti, ze odepisuji az dnes. Tvuj napad s kavovym likerem se mi moc libi, jestlize myslis, ze 3 lzicky kavoveho sirupu dostatecne maceruji korpus, tak proc ne (osobne pouzivam silne expresso zcezene) a nakonec Nutela je vyborna vzdy… Jeste jednou Ti dekuji za upeceni francouzske klasiky a zdravim Te na tomto kontinente.
 Jitka

 
VeraWalling
55 příspěvků 07.11.10 23:28

Babi,
moucnik jsem dneska znovu chutnala. Je mnohem lepsi nez byl cerstvy.
Instatni kava v USA je priserne silna. Myslim, ze 3 lzicky misto 3 lzice do sirupu uplne staci.
Kapla bych tam take trosku kavovehu likeru, do Ganache.
Priste to vyzkousim s Nuttelou. Myslim, ze to bude mnohem lepsi.
dekuji za tento recept
zdravim do Canady
 Vera

 
babi
6360 příspěvků 07.11.10 22:32

Vera, dekuji za trpelivost vyzkouset tento klasicky francouzsky moucnik. Jak zname, francouzske porce se lisi na priklad od severoamerickych. Je vsak dobre znat, ze moucnik neni obrovsky a clovek si vzdy muze recept zdvojnasobit. Take ingredience v ruznych zemich se nekdy znacne lisi a napriklad regulerni kava v Americe a ve Francii (zajiste take v Italii, Brazilii atd.)je velice rozdilna. Nasla jsi pod receptem postup, tak jak ho zverejnila Helca? Ta dostala vyznamenani! http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…

Příspěvek upraven 07.11.10 v 22:35

 
VeraWalling
55 příspěvků 06.11.10 21:42

Dneska jsem se pokusila upeci tento moucnik. Skutecne vypada, ze je ho malo, ale verte mi, je velmi syty a z davky mi vyslo asi 8 - 10 rezu o sirce 1 cm.
Ubrala jsem kavoveho sirupu. Zdalo se mi, ze je ho prilis a je to prilis silne. Tak jsem korpus jen syrupem pomazala a ne namocila.
Moucnik mi chutna, jen priste jeste te kavy uberu. Myslim, ze jeden z korpusu by neskodilo pokapat rumem.
dekuji za tento recept
Vera W.

 
HelcaK
959 příspěvků 24.07.09 00:54
Re: Francouzská ¨Opéra¨. - babi24

Já jsem dělala tu šlehačko-čokoládovou verzi ganache, a fungovalo to. Ale pravděpodobně to budou jen dvě verze téhož, mléko-máslo-smetana - to je pořád skoro totéž, jen rozdělené - z mléka sebraná smetana, utlučená na máslo… Takže bych to neřešila a udělala to podle receptu nahoře.

 
babi24
1 příspěvek 22.07.09 23:13
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Prosím o vysvětlení, v receptu je Ganache uvedeno - čokoládu zalijeme horkou šlehačkou a necháme chvíli stát a pak mícháme do hladka.V Postupu bod5) je uvedeno Ganache chocholat, což ke hořky krém z mléka,smetany a másla.Jsem z toho trochu zmatená,ani v diskusi jsem odpověď nenašla.A pokud jste nějaké úpravy receptu provedla,prosím o doplnění.Předem děkuji.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ Lenni

držím palce, ať se to povede minimálně tak jako mně, já budu péci babi Bienenstich (teď nevím, jestli jsem to napsala správně), tak budu na tebe u toho myslet :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - Lenni,

Helča si zajisté zaslouží klobouk dolů! Já Ti děkuji za vlídná slova, nevím však jestli si je zasloužím, ale každopádně mi udělaly velkou radost ;o) Jsem napjatá, jak se Ti s pečením bude dařit…

Přeji Ti příjemný víkend!

 
Labužník lenni02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Babi, vsechny Tve recepty, ktere jsem uz drive pouzila byly vyborne a skvele popsane.
Moc za ne dekuji a tesim se na dalsi inspiraci :-)

Uz se tesim az v sobotu vyzkousim i tento rez.
Coz bude, podle Tveho fot. postupu Helco, urcite hracka. :-)

Jeste jednou vam obema dekuju.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - HELČO,

proč obě? Tvoje fotka se mi líbí víc ;o) A tu chválu si plně zasloužíš!

Příjemný den Ti přeje,

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Ooo, děkuji (úklona vpravo), děkuji, (úklona vpřed), děkuji (úklona vlevo)… Tolik chvály, to se sluním, díky všem. Jako výjimečný sváteční zákusek to stojí za to. Sestra to pochopitelně ocenila, pošlu jí odkaz na deníček, neb postup neviděla, dělala jsem ho až po jejím odjezdu.
Babi, s tou fotkou já nevím, ta s kukátkem je hezká - co obě? Dík za recept :-)

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨Helčo...

Božínku! To je nádhera! Krásně jsem si početla. Myslím, že ještě nějakou minutku po přečtení jsem se usmívala. Moc mně to pobavilo. Taky mám doma dvě děti, ale když jedno odložím do školky, stálo by za to, pustit se do Opery taky. Rozhodně smekám a díky za milé popsání výroby tak úžasné dobroty :-)

Hezký večer!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - HELČO,

jsi fantastická a neuvěřitelná!!! Díky, díky, díky!!! Tvoje fotodokumentace je nejenom výborná, ale i vtipná na pobavení (neboj, nevysmívám se, také jsem měla dvě děti a dcera je do dnešního dne skoro po celém těle poznamenaná jizvami, jak se měla k světu). Nemůžeš srovnávat svůj výrobek s výrobkem cukrárny k její vlastní representaci nafocenou profesionálem, což znamená, že kolikrát to ani není opravdový dort, ale maketa…opravdu. Naopak Ti musím seknout poklonu, Tvoje Opéra vypadá tak jak vypadat má!!! No a nemluvě o Tvých vynálezech a zlepšovácích…kra­bice jako rámeček…máš můj obdiv! Nejedná se totiž o snadný dort, což znám na vlastní kůži a zvládnout ho s ¨překážkami¨, které tak zábavně popisuješ, je obdivuhodné. Máš krásného a tak andělsky vypadajícího chlapečka ;o) No doufám, že Tvoje sestra ohodnotila vynaloženou snahu. Určitě ji vysoce ohodnocuji já! Co bys tomu řekla, kdyby Tvůj obrázek nahradil ten s růží? Sněženky jsou podstatně hezčí…

S přáním krásného dne,

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - HELČO,

jsi fantastická a neuvěřitelná!!! Díky, díky, díky!!! Tvoje fotodokumentace je nejenom výborná, ale i vtipná na pobavení (neboj, nevysmívám se, také jsem měla dvě děti a dcera je do dnešního dne skoro po celém těle poznamenaná jizvami, jak se měla k světu). Nemůžeš srovnávat svůj výrobek s výrobkem cukrárny k její vlastní representaci nafocenou profesionálem, což znamená, že kolikrát to ani není opravdový dort, ale maketa…opravdu. Naopak Ti musím seknout poklonu, Tvoje Opéra vypadá tak jak vypadat má!!! No a nemluvě o Tvých vynálezech a zlepšovácích…kra­bice jako rámeček…máš můj obdiv! Nejedná se totiž o snadný dort, což znám na vlastní kůži a zvládnout ho s ¨překážkami¨, které tak zábavně popisuješ, je obdivuhodné. Máš krásného a tak andělsky vypadajícího chlapečka ;o) No doufám, že Tvoje sestra ohodnotila vynaloženou snahu. Určitě ji vysoce ohodnocuji já! Co bys tomu řekla, kdyby Tvůj obrázek nahradil ten s růží? Sněženky jsou podstarně hezčí…

S přáním krásného dne,

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - no Helčo...

…zasloužíš si medaili za odvahu, za chrabrost, za statečnost (teď si nejsem jistý, jestli to není všechno stejné…hihi) a pak ještě Pulicerovku a asi i Josef Sudek by Ti střihnul nějaké to uznání :-))). Při četbě záznamu v Tvém deníčku se u mne střídaly záchvaty obdivu, pobavení, ale i pochopení.....a doufám, že i Tvoje sestra uměla docenit oběti, které jsi na její „jmeninový oltář“ položila :-)? Když to tak vyhodnocuji, tak nejlepší doba pro přípravu tohoto dortíku je půlnoc až čtvrtá hodina ranní a pejskům asi nejspíš naordinovat nějaký hysteps :-)))

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨- buráci

Tak nevim, při představě dalšího dítěte plus psů bych snad ani nepekla… :-). Byla to DOBOTA, jak říká prcek, opravdu je to syté, konzumovaly jsme se ségrou jednu kostku po centïmetrových plátcích celou sobotu a tu druhou si odvezla domů, nabídnout „paní domácí“, což je její spolužačka ze střední, obě 28, bezdětné.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Helco, nadhera! A jak vam chutnalo? Jsem rada, ze i jinde probiha peceni v podobnem stylu jako u nas, akorat vzhledem k tomu, ze my mame kluky dva, tak je nutne jeste pocitat behem vypjatych momentu pri peceni dortu napr. s resenim konfliktu (Mami, von mi sebral… znicil… rozhazel…), pricemz je nutno zaroven hlidat dort, aby ho neochutnali pejsci, kteri musi nutne jeho vyrobe v kazde fazi prihlizet:-)

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Helco…krasne… :)

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨- fotodokumentace

Tak už se mi podařilo přidat do deníčku
fotopostup http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…" TARGET = _new , tak se bavte.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - Helčo,

tak Ti řeknu co jsem našla o té vodě/sirupu. Ve vytištěném receptě je sice přesně vše jak zde nahože, avšak je tam moje malinká poznámka týkající se vody…příliš moc, zredukovat na 6 lžic (1 lžíce 15 ml), což odpovídá asi 85/90 ml. Zapletla se jim tam jednička!? a já jsem si své poznámky psané tužkou nevšimla, což mě mrzí (recept upravím). Nemělo by to však dortík moc ovlivnit, až na to, že sirup bude slabý. Doufám, že konečný výtvor navzdory všemu bude i tak chutný.

Přeji Ti příjemný slavnostní den!

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Tak dortíky (2 čtverce) se „rozkládají“ v ledničce, (akce se o den posunula), fotodokumentaci vložím až bude čas. Jen mám dotaz: toho kávového sirupu na máčení korpusů jsem použila s bídou polovinu, a i tak mám pocit, že jsou „durch“. Je fakt, že vzdor přepečlivé přípravě jsem do těsta zapomněla dát máslo, tak jestli to není tím… Ale přijde mi, že na fotkách na webu mají víc vidět ten světlý piškot.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - Helčo,

to tedy nepuknete… Ještě jsem dopsala nějaké ty informace o dortíku a tak, bude-li se Ti chtít, přečti si je. Jinak doufám, že se dortík podaří (nejraději bych byla s Tebou v kuchyni) ;o)

Přeji Ti příjemný den!

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Díky, právě že tu budem samy dvě s prckem, tak snad nepuknem… :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - Helčo,

klidně upeč den dopředu, aspoň se uleží. To už víš, že to není pro obrovskou párty, že ano ;o) Jediné co Ti mohu přát, aby se dortík povedl a chutnal, ale Ty seš šikulka! Ráda bych ještě připomenula, že korpus je možná i méně než centimetr vysoký, takže se nelekni. Udělala jsem nějakoui studii faktů o ¨Opéra¨ a tak to k receptu ještě dnes dopíši.

Přeji Ti příjemný den!

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨- babi

Chystám se ji upéci sestře Veronice k svátku, přijede v pátek - bude lepší upéci to ve čtvrtek a nechat přes noc uležet, nebo je lepší čerstvá a mám začít v pátek ráno? Držte mi všichni palce, když se povede, bude i fotka (akorát nemám kukátko… :-))

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - děvčata.

Buraci, Bali, Helčo, jsem Vám vděčna za snahu zpříjemnit a nadlehčit chvíle…

Dobrou noc!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - čokoládko,

musím říct, že některé komentáře pod mnohými recepty, které jsem přidala na Labu, mě přinejmenším zarážejí. Na takový způsob jednání jsem po takřka 40ti letech v Kanadě odvykla. Ale to Tobě nemusím vysvětlovat, tak jako Ti nemusím vysvětlovat, proč chodím na Labu. Děkuji Ti mnohokrát za Tvůj komentář. Myslím si, že jsi přišla přesně na to, o co tu jde!

Přeji Ti příjemné dopoledne!

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

a proč už tu zase není ten velký obrázek ? Vždyť k němu stačí připsat že je z trojité dávky, aby se předešlo šálení mě :-))

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.- babi
:-)
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - Dando,

jak jsem již řekla, je-li to tak, tím lépe a budu za to vděčna.

Osobně nemám absolutní zájem se dohadovat o ničem jiném, než o receptech. Naneštěstí by si to museli uvědomit i jiní a přestat dorážet. To je všeobecná poznámka a není orientovaná na Tebe.

Zdraví Tě,

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.- teda čokoládko :-)

já pokud budu mít výhrady k receptu, tak se nejdříve zeptám, než abych ho dělala .-), jinak bych bývala opravdu měla dortík 7×10 cm a se zbytkem korpusu si nevěděla rady. Osobně si myslím, že právě kvůli tomu je zde zřízen komentář - k zeptání, radě, pochvale a i k napsání, když se nepovede. :-)

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.Cokoladka,

moje řeč!

 
cokoladka
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

tedy ja vzdycky koukam kam se to zvrhne…nevim zda je zde spousta lidi co nesnaseji nekoho kdo ma prehled pres vareni a v kazdym pripade mu musej zatopit…ale logicky mi prijde ze pokud mam vyhrady k receptu tak ho nejdrive udelam a pak podam informace…pokud se nekdo snazi najit stejnej obrazek nekde jinde a setrit tim cloveka kterej tady napsal recept a uvedl ze je z francie,tak to uz nechapu vubec…myslim,ze by bylo velmi mile a prijemne vsem za uverejni zajimavych receptu spis podekovat a ne je neustale buzerovat.....preci to vsichni delate ve volnem case a hlavne proto,ze vareni mate radi.....tak proc se neustale snazite odradit lidi kteri vareni rozumi????

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨. - Buraci

a to jsem ze sebe udělala ještě vola :-) v práci před kolegyní, prostě někdy je blbej den :-) S mládětem teď chodím do školy na vyučování, má nemocnou asistentku, a připadám jak ,, za zrcadlem " :-)

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨. - Dando

Rozumim ti, ja jsem teprve v prvni tride, dneska jsem prisla pro deti o hodinu driv, protoze jsem spatne koukla na hodiny. Neprej si videt, jak na me pani skolnice koukala:-) Budiz mi omluvou, ze predchozi cast dne jsem stravila na financnim uradu:-)

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Esme, díky za zastání, ale sypu si popel na hlavu :-)
HelcoK, buraci, snad mi je omluvou, že navštěvuji momentálně 7.tř. ZŠ :-), i když si stejně myslím, že z těsta na korpus bych uděla 3 placky velké, slabé, naplnila a až pak je skrojila …třeba někdy zkusím :-)
babi, kdyby jsi mne znala, tak víš, že někoho štengrovat ve zlém nedovedu, jsem spokojená, šťastná optimistka a nemám zapotřebí si kazit hezké dny vymýšlením šarvátek. Omlouvám se, že jsem špatně přečetla, pochopila …

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨ - Dando,

musím se Ti přiznat, že jsem dostala dojem, že si ze mě buťto utahuješ, anebo mě štengruješ (nejspíš z mých dřívějších zkušeností). Není-li to tak, tím lépe a jsem tomu upřímně ráda. Včera byla již půlnoc a Opery jsem měla opravdu plné zuby. Nejdříve jsem pomáhala objasnit nějaké podrobnosti pro jandulu, když jsem přišla ke stejnému názoru, že mě štengruje a má možná určitý cíl. Nevím proč to je, že když se s radostí chci o nějaký recept podělit a naneštěstí se to stalo již mnohokrát (škoda, že mě neznáte všichni osobně, protože k nafoukanosti a podobným vlastnostem mám opravdu daleko, ale myslete si co chcete), tak mi to exploduje do obličeje.
Ano, je to malý kousek zákusku podle tohoto receptu obdélníkový, ale pekárny zajisté mají tu možnost péct korpus ve velkém a tím pádem jej mohou mít čtvercový. Nikoho jsem nebalamutila s velikostí, jednoduše vám musím říct, že na příklad ve Francii, nebo v Belgii se prodávají opravdu malé dortíky. Není však žádný problém znásobit ingredience. Ráda bych, aby řezy zkritizoval někdo, kdo je upekl a pak mi řekl, co na nich není, anebo je dobré ;o) Já jsem však recept nevymyslela, jenom jsem ho pekla na kurzu Le Cordon Bleu a potom ještě několikrát doma. Ráda bych, kdyby to šlo, aby jste brali mnou uveřejněné recepty (něktré jsou moje, ale to vám ze strachu neříkám) pouze pro recepty samotné bez ohledu na to, jestli vám jsem sympatická nebo ne. Nejsem zde proto, abych vyhrála Miss Personality, ale protože od mládí mám zájem o kuchaření, které se stalo mým koníčkem. Zajisté to je důvod většiny Labužníků.

S upřímným přáním dobrého dne všem,

 
Tasma
415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Pro pochopení, jak má přesně rozměrově tento desert vypadat, je určitě tento obrázek lepší, ale nemůžu si pomoci, při pohledu na ten původní s kukátkem/ předpokládám ze tří dávek :)/, se mi docela sbíhaly sliny a to nejsem na sladké :)

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Jasne, ty periodicky setiny centimetru byly vtip…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨. - Dando

Ja to pochopila tak, ze ten plat se rozrizne na tri kusy 10×20 cm, tj. odriznes zahnedle okraje a cely plat rozkrojis po delce (tedy rozkrojis tech cca 30 cm po seriznuti okraju) na tri dily, ktere pak slozis na sebe, tudiz ti skoro nic nezbyde.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨- Dando

sorry, odpálila jsem tu odpověď současně, už jsi pochopila, že se nïc nevyhazuje, ale skládá na sebe :-D, blik

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨

Já mám dojem, že Danda nechtěla „prudit“, já si taky někdy sedím na kabelu, tak holt nepochopila, že 32×22 se nakrájí na 3 pruhy, o šířce nezaokrouhleno 22×10,66 peri­odických :-), a notabene na obrázku je čtverec. (Ale stejně byl hezčí)… Jenže babi už je, celkem pochopitelně po některých nehezkých diskuzích, připravená k systému nejlepší obrana je útok… A já bych na kterékoli oslavě, ať už rodinné či s kamarády s touhle velikostí dortíku taky neuspěla, musela bych dělat aspoň dvojitou, ne-li trojitou dávku, aťsi je to sebesytější, zdálo by se to všem malinký :-) Krásný den všem, ať si myslí, co si myslí.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨.

Milá šikovná babi a ostatní, i když moje otázky jsou nemístné, zeptám se ještě jednou - proč se tak velký korpus musí seříznout na obdélníček 20×10 cm -, co s tím zbytkem ?

Babi, speciálně pro tebe - proč jsou moje další otázky nemístné ? Vždyť jsem se slušně zeptala na to, co mne zajímalo, za případné odpovědi jsem poděkovala :-), Nebo pod tvými recepty se může ptát pouze někdo a pouze na něco ?

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzská ¨Opéra¨. - Helco

Taky jsem pro navrat obrazku s kukatkem:-)))

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist