Recept Francouzská česnečka vhodná k večeři

(Hodnoceno 3x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzská česnečka vhodná k večeři

Úvod

Ani tucet stroužků česneku nepřebije jemnou delikátní chuť polévky.

Postup

Koření vložit do čajového sítka/vajíčka.

Ve středním kastrolu nechat vodu se sítkem, česnekem a solí přijít k varu a za mírného probublávání vařit 40 minut.

Vývar s česnekem a kořením odstavit, sítko vyjmout, vývar ochutnat a popřípadě víc osolit.

Pomocí metly dohromady našlehat vejce, žloutky, sýr a pepř do krémové konzistence. Pomalinku tam za stálého šlehání přikapávat olej a potom opět pomalinku/opravdu pomalinku začít zašlehávat sběračku vývaru. Takto získanou směs zamíchat do vývaru s česnekem (tomuto postupu se řika TEMPEROVAT). Postavit opět na oheň a na střední teplotě směs neustále šlehat (pomalu zahřívat), až mírně zhoustne. Jednoduše šlehat do té doby, kdy polévka přestane být vodová. Musí připomínat 13% smetanu.

Do každé polévkové misky vložit hrst natrhaných kousků chleba a přelít je polévkou. Nahoru pokapat trochou dobrého EVOO, posypat trochou pažitky a ihned podávat.

Recept je z kategorií: Krémové polévky Polévky



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 16.07.10 vloženo
  • 36067x zobrazeno

Čas přípravy

  • 75 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 litr vody
  • 1 bobkový list
  • 2 lístky šalvěje
  • 3/4 lžičky lístku tymiánu
  • tucet stroužků česneku (rozdrceného, oloupaného a posekaného nadrobno)
  • 1 lžička jemné mořské soli

Zahuštění:

  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g nastrouhaného Parmesanu
  • čerstvě pomletý černý pepř
  • 4 lžíce EVOO (Extra-Virgin Olive Oil)

Navíc:

  • den starý francouzský chléb (hutná bageta) s kůrkou
  • jemně posekaná, nebo nůžkami nastříhaná pažitka, nejlépe česneková
  • víc EVOO na pokapání

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 30.11.13 21:54

Bála jsem se, že budu v polévce taky mít hrudky, ale naštěstí byla hladká :). Jen musím přiznat, že mi moc nezhoustla, ale to nevadí. A nebyla zdaleka tak bílá, jako je na hlavní fotce, jelikož mi bylinky víc pustily barvu. Nakonec jsem polévku trochu rozmixovala. Dobrá :).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Petunnka 18.07.12 18:23

Dobrá, ale tak nějak mám raději naší klasiku.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

jcs1 25.03.12 20:21

Chuťově výborná. Asi se mi nepovedlo správně zahustit tak, aby byla polévka krémová jako na hlavní fotce. Byla trošku hrudkovitá - z těch vajec. Chuti to ale neuškodila. Díky!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 19.03.12 23:14

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Francouzská česnečka vhodná k večeři

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
DevilsAngela
1 příspěvek 12.06.12 11:10

Nepovedla se =( samá hrudka místo krému, příště už snad budu vědět… ale na polévky nemám moc buňky tak nevím no :roll:

 
babi
6360 příspěvků 19.04.12 21:45

jcs…hlavne po pridani vajec jiz nevarit a pochutnas si :D

 
jcs1
77 příspěvků 15.04.12 23:25

@babi Děkuji, super! Až na česnečku bude chuť a uděláme ji podruhé, tak se pochlubím znovu a snad to bude lepší :-)

 
babi
6360 příspěvků 15.04.12 02:10

jcs…Rada poradim. Snazila jsem se v recepte zduraznit, jak pomalinku se musi polevka zahrivat a dve tekutiny ruzne teploty navzajem prispusobovat. Tomu postupu se rika TEMPEROVAT- přivést dvě tekutiny na přibližně stejnou teplotu, před jejich smícháním, nejčastěji slouží k zamezení sražení krémových omáček nebo polévek při jejich vázání(jak jsem pripsala do receptu). V tomto pripade se musi dat pozor, aby se zloutky/vejce „neusmazily/nes­razily“…coz podle obrazku se stalo tobe. Priste si na tento postup dej pozor a polevku budes mit krasne hladkou a kremovou. Bezne omacky, polevky, kremy atd, s vejci, se jiz nevari. Temperovani se pouziva dokonce v nekterych pripadech i pri priprave cokolady.
Jsem vsak rada ze chutnalo…to je nejdulezitejsi :)

 
jcs1
77 příspěvků 25.03.12 22:58
Rada?

Zkušenější, poradíte? Jak zahustit tak, aby byla polévka krémová jako na hlavní fotce? Chuťově se nám vyvedla, ale zahuštění proběhlo (nebo spíše neproběhlo) zvláštně… :nevim:

 
babi
6360 příspěvků 13.09.10 06:26
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Salix, no, jsem zpatky tak napul, ale cim dal vic…Dekuji Ti. S tim EVOO jsem byla nadcena, ze se take na Labu zkratka pouziva, ale po kritice jsem ihned jeji pouziti ukoncila. Promin, neminila jsem nikoho zmast :)

 
Salix
24 příspěvků 13.09.10 02:41
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Extra virgin olive oil? Ahaaaaaaaa…už jsem doma, trklo mě to vzápětí po pohledu na obrázek :)

 
Salix
24 příspěvků 13.09.10 02:40
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Babi dobrý den, taky jsem moc ráda, že jste zpátky, spousta lidí si dělala obavy…:) Tenhle recept vypadá nádherně, zvlášť když si ho představím se „znovuzrozeným“ báječným českým česnekem. Jenom prosím…(jsem začátečník amatér)…co je to EVOO? :) Děkuji a přeji krásný den (a hodně moc dobrých dní) :o)

 
babi
6360 příspěvků 18.07.10 04:24
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

drobku, ses moc a moc hodny, receptu mam nakoupeno habadej a odzkouseno take. Akorat si kolikrat nemohu vzpomenout na zdroj. Avsak ty jsi nemistne skromny s tvoji nadhernou sbirkou receptu pro gril, ktere se mohou bez jakychkoliv potizi aplikovat do kuchyne. Chtela jsem pridat odkaz a nemohu jej najit kam zmizel? Zatim Ahoj.

 
Drobek  18.07.10 01:36
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Teda babi, tohle je přímo skvost. A jak by ne, z tvé kuchyně a receptáře. Vidím jak sis odpočinula, teď nebudu stačit vařit, jak se to u tebe nashromáždilo. Jsem moc rád, že jsi zpátky.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist