Recept Francouzská česnečka vhodná k večeři

(Hodnoceno 3x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzská česnečka vhodná k večeři

Úvod

Ani tucet stroužků česneku nepřebije jemnou delikátní chuť polévky.

Postup

Koření vložit do čajového sítka/vajíčka.

Ve středním kastrolu nechat vodu se sítkem, česnekem a solí přijít k varu a za mírného probublávání vařit 40 minut.

Vývar s česnekem a kořením odstavit, sítko vyjmout, vývar ochutnat a popřípadě víc osolit.

Pomocí metly dohromady našlehat vejce, žloutky, sýr a pepř do krémové konzistence. Pomalinku tam za stálého šlehání přikapávat olej a potom opět pomalinku/opravdu pomalinku začít zašlehávat sběračku vývaru. Takto získanou směs zamíchat do vývaru s česnekem (tomuto postupu se řika TEMPEROVAT). Postavit opět na oheň a na střední teplotě směs neustále šlehat (pomalu zahřívat), až mírně zhoustne. Jednoduše šlehat do té doby, kdy polévka přestane být vodová. Musí připomínat 13% smetanu.

Do každé polévkové misky vložit hrst natrhaných kousků chleba a přelít je polévkou. Nahoru pokapat trochou dobrého EVOO, posypat trochou pažitky a ihned podávat.

Recept je z kategorií: Krémové polévky Polévky



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 16.07.10 vloženo
  • 33389x zobrazeno

Čas přípravy

  • 75 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 litr vody
  • 1 bobkový list
  • 2 lístky šalvěje
  • 3/4 lžičky lístku tymiánu
  • tucet stroužků česneku (rozdrceného, oloupaného a posekaného nadrobno)
  • 1 lžička jemné mořské soli

Zahuštění:

  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g nastrouhaného Parmesanu
  • čerstvě pomletý černý pepř
  • 4 lžíce EVOO (Extra-Virgin Olive Oil)

Navíc:

  • den starý francouzský chléb (hutná bageta) s kůrkou
  • jemně posekaná, nebo nůžkami nastříhaná pažitka, nejlépe česneková
  • víc EVOO na pokapání

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 30.11.13 21:54

Bála jsem se, že budu v polévce taky mít hrudky, ale naštěstí byla hladká :). Jen musím přiznat, že mi moc nezhoustla, ale to nevadí. A nebyla zdaleka tak bílá, jako je na hlavní fotce, jelikož mi bylinky víc pustily barvu. Nakonec jsem polévku trochu rozmixovala. Dobrá :).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Petunnka 18.07.12 18:23

Dobrá, ale tak nějak mám raději naší klasiku.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

jcs1 25.03.12 20:21

Chuťově výborná. Asi se mi nepovedlo správně zahustit tak, aby byla polévka krémová jako na hlavní fotce. Byla trošku hrudkovitá - z těch vajec. Chuti to ale neuškodila. Díky!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 19.03.12 23:14

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Francouzská česnečka vhodná k večeři

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
DevilsAngela
1 příspěvek 12.06.12 11:10

Nepovedla se =( samá hrudka místo krému, příště už snad budu vědět… ale na polévky nemám moc buňky tak nevím no :roll:

 
babi
6360 příspěvků 19.04.12 21:45

jcs…hlavne po pridani vajec jiz nevarit a pochutnas si :D

 
jcs1
77 příspěvků 15.04.12 23:25

@babi Děkuji, super! Až na česnečku bude chuť a uděláme ji podruhé, tak se pochlubím znovu a snad to bude lepší :-)

 
babi
6360 příspěvků 15.04.12 02:10

jcs…Rada poradim. Snazila jsem se v recepte zduraznit, jak pomalinku se musi polevka zahrivat a dve tekutiny ruzne teploty navzajem prispusobovat. Tomu postupu se rika TEMPEROVAT- přivést dvě tekutiny na přibližně stejnou teplotu, před jejich smícháním, nejčastěji slouží k zamezení sražení krémových omáček nebo polévek při jejich vázání(jak jsem pripsala do receptu). V tomto pripade se musi dat pozor, aby se zloutky/vejce „neusmazily/nes­razily“…coz podle obrazku se stalo tobe. Priste si na tento postup dej pozor a polevku budes mit krasne hladkou a kremovou. Bezne omacky, polevky, kremy atd, s vejci, se jiz nevari. Temperovani se pouziva dokonce v nekterych pripadech i pri priprave cokolady.
Jsem vsak rada ze chutnalo…to je nejdulezitejsi :)

 
jcs1
77 příspěvků 25.03.12 22:58
Rada?

Zkušenější, poradíte? Jak zahustit tak, aby byla polévka krémová jako na hlavní fotce? Chuťově se nám vyvedla, ale zahuštění proběhlo (nebo spíše neproběhlo) zvláštně… :nevim:

 
babi
6360 příspěvků 13.09.10 06:26
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Salix, no, jsem zpatky tak napul, ale cim dal vic…Dekuji Ti. S tim EVOO jsem byla nadcena, ze se take na Labu zkratka pouziva, ale po kritice jsem ihned jeji pouziti ukoncila. Promin, neminila jsem nikoho zmast :)

 
Salix
24 příspěvků 13.09.10 02:41
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Extra virgin olive oil? Ahaaaaaaaa…už jsem doma, trklo mě to vzápětí po pohledu na obrázek :)

 
Salix
24 příspěvků 13.09.10 02:40
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Babi dobrý den, taky jsem moc ráda, že jste zpátky, spousta lidí si dělala obavy…:) Tenhle recept vypadá nádherně, zvlášť když si ho představím se „znovuzrozeným“ báječným českým česnekem. Jenom prosím…(jsem začátečník amatér)…co je to EVOO? :) Děkuji a přeji krásný den (a hodně moc dobrých dní) :o)

 
babi
6360 příspěvků 18.07.10 04:24
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

drobku, ses moc a moc hodny, receptu mam nakoupeno habadej a odzkouseno take. Akorat si kolikrat nemohu vzpomenout na zdroj. Avsak ty jsi nemistne skromny s tvoji nadhernou sbirkou receptu pro gril, ktere se mohou bez jakychkoliv potizi aplikovat do kuchyne. Chtela jsem pridat odkaz a nemohu jej najit kam zmizel? Zatim Ahoj.

 
Drobek  18.07.10 01:36
Re: Francouzská česnečka vhodná k večeři...

Teda babi, tohle je přímo skvost. A jak by ne, z tvé kuchyně a receptáře. Vidím jak sis odpočinula, teď nebudu stačit vařit, jak se to u tebe nashromáždilo. Jsem moc rád, že jsi zpátky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

včera | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Karbanátky Karbanátky
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist