Recept Foul Medammas- Bob

(Hodnoceno 1x) Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Foul Medammas- Bob

Postup

Bob namocime aspon 12 hodin a potom uvarime do makka . Najlepsie v tlakovom hrnci a pomaly varit. Ak v hrnci normalnom varit pomaly- bob ma silnu slupku.
Uvareny bob este dost teply a paradajky nakrajane na malilinke kocky pomackame vidlickou ( pridavame podla potreby vodu z bobu, ma to byt kasovite ale nie jemne- ostanu hrubsie kusky bobu), pridame prelisovany cesnak, na jemno nakrajanu feferonku, tahinah, sol, citron. Vysledok ma byt kasovita hmota- nie jemna, su v nej kusky bobu.
Rozotrieme na tanier koldokola ako pastu ( silne tak 2cm ), polejeme olivovym olejom , ozdobime paradajkou a citronom a podavame. Chutne su k tomu nakrajane uhorky a paradajky.

Druha verzia ( malo pouzivana- ale ja ju mam rada). Uvarene boby zlejeme, osolime, okapeme citronom , kto chce olivovy olej , posypeme nasekanym petrzlenom a feferonom a jeme len tak s chlebom a uhorky a paradajky .
Foul medammas a vobec foul ( bob ) + paradajky v akejkolvek podobe je druhy chlieb egyptskeho ludu. Bez neho by asi egyptania neprezili. Je to jedlo chudobnych ale takisto aj bohatych a bez neho by nebol Egypt - a to je pravda verte. Navyse je zdravy.
V pahrebach vyharabanych v zemi sa vari bob v specialnych mosadznych nadobach so sirokym bruchom a uzkym hrdlom s priklopkou ( dzerra - makcen na dz ). Proste ju tam vyslovene zahrabu do tej pahreby. Na vidieku sa to stale robi, a je to najchutnejsi bob. Z toho vychadza preco medammas znamena zahrabany a povodne je to slovo koptskeho povodu. Kopti su pravoslavny egyptsky krestania - koptska rec je staroegypty jazyk z cias faraonov ( dnes pouzivany uz len v cirkevnej liturgii ).

Na prvych dvoch foto je obrazok ako sa pripravuje bob v Sudane a africky roh–teda Etiopia, Eritrea, Somalsko
Bob sa uvari, malicko rozmacka, prida sa feta syr podla chuti, paradajku na drobne kusky, cibulu na drobno, zo dva struciky cesnaku rozmackane, za kavovu lyzicku octu alebo citr.stavy a korenie berbere. Mozno pridat na drobno nakrajane vajicko na tvrdo. V Sudane niekedy vynechavaju berbere a davaju rimsky kmin a isto iste vajco na tvrdo.Polievaju kvapkou sezamoveho oleja.
Dobru chut :)

Korenie berbere:
5 KL chilli
3 PL stiplavej alebo sladkej papriky(podla chuti) orig.je vsetko paliva
2 KL rimsky kmin
1 KL kardamom
1/2 KL noveho korenia
1 KL funugreek /piskavica grecka
1 KL koriander semena
8 klincekov
1 KL cierne korenie
1/2 KL suseneho zazvoru
1 KL soli
1 KL kurkum
1/2 KL skorice

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 19.11.06 vloženo
  • 18029x zobrazeno

Čas přípravy

  • R

Ingredience

  • Bob 500 gr - Broad Beans
  • Tahinah - Tahine , sezamova pasta 3-4 PL
  • cesnak 3-4 struciky
  • 2 paradajky ( nemusia byt, ale chutnejsie )
  • feferonka
  • sol
  • citron

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 04.09.13 22:03

Super.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

jolana 09.06.11 14:30

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Foul Medammas- Bob

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
jolana
4988 příspěvků 11.03.14 08:13
:mrgreen:
 
Dadooa
263 příspěvků 10.03.14 23:29

@jolana Strejda Guugl mi to prelozil: Jsi jako lalok bez objednani.. 8o
:lol:

 
jolana
4988 příspěvků 10.03.14 21:23

Di, ze vies ako pisem OK..ale ze vies ako rozpravam?! 8o انت مثل الفص بلا ميعاد

 
di
2387 příspěvků 10.03.14 18:56

Ja0858: Jolanka je tím proslulá, mluví/píše podobně jako Husák . Už jsme si zvykli.

 
ja0858
2 příspěvky 10.03.14 18:27

Usmiala ma táto českoslovenčina :-)

 
jolana
4988 příspěvků 27.06.12 20:27

..pre zvedavych a hladajucich– bob…a takto vyzera nadoba na varenie bobu..banata, s uzkym hrdlom.. :mavam:

http://www.1000and1.de/…/recipes.htm

 
jolana
4988 příspěvků 09.06.11 14:44

Pridane obrazky bobu na vychodoafricky sposob , aj s doplnenim do receptu :)

 
jolana
4988 příspěvků 28.01.11 13:45

Slavnostny obed, slavime! :)

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob jolana

dnes jsem experimentoval . od včera namočené boby, dnes byly uvařené cca za půl hodiny. zcedil dal do klasik. mixeru, přidal česnek. a s opatrným přiléváním vývaru z bobů rozmixoval na řidší kaši. výborné. za chvíli kaše dost zhoustla.
budu používat i jako bramborovou kaši na střídačku. tvrdší slupky vůbec nebyly znát.

 
jolana
4988 příspěvků 01.04.07 09:26
Re: Foul Medammas- Bob

Dakujem Muchacho. Dobru chut. :-)

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

hlášení : dnes jsem udělal vše podle recepisu. zhřešil jsem a přidal 3 malé kousky uzeného vařeného jazyka. Vynikající !!!! tělo si už možná zvyklo - bylo to bez větších obtíží. doporučuji všem a dík Jolanko

 
jolana
4988 příspěvků 24.02.07 22:48
Re: Foul Medammas- Bob-Muchacho...

:)))))))))))))))))))))))))))))))))

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob- esmeralda

to je ta neznámá rostlina, na kterou jsem narazil.
ony skoro kulaté placaté je asi specialita v arabských zemích.

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

Hlásím: bob jsem asi v 18 hod namočil do vody a asi v 9 00 druhý den ráno jsem začal zvolna , co to šlo, začal vařit. střední hrnec se zabroušeným víkem s termometrem jsem dal na nejmenší plotýnku na sporáku, přepnul na nejmenší stupeň a asi za 1 hod a půl jsem ochutnal a: vnitřek bobu se mi zdál skoro rozvařený a slupka ještě dost tuhá. Slil jsem to, ochutnával a asi jednu třetinu všeho jsem doochutnal. dobré to bylo, bez soli česneku atd. mám zuby takže tužší slupka mi nevadí. závěr -je to dobrý !! NEdoporučuji to konzumovat před návštěvou divadla , koncertu, ministra a pod. jsem asi na to citlivější ale byla to palba ! je to v lednici a zítra učiním s příchutěmi
Jolano per-fek- to . Dík

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob - Jolano,

jestli to pomůže, tak tady je obrázek Bobu obecného. Aspoň to tvrdí internet.

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob-marianne

Prosím nic nemazat. byla by to škoda. Jsou to velmi zajímavé věci ! Je dobré se poučit.
 Dík

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob - Muchacho, Jolano, etc.,

omlouvám se všem za nepřesně formulovanou informaci! škoda, že si každý registrovaný uživatel nemůže zpětně opravit své příspěvky, hned bych to opravila, nechtěla bych uškodit tomuto receptu, protože BOB JE OPRAVDU LAHODNÝ A Z VÝŽIVOVÉHO HLEDISKA VELMI HODNOTNÝ.

Favizmus - konkrétně defekt zmíněného enzymu - je geograficky vázaný na oblast Středozemí (choroba byla popsána už ve starověku), vyskytuje se jen u osob s tímto defektem, a to většinou po požití syrových vyloupaných zelených bobů, NE PO POŽITÍ KLASICKÝCH SUCHÝCH PLODů!!!

Ještě k té prodejně FARAH doplním, že zboží lze objednat poštou (zásilkový prodej).
Muchacho, doufám, že jsem Tě moc nevystrašila, napíšu pepíčkovi, aby oba moje příspěvky smazal. Omlouvám se.:-) M.

 
jolana
4988 příspěvků 22.02.07 11:33
Re: Foul Medammas- Bob- Muchacho

…ano, mas pravdu. Pricinou u niektorych ludi je vlastne enzym. Ale tato reakcia je LEN u zelenych luskov bobu. Nie u sucheho. Inac ti dakujem . Bobu tu mam kopec, zrovna som si ho dala na obed- cely,posypany petrzlenom, feferonom ( trolinku ) citronom , paradajkou… ;)
Marianne ma pravdu ak poda informaciu. Vela ludi si mysli ze vsetok bob, lebo zdroje niekedy neuvadzaju uplnu informaciu. Pekny den… :)

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob -marianne

marianne prosím nestraš. červený krvinky, enzym G6PD. přeci nebudu živ jen pivem. všecho ostatní je jedovatý. Zajímavé si jen tak přečíst co obsahují všelijaké ochucené minerálky a nápoje. dost, pryč od toho.

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob-jolana

bob obecný se koupí objednávkou -osivaborsov@vol­ny.cz. pokud žijes v česku tak bez problému a velice ochotně prodají . 1 kg-10 Kě +dph+ pošta.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

…Jolano, ano, máš pravdu… ty zelené lusky jsem také jedla, naštěstí bez následků:-)

 
jolana
4988 příspěvků 21.02.07 22:04
Re: Foul Medammas- Bob

…ano Marianne, po konzumacii bobu moze byt nieco take ale pokial ja viem len pri konzumacii zelenych strukov bobu, ktore sa v stredomori a okoli sa jedia. Zeleny struk bobu je nedozrety - nesuchy bob a je to pochutka, ako uz spominal Muchacho. Z normalnym suchym bobom nie su ziadne problemy- okrem toho kde ho kupit. :)
Muchacho…napisal si to krasne…v jedno­duchosti je krasa- to plati aj v zivote nielen v jedle… :)

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

Obecné informace:
Bob - česky bob zahradní (svinský), více druhů - používá se v potravinářství, luštěnina bohatá na bílkoviny, původem z oblasti Středozemí;
latinsky Vicia faba; anglicky Broad Bean, Fava Bean, Horse Bean, Tic Bean.
Bob polní (koňský) - používá se do krmných směsí.

Zajímavost: u některých osob právě z oblasti Středozemí může po konzumací bobů vzniknout tzv. favizmus, což je těžká chudokrevnost způsobená rozpadem červených krvinek, onemocnění je geneticky podmíněno (příčina spočívá ve snížené aktivitě enzymu G6PD).

Prodejna orientál. potravin FARAH, Myslíkova 5, Praha, tel. 224 930 704, otevírací hodiny: po - pá 9 - 19 hod., so 9 - 14 hod.
My jsme si koupili boby malé - velikost cca 1,5cm, tmavě hnědá tužší svraštělá slupka, bob velký měl na délku cca 2 - 2,5cm, barva světlejší.

Obrázky z netu (aspoň neklikací odkaz): http://images.google.cz/images?…

Bob je velmi chutný, recept od Jolany výborný. Kupodivu i přes poměrně tužší slupku, se dobře vařil (v nerez hrnci IKEA 365+ s dobře těsnící pokličkou:-) a byl dobře stravitelný. Dobrou chuť. Hezký večer všem:-)

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

přeci ještě jednou, z rozkošné knížečky - Počítání nudliček v jarní polévce. Je to asi jedna z prvních čínských kuchařek. :
motto.
dobré pro kuchaře je když odchází host.
lepší pro kuchaře je, když po druhém chodu se stane jeho přítelem.
nejlepší pro kuchaře je, když nad nejobyčejnějším jídlem prohlásí : tak tohle bych nikdy nečekal.
ať se všem daří !!

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob - Jolana

ještě jsem si vzpoměl, že v severních čechách jsem jednou narazil na pole kde se pěstovala plodina, kterou jsem předtím nikdy neviděl. zelená asi 75 cm vysoká a mělo to lusky dosti velké a dost široké. ochutnal jsem a nic moc mi to neuchvátilo. později jsem dospěl k tomu, že to byl asi ten bob plochý a široký, ještě nezralý.
tento plochý zelený jsem pak jedl upravený uvařený a bylo to moc dobré.
děkuji všem za zase plodnou diskusi . můj bob už je namočený a těším se až bude uvařený. zdravím

 
jolana
4988 příspěvků 21.02.07 17:54
Re: Foul Medammas- Bob- Muchacho

..som hladala niekde foto bob obecny, nenasla som …ale podla mna to bude ten malinky gulaty hovori sa mu tuna bob egyptsky. Da sa varit normalne ako ten velky ktory opisujes, aj ho tak varia. Dokonca ho maju aj radsej ako ten velky. Ja mam rada velky preto,ze ho mam rada len tak sam. Teraz dam novy recept na nakliceny bob , tak si ho mozes urobit - ten maly bude na to chutnunky.

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob- jolana -marianne

dnes jsem otevřel balík s bobem obecným, který mi pomohl sehnat Kydy. přišel bob ale jiný, než jem měl původně na mysli. dodnes jsem se domníval že " ful " je bob plochý nepravidelně kulatý o průměru asi pěti až padesátikoruny české. přišel mi bob hnědý, nahnědlý a velký jako středně velké fazole, i přibližně takového tvaru. Na faktuře je napsáno -bob obecný. nepochybuji, že se tam v bobech vyznají. určitě ho nevyhodím ale po částech uvařím a spotřebuji ale , prosím poučte mi někdo jak je to s těma bobama . v arabských zemích co já vím je ful onen plochý a veliký. marianne, prosím kde je ona orientální prodejna kde mají i bob velký. jak je velký? děkuji všem !

 
jolana
4988 příspěvků 09.02.07 17:25
Re: Foul Medammas- Bob

… dakujem. Tesi ma, ze to je to co si hladal a zelam dobru chut..:)

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

To je to, co jsem dlouho hledal. Jolano dík !

 
jolana
4988 příspěvků 29.01.07 23:53
Re: Foul Medammas- Bob

Este zelene lusky su velmi, ale velmi chutne…som rada,ze chutilo…

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

Nakonec jsem boby vařila v neděli, připravila jsem obě verze, česnek jsem přidala i k druhé variantě, bohatě feferonku… Nám dospělým chutnalo moc!
V Řecku jsem jedla boby jen ty loupané a ještě jsem si vzpomněla na vařené mladé zelené lusky, taky moc dobré. Děkuji, opravdová pochoutka.

 
jolana
4988 příspěvků 26.01.07 22:22
Re: Foul Medammas- Bob

Vsetky su chutne, ja pouzivam ten velky. Maly bob- to je egyptsky bob ( faraonsky ) - ma tvrdsiu slupku a tak ho naozaj musis varit pomaly, ak mozes utesni hrniec aby sa co najviac varil po parou. Na ten lupany je specialny recept , az budem mat cas napisem. Bob davno sa jedol aj u nas a mohol by sa vratit do jedalnicka je velmi zdravy pre dospelych aj pre deti, pre vegetarianov, redukcne diety…drzim palce aby sa dobre uvaril a chutilo…

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob -

v prodejně orientálních potravin Farah v Praze manžel koupil boby malé (49 Kč/kg); měli ještě boby velké a boby loupané z Libanonu (cca 65 Kč/kg). Jolano, které jsou nejvhodnější (které nejradši používáš)?

Boby jsem právě namočila, zítra se konečně chystám na tento recept. Nemám sice papiňák, ale boby budu vařit pomalounku, dlouho… Děkuji za recept. :-)

 
jolana
4988 příspěvků 24.11.06 22:42
Re: Foul Medammas- Bob-svato

… som zabudla, davaj pozor na varenie bobu- ma silnu slupku.Tak bud v papinaku alebo nech je dobra tesna pokrievka a pomaly. Inac Pa ;-) svato…

 
jolana
4988 příspěvků 24.11.06 22:25
Re: Foul Medammas- Bob

Svato, dakujem za doveru. Egyptania dokonca tvrdia ( vyskum ), ze velmi maly vyskyt rakoviny prostaty v Egypte je spojeny s vysokou konzumacoiu bobu. Fakt je, ze plne nahradzuje maso a je zdravy okrem toho, ze je chutny.
Urcite cez vikend este daky recept pripisem. Dobru chut..

 
svato
1396 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

Bôb je kúpený, ja sa chystám robiť verziu č.1, kolegyňa verziu č.2 a pri tej príležitosti som zistila, že toto je asi jediný „bôbový“ recept v Labužníku. Nemáš nejaké ďalšie?

 
jolana
4988 příspěvků 23.11.06 00:16
Re: Foul Medammas- Bob

Svato, tak si kup, nebudes lutovat . :-))

 
svato
1396 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

Práve včera som bola na trhu v pokušení kúpiť bôb, len som rozmýšľala, ako ho urobiť inak ako klasickú fazuľovú.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Foul Medammas- Bob

Jolano, to vypadá velmi lákavě a pikantně, už se těším, ještě musím sehnat boby. Děkuji.

 
jolana
4988 příspěvků 20.11.06 04:07
Re: Foul Medammas- Bob

Len tak mimochodom je vyborny na chudnutie a cholesterol a pod… ( okrem toho, ze je velmi zdravy ).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky ze sírovce

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist