Recept Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku

Úvod

Maňáno, nečti, zvedne se ti tlak :-))

Postup

Krůtí maso odblaníme a očistíme, nakrájíme na malé nudličky. Odložíme stranou. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, roztopíme a na slaninu vložíme konzervu fazolí (samozřejmě ne konzervu, ale její obsah :)) ). Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až se nálev zredukuje a zhoustne. Opatrně přisolíme. Na másle zahřejeme kukuřici, ohřejeme a lehce osolíme. Ledový salát nakrájíme nebo natrháme na kousky, rajčata na půlkolečka. Fazole, kukuřici, salát, rajčata, kysanou smetanu, salsu dáme do mističek, stejně jako jalapeňos.
Na oleji osmažíme zprudka maso, přidáme koření fajitas rozmíchané ve 100 ml vody, dusíme doměkka.
Mezitím připravíme stůl, nanosíme všechny mističky a v mikrovlnce, v troubě, na pánvi (dle možností), ale v každém případě zabalené v utěrce ohřejeme tortilly. V utěrce dáme na stůl, maso do poslední misky a pozveme hladové krky.

Jedna moje kamarádka kdysi napsala, že miluje tzv. sociální jídla – tedy jídla, kde si každý nabírá, co má rád a jak to má rád. Přesně tohle je příklad takového sociálního jídla – každý si podá tortillu na talíř, na ní si dá, co je mu libo, salát, rajčata, maso, fazole, kukuřici, omáčku dle chuti, podle toho jak moc má rád pálivé zasype jalapeňos, osvěží kysanou smetanou… Zaroluje a rukama se snaží pojídat. Většinou mu to všude padá, všude vytéká… Všichni si podávají různé mističky, konverzují a nahlas uvažují, jak to Mexičani dělají, jak se dokáží najíst a nemít víc jídla na zemi či na stole než v sobě… Upřímně – já se už dávno nesnažím a rukama nepojídám :-) Ale dobré to je a baví nás to pořád!!! :-)

Recept je z kategorií: Drůbež



Nahlásit recept

  • 12.09.09 vloženo
  • 17376x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • 600 g krůtího stehna
  • 1 sáček koření na fajitas ( k dostání v Lidlu, v super-, hypermarketech, můžeme si připravit i sami, pokud by byl zájem, uvedu postup)
  • 1 konzerva červených sterilovaných fazolí
  • 100 g slaniny
  • 350 g mražené kukuřice
  • 1 PL másla
  • mexická salsa Taco (k dostání v Lidlu, v super-, hypermarketech, můžeme si připravit i sami, pokud by byl zájem, uvedu postup)
  • ledový salát
  • 2 rajčata
  • kysaná smetana
  • papričky jalapeňos dle chuti
  • 6 ks pšeničné tortilly (mohou být i pravé kukuřičné, ty ale nelze v Čechách koupit, pokud by byl zájem, napíšu postup)
  • 2 PL oleje
  • sůl
  • bílý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.09.10 17:59

Diskuse k receptu Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Ircza
3 příspěvky 18.03.15 09:43

Ono Fajitas jsem v Mexiku moc nepotkávala, stejně jako burritos…A to si myslím, že jsem ho celkem procestovala, ale na severu jsem nebyla. Každopádně já vítám všechny repcety, které se točí kolem mexické kuchyně, protože je moje oblíbená a dost často ji vařím. Teď už se dají sehnat suroviny opravdu mexické i když já nejraději používám salsy, které jsem si dovezla…a třeba takové Guacamole bez Mexické salsy…to je jako pivo bez pěny ;-)

 
Alis
2617 příspěvků 29.09.10 19:20

Onklon, povídej, přeháněj, rádi si poslechneme fundovaný výklad :-)

 
onklon  29.09.10 17:47

jako pardon. ale Fajitas je uplne neco jineho.. a dela se to uplne jinak.. takze prrrrr..

 
Manana
1516 příspěvků 17.09.09 00:02
Re: Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku - sylvie

Sylvi, Frichóles jsou vynikající ve své jednoduchosti, a když se pořádně vysmahnou, je to bomba.
Jsem rád, že ti chutnají.

 
Sylvie
2302 příspěvků 16.09.09 02:49
Re: Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku - Manana

Maňánku,
dělala jsem předevčírem Fricholes refritos podle receptu z Tvých stránek. Dala jsem je do tortill. Bylo to senzační.

 
Manana
1516 příspěvků 15.09.09 23:40
Re: Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku - helenol

Pokud máš zájem o recepty na salsy, podívej se na mojí stránku sem , tam jich v Ranci kuchyní najdeš několik.

Dobrou chuť!

 
HelenaL
98 příspěvků 15.09.09 23:08
Re: Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku

Mala by som záujem aj o recepty, predovšetkým na salsu. V obchode človek kúpi všeličo, ale rada by som urobila domáce.

 
Manana
1516 příspěvků 15.09.09 01:11
Re: Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku

Jak jsem si přečetl co jsem napsal, tak mi napadlo, že Mexičan není línej jako my, kteří ty syrové suroviny jen posekají a šoupnou to tam bez jakékoliv úpravy. Přitom ty papriky pečením získají tak nádherné aroma a chuť, a nejen papriky…

 
Manana
1516 příspěvků 15.09.09 01:00
Re: Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku - Alis

Proč Mexičan nejí kukuřičná zrna nevím, asi je to tisíciletá tradice způsobu zpracování kukuřice a stravování vůbec.

Já se domnívám, že pro to může být několik důvodů. Především, kukuřice je málo a je stále dražší, proto z toho, co vypěstuje, udělá raději nixtamal a tortilly. Samozřejmě si musí nějaká zrna nechat, aby měl co vysázet příští rok.
Mexičan je chudej, zrna by musel kupovat v krámě ve skle, protože pojídatelná (měkká) je doma neuchová, zrovna tak neuchová mražená, protože nemá mrazák ani ledničku. A když už má čerstvá zrna, tak je pro něj škoda je jíst jen tak, raději si je udělá grilovaná na klasu nebo vyloupaná, nebo z nich udělá salsu de maíz a:,–(o tady , nebo exquites tady , nebo je upraví jinak.

Podobně jako s kukuřicí to má Mexičan s rajčatama a paprikama, ty také nejí syrové, ale pečené a většinou oloupané.

Mluvím zde o mexické kuchyni, ne o mezinárodní kuchyni v Mexiku!

S tvou tchyní a tchánem bych si o Mexiku rád popovídal a určitě bych žasnul. Ono Mexiko je veliký a hrozně rozmanitý a já byl vpodstatě jen v jeho jižní polovině.

iB´an la echu b´al! neboli iMucho gusto!

 
Alis
2617 příspěvků 14.09.09 22:51
Re: Fajitas - Tortilly po mexicku v Česku

Maňáno, jsem ráda, že jsi po přečtení receptu naživu, třásla jsem se obavami o tvůj život :-))

Abych se taky trošku „vykecala“: Máš pravdu, přemýšlím, proč jsem receptu dala tak pitomý název, když o tom doma mluvíme jako o fajitas… Nejspíš název opravím :))
Pak také přemýšlím, proč by mexičan do fajitas nedal kukuřici, já nevím, nebyla jsem v Mexiku, ale mě prostě kukuřice chutná a mám pocit, že se do té placky z mouky dá vrazit vlastně všechno, proč jsou, safra, ti mexičani tak konzervovaní? To nedokážou vymyslet nějaké divné varianty? I prostý Čech umí potřít bramborák tvarohem a marmeládou :))
(Můj tchán s tchýní strávili v Mexiku spoustu let a naučili mě spoustu mexických jídel, spousta by byla i pro tebe možná novinkou, stejně jako má tchýně nikdy neslyšela o tvém Salpikónu :)) Prostě celou zemi a všechna jídla neochutnáš :)) )

Frijoles refritos obyčejně dávám, jsou daleko lepší, ale tentokrát jsem potřebovala šetřit čas, proto jsem použila konzervu, fazole jsem vařila v nálevu, který jsem nechala hodně vydusit. Nakonec to nebyla taková nouzovka, jak bych čekala.

Zdravím :))
Alis

 
Alis
2617 příspěvků 14.09.09 22:43
Re: Tortilly po mexicku v Česku, Roomnako...

ano, tortilly v utěrce po ohřátí zůstanou vláčné. Tedy ohřívám je v mikrovlnce, pokud bych ohřívala na pánvi, do utěrky bych je dala až potom :)

A.

 
Roomanka
205 příspěvků 13.09.09 15:44
Re: Tortilly po mexicku v Česku - Alis,

díky, dala jsem do oblíbených a každopádně brzy tento recept vyzkouším. Ale chci se zeptat na jednu věc, které moc nerozumím - co ta utěrka? Jakože se ohřívají placky v utěrce aby nevyschly?

 
Manana
1516 příspěvků 13.09.09 05:51
Re: Tortilly po mexicku v Česku

Alis, to víš že jsem to musel přečíst, haha!

Tak abych se napřed vykecal: nenazval bych to tortillama, protože se vlastně jedná o recept na Fajitas se salsou a ještě s oblohama. Bude-li totiž někdo hledat recept na tortilly, tedy na to, jak je udělat, tak se to tady nedozví, i když ho vyhledávač hodí právě sem.

Jako fajitas dobrej recept, a je typicky českej, protože jsou tam kukuřičná zrna, ta by tam Mexičan nedal. Alis matiox a jen tak dál! A rukama to pojídat jde, i tortilly kukuřičné vláčné, a ty se dělají o průměru jen asi 12 cm. Když dáš jako základ frijoles refritos a ne jen tak fazole z konzervy, tak to ostatní do těch fazolí zamáčkneš a pak už to tak nepadá.

Kukuřičné tortilly se už u nás dostanou ve Front Line v Mochově, tam se dostane i instantní mouka na tortilly, tu lze objednat i na www.viva-la-vida.cz. Recept na tortilly z instantní kukuřičné mouky je tady .

 
listafka
14 příspěvků 13.09.09 05:15
Re: Tortilly po mexicku v Česku

jdu na to!!!!

 
danda  13.09.09 04:44
Re: Tortilly po mexicku v Česku - alis :-)

už se dají koupit i kukuřičné, některé e-shopy je nabízejí předsmažené.

 
Alis
2617 příspěvků 13.09.09 04:30
Re: Tortilly po mexicku v Česku

to jsem ale blbka… budu to muset opravit :)

Alis

 
anickav
2904 příspěvků 13.09.09 04:29
Re: Tortilly po mexicku v Česku

Nádherne napísané…prečo ja takéto veci neovládam? Už ten kus-kus v Čechách, hammametom inšpirovaný mi čosi pripomínal…
Zdravím!

 
Landospandos
256 příspěvků 13.09.09 04:11
Re: Tortilly po mexicku v Česku

Trochu se musím smát. V první chvíli jsem si představila, jak na pánvi v rozškvařené slanině trůní konzerva s fazolemi.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist