Recept Estonský kringel

(Hodnoceno 8x) Estonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Estonský kringel

Úvod

Přiznávám se! Zabrousila jsem na recepty „www.mimibazar“ a našla jsem perlu, o kterou se musím podělit. Kringel byl vynikající, příště zkusím přidat mleté vlašské ořechy, nebo obměnu s mletým mákem.

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně a necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý asi 0,5 cm.

Po celé ploše potřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru smíchaného se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady jako cop.

Z pletence tvarujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.

Podle původního receptu se dělá věnec jeden velký, ale těsta je poměrně dost i na dva menší (cca 25 cm průměr).

Recept je z kategorií: Moučníky Záviny



Nahlásit recept

  • 25.10.12 vloženo
  • 20823x zobrazeno

Ingredience

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 40 g droždí

Náplň:

  • 10 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky skořice
  • 100 g změklého másla

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 30.01.14 23:48

Uprostřed jsem se pokusila o parádičku (skládanou stuhu), ale polehlo mi to.
Recept je ale velmi dobrý.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

blesky 18.08.13 12:01

moc dobré! moc se mi líbí ten fígl s tím pletením-výsledný efekt je úžasný ;) a chutnal

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

gaburiatko 22.01.13 14:58

Tak dnes som skusila sladku verziu,ale len z polovicnej davky a bolo to vyborneeeee :) Urobila som teda jeden vencek, polovicu obdlznika som natrela kombinaciou mletych orechov a cukru so stipkou skorice, druhu polovicu mletym makom s cukrom a skoricou. Dakujem za vyborny recept.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

blond_007 08.12.12 23:53

Ahoj, z uvedeného množství surovin jsem udělala čtyři malé věnečky, dva nasladko dle receptu, dva naslano – na máslo jsem místo cukru a skořice dala najemno nastrouhaný parmazán a čerstvé nasekané bylinky – rozmarýn a tymián, přítel na sladké není, pokud tam není čokoláda, takže motivace, když už jsem si usmyslela péct, aby mi po osmé večer zajel pro droždí :-) hodnotím jako povedený recept, nádherně vypadá a věnec k období vánoc prostě patří :-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.11.12 14:56

Tak jsem konečně našla chvilku a do kringelu se pustila ;)
Je to nečekaně lehké  – měla jsem napřed strach, jak to dopadne, ale nakonec se ukázalo, že si jej klidně dopřejeme častěji :)
Trošku jsem upravila náplň: krom másla cukru se skořicí jsem přidala čtyři střední, nahrubo nastrouhaná, jablka…
Jak se vám povedlo udělat z té várky dva věnce??? Těsto jsem zadělala přesně dle receptu a vyšlo to jen tak tak na jeden větší věnec… Je tedy fakt, že placka byla před svinutím velká přes celý stůl :)
Už teď mám v hlavě plno nápadů na další a další náplně… Nejvíc mne láká taková ta z vanilkového pudinku a s rozinkami, vršek lehce pocákat cukrovo-rumovou polevou :)
Taky v tom musí být výborné fíky nebo datle…
No, s tímto receptem si ještě moc ráda budu všelijak hrát a moc díky za to, že tu je…

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 04.11.12 14:06

Ano, vyzkoušeno, ten kringel je vynikající, přesně dle receptu.
Jelikož jsem pekla oba dva na jednom plechu, tak mně vznikly tyto „šišky“, snad to nebude na závadu na případné zkouknutí. :-))
Příště si musím lépe poradit s tím spojením do věnce, ale snažila jsem se, napoprve to ujde.....;-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

gabi 03.11.12 22:32

vyskusala som slanu verziu…trosku som zmenila recept…bolo to vyborne…pekne sa to dalo po vrstvach lupat…a na druhy den to bolo este lepsie

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

klaaarka 26.10.12 21:49

Tak recept je opravdu výborný. S proklikem na fotonávod od @di jsem i pochopila, jak to smotat :-) ale asi jsem dala moc náplně, během pečení mi zčásti vytekla kolem. A také tvar se nepovedl tak hezký, jako na původní fotce. Možná to chtělo vyválet více natenko. Ale chuť je super, navíc těsto jsem si nechala udělat v domácí pekárně, takže to byl i recept velmi jednoduchý a určitě jsem ho nepekla naposled, tak snad ten tvar ještě vylepším :-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

DanaS 25.10.12 19:07

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Estonský kringel

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
mein
10 příspěvků 03.02.14 18:11

Vypadá to výborně!!

Příspěvek upraven 03.02.14 v 18:12

 
Anisek90
5 příspěvků 01.10.13 22:47

@Zuzka1973 Jo takhle na to :) No tak to je krása, to jsem to čekala složitější :oops: :zed: No tak to to bestak hned zítra vyzkouším, Jak jsem tu tak četla komenty, tak mě to právě láká už jen kvůli chuti a taky to krásně vypadá :-)
Děkuju moooc :palec:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 01.10.13 08:51

@Anisek90 Sjeď si dolů v kommentech, di tam dávala pěkné odkazy, mimo jiné i tento:
 http://www.mamincinyrecepty.cz/…nsky-kringel

kde postup balení je ;)
Určitě to vyzkoušej, vůbec to není tak složité, jak se zdá…
Hlavně je to výborný moučník…

 
Anisek90
5 příspěvků 30.09.13 23:10

Vypadá to moooc lákavě a hlavně se mi hrozně líbí jak to vypadá :oops: :-D Jen trochu nechápu jak to „zabalit“ aby to vypadalo takhle krásně :-) :pankac:

 
Ačraj
697 příspěvků 18.08.13 23:10

Také znám a dělám takto bábovku, ale než to sroluji, pokapu ještě rozpuštěným máslem. :palec: :mavam:

 
M.Suskova
205 příspěvků 18.08.13 22:04

Já dělám bábovku z kynutého těsta a to tak, že těsto rozválím na plát a posypu jej kakaem za sucha smíchaným s moučkovým cukrem.To celé zaroluji jako roládu a vložím do vymazané bábovkové formy a upeču, pak je náplň jakoby čokoládová. Mohlo by to chutnat i v tomto receptu.

 
gaburiatko
733 příspěvků 21.01.13 20:33
gabi

Dakujem pekne, tesim sa. Zajtra robim sladku verziu, potom sa pustim do slanej :)

 
gabi
550 příspěvků 04.11.12 23:16

Gaburiatko, toto je moja slana verzia
Napln-200 g oskvarkov -rozmixovat

  • vypracovat cesto, nechat ho dobre vykysnut, rozdelit na dve casti, kazdu cast vyvalkat na co najvacsi plat, potriet oskvarkami, zrolovat, rozkrojit pozdlzne, zapliest, spojit do kruhu, potriet rozslahanym vajickom a posypat lanovym semienkom alebo cim chces

Příspěvek upraven 05.06.13 v 23:40

 
Ačraj
697 příspěvků 04.11.12 17:38
kringel

Klaaarka, jestli mohu poradit, tak hodně vyválet, potřít změklým máslem (né rozehřátým!!!) potom posypat směsí, cukr+skořice, pevně srolovat, rozříznout, splést a upéct, těsto je tužší, nejdříve robot a potom ještě na vále ručo-fučo, vypracovat a nechat vykynout! :potlesk: :mavam:

 
gaburiatko
733 příspěvků 04.11.12 08:58
gabi

Gabi, ako si prosim robila slanu verziu?

 
Ačraj
697 příspěvků 03.11.12 21:44
Kringel

Klaaarka: Zítra to chci také vyzkoušet, ale máslo se nesmí rozehřívat, potřít placku jen změklým máslem, jak jsi to dělala ty? Alespoň jsem to tak slyšela, uvidíme, výborné to jistě bude s ořechy, mákem, ne jen se skořicí.

Příspěvek upraven 05.11.12 v 10:08

 
DanaS
37 příspěvků 03.11.12 19:16

No, také mi to trochu vyteklo, ale pod věnec, takže když se to sundalo z pečícího papíru, tak to vypadalo dobře. Já to vyválela co nejtenčeji, takže nádivky na tu plochu nebylo moc, bylo to potřené v tenké vrstvě. Při pečení se to vsáklo do těsta. Chce to další pokus :palec:

 
klaaarka
222 příspěvků 03.11.12 18:03

Holky, mně ťa náplň vždycky vyteče kolem a vypadá to tak ulepeně :-p Nevíte, co s tím? Udělat ji hustší? Nebo jí dát míň? Nebo to blbě balím?

 
DanaS
37 příspěvků 28.10.12 08:38

Recept na „švédské“ skořicové rolky z Tvého odkazu jsem získala v roce 1989 na návštěvě z známých v Karlskroně. Výlet byl pro nás po revoluci jak vánoce :-) Tenkrát jsem si přivezla pečící papírové košíčky i ty hrubé krystalky cukru, kterými jsou rolky posypané. Pobaltí mě také láká, ještě je mnoho míst, kam se chystám.

 
DanaS
37 příspěvků 28.10.12 08:30

To mě těší! Musím přiznat, že ty moje zmizely ještě skoro teplé. Vzala jsem oba věnce ke kávě na tenis. Přítel nemá moc rád skořici, „vydrží“ ji jen ve svařáku :-) Příště zkusím s mákem, možná to půjde i s tvarohem.

 
klaaarka
222 příspěvků 27.10.12 19:39

Tak teda „pěkně děkuju“ za recept, udělala jsem dva menší včera večer, jeden jsme vzali dnes na návštěvu a snědl se tam, druhý zmizel teď doma a po příkazu muže už musím zadělávat na další várku :mrgreen:

 
di
2297 příspěvků 26.10.12 19:49

Zuzko, půlka mojí rodiny odjela sportovat sem , takže se chystám, že jim tohle udělám na přivítanou.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 19:25

@DanaS @di Také přeji oběma hezký víkend a jak už jsem psala: na realizaci receptu se už moc těším :kytka: :mavam:

 
di
2297 příspěvků 26.10.12 18:51

Dano: určitě vyzkouším, různé skořicové šneky, třeba tyto , máme rádi a toto bude zajímavá změna. V Estonsku jsem kdysi (v roce 1987) byla a moc mi tam chutnalo, stejně jako v Litvě, kterou jsem navšívila v tomtéž roce, tam jsem si moc „rochnila“, tradiční litevská kuchyně je opravdu moc dobrá, podle všeho hodně inspirovaná židovskou. Hlavně tam ale už v té době byl cítit jakýsi „duch svobody“, který nám tady (až na výjimky) tolik scházel.
Zuzko: když ono je to těžké s tím netem, není vidět, jak se ten píšící tváří, jaká dělá gesta a i když to kolikrát myslí dobře nebo prostě jinak, čtoucí si to vyloží po svém. P. S. Velmi jsem ocenila vaše dnešní příspěvky pod jiným receptem, je vidět, že se snažíte a hlavně, že se neberete moc vážně – jiní místní by už autora komentářů naprosto sepsuli a udělali z něj vola, na rozdíl od vás.

Příspěvek upraven 26.10.12 v 18:53

 
DanaS
37 příspěvků 26.10.12 18:30

Děvčata OK, víkend před námi, tak končíme s tlacháním a kringel určitě vyzkoušejte, stojí za to! :mavam:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 17:34

@di V pořádku… já vím, že to nebylo míněno ve zlém, proto i já psala, že pouze reaguji na první větu :kytka: Zvlášť, když zde zdroj uveden byl, jinak vážně v pořádku, opravdu jsem se nechtěla dotknout ani jedné z vás. :kytka:

Edit: když ono to na první pohled vyznělo, že „opisování“ je míněno i zde. Takže ještě jednou omluva oběma, pokud moje „přemýšlení nahlas“ vyznělo nějak brblavě, ale tak to není, opravdu… :kytka:

Příspěvek upraven 26.10.12 v 17:41

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 17:31

Dano, já to nemyslela na tebe… Já to psala jako reakci na komentář (konkrétně jen na první větu) od di. S tím hledáním jsem téhož názoru, co ty.

Příspěvek upraven 26.10.12 v 17:44

 
di
2297 příspěvků 26.10.12 17:31

Zuzko, Dano: já to nemyslela nijak zle, jen jsem hledala další zdroje a obrázky postupu, nebylo mi totiž zcela jasné to motání (po shlédnutí obrázků vím, že se nesmí dokrajovat do konce, to mi v tom „neštymovalo“, říkala jsem si, že se to při úplném rozkrojení musí „rozjet“). No a při tom hledání jsem náhodně narazila na ten recept z „Maminčiných receptů“ (ten, který zmińuju první) a zarazilo mě, že je naprosto stejný jako ten z Mimibazaru – nic víc za tím nebylo. Každopádně děvčica z MMB asi opravdu opisovala, naopak paní Lenka se k inspiraci přiznává a zdroj uvádí.
P. S. Tady na Labužníku je opravdu zvykem zdroj udávat, pokud ovšem nejde o úplně vlastní „vynález“, případně starý, zaručený, tradiční nebo rodinný recept – a nic špatného na tom nevidím.

 
DanaS
37 příspěvků 26.10.12 16:50

Také je mi jedno odkud recept pochází a kdo ho vymyslel. Důležitější je, že se šíří a dostane se ke mě. Rozhodně bych netrávila čas u compu detektivní prací, kdo se o receptu zmínil první a kde.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 12:01

@di
Už jsem dnes něco podobného psala u jiného receptu…
Dana zdroj uvedla… našla recept na mimibazaru, proto onen web je pro ni opravdu zdrojem. Je už fuk, kde měla zdroj ta paní na mimibazaru – to už byl zase jen a jen její zdroj…
Pro mne je zdrojem Labužník, protože TADY jsem JÁ našla tento recept a NENÍ mojí povinností hledat zdroje starší, stejně jinam než na Labužníka nechodím…
No, a pro moji kamarádku, které přeposílám plno receptů z Labu, budu „zdrojem“ pro změnu já… Protože ode mne ten recept dostane… Prostě zdroje se mění a vždy tomu tak v případě receptů bylo…
Takže zde je zdroj řádně uveden.- nevidím důvod k používání slov jako: „opisovat“. Recepty se přece opisují odjakživa :kytka:

@di To neberte jako výtku nebo tak nějak, tak já to nemyslím, jen jsem musela reagovat na tu první větu…
Zbytek je v pohodě – doplňující odkazy se hodí vždy :kytka:
Věřím, že chápete, že to opravdu není mířeno ve zlém úmyslu, přeji hezký den vám i autorce a na příští týden už máme tuhle dobrotu v plánu, už se těším :)

 
di
2297 příspěvků 25.10.12 19:43

No, vypadá to, že i na Mimibazaru někdo opisoval, např. viz zde (paní svůj zdroj uvádí). zde Kdo by chtěl další inspiraci ohledně přípravy a náplní, zcela narychlo jsem našla toto nebo toto a pěkně názorně to mají nafocené i tady .

 
DanaS
37 příspěvků 25.10.12 19:38

Tak to jsem ráda, ať se dílo podaří. :mavam:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 25.10.12 19:27

Tak to vypadá, že je to vážně ono, co myslím… O to více díky za recept :kytka:

 
DanaS
37 příspěvků 25.10.12 19:18

Je to opravdu vynikající, něco jako trdelník, ale ne tak přeslazené a drahé – báječně to provoní celý dům.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 25.10.12 19:12

Hned ukládám… něco podobného jsem kdysi jedla v menším provedení a je to vynikající dobrota!
Za zdroj se neomlouvej – ony se tam vážně dají někdy najít dost dobré věci… Já tam jednou našla jakousi buchtu, nejen jednu, které by to slušelo i na Labu, ale bohužel recepty zatím nemohu najít… Ale pokud najdu – dám je sem, koukala jsem a nejsou tu.

Už se těším na tehle cop, pokud je to opravdu to, co mám na mysli, tak je to vážně super!
Díky za recept :kytka:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Houbová smaženice Houbová smaženice
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
TOPlist