Recept Estonský kringel

(Hodnoceno 8x) Estonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Estonský kringel

Úvod

Přiznávám se! Zabrousila jsem na recepty „www.mimibazar“ a našla jsem perlu, o kterou se musím podělit. Kringel byl vynikající, příště zkusím přidat mleté vlašské ořechy, nebo obměnu s mletým mákem.

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně a necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý asi 0,5 cm.

Po celé ploše potřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru smíchaného se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu. Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady jako cop.

Z pletence tvarujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.

Podle původního receptu se dělá věnec jeden velký, ale těsta je poměrně dost i na dva menší (cca 25 cm průměr).

Recept je z kategorií: Moučníky Záviny



Nahlásit recept

  • 25.10.12 vloženo
  • 18219x zobrazeno

Ingredience

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 40 g droždí

Náplň:

  • 10 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky skořice
  • 100 g změklého másla

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 30.01.14 23:48

Uprostřed jsem se pokusila o parádičku (skládanou stuhu), ale polehlo mi to.
Recept je ale velmi dobrý.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

blesky 18.08.13 12:01

moc dobré! moc se mi líbí ten fígl s tím pletením-výsledný efekt je úžasný ;) a chutnal

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

gaburiatko 22.01.13 14:58

Tak dnes som skusila sladku verziu,ale len z polovicnej davky a bolo to vyborneeeee :) Urobila som teda jeden vencek, polovicu obdlznika som natrela kombinaciou mletych orechov a cukru so stipkou skorice, druhu polovicu mletym makom s cukrom a skoricou. Dakujem za vyborny recept.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

blond_007 08.12.12 23:53

Ahoj, z uvedeného množství surovin jsem udělala čtyři malé věnečky, dva nasladko dle receptu, dva naslano – na máslo jsem místo cukru a skořice dala najemno nastrouhaný parmazán a čerstvé nasekané bylinky – rozmarýn a tymián, přítel na sladké není, pokud tam není čokoláda, takže motivace, když už jsem si usmyslela péct, aby mi po osmé večer zajel pro droždí :-) hodnotím jako povedený recept, nádherně vypadá a věnec k období vánoc prostě patří :-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.11.12 14:56

Tak jsem konečně našla chvilku a do kringelu se pustila ;)
Je to nečekaně lehké  – měla jsem napřed strach, jak to dopadne, ale nakonec se ukázalo, že si jej klidně dopřejeme častěji :)
Trošku jsem upravila náplň: krom másla cukru se skořicí jsem přidala čtyři střední, nahrubo nastrouhaná, jablka…
Jak se vám povedlo udělat z té várky dva věnce??? Těsto jsem zadělala přesně dle receptu a vyšlo to jen tak tak na jeden větší věnec… Je tedy fakt, že placka byla před svinutím velká přes celý stůl :)
Už teď mám v hlavě plno nápadů na další a další náplně… Nejvíc mne láká taková ta z vanilkového pudinku a s rozinkami, vršek lehce pocákat cukrovo-rumovou polevou :)
Taky v tom musí být výborné fíky nebo datle…
No, s tímto receptem si ještě moc ráda budu všelijak hrát a moc díky za to, že tu je…

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 04.11.12 14:06

Ano, vyzkoušeno, ten kringel je vynikající, přesně dle receptu.
Jelikož jsem pekla oba dva na jednom plechu, tak mně vznikly tyto „šišky“, snad to nebude na závadu na případné zkouknutí. :-))
Příště si musím lépe poradit s tím spojením do věnce, ale snažila jsem se, napoprve to ujde.....;-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

gabi 03.11.12 22:32

vyskusala som slanu verziu…trosku som zmenila recept…bolo to vyborne…pekne sa to dalo po vrstvach lupat…a na druhy den to bolo este lepsie

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

klaaarka 26.10.12 21:49

Tak recept je opravdu výborný. S proklikem na fotonávod od @di jsem i pochopila, jak to smotat :-) ale asi jsem dala moc náplně, během pečení mi zčásti vytekla kolem. A také tvar se nepovedl tak hezký, jako na původní fotce. Možná to chtělo vyválet více natenko. Ale chuť je super, navíc těsto jsem si nechala udělat v domácí pekárně, takže to byl i recept velmi jednoduchý a určitě jsem ho nepekla naposled, tak snad ten tvar ještě vylepším :-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

DanaS 25.10.12 19:07

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Estonský kringel

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
mein
10 příspěvků 03.02.14 18:11

Vypadá to výborně!!

Příspěvek upraven 03.02.14 v 18:12

 
Anisek90
5 příspěvků 01.10.13 22:47

@Zuzka1973 Jo takhle na to :) No tak to je krása, to jsem to čekala složitější :oops: :zed: No tak to to bestak hned zítra vyzkouším, Jak jsem tu tak četla komenty, tak mě to právě láká už jen kvůli chuti a taky to krásně vypadá :-)
Děkuju moooc :palec:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 01.10.13 08:51

@Anisek90 Sjeď si dolů v kommentech, di tam dávala pěkné odkazy, mimo jiné i tento:
 http://www.mamincinyrecepty.cz/…nsky-kringel

kde postup balení je ;)
Určitě to vyzkoušej, vůbec to není tak složité, jak se zdá…
Hlavně je to výborný moučník…

 
Anisek90
5 příspěvků 30.09.13 23:10

Vypadá to moooc lákavě a hlavně se mi hrozně líbí jak to vypadá :oops: :-D Jen trochu nechápu jak to „zabalit“ aby to vypadalo takhle krásně :-) :pankac:

 
Ačraj
697 příspěvků 18.08.13 23:10

Také znám a dělám takto bábovku, ale než to sroluji, pokapu ještě rozpuštěným máslem. :palec: :mavam:

 
M.Suskova
203 příspěvků 18.08.13 22:04

Já dělám bábovku z kynutého těsta a to tak, že těsto rozválím na plát a posypu jej kakaem za sucha smíchaným s moučkovým cukrem.To celé zaroluji jako roládu a vložím do vymazané bábovkové formy a upeču, pak je náplň jakoby čokoládová. Mohlo by to chutnat i v tomto receptu.

 
gaburiatko
730 příspěvků 21.01.13 20:33
gabi

Dakujem pekne, tesim sa. Zajtra robim sladku verziu, potom sa pustim do slanej :)

 
gabi
550 příspěvků 04.11.12 23:16

Gaburiatko, toto je moja slana verzia
Napln-200 g oskvarkov -rozmixovat

  • vypracovat cesto, nechat ho dobre vykysnut, rozdelit na dve casti, kazdu cast vyvalkat na co najvacsi plat, potriet oskvarkami, zrolovat, rozkrojit pozdlzne, zapliest, spojit do kruhu, potriet rozslahanym vajickom a posypat lanovym semienkom alebo cim chces

Příspěvek upraven 05.06.13 v 23:40

 
Ačraj
697 příspěvků 04.11.12 17:38
kringel

Klaaarka, jestli mohu poradit, tak hodně vyválet, potřít změklým máslem (né rozehřátým!!!) potom posypat směsí, cukr+skořice, pevně srolovat, rozříznout, splést a upéct, těsto je tužší, nejdříve robot a potom ještě na vále ručo-fučo, vypracovat a nechat vykynout! :potlesk: :mavam:

 
gaburiatko
730 příspěvků 04.11.12 08:58
gabi

Gabi, ako si prosim robila slanu verziu?

 
Ačraj
697 příspěvků 03.11.12 21:44
Kringel

Klaaarka: Zítra to chci také vyzkoušet, ale máslo se nesmí rozehřívat, potřít placku jen změklým máslem, jak jsi to dělala ty? Alespoň jsem to tak slyšela, uvidíme, výborné to jistě bude s ořechy, mákem, ne jen se skořicí.

Příspěvek upraven 05.11.12 v 10:08

 
DanaS
37 příspěvků 03.11.12 19:16

No, také mi to trochu vyteklo, ale pod věnec, takže když se to sundalo z pečícího papíru, tak to vypadalo dobře. Já to vyválela co nejtenčeji, takže nádivky na tu plochu nebylo moc, bylo to potřené v tenké vrstvě. Při pečení se to vsáklo do těsta. Chce to další pokus :palec:

 
klaaarka
222 příspěvků 03.11.12 18:03

Holky, mně ťa náplň vždycky vyteče kolem a vypadá to tak ulepeně :-p Nevíte, co s tím? Udělat ji hustší? Nebo jí dát míň? Nebo to blbě balím?

 
DanaS
37 příspěvků 28.10.12 08:38

Recept na „švédské“ skořicové rolky z Tvého odkazu jsem získala v roce 1989 na návštěvě z známých v Karlskroně. Výlet byl pro nás po revoluci jak vánoce :-) Tenkrát jsem si přivezla pečící papírové košíčky i ty hrubé krystalky cukru, kterými jsou rolky posypané. Pobaltí mě také láká, ještě je mnoho míst, kam se chystám.

 
DanaS
37 příspěvků 28.10.12 08:30

To mě těší! Musím přiznat, že ty moje zmizely ještě skoro teplé. Vzala jsem oba věnce ke kávě na tenis. Přítel nemá moc rád skořici, „vydrží“ ji jen ve svařáku :-) Příště zkusím s mákem, možná to půjde i s tvarohem.

 
klaaarka
222 příspěvků 27.10.12 19:39

Tak teda „pěkně děkuju“ za recept, udělala jsem dva menší včera večer, jeden jsme vzali dnes na návštěvu a snědl se tam, druhý zmizel teď doma a po příkazu muže už musím zadělávat na další várku :mrgreen:

 
di
2271 příspěvků 26.10.12 19:49

Zuzko, půlka mojí rodiny odjela sportovat sem , takže se chystám, že jim tohle udělám na přivítanou.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 19:25

@DanaS @di Také přeji oběma hezký víkend a jak už jsem psala: na realizaci receptu se už moc těším :kytka: :mavam:

 
di
2271 příspěvků 26.10.12 18:51

Dano: určitě vyzkouším, různé skořicové šneky, třeba tyto , máme rádi a toto bude zajímavá změna. V Estonsku jsem kdysi (v roce 1987) byla a moc mi tam chutnalo, stejně jako v Litvě, kterou jsem navšívila v tomtéž roce, tam jsem si moc „rochnila“, tradiční litevská kuchyně je opravdu moc dobrá, podle všeho hodně inspirovaná židovskou. Hlavně tam ale už v té době byl cítit jakýsi „duch svobody“, který nám tady (až na výjimky) tolik scházel.
Zuzko: když ono je to těžké s tím netem, není vidět, jak se ten píšící tváří, jaká dělá gesta a i když to kolikrát myslí dobře nebo prostě jinak, čtoucí si to vyloží po svém. P. S. Velmi jsem ocenila vaše dnešní příspěvky pod jiným receptem, je vidět, že se snažíte a hlavně, že se neberete moc vážně – jiní místní by už autora komentářů naprosto sepsuli a udělali z něj vola, na rozdíl od vás.

Příspěvek upraven 26.10.12 v 18:53

 
DanaS
37 příspěvků 26.10.12 18:30

Děvčata OK, víkend před námi, tak končíme s tlacháním a kringel určitě vyzkoušejte, stojí za to! :mavam:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 17:34

@di V pořádku… já vím, že to nebylo míněno ve zlém, proto i já psala, že pouze reaguji na první větu :kytka: Zvlášť, když zde zdroj uveden byl, jinak vážně v pořádku, opravdu jsem se nechtěla dotknout ani jedné z vás. :kytka:

Edit: když ono to na první pohled vyznělo, že „opisování“ je míněno i zde. Takže ještě jednou omluva oběma, pokud moje „přemýšlení nahlas“ vyznělo nějak brblavě, ale tak to není, opravdu… :kytka:

Příspěvek upraven 26.10.12 v 17:41

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 17:31

Dano, já to nemyslela na tebe… Já to psala jako reakci na komentář (konkrétně jen na první větu) od di. S tím hledáním jsem téhož názoru, co ty.

Příspěvek upraven 26.10.12 v 17:44

 
di
2271 příspěvků 26.10.12 17:31

Zuzko, Dano: já to nemyslela nijak zle, jen jsem hledala další zdroje a obrázky postupu, nebylo mi totiž zcela jasné to motání (po shlédnutí obrázků vím, že se nesmí dokrajovat do konce, to mi v tom „neštymovalo“, říkala jsem si, že se to při úplném rozkrojení musí „rozjet“). No a při tom hledání jsem náhodně narazila na ten recept z „Maminčiných receptů“ (ten, který zmińuju první) a zarazilo mě, že je naprosto stejný jako ten z Mimibazaru – nic víc za tím nebylo. Každopádně děvčica z MMB asi opravdu opisovala, naopak paní Lenka se k inspiraci přiznává a zdroj uvádí.
P. S. Tady na Labužníku je opravdu zvykem zdroj udávat, pokud ovšem nejde o úplně vlastní „vynález“, případně starý, zaručený, tradiční nebo rodinný recept – a nic špatného na tom nevidím.

 
DanaS
37 příspěvků 26.10.12 16:50

Také je mi jedno odkud recept pochází a kdo ho vymyslel. Důležitější je, že se šíří a dostane se ke mě. Rozhodně bych netrávila čas u compu detektivní prací, kdo se o receptu zmínil první a kde.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 26.10.12 12:01

@di
Už jsem dnes něco podobného psala u jiného receptu…
Dana zdroj uvedla… našla recept na mimibazaru, proto onen web je pro ni opravdu zdrojem. Je už fuk, kde měla zdroj ta paní na mimibazaru – to už byl zase jen a jen její zdroj…
Pro mne je zdrojem Labužník, protože TADY jsem JÁ našla tento recept a NENÍ mojí povinností hledat zdroje starší, stejně jinam než na Labužníka nechodím…
No, a pro moji kamarádku, které přeposílám plno receptů z Labu, budu „zdrojem“ pro změnu já… Protože ode mne ten recept dostane… Prostě zdroje se mění a vždy tomu tak v případě receptů bylo…
Takže zde je zdroj řádně uveden.- nevidím důvod k používání slov jako: „opisovat“. Recepty se přece opisují odjakživa :kytka:

@di To neberte jako výtku nebo tak nějak, tak já to nemyslím, jen jsem musela reagovat na tu první větu…
Zbytek je v pohodě – doplňující odkazy se hodí vždy :kytka:
Věřím, že chápete, že to opravdu není mířeno ve zlém úmyslu, přeji hezký den vám i autorce a na příští týden už máme tuhle dobrotu v plánu, už se těším :)

 
di
2271 příspěvků 25.10.12 19:43

No, vypadá to, že i na Mimibazaru někdo opisoval, např. viz zde (paní svůj zdroj uvádí). zde Kdo by chtěl další inspiraci ohledně přípravy a náplní, zcela narychlo jsem našla toto nebo toto a pěkně názorně to mají nafocené i tady .

 
DanaS
37 příspěvků 25.10.12 19:38

Tak to jsem ráda, ať se dílo podaří. :mavam:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 25.10.12 19:27

Tak to vypadá, že je to vážně ono, co myslím… O to více díky za recept :kytka:

 
DanaS
37 příspěvků 25.10.12 19:18

Je to opravdu vynikající, něco jako trdelník, ale ne tak přeslazené a drahé – báječně to provoní celý dům.

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 25.10.12 19:12

Hned ukládám… něco podobného jsem kdysi jedla v menším provedení a je to vynikající dobrota!
Za zdroj se neomlouvej – ony se tam vážně dají někdy najít dost dobré věci… Já tam jednou našla jakousi buchtu, nejen jednu, které by to slušelo i na Labu, ale bohužel recepty zatím nemohu najít… Ale pokud najdu – dám je sem, koukala jsem a nejsou tu.

Už se těším na tehle cop, pokud je to opravdu to, co mám na mysli, tak je to vážně super!
Díky za recept :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Treska po švédsku

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

dnes | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kuře na medu Kuře na medu
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
TOPlist