Recept Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

(Hodnoceno 4x) Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Postup

Pouzivame len okvetie-zelene listky a stredy ruzi a kvetov nie.
Okvetne listky ruzi oplachneme a nechame dobre okapat. Listky narezeme na podlhovaste pasiky( asi 5mm siroke), zalejeme vodou a stavou z 1 citrona a nechame az sa voda zafarbi, obcas premiesame. Scedime a 1 a pol az dve salky scedenej vody z ruzi a cukor dame na ohen a varime asi 15 az 20 minut za miesania do zhustnutia. Stiahneme z plamena, pridame okvetne listky, premiesame, vratime na ohen a povarime asi 5 az 10 minut( varime do zhustnutia a farby- farba vinova az bordo)), pridame 1/2 salky citronovej stavy a chvilku povarime do spravnej konzistencie a farby. Dzem ma mat krasnu cervenu vinovu az bordo farbu.
Lahodny, jemny, vonavy, chuti a krasne vyzera aj ako ozdoba na rozne dezerty, mucniky, torticky a pod. Je to delikatna specialitka a pomerne draha ak chcete kupit.
Dobru chut.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 05.07.07 vloženo
  • 10783x zobrazeno

Čas přípravy

  • R

Ingredience

  • 8 salok okvetnych listkov ruzi, alebo kvety citronovniku alebo pomarancovniku
  • 1 kg cukru
  • 1/2 salky citronovej stavy
  • 2 salky vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bajoo 16.07.16 13:48

Vynikající recept!

Odkaz na uvaření

tlustá bába 04.07.15 20:53

Abyste neřekli, že se flákám … červený džem vzadu jsou červené růže s třešněmi, růžové s levandulí a žluté jsou růže vařené v tokajském. Pápá!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 03.07.15 09:14

Letos jsem si práci a výrobu maximálně usnadnila (kromě počátečního ležení ve vodě s citrónovou šťávou).

Jako každým rokem vyrábím ze stolisté růže, která kvete bíle s velmi jemným nádechem do růžova. Džem je tedy světlý; dobarvovat jej nechci a trhat „na cizím“ červenou pnoucí také ne :mrgreen: . Byla jsem nedočkavá (růže teprve kvést začala) a tak jsem lístky růže stolisté (100 g) doplnila lístky růže šípkové (80 g).

Po odstranění nečistot jsem do nádoby mixéru nalila cca ½ l chladné vody a k ní přidala šťávu ze 3 citrónů. Pak jsem nasypala hrst lístků, mixér spustila na nízké otáčky na asi 2 vteřiny (sekundy :zed: ), přidala další hrst, zase krátce promixovat atd. až do spotřebování všech lístků. Vznikla překvapivě hustá hrubší kašovitá směs, kterou jsem doplnila vodou na cca 1 litr. Nechala jsem stát v chladnu do druhého dne.

Přes noc se rozmixované lístky, které zpočátku plavaly, nasákly vodou a klesly níže pod hladinu. Směs jsem nechala přejít krátce varem a zase uložila do chladna do dalšího dne. Po převaření se částečky lístků „scvrkly“ na velmi malé kousíčky. Poučení pro příště: nemixovat všechny, ale část nechat buď vcelku nebo překrojit na ne moc jemno.

Třetí den jsem konečně zavařovala. Protože mám občas problém se správným želírováním, letos jsem použila na výše uvedené množství Želírfix 2:1 a ½ kg cukru. Vařila jsem podle návodu a okamžitě plnila do skleniček.

V hrnci zbylo maličko na ochutnání – džem je vynikající :lol: , voňavý a sladký akorát!. Jen by to chtělo „pro oko“ nechat část lístků vcelku :think: .

Na růži se rozvíjejí další poupata, takže budu opakovat :srdce: .

Džem jsem ochutnala 4. den po uvaření. Je úžasně voňavý, ale tak málo sladký (!), že se dá jíst lžičkou jako např. ovocný rosol či omáčka :think: . Příště budu muset přisladit i přes to, že nejsem milovnicí sladké chuti :lol:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 06.07.13 12:01

Chutí výborne.

Ja som dala 3 šálky vody, lebo sa mi zdalo že okvetných lístkov je nejako veľa - mala som 8 poriadne naplnených šálok. Po precedení som podľa receptu pridala cukor a varila. Potom som pridala okvetné lístky a varila ďalej.
Nakoniec som sa rozhodla ešte raz zmes precediť a šťavu variť do zhustnutia. Po zhustnutí som okvetné lístky pridala naspäť a kratučko spolu povarila.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 05.07.13 09:39

Nasbírala jsem pouze 2 šálky a proto jsem vařila jen ze čtvrtinové dávky. K dispozici jsem měla pouze světlé okvětní plátky, nevěděla jsem, jak dlouho nechat ležet v okyselené vodě (nezabarvila se). Nechala jsem tedy do druhého dne. Vše ostatní už je dodrženo podle receptu.

Skleničky na fotce vypadají velké, ale jsou to ty nejmenší (výška cca 90 mm, průměr cca 55 mm). Ze dvou šálků lístků byla jedna plná a druhá přibližně do 3/4.

Chuť je naprosto luxusní!!! Uvědomila jsem si, že jsem jako malá jedla želé kostky slabě růžové barvy s touto chutí a vůní. Tehdy je někdo z příbuzných přivezl jako dárek z dovolené v Rumunsku.

Je pravda, že džem je dost sladký, ale kde je psáno, že musíme sníst celou sklenici naposezení, že?!

Jolana, za recept máš u mě deset palců!!!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

YOS 03.07.13 23:49

Myslím si, že se mi džem podle Vašeho receptu povedl. Jen jsem ho na závěr rozmixovala, znovu zahřála a potom plnila do horkých skleniček. Džem chutná výborně, ale je dost sladký. Škoda, že cukr je tak škodlivý. Zkusím poslat foto.

Diskuse k receptu Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
moajli1
3 příspěvky 05.07.15 09:33

Takhle zpracovaný bulgur bych snad jedla taky :mrgreen: Vypadá to opravdu lákavě

 
tlustá bába
1189 příspěvků 04.07.15 21:00

Dívky, zdravím vás… a Jolanku obzvlášť, protože se v poslední době nacpávám bulgurem a nechápu, jak jsem bez něj mohla žít! :lol: :mavam: :mavam: :mavam:

 
Lyduska
254 příspěvků 06.07.13 23:04

Ja sa chystam vyskusat s ceresnami, ruzami… a vinom.

 
jablicka
3 příspěvky 06.07.13 20:54

Dělám hodně podobně, jen místo vody dávám bílé nebo růžové víno. Vyzkoušejte. Je to balada.

 
jolana
4988 příspěvků 05.07.13 09:52

..vy ste sikovne :palec:.. dobru chut…dakujem :) podakovanie patri do Damasku :)..je tu este jeden fantasticky..

http://www.labuznik.cz/…zi-a-tresni/

 
birkana
1517 příspěvků 04.07.13 10:10

Já jsem učinila první krok :mavam: - kombinace: stolistá a šípková. Sice barva bude asi dost světlá, lístky však voní úžasně už teď 8o :srdce: :D

 
hippolyta
359 příspěvků 04.07.13 09:23

Krasne, YOS. Vzdycky jsem to chtela zkusit, ale zatim jsem nenasla odvahu. Ale ted jsi mne povzbudila.

 
jolana
4988 příspěvků 04.07.13 08:25

Mas ho krasny :potlesk:..inac sa nemixuje, tie skrutene listky ako nitky z dzemu sa davaju v oblasti ako ozdoba na kusky baklava a podobne…aj farbu ma nadhernu, presne ako ma byt, toto sa nepodari hocikomu :palec:
A sladky je, tu je vsetko sladke..od baklava az po vse..
Dobrou chut :kytka: :mavam:

 
danda  14.06.12 21:43

Jolano, stvořím ze stolistek, jen čekám až konečně vyleze slunce :-) Šálkem myslíš asi 2dcl?
Cukr jsem koupila želírovací, ale po přečtení komentářů dám přírodní bílý.
Co když do každé skleničky dám jedno to sušené růžové poupě?

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Kdysi dávno, za mého dětství, jsme měli na zahradě růži stolistou. Byl to veliký keř a soused, bylinkář, sbíral okvětní lístky na nějaké léčivé čaje. Byly to neuvěřitelně krásné růžové květy a nádherně voněly. Z toho by to určitě šlo. Ale bohužel..... dávno, dávno..:-))))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Díky, k růžím se dostanu, ale květy citronovníků a pomerančovníků jsem poprvé viděla na Krétě, no a tady v Čechách v botanické zahradě.

 
jolana
4988 příspěvků 06.07.07 18:18
Re: Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Hociaka farba neva, vsetko sa pekne sfarbi do vinova. Ved kvety citronovniku su biele a krasne vonaju. Este krajsie vonia pomarancovnik ale neslachteny( divy) - to je vona nebeska priam a dzem ako z kvetov tak aj z plodov je fantasticky. Nech sa vam dari…je to jednoduche verte, staci kontrolovat konzistenciu a farbu. Myslim, ze anglicania ak robia pouzivaju zelirovacie pripravky, ale podla mna to uz nie je ono, ale mozete skusit , preco nie… ;)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Jolanko, barva růží může být jaká?

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dzem z ruzi pre pravych labuznikov - Jolana

Jolanko, receptík jsem uložila. Nikdy jsem tento džemík nejedla a ráda bych ochutnala. Ale protože bydlím v paneláku, k růžím mám daleko. :-)) Asi se vypravím někam mezi zahrádky a zkusím někoho ukecat, ať mi alespoň 1 šálek otrhá. Tak uvidíme..:-)) Musí to být krásně voňavé. Ahojky. T.

 
jolana
4988 příspěvků 06.07.07 16:32
Re: Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Zoubku :)
Kto si ho chce skusit (dzem) staci aj salka-dve kvetov, robi sa rychlo ziadny problem.

 
zoubek
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Džem z růží mi vozil manžel z bývalého SSSR, a byl opravdu úžasný (ten džem).

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist