Recept Dýňové zelí Veg Pra

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dýňové zelí

Postup

Dlouhou okurkovitou dýni rozkrojíte po délce, z dužiny lžicí vyškrabete jádra, oloupete ji a nakrájíte na nudličky nebo ještě lépe postrouháte na hrubším struhadle.

Zelí dáte na mísu, polijete octem a necháte 1/4 hodiny stát. Na tuku zpěníte cibulku a přidáte cukr. Když cukr začne slabě žloutnout, přidáte dýni, podlijete vodou, osolíte, opepříte a dusíte pod pokličkou.

Měkké zelí zaprášíte moukou, podle potřeby přisolíte, přikyselíte či přisladíte. Můžete do něho též strouhnout kyselé jablíčko, přidat tlučený kmín a nebo (což k dýni vlastně patří) jemně krájený kopr. Zelí můžete také zalít 1–2 lžícemi kyselé smetany.

Čerpáno z časopisu „Co vařit“ – 1948.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla



Nahlásit recept

  • 20.10.04 vloženo
  • 28086x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g dýně
  • 3 lžíce octa
  • cibule
  • 40 g tuku
  • vrchovatá lžíce mouky
  • lžíce cukru
  • sůl
  • pepř
  • popřípadě kopr a kyselá smetana

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 18.10.14 15:04

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jarod 10.11.12 13:35

Opravdu skvělý recept. Vřele doporučuji toto zelíčko. Nemá chybu.

Odkaz na uvaření

Verczaaa 17.09.12 19:26

Skvělá úprava dýně, přidala jsem i to jablíčko.

Odkaz na uvaření

kluzo 09.11.11 17:15

Je to výborné. Objednal jsem si v restauraci kachní stehno s dýňovým zelím a bramborovým knedlíkem. Měl jsem strach, neboť nějak nerad zkouším novinky, ale toto „zelí“ překonalo v dobrém všechna má očekávání. Vřele doporučuji. Vypadá to na talíři, s dohněda upečenou kačenkou, mnohem lépe, než klasické zelí (viz titulní fotka).

Odkaz na uvaření

ssvetlicee 18.09.11 12:19

moje první dýňové zelí. a bylo výborné!

Diskuse k receptu Dýňové zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Vali
1313 příspěvků 25.10.14 21:13
patizonové zelí

Dělám úplně stejně jako z hlávkového zelí, případně se dělalo z gigantů kedlubnů, vlastně úplně stejně jako toto dýňové zelí

 
gaburiatko
733 příspěvků 25.10.14 07:03
Vdaka

Svato, dakujem za dalsi tip :) Zacnem experimentovat :)
Vali vdaka za upozornenie, skusim to teda len s tou dynou a mozno si potom do toho dam aj to zeli. Na tej stranke, co si sem dala link som hladala patizonove zeli, ale nebol tam podrobnejsi popis. Ako to dochucujes?

 
Vali
1313 příspěvků 22.10.14 19:18
dýňové zelí

Gaburiatko – tam žádné zelí nepatří to je jen z dýně…já však raději dělám zelí patizonové, právě se chystám velký hrnec udělat, zpracovat vlastní patizony a jednotlivé porce už hotového zelí zamrazím…potom po rozmrazení jen trochu zahustím bramborovou kaší v prášku (jen trochu), to aby se stáhla voda co se po rozmrazení objeví, více toho je i s receptem zde http://valinka.wz.cz/…asnicek.html

 
svato
1373 příspěvků 20.10.14 18:57

Moja babička varievala „tekvicu s kapustou“, môjmu mužovi to chutilo, tak som to sem-tam urobila aj ja, medzičasom sú obidvaja po smrti a ja som na recept zabudla, ak si dobre spomínam, k mierne podusenej kapuste (zelí) sa pridá nastrúhaná tekvica (tá obyčajná, biela) a dorobí sa to spolu – s rascou (kmínem), bez kôpru a smotany.

 
gaburiatko
733 příspěvků 19.10.14 20:58
Otazka

V ingredienciach chyba zeli, kolko ste ho tam davali???
Och, ak je to ten recept na dynove zeli, ktore som tento rok skusila na Gastrofestivale vo Velkych Karlovicich, tak budem nadsena. Tam som ho skusala s jahnacimi rebierkami, robili ho myslim sefkuchari z hotelu Lanterna. Bolo to uzasneeeee. Zo zaciatku pre mna trochu sladke, ale potom dokonale :)

 
kluzo
9 příspěvků 12.11.11 16:16

Ne, nebydlím, ale přítelkyně žila 4 roky v USA. Dýňovou polévku jsme už myslím taky vařili. Díky za tip.

 
esmeralda
4773 příspěvků 11.11.11 23:03

Kluzo, a co dýňovou polévku? To je jedna z nejjednodušších v mém repertoáru.
Jelikož jsi zmínil Halloween, něco mi říká že bydlíš v anglicky mluvící zemi.
Co takhle zkusit Pumkin pie? Možná je i zde něco, ale proč chodit ke kovaříčkovi…

http://www.google.com.au/search?…

Kompot si též pamatuji z dětství. Dělala ho moje maminka.

 
kluzo
9 příspěvků 11.11.11 05:21

No, my si pěstujeme různé dýně na zahrádce, ale moc z nich nic neděláme, krom toho, že syn přítelkyně je občas na Helloween vydlabe :-). V podstatě z nich konzumujeme jen semínka. Jedna známá z dýní ale dělala vynikající kompot. Tohle to „zelí“ by mohlo být řešením.

 
esmeralda
4773 příspěvků 11.11.11 02:43

Dýni tímto způsobem s kyselou smetanou a koprem dělala moje maminka.
Ač jsem jako dítě jídlo k životu nepotřebovala, tohle mi moc chutnalo.
U nás se servírovalo jen tak a přikusovali jsme k tomu chleba.
Ono je asi skoro jedno jaká dýně se použije. Ta slouží jenom jako nosič těch ostatních výraznějších chutí.
Moje vzpomínka je na padesátá léta. Nemyslím si že byl velký výběr dýní.

 
casino
4209 příspěvků 10.11.11 23:28

No, nevím jak jiné dýně, ale konkrétně patizony vydrží ve spíži až do jahod.

 
Vali
1313 příspěvků 10.11.11 23:03

kluzo – díky za pěknou fotečku , když už jsem tady, tak něco k tomu zelí. Protože je dyně pro mě dosti nedostupná, tak jsem zkusila dělat zelí z patizonu a oblíbila si ho tak, že kvůli tomu vždy tři sazenice vysazuji. Protože mi jich vždy dost naroste měla jsem starost jak udělat zásobu na zimu. Konzervování se mi nějak nelíbilo, už tak je zelíčko dost kašovité, zamražování syrového se mi také nezdálo a tak jsem vyzkoušela zamrazit už hotové zelí a docela to jde. Jen po rozmrazení se objeví trochu vody a tak stačí jen trochu zahustit. Použila jsem bramborovou polévku v prášku od Nikalu, ale dala by se použít i bramborová kaše v prášku (stačí 1 lžíce) Tak mám tedy zásobu hotového zelí v mrazáku, ušetřenou práci i energii při vaření. K zelí si dělám rohlíkové knedlíky s nadrobno pokrájeným uzeným vařené v sáčku.

 
jolana
4736 příspěvků 09.11.11 22:09

U nas sa tiez robi takto a je super ..a najlepsie je ked je nastruhane na struhadle na repu :palec:

 
kluzo
9 příspěvků 09.11.11 20:45

di, OK, jsem už právě zejména od mladých alergický na to, že vše české je na prd.

 
di
2298 příspěvků 09.11.11 20:28

Jé, Kluzo, jestli jsem se Vás nějak dotkla, tak se moc omlouvám, myslela jsem to jako vtip, ne na Vás osobně, nezlobte se prosím. Beru to podle svých děcek, oni si fakt všecko fotí, jak doma, tak v hospodě (a mně to přijde takové veselé). Ještě jednou se omlouvám, moje poznámka fakt nebyla namířená na Vás, ale na mladé foodie obecně.

 
kluzo
9 příspěvků 09.11.11 20:05

Jasně, my jsme ti pitomci, co se musí od všech ostatních dokonalých cizinců něco učit. Těchto názorů je plný celý internet a proto jsme tam co jsme. Odkoukáno vlastníma očima. :-D Mimochodem paní danda myslela jiné fotky, než tu, kterou jsem tak trapně česky cvakl mobilem.

 
di
2298 příspěvků 09.11.11 19:51

Casino: jistě. Víte, jak se pozná Čech? Fotí si v hospodě jídlo. (odposlechnuto od kamarádů cizinců)

 
casino
4209 příspěvků 09.11.11 19:46

Jj, fotečka je pjééékna :-)
Ale račte prominout, to teď budeme fotit kde co po hospodách a vkládat na LAB :?:
Hmmmmmm… :think:

 
kluzo
9 příspěvků 09.11.11 19:34

Díky. :mrgreen:

 
danda  09.11.11 19:32

:-), mám ji ráda, jen mne trošku překvapila u kachního stehna :-)
Máš krásné fotky, ještě jdu pokoukat :-)

 
kluzo
9 příspěvků 09.11.11 19:29

danda
pokud tak vypadá, tak asi ano. Už jsem se na to jednou ptal, ale zapomněl jsem jak se to jmenuje. Zatím to byla první restaurace, kde jsem to viděl jako přílohu. Je to ale celkem dobré, takové nasládlé.

 
danda  09.11.11 19:24

Z dýně jsem ještě nezkoušela, ale kedlubnové a hlavně z Gigantu, je u nás oblíbené.

Kluzo, a na fotce to kulaté bílé černě puntíkaté s červenou slupkou, to je pitahaya?

 
kluzo
9 příspěvků 09.11.11 18:51

Kdyby mi někdo zakryl oči, nepoznal bych, že nejím klasické zelí. Kopr v tom nebyl, ale kmín ano (bez něj by mi to asi nechutnalo). A jak vidno na talíři to vypadá mnohem zajímavěji (aspoň pro mne), než bledě-šedo-zelené zelí. Osobně bych tam kopr ani smetanu nedával, už by to nebylo „zelí“ :-). Ale dovedu si tu smetanu i kopr představit v nějaké dýňové omáčce (koprovce :-) )

Příspěvek upraven 09.11.11 v 19:24

 
casino
4209 příspěvků 09.11.11 18:49

Také mám rád krmi tohoto paradoxního názvu :think: ale vařit ji neumím :twisted:
Nemělo by to být rozfofrované, a už vůůůbec ne na kaši! A právě tady se ukáže chef de cuisine :-)

 
Frantiska
889 příspěvků 09.11.11 18:05

ja mam dynove zeli rada :) ale bez kopru a zakysane smetany

 
wydra  09.11.11 17:37

Jak se ty chute lisi ! Ja miluju dyne, ale takhle zeli fakt delat nebudu. Lec se smetanou a koprem, jako kasi, to si predstavit umim !
Ale s kachnickou ani jedno! S kachnickou vyborne, cervene zeli , nebo bile !

 
kluzo
9 příspěvků 09.11.11 17:15

Je to výborné. Objednal jsem si v restauraci kachní stehno s dýňovým zelím a bramborovým knedlíkem. Měl jsem strach, neboť nějak nerad zkouším novinky, ale toto „zelí“ překonalo v dobrém všechna má očekávání. Vřele doporučuji. Vypadá to na talíři, s dohněda upečenou kačenkou, mnohem lépe, než klasické zelí (viz titulní fotka).

 
rosaa
46 příspěvků 21.09.11 23:11

Tedy zelí s koprem si moc představit neumím, ale když jsem si přečetla, že je recept čerpán z časopisu Co vařit, zachvátila mě nostalgie. Pamatuji se, že tyto časpisy moje maminka také měla a často podle nich vařila. Na každý měsíc bylo jedno číslo. Pamatuji se, že jeden recept začínal slovy „seženete-li rýži“. To zelí zkusím, ale vynechám kopr, ten kromě mne nikdo u nás nejí, bohužel.

 
ssvetlicee
7 příspěvků 18.09.11 12:19

moje první dýňové zelí. a bylo výborné!

 
lydia
1201 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dýňové zelí (PRA)

Zase jeden zpusob upravy dyne pro ty, kteri maji radi dyni. S koprem jsem jeste nedelala, ja delam na zpusob gulase. Vali urcite udelam, uz je v oblibenych :))

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

včera | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka...
Cibulačka Cibulačka
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
TOPlist