Recept Dušené hlávkové zelí, po česku

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dušené hlávkové zelí, po česku

Úvod

Zelí po česku je, na rozdíl od moravského, bez omáčky, jen lehce zaprášené moukou a ani chuťově nebývá tak výrazné, kyselé.

Postup

Hlávku zelí zbavíme zavadlých listů, rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme košťál. Zelí nakrouháme, nebo najemno nakrájíme.
V kastrolu na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, 1/2 dl vody, kmín, sůl a pod poklicí dusíme do měkka. Na závěr dochutíme octem, cukrem, solí, zaprášíme moukou a ještě podusíme.

Poznámka:
Nemáme-li dost velký kastrol, můžeme zelí přidávat postupně; vždy minutku podusit pod poklicí, promíchnout ode dna, přidat zelí, atd. atd. S vodou na podlévání šetřit, je ale třeba hlídat, aby se zelí neřichytlo; stane-li se tak, nemíchat, vybrat nepřipálené zelí do čistého kastrolu a dohotovit.

Zdroj: takto mě to naučili doma :o)

Recept je z kategorií: Zeleninové přílohy



Nahlásit recept

  • 21.11.09 vloženo
  • 48560x zobrazeno

Ingredience

  • hlávka zelí (bílé, červené)
  • na 1 kg zelí:
  • 50 g sádla (tuku)
  • 2 PL hladké mouky
  • cibule
  • 1 KL kmínu
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.10.16 12:16

Přesně tak se dělá zelí i u nás, jen nezahušťujeme moukou - buď vůbec nebo nastrouhaným malým syrovým bramborem…

Diskuse k receptu Dušené hlávkové zelí, po česku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1032 příspěvků 30.10.16 14:51

Dnes tato klasika, ale z gigantu. Dělám stejně, jen kmín dávám hned k cibuli, nechám cibuli zesklovatět a zapráším moukou, osmahnu, přidám zelí nebo tu velkou nastrouhanou kedlubnu, promíchám, podleju a dusím doměkka, nakonec dochutím cukrem, solí a octem. :-)

 
casino
4407 příspěvků 16.10.16 09:27
hlídat, aby se zelí neřichytlo

Jako bych to s tím připálení věděl - viz níže :mrgreen:
Paní casinová včéééra pekla káááču na pekáááču, k tomu puppovský knedlík a toto zelí.
Všechno se jí podařilo…
No, skoro všechno :mrgreen:
To zelí nakonec stihla uvařit postupně ve TŘECH! kastrolech :roll: Kromě posledního jsou ty předchozí už podruhé v myčce :mrgreen:
Mančaft dělal že je vše OK :)…a já se vymluvil na dělenou stravu :mrgreen:
Do rcp jsem původně chtěl připsat varování, ale včíl čučím, že to v poznámce již stojí psáno :potlesk:
No, někteří jedinci jsou nepoučitelné :mrgreen:

 
Zuzka1973
1778 příspěvků 09.10.16 19:24

@casino - kdepak telefonem :D Ten můj ani fotit neumí, ale spíš jsem nechtěně nějak změnila formát či co té fotky a netuším, jak ho vrátit, aby mi šel nahrát :)
Jsem v tomhle antitalent, ač teoreticky ty finty znám, nemám dar je využít :oops:
Každopádně když se povede ta zítřejší - nechám ji vyměnit, to zelí si to zaslouží - je to nejlepší způsob, jaký znám :kytka:

 
casino
4407 příspěvků 09.10.16 18:47

@Zuzka1973
No jsou různé finty na focení jídel… Danda by nám mohla vyprávět, že :)
A neráčila jste fotit, či jak se spránvě říká „fotografovat“ chytrým telefonem? Pokud ano, tak on už prefíkaně ví, proč další obrázek neakceptoval :mrgreen: Já bych to nechala bejt, jak to je :palec:

Příspěvek upraven 09.10.16 v 18:48

 
Zuzka1973
1778 příspěvků 09.10.16 13:52

@casino jj, s tou moukou to znám… maminka to tak dělá, ale babička a já zahušťujeme tím bramborem. :) (Tedy babička už ne… :( )
Foto mělo být jiné, leč ouha - nahrálo se pouze to před nastrouháním bramboru :nevim:
Ale až se mi podaří nahrát to pravé - poprosím adminy o výměnu, nevím proč, ale ta fotka mi nejde nahrát ani na fb, také jen tato…
Ale nevzdám to, zítra se bude servírovat zbytek, tak nafotím nanovo, nerada bych aby tu zůstal strašit jen kastrol s ještě nedodělaným zelím.
:kytka:

edit: doplnění

Příspěvek upraven 09.10.16 v 13:53

 
casino
4407 příspěvků 09.10.16 13:33

@Zuzka1973
No, jeden kolega tu ggdysi napsal, že některá jídla by se snad ani neměla fotit… :mrgreen: leč děkuji vám za obrázek, neb to vaše zelisko se jeví jako odzvláště vydušené :palec: :potlesk: :mrgreen:

Edit:
K tomu zaprášení moukou:
takřka hotové zelí se zlehka zapráší moukou, zadekluje se a nechá bez míchání chvíli dusit (sníží se riziko připálení). Teprve posléze se obsah zamíchá a dovaří.

Příspěvek upraven 09.10.16 v 13:38

 
Eja
3624 příspěvků 31.05.12 16:06

Také přidávám strouhané jablko, a místo mouky najemno strouhanou bramboru - ve fázi poloměkkého zelí.

 
Sylvie
2302 příspěvků 31.05.12 14:21

Vynikající. :) Casino, děkuji.

 
jan.alois
37 příspěvků 16.01.10 03:19
Re: Dušené hlávkové zelí, po česku

U nás se mu říká babiččino a také přidávám jablko. Traduje se že přidáním jablka pak zelí nenadýmá.

 
van.Thomas
187 příspěvků 15.01.10 21:05
Re: cept:

Česká klasika, takové mám rád.

 
pamela
68 příspěvků 23.11.09 20:35
Re: Dušené hlávkové zelí, po česku

Pane Casino,konecne to prave orechove......delam zeli take tak a je vyborne,ale ja pridavam jeste nastrouhane jablko…

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist