Recept Dušená rýže

aneb Rýže dušená

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rýži propláchneme, přelijeme vroucí vodou, necháme okapat, potom ji zalijeme odměřenou vodou, přidáme sůl, olej a oloupanou cibuli, do které vtlačíme nové koření. Rýži zvolna dusíme a občas nádobou potřásáme. Z měkké rýže odstraníme cibuli s kořením.

Poznámka:
Podáváme k dušeným masům, rajčatové omáčce apod.

Čerpáno z Praktické ženy (8/2000).

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty



Nahlásit recept

  • 11.03.06 vloženo
  • 11866x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 100-120 g dlouhozrnné rýže
  • sůl
  • 1 KL oleje
  • kousek cibule
  • 2 zrnka nového koření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dušená rýže

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4407 příspěvků 04.03.11 16:28

esmeralda píše: „Vyplaví se z ní cenné látky“
Když jsem bylo dítě, tak jsem matce pomáhalo přebírat rýži; kamení bývala hromada, myšinečků jak kdy :-P Pak se pralo a spařovalo…
Teď vařím stejně jak píše rosa níže :palec:

 
esmeralda
4805 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

Dříve jsem ji vařívala v mikrovlnce. Konečně jsem se ale nechala přemluvit ke koupi elektrického vařiče na rýži (rice cooker). Je to nesmírně jednoduché. Asi 150 ml odměrkou si odměřím potřebné množství. Pak přidám o jednu odměrku více vody, přidám špetku soli a zmáčknu knoflík. Za dvacet minut je rýže hotová a pak ještě vydrží asi 5 hodin teplá. …a hlavně ji před vařením neproplachuji, nespařuji, atd…
Vyplaví se z ní cenné látky.

 
goralka
268 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

ako vieš, že maslo je „nezdravejšie“?

 
rosaa
49 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

Tak to já dělám rýži pracněji - properu 4× studenou vodou, spařím vařící vodou a slitou orestuji na cibulce osmažené na trošce oleje (lepší ale nezdravější je máslo). Pak posolím, zaleju dvojnásobným množstvím vody a jakmile se začne vařit dusím na co nejmenším ohni.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

Maňánku, no to teda „fak“ nevím, haha, asi se autoři domnívali, že si každý konzument odměří takové množství vody, ve které je zvyklý rýži vařit, já osobně bych zvolila dvojnásobné množství, než je v předpise uvedena gramáž rýže, čili cca 200-240 g. ;o))

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Vlaďko

a jak přesně odměříme žádné množstí vody? Hihi!
Já dělám rejži tak, že ji dám přebranou do litinového hrnce, suchou tak jak je, zakápnu olejem, pak ji opražím, až se jí dělaj hnědý prdelky a ona začíná zlátnout, zaleju víc než jedenapůlnásobným množstvím horké vody, osolím, přikreju pokličkou a na malém plameni dusím bez odkrytí 18 až 20 minut. Pak ji v hrnci malinko protřepu a je. K číně ji nesolím, jinak ji osolím nebo přidám i cibuli s hřebíčkem, když vařím mexiko, tak ji dělám takhle , nebo takhle , nebo takhle .

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

rýži připravuji pouze v MW. Pro 4 osoby - 10 hrstí rýže propláchnu, vsypu do skleněného hrnce, zaliji vodou na malíček nad rýži, osolím, přidám lžíci tuku (podle připravovaného jídla) a zakryji folií do MW (je již perforovaná). Vlním 5 min při 900 W a 15 min při 450 W.

 
Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

Mě se zase osvědčilo vařit rýži v mikrovlnce.
200 g propláchnuté rýže se dá do nádoby vhodné do mikrovlnky, osolí se, přidá se kousek másla a zalije 500 ml vařící vody. Zakryje se a vaří na plný výkon 3 minuty. Pak se výkon sníží na cca 450 W a vlní se ještě 12 minut. Potom se nechá 10 minut dojít. Takhle se mi vždy povede. Upřednostňuji rýži kulatou.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

To já jsem z řad těch „lenivějších“ hospodyněk, rýži vařím ve varných sáčcích, mám vyzkoušených přesně 12 minut varu, nesmí to být ani o sekundu víc. Jednotlivá zrníčka rýže jsou oddělitelná, rýže je tedy sypká a dobrá.

 
kamilio
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

Osobně mám rád rýži typu „parboiled“. Vařím ve větším množství vody skoro jak těstoviny. Přidávám sůl, cibuli, hřebíček a asi lžíci oleje. Rýže jde pěkně od sebe.

 
kydy
99 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýže dušená

Rýže patří mezi u nás nejvíce vařené přílohy. Jen doplním náměty:

  • místo nového koření lze použít hřebíček
  • pokud dělám čínu, pak přidávám do dušené rýže „přiměřeně“ kari koření
  • na jeden díl rýže dávám přesně dva díly vody (studené). Ve chvíli, kdy se začne rýže vařit, pokračuji na nejmešním plameni po dobu přesně 20 minut. Určitě po tuto dobu nesmím hrnec odkrýt. (používám hrnce s akutermickým dnem).

Přeji všem pěkný den :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist