Recept Dršťky na rajčatech

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dršťky propláchneme vařící vodou. (Někdo to nedělá, já ano, myslím, že to pokrmu pomůže.) Necháme dobře okapat.
Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a pokrájíme.
Slaninu nakrájíme na kostičky a pomalu vyškvaříme, na ní vložíme na drobno nakrájenou cibulku a osmahneme. Do této směsi přidáme rajčata, dršťky, natě, bylinky, na kostičky nakrájenou šunku, na drobno nakrájený česnek, osolíme dle chuti a vše dusíme do té doby, než maso změkne, štáva má správnou hustotu a chutě se krásně spojí a rozvoní.

Nejlepší jsou rozleželé, ohřáté druhý den, s čerstvou křupavou bagetkou.

Původní recept má kořeny v České kuchařce Juliany Fialové, ale po letech opakování je již značně pozměněn

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností



Nahlásit recept

  • 09.10.08 vloženo
  • 4797x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g kuchyňsky upravených drštěk
  • 500 g rajčat
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g šunky
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželová nať
  • celerová nať
  • pažitka
  • tymián

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dršťky na rajčatech

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech,alisko, mrtvolko,

…ja tu poletujem od pýchy…
Radšej uberte z chvály - pýcha predchádza pád! Obidve to ale máte u mňa.
(Pečiem zemiakové pagáčiky a už to vonia, alis - je to bez cukru, slané, to by si mohla…)
Mrtvolko, u Vás sa nekrochká blahom?

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, mrtvolko, holka...

Aničku musí mít rád každý!!! Je to jedním slovem (dvěma) skvelá baba!!! :-)))

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Aničko! Ty jsi absolutní jednička. Věta: „Ani netušil mančaft čo zjedol…a krochkali.“, je prostě na Nobelovku. Holka, já tě mám ráda!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, holky,

určite sa mi budete smiať, akú falošnú držkovú som ja vymyslela. Asi sa približujem k Eji.
Teda: kuracies stehná zvyknem vykosťovať a zbavovať kože. Z kostí a kože varím polievku. Ale potom ma kopla múza a tie kože po uvarení v polievke som začala zhromažďovať v mrazničke. Keď toho bolo dosť -vybrala som, rozmrazila, pokrájala, dostala som falošné držky. A cibuľa, múka, zásmažka, voda, paprika, cesnak, majorán, feferónka…Ani netušil mančaft čo zjedol…a krochkali.
Niet nad šetrnosť!
Majte sa!
 A.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech- Ejo:-)

Ty máš dnes jeden nápad lepší, než druhý…:-))) Takový zbytkový den, že ? :-))

 
Eja
3616 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Dobrá náhrada drštěk je kůže z krůtích křídel, těch konců skoro úplně bez masa, jen s kůží - uvařit doměkka, vývar použít na polévku, obrat, nakrájet na proužky a jinak jako klasickou dršťkovku.....

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Pokud jeden není vegetarián, tak to k houbám a la dršťky chce přidat kousek špeku a vývar. Ne, že by to pak chutnalo stejně, ale dobré to je.

 
toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Dršťkovou z kotrče jsem zkoušela jedinkrát, před sedmi lety a pokud si dobře pamatuji, v polévce nevoněl po houbách, řekla bych bez chuti a zápachu. Jen byl žvejkací, jako dršťka.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Jen s tím rozdílem, že kotrč voní po houbách a drštky po dršťkách, Terrinku..:-)))
Jinak naprosto identické…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech- jandule

Jandule, určitě udělej z kotrče, je to skoro identické s těmi držkami a bude to jistě dobrý.
Když je sezona, tak dělám z kotrče držkovou polévku a je téměř k nerozeznání.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Jandule, nevím jak kotrč, výborné je to z masáků (růžovek). I dršťková polévka je z nich skvělá.

 
Labužník jandule02
1065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

To je výborný recept, ale jsem novátor, v mrazáku mám kotrče kadeřavého, zkusím ho udělat takhle. Pak podám zprávu o úspěchu čili nic.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, Teo,

ani mne to nesmrdí…Alis je fajnová! :-)
Varím najprv v papiňáku, potom nudličky atď. Ale zdá sa mi, že surové sa varom tak zdrcnú, že až, že miniem energiu, atď., že je to za jedno, či kúpim také alebo také.
U nás sú držky pomaly rarita, málokedy dostať nepredvarené u masiara. Nedávno som v obchode videla dovoz z Talianska, naše - teda z našich kráv- idú na vývoz.
Alisko, balkón môže fungovať ako trezor iba v zime, aj to je niekto schopný prekutať…

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech

Dršťky mám moc ráda a kromě klasické „držkovky“ je většinou vařím podle známého receptu pana Ciprianiho s proslulého Harry's baru v Benátkách. Je to malinko podobné. Dršťky si předvářím doma, Aničko - po vejplatě, je to hrůza :-), vždycky větší množství a nastrkám do mrazáku. To vaření není žádný problém, většinou už jsou krásně vyprané, takže žádné drbání v soli, jak se píše ve starších kuchařkách. Jen 3-4× zopakuji proces - do studené vody, převařit, slít a znovu studená voda…pokrájím na nudličky a do mrazáku. Pak samozřejmě třeba na polévku vařím další tři hodinky, než jsou měkké a hlavně vývar musí být. A navíc vůně, co se line celým bytem, je pro mne skoro jako Chanel, tak mě to i baví :-)) Ovšem chápu, že někdo se mnou v tomto bodě asi souhlasit nebude. :-)) Příště je udělám takhle, až nějaké pěkné dostanu, teď nemám, mrazák vyčištěn…:-)

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech, Aničko,

ano, myslím ty předvařené, u nás je většinou kupuji v takové polystyrénové misce. Máš pravdu jsou dost drahé, na to, že se jedná o obyčejné dršťky… Ale v malém bytě opravdu nejsem schopna kupovat a vařit syrové, v celku a nepředvařené. Možná tak na chalupě, pokud bych mohla vařit venku…
Jestli může milovník drštěk čekat do druhého dne? Inu - tady je každá rada drahá. Já to dělám tak, že vařím větší množství, aby na druhý den něco zbylo, ty to máš jednodušší - tobě radím: schovej to na balkon za utopence :-))

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dršťky na rajčatech,alisko!

Ak hovoríš o kuchynsky upravených držkách, myslíš predvarené? U nás v ďalekej cudzine (zrejme aj u Vás) ich predávajú (aj) už uvarené a nakrájané. Tie šupnúť na slaninu, cibuľu atď?
A myslíš, že milovník držiek môže čakať do druhého dňa?
(Práve som si včera pozerala v obchode cenu, skoro som umrela, jedno kilo predvarených stojí 40 krát viac ako kilo, síce nepredvarených, pred 30 rokmi…)
Maj sa!
 A.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist