Recept Drožďové knedlíčky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Drožďové knedlíčky

Postup

Na rozpálené máslo dáme prsty rozdrobenou kostku droždí a za stálého míchání necháme droždí na pánvičce rozpustit - poté pánvičku odstavíme. Přidáme rozkvedlané vejce, majoránku, rozmačkaný česnek, osolíme, mírně opepříme a vše zahustíme strouhankou na hustší těsto. Vytvoříme menší kuličky, nebo lžičkou knedlíčky, které zavaříme přímo do vroucí polévky. Vaříme zhruba 5 - 8 minut.

Z uvedeného množství uděláme asi 20 knedlíčků a protože jsou vynikající, doporučuji je dělat pro běžnou rodinu z dvojnásobné dávky. Hodí se do všech vývarů.

Recept je z kategorií: Polévkové zavářky



Nahlásit recept

  • 04.10.02 vloženo
  • 60567x zobrazeno

Ingredience

  • 50 g droždí
  • 30 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • špetička majoránky a pepře

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.03.16 15:40

Nikdy nezklamou :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Drožďové knedlíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1556 příspěvků 13.03.16 11:23

@Zuzka1973, na hrachové slupky si budu muset počkat do letošní sklizně :,(, ty loňské vydržely do cca začátku prosince.

U nás se kosti na vývar vždycky vaří dvakrát, jen jsem je zatím nikdy neopékala :think:. Je zajímavé, že ten druhý vývar je vždy chutnější, nežli ten první.

Kosti jsem pekla vždy jen na přípravu tmavé šťávy k pečeným či minutkovým masům.

 
Zuzka1973
1783 příspěvků 12.03.16 18:55

@birkana Já to dělám se všemi kostmi: první vývar je normální. Ale kosti nevyhodím, ještě je použiji jednou - opražím v troubě na pekáči. I ty z uzeného masa. Většinou jen nasucho, ale ne moc do hněda, aby nezhořkly. Někdy je proženu jen na pánvi s kouskem másla. Chce to vychytat, pokaždé to trvá jinak dlouho. Vlastně jak píšeš, že vyvaříš kosti z pečené drůbeže, tak je to podobné, jen s využitím těch již jednou použitých kostí :)
Babička tomu říkala „druhák“ a děda „cikánský vývar“ :)
Já říkám „jetý vývar“ :)
Nevím, jestli je to sytější, ale chuťově je to snad ještě lepší, než ten první, klasicky získaný vývar.
Barvou je to pokaždé jiné - ale úplně tmavé to nebývá nikdy…
Ten na fotce je přepražených (předtím dohola obraných") kuřecích kostiček (kostra byla z celého kuřete).
Takže postup mám dvojí: buď nasucho v troubě nebo drobnější na pánvi vymazané máslem.
Barvu dle chuti, ale nenechávat vypražit - pouze opražit :)
A když k tomu přidáš vyvařit ty sušené slupky od hrášku - to je dobrota, stačí pak vážně jen přidat na másle podušenou zeleninu a ty knedlíčky a je to :* ;) :mavam:

 
birkana
1556 příspěvků 12.03.16 17:39

@Zuzka1973, ten vývar mne zaujal :potlesk:. Mám si jej představit takto: uvařené kosti nechám nasucho nebo na tuku opéct (zhědnout) v troubě a pak vařím? Já vyvařuji posekané kosti po částečném vykoštění pečené drůbeže. Tvůj postup možná vytvoří sytější, tmavší vývar. Sem s ním :mavam:.

 
Zuzka1973
1783 příspěvků 12.03.16 17:04

@jau Opravdu jsou nadýchané, hodně nabudou. Máme je rádi v jakémkoli vývaru, ale nejraději v tom z kuřecích vařených a následně přepražených kostí :)

@birkana Tomu plně rozumím… já bych se po drožďové pomazánce utloukla :D

 
jau
453 příspěvků 12.03.16 15:57

@birkana :lol: Mně taky stačí, když droždí při opékání zavoní, abych měla pusu plnou slin a touhu honem ho sníst.
A jinak jste mě holky navnadily, já většinou nedělám knedlíčky, ale něco jako játrovou rýži, ale z droždí. Tak zítra ty knedlíčky, vypadají totiž náramně nadýchaně :potlesk:

 
birkana
1556 příspěvků 12.03.16 14:23

@Zuzka1973, tak jsem začala ty knedlíčky dělat ze dvou kostek (2×42 g) droždí. Jak jsem tak míchala rozpouštěje droždí, uvědomila jsem si, že také dlouho nebyla drožďová pomazánka :lol:. A protože jsem taková od přírody akční, ke knedlíčkům jsem se zase nedostala :zed:. Ale pomazánka byla vééélmi dobrá :mavam:.

 
Zuzka1973
1783 příspěvků 11.03.16 16:37

@birkana U nás jsou často, jen mě nenapadlo je dříve nafotit i sem :)
Máme je rádi, když mají u nás čerstvé droždí, beru ho víc, nejen do těsta, ale i na knedlíčky a pomazánku :) :mavam:

 
birkana
1556 příspěvků 11.03.16 15:21

@Zuzka1973, dík za připomenutí. Dlouho nebyly :mavam:

 
Labarunka
20 příspěvků 18.11.10 20:13

taky delam tyto knedlicky do polevky s hraskem a co je po ruce - mrkev, celer (zaklad orestuju na masle a nezahustuju, knedlicky krasne zahusti polevku sami)… Do knedlicku pridavam jeste cesnek a krupici podle hustoty, jinak stejne. Krasne se delaji pres sitko na halusky :-) mnam

 
jaga13
399 příspěvků 18.11.10 18:33

… se omlouvám, o cibulce pod droždí je řeč ve dřívějších příspěvcích, koukla jsem až teď :oops:

 
jaga13
399 příspěvků 18.11.10 18:31

dík za připomenutí, taky mám moc ráda, droždí rozpouštím na smažené cibulce, jinak postup stejný, nočky zavařuji do zeleninové polévky, na másle usmažená cibulka, na drobno nastrouhaná mrkev, petržel a maloučko celeru,podusit, zalít vývarem, rychlé a moc dobré :-)

 
wydra  18.11.10 18:14

po roce a pul - tyhle knedlicky delala moje maminka do polevky z korenove zeleniny. Vyborna kombinace ! mrkev, celer a ptrzel, male kosticky, uvarit ve slane vode a zahustit polevku pouze maslovou jiskou . Zavarit knedlicky (ne zvlast, primo v polevce). Misto majoranky davam petrzelku zelenou do polevky. Zkuste , stoji to za to!

 
anickav
2904 příspěvků 09.03.09 01:54
Re: Drožďové knedlíčky,Dandi,

nechceš to hodiť ako samostatný recept? Určite nielen mňa zaujala Tvoja poznámka a zrejme tu zapadne. Pre moju lepšiu predstavu - trocha mlieka, krupice, jedno vajce a jedno droždie? Ďakujem!

 
danda  07.03.09 05:38
Re: Drožďové knedlíčky

Když se mi opravdu hodně chce, tak z dětské krupičky odpálím těsto, přidám vejce, el. šlehačem rozmíchám a vmíchám droždí a trošku prášku do pečiva, podle chuti okořením, buď dělám knedlíčky, anebo lžičkou zavářím nočky. Jsou kypré a lahodné :-)

 
HelcaK
959 příspěvků 06.03.09 21:59
Re: Drožďové knedlíčky

Dag, dík za vytažení receptu na světlo :-), vrhla jsem se do lednice, kde skomíraly dvě kostky droždí, co mělo trvanlivost do dneška a spíchla knedlíčky, které jsem povařila v osolené vodě a přidala je do zbývající chlebové polévky. Nějak mi ujela ruka, udělala jsem jí kýbl a dnes už bychom ji měli beze změny třetí den :-(, ty knedlíčky jí vyložené sluší :-)

 
dag
532 příspěvků 06.03.09 20:55
Re: Drožďové knedlíčky

dělám podobné jako anickav, tedy se základem ze spejchnuté cibulky a na konec do zahušťovací strouhanky přidám na špičku nože prášku na pečení. Knedlíčky jsou kypřejší.
Kořením česnekem a petrželkou.
Na napsaném receptu od Pampelisky se mně líbí, že píše, když se droždí rozpustí- odstavím a tak dále. Je to jasné a přesné
V mnoha kuchařkách, které jsem za účelem těchto knedlíčků četla bylo vždy, když se droždí rozvoní. A musím Vám říct, že je to opravdu těžko definovatelné, kdy už je to vůně.
Děkuji za tento recept

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďové knedlíčky,Bohdulinka,

ja robím presne ako Ty, aj s trochou osmaženej cibule, samozrejme aj oriešok, ale zas vynechávam majoránku. (A na 1 kocku droždia dávam 1vajce…)

 
bohdulinka
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Drožďové knedlíčky

Skvělý a ještě k tomu zdravý tip, jak změnit klasiku - nudle v polévce. Přidala jsem k tomu ještě cibulku, a to hned na začátek přípravy. Na másle nechala zesklovatět malou cibulku a teprve na ní rozpustila droždí. Důležité také je nechat droždí rozpustit a následně počkat až začne vytvářet opražné kuličky. Poté odtáhnout pánvičku :-)

 
suzanka
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďové knedlíčky

Do másla přidávám trošku oliv. oleje - knedlíčky se pak lépe tvarují a hlavní ingrediencí z koření je muškátová oříšek, dává knedlíčkům ten pravý šmak :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist