Recept Drožďové knedlíčky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Drožďové knedlíčky

Postup

Na rozpálené máslo dáme prsty rozdrobenou kostku droždí a za stálého míchání necháme droždí na pánvičce rozpustit - poté pánvičku odstavíme. Přidáme rozkvedlané vejce, majoránku, rozmačkaný česnek, osolíme, mírně opepříme a vše zahustíme strouhankou na hustší těsto. Vytvoříme menší kuličky, nebo lžičkou knedlíčky, které zavaříme přímo do vroucí polévky. Vaříme zhruba 5 - 8 minut.

Z uvedeného množství uděláme asi 20 knedlíčků a protože jsou vynikající, doporučuji je dělat pro běžnou rodinu z dvojnásobné dávky. Hodí se do všech vývarů.

Recept je z kategorií: Polévkové zavářky



Nahlásit recept

  • 04.10.02 vloženo
  • 58444x zobrazeno

Ingredience

  • 50 g droždí
  • 30 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • špetička majoránky a pepře

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.03.16 15:40

Nikdy nezklamou :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Drožďové knedlíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
birkana
1517 příspěvků 13.03.16 11:23

@Zuzka1973, na hrachové slupky si budu muset počkat do letošní sklizně :,(, ty loňské vydržely do cca začátku prosince.

U nás se kosti na vývar vždycky vaří dvakrát, jen jsem je zatím nikdy neopékala :think:. Je zajímavé, že ten druhý vývar je vždy chutnější, nežli ten první.

Kosti jsem pekla vždy jen na přípravu tmavé šťávy k pečeným či minutkovým masům.

 
Zuzka1973
1745 příspěvků 12.03.16 18:55

@birkana Já to dělám se všemi kostmi: první vývar je normální. Ale kosti nevyhodím, ještě je použiji jednou - opražím v troubě na pekáči. I ty z uzeného masa. Většinou jen nasucho, ale ne moc do hněda, aby nezhořkly. Někdy je proženu jen na pánvi s kouskem másla. Chce to vychytat, pokaždé to trvá jinak dlouho. Vlastně jak píšeš, že vyvaříš kosti z pečené drůbeže, tak je to podobné, jen s využitím těch již jednou použitých kostí :)
Babička tomu říkala „druhák“ a děda „cikánský vývar“ :)
Já říkám „jetý vývar“ :)
Nevím, jestli je to sytější, ale chuťově je to snad ještě lepší, než ten první, klasicky získaný vývar.
Barvou je to pokaždé jiné - ale úplně tmavé to nebývá nikdy…
Ten na fotce je přepražených (předtím dohola obraných") kuřecích kostiček (kostra byla z celého kuřete).
Takže postup mám dvojí: buď nasucho v troubě nebo drobnější na pánvi vymazané máslem.
Barvu dle chuti, ale nenechávat vypražit - pouze opražit :)
A když k tomu přidáš vyvařit ty sušené slupky od hrášku - to je dobrota, stačí pak vážně jen přidat na másle podušenou zeleninu a ty knedlíčky a je to :* ;) :mavam:

 
birkana
1517 příspěvků 12.03.16 17:39

@Zuzka1973, ten vývar mne zaujal :potlesk:. Mám si jej představit takto: uvařené kosti nechám nasucho nebo na tuku opéct (zhědnout) v troubě a pak vařím? Já vyvařuji posekané kosti po částečném vykoštění pečené drůbeže. Tvůj postup možná vytvoří sytější, tmavší vývar. Sem s ním :mavam:.

 
Zuzka1973
1745 příspěvků 12.03.16 17:04

@jau Opravdu jsou nadýchané, hodně nabudou. Máme je rádi v jakémkoli vývaru, ale nejraději v tom z kuřecích vařených a následně přepražených kostí :)

@birkana Tomu plně rozumím… já bych se po drožďové pomazánce utloukla :D

 
jau
447 příspěvků 12.03.16 15:57

@birkana :lol: Mně taky stačí, když droždí při opékání zavoní, abych měla pusu plnou slin a touhu honem ho sníst.
A jinak jste mě holky navnadily, já většinou nedělám knedlíčky, ale něco jako játrovou rýži, ale z droždí. Tak zítra ty knedlíčky, vypadají totiž náramně nadýchaně :potlesk:

 
birkana
1517 příspěvků 12.03.16 14:23

@Zuzka1973, tak jsem začala ty knedlíčky dělat ze dvou kostek (2×42 g) droždí. Jak jsem tak míchala rozpouštěje droždí, uvědomila jsem si, že také dlouho nebyla drožďová pomazánka :lol:. A protože jsem taková od přírody akční, ke knedlíčkům jsem se zase nedostala :zed:. Ale pomazánka byla vééélmi dobrá :mavam:.

 
Zuzka1973
1745 příspěvků 11.03.16 16:37

@birkana U nás jsou často, jen mě nenapadlo je dříve nafotit i sem :)
Máme je rádi, když mají u nás čerstvé droždí, beru ho víc, nejen do těsta, ale i na knedlíčky a pomazánku :) :mavam:

 
birkana
1517 příspěvků 11.03.16 15:21

@Zuzka1973, dík za připomenutí. Dlouho nebyly :mavam:

 
Labarunka
20 příspěvků 18.11.10 20:13

taky delam tyto knedlicky do polevky s hraskem a co je po ruce - mrkev, celer (zaklad orestuju na masle a nezahustuju, knedlicky krasne zahusti polevku sami)… Do knedlicku pridavam jeste cesnek a krupici podle hustoty, jinak stejne. Krasne se delaji pres sitko na halusky :-) mnam

 
jaga13
399 příspěvků 18.11.10 18:33

… se omlouvám, o cibulce pod droždí je řeč ve dřívějších příspěvcích, koukla jsem až teď :oops:

 
jaga13
399 příspěvků 18.11.10 18:31

dík za připomenutí, taky mám moc ráda, droždí rozpouštím na smažené cibulce, jinak postup stejný, nočky zavařuji do zeleninové polévky, na másle usmažená cibulka, na drobno nastrouhaná mrkev, petržel a maloučko celeru,podusit, zalít vývarem, rychlé a moc dobré :-)

 
wydra  18.11.10 18:14

po roce a pul - tyhle knedlicky delala moje maminka do polevky z korenove zeleniny. Vyborna kombinace ! mrkev, celer a ptrzel, male kosticky, uvarit ve slane vode a zahustit polevku pouze maslovou jiskou . Zavarit knedlicky (ne zvlast, primo v polevce). Misto majoranky davam petrzelku zelenou do polevky. Zkuste , stoji to za to!

 
anickav
2904 příspěvků 09.03.09 01:54
Re: Drožďové knedlíčky,Dandi,

nechceš to hodiť ako samostatný recept? Určite nielen mňa zaujala Tvoja poznámka a zrejme tu zapadne. Pre moju lepšiu predstavu - trocha mlieka, krupice, jedno vajce a jedno droždie? Ďakujem!

 
danda  07.03.09 05:38
Re: Drožďové knedlíčky

Když se mi opravdu hodně chce, tak z dětské krupičky odpálím těsto, přidám vejce, el. šlehačem rozmíchám a vmíchám droždí a trošku prášku do pečiva, podle chuti okořením, buď dělám knedlíčky, anebo lžičkou zavářím nočky. Jsou kypré a lahodné :-)

 
HelcaK
959 příspěvků 06.03.09 21:59
Re: Drožďové knedlíčky

Dag, dík za vytažení receptu na světlo :-), vrhla jsem se do lednice, kde skomíraly dvě kostky droždí, co mělo trvanlivost do dneška a spíchla knedlíčky, které jsem povařila v osolené vodě a přidala je do zbývající chlebové polévky. Nějak mi ujela ruka, udělala jsem jí kýbl a dnes už bychom ji měli beze změny třetí den :-(, ty knedlíčky jí vyložené sluší :-)

 
dag
529 příspěvků 06.03.09 20:55
Re: Drožďové knedlíčky

dělám podobné jako anickav, tedy se základem ze spejchnuté cibulky a na konec do zahušťovací strouhanky přidám na špičku nože prášku na pečení. Knedlíčky jsou kypřejší.
Kořením česnekem a petrželkou.
Na napsaném receptu od Pampelisky se mně líbí, že píše, když se droždí rozpustí- odstavím a tak dále. Je to jasné a přesné
V mnoha kuchařkách, které jsem za účelem těchto knedlíčků četla bylo vždy, když se droždí rozvoní. A musím Vám říct, že je to opravdu těžko definovatelné, kdy už je to vůně.
Děkuji za tento recept

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďové knedlíčky,Bohdulinka,

ja robím presne ako Ty, aj s trochou osmaženej cibule, samozrejme aj oriešok, ale zas vynechávam majoránku. (A na 1 kocku droždia dávam 1vajce…)

 
bohdulinka
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Drožďové knedlíčky

Skvělý a ještě k tomu zdravý tip, jak změnit klasiku - nudle v polévce. Přidala jsem k tomu ještě cibulku, a to hned na začátek přípravy. Na másle nechala zesklovatět malou cibulku a teprve na ní rozpustila droždí. Důležité také je nechat droždí rozpustit a následně počkat až začne vytvářet opražné kuličky. Poté odtáhnout pánvičku :-)

 
suzanka
158 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Drožďové knedlíčky

Do másla přidávám trošku oliv. oleje - knedlíčky se pak lépe tvarují a hlavní ingrediencí z koření je muškátová oříšek, dává knedlíčkům ten pravý šmak :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Květáková polévka Květáková polévka
Cibulačka Cibulačka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist