Recept Dort - Velikonoční vejce

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cukr, žloutky, kůru a vanilku třeme v míse, až vše zhoustne. Přidáme tuhý sníh z bílků a mouku. Těsto nalijeme do malého vymaštěného a vysypaného kotlíčku (třeba ten na sníh) a jednu hodinu pečeme v mírné troubě.

Upečené těsto ihned vyklopíme a dokud je ještě teplé, tak ho upravíme na vejce tak, že je na jedné straně širokou stuhou z plátna stiskneme a dáme do druhého dne vychladnout.

Stuhu odstraníme, rovnou stranu na spodu seřízneme a z vejce opatrně vykrojíme menší vejce, takže máme 2 půlky vajec, jednu dutou a druhou menší plnou.

Dutou půlku na povrchu polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout. Potom ji převrátíme na mísu dutou stranou nahoru, uvnitř ji potřeme zavařeninou a naplníme ji berevným krémem. Na to přidáme ještě ušlehanou šlehačku, na ni položíme seříznuté těsto, potřeme je také šlehačkou a doprostřed položíme menší půlku vajíčka vypouklou stranou nahoru, kterou jsme rovněž ozdobily slazenou šlehačkou. Kolem této půlky postavíme malé piškotky a celé vejce pomocí zdobícího sáčku s hvězdičkovou násadkou ozdobíme šlehačkou do tvaru vejce.

Potom dort přendáme na skleněnou mísu a vkusně papírem ozdobíme. Dort podáváme o velikonočních svátcích.

Krém:
Máslo umícháme do pěny, pak přidáme cukr, žloutek a znovu umícháme. Rozdělíme na dva díly, do jednoho zamícháme změklou čokoládu a do druhého 3 kapky červeného bretonu (nebo podle potřeby).

Poleva:
Vodu s cukrem uvaříme na silnou nitku. Do hluboké misky si dáme čokoládu, máslo, 1 lžíci vody, necháme rozehřát, umícháme a za stálého míchání přikapáváme uvařený, horký cukr. Jakmile poleve na okraji misky začne tuhnout, polijeme dort a nožem namočeným v horké vodě polevu uhladíme.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 22.03.06 vloženo
  • 4751x zobrazeno

Ingredience

  • 150 g jemný krystalový cukru
  • 6 žloutků
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 6 bílků na sníh
  • 150 g hrubé mouky
  • 20 g másla + 20 g mouky na formu
  • Krém:
  • 350 g másla
  • 350 g mletého prosátého cukru
  • 1 žloutek
  • 2 tabulky změklé čokolády (50 g)
  • breton + 1 lžička rumu
  • Poleva:
  • 150 g cukru
  • 3/16 l vody
  • 5 g másla
  • 90 g čokolády
  • 1 lžíci vody
  • 3/8 l šlehačky na ušlehání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dort - Velikonoční vejce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
PetS
11 příspěvků 01.03.10 07:05
Re: Dort - Velikonoční vejce.

Babi, nebyla by fotečka? Nějak si to neumím představit.Děkuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Houbová smaženice Houbová smaženice
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist