Recept Dort - Velikonoční vejce

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cukr, žloutky, kůru a vanilku třeme v míse, až vše zhoustne. Přidáme tuhý sníh z bílků a mouku. Těsto nalijeme do malého vymaštěného a vysypaného kotlíčku (třeba ten na sníh) a jednu hodinu pečeme v mírné troubě.

Upečené těsto ihned vyklopíme a dokud je ještě teplé, tak ho upravíme na vejce tak, že je na jedné straně širokou stuhou z plátna stiskneme a dáme do druhého dne vychladnout.

Stuhu odstraníme, rovnou stranu na spodu seřízneme a z vejce opatrně vykrojíme menší vejce, takže máme 2 půlky vajec, jednu dutou a druhou menší plnou.

Dutou půlku na povrchu polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout. Potom ji převrátíme na mísu dutou stranou nahoru, uvnitř ji potřeme zavařeninou a naplníme ji berevným krémem. Na to přidáme ještě ušlehanou šlehačku, na ni položíme seříznuté těsto, potřeme je také šlehačkou a doprostřed položíme menší půlku vajíčka vypouklou stranou nahoru, kterou jsme rovněž ozdobily slazenou šlehačkou. Kolem této půlky postavíme malé piškotky a celé vejce pomocí zdobícího sáčku s hvězdičkovou násadkou ozdobíme šlehačkou do tvaru vejce.

Potom dort přendáme na skleněnou mísu a vkusně papírem ozdobíme. Dort podáváme o velikonočních svátcích.

Krém:
Máslo umícháme do pěny, pak přidáme cukr, žloutek a znovu umícháme. Rozdělíme na dva díly, do jednoho zamícháme změklou čokoládu a do druhého 3 kapky červeného bretonu (nebo podle potřeby).

Poleva:
Vodu s cukrem uvaříme na silnou nitku. Do hluboké misky si dáme čokoládu, máslo, 1 lžíci vody, necháme rozehřát, umícháme a za stálého míchání přikapáváme uvařený, horký cukr. Jakmile poleve na okraji misky začne tuhnout, polijeme dort a nožem namočeným v horké vodě polevu uhladíme.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 22.03.06 vloženo
  • 4621x zobrazeno

Ingredience

  • 150 g jemný krystalový cukru
  • 6 žloutků
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 6 bílků na sníh
  • 150 g hrubé mouky
  • 20 g másla + 20 g mouky na formu
  • Krém:
  • 350 g másla
  • 350 g mletého prosátého cukru
  • 1 žloutek
  • 2 tabulky změklé čokolády (50 g)
  • breton + 1 lžička rumu
  • Poleva:
  • 150 g cukru
  • 3/16 l vody
  • 5 g másla
  • 90 g čokolády
  • 1 lžíci vody
  • 3/8 l šlehačky na ušlehání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dort - Velikonoční vejce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
PetS
11 příspěvků 01.03.10 07:05
Re: Dort - Velikonoční vejce.

Babi, nebyla by fotečka? Nějak si to neumím představit.Děkuji

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist