Recept Dort Esterházy

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dort Esterházy

Postup

Troubu rozehřejeme na 200°C – ne horkovzduch.
Bílky rozšleháme s 2 /3 práškového cukru. Přidáme citronovou kůru, skořici a zbytek cukru. Ušleháme tuhý, lesklý sníh. Mleté mandle smícháme s moukou a opatrně vmícháme do sněhu.
Na pečícím papíře si nakreslíme (použijeme formu v průměru 24 cm) asi 5 kruhů a vystřihneme. Každý kruh tence namažeme těstem. Postupně pečeme 10–15 minut, až povrch lehce zhnědne. Po vytažení z trouby okamžitě stáhmeme papír a necháme vychladnout.
Krém: 2/3 mléka uvedeme s cukrem a vanikovým cukrem do varu. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek, žloutky a třešňovici. Metličkou vmícháme do vařícího mléka. Necháme jednou přejít varem a odstavíme. Nechme vychladnout. Máslo ušleháme do pěny a po lžičkách vmícháváme do vychladlého pudinku. Z upečených plátu vybereme ten nejrovnější a dáme stranou. Ostatní pláty potíráme krémem a skládáme na sebe. Necháme si trochu krému na potírání strany dortu. Plát, který jsme odložili otočíme tak, aby byla rovná a hladká strana na povrchu dortu. Marmeládu propasírujeme, rozehřejeme a potřeme poslední plát. Plát položíme marmeládou nahoru na poslední vrstvu krému a necháme vychladnout. Zbytkem krému potřeme stranu dortu a obsypeme mandlovými plátky.
Mezitím si připravíme polevu. Bílek smícháme s takovým množstvím cukru, až máme hustější kaši. Ručním šlehačem ušleháme do pěny. Po kapkách přidáváme olej.
Polevou namažeme povrch dortu a dobře rozetřeme. 2–3 pl polevy odstavíme. Tuto smícháme s kakaem.
Připravíme si papírový kornoutek, naplníme kakaovou polevou a malujeme na dort kruhy, od vnějšího okraje do středu, děláme asi 2 cm mezery. Nožem nebo špejlí přetínáme kruhy štřídavě z jedné strany na druhou , také asi 2 cm. Viz. obrázek pod receptem. Tím nám vznikne typický Esterházy vzorek. Povrch dortu potom vypadá jako pavučinová síť.

Pál Antal Esterházy byl za monarchie ministrem zahraničí. Po něm je tento dort pojmenován.

Recept nemám vyzkoušený, ale dort mnohokrát ochutnaný:-)
Vkládám na přání Libuše Sivákové.

Ať chutná.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 13.07.08 vloženo
  • 24218x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 8 bílků
  • 200 práškového cukru
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 40 g hladké mouky
  • na špičku nože skořice
  • Krém:
  • 300 ml mléka
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g pudinkového prášku vanilkového
  • 3 žloutky
  • 300 g másla
  • 2-3 pl třešňovice
  • 80 g meruňkové marmelády
  • 1 pl kakaa
  • 2-3 pl mandlových plátků
  • Poleva:
  • 1 bílek
  • 100 g práškového cukru
  • 1 kl oleje

Doporučená příloha

  • vídeňská Melange

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Usinka 23.11.10 10:09

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Dort Esterházy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jaga13
399 příspěvků 28.11.10 21:42

Usinka, držela jsi dobře, dort se povedl, chutnal všem hostům :-) je sice trošku pracnější, ale zajímavý. Krém mě přímo nadchl, určitě jej použiji i pro jiné výtvory.

 
Usinka
27 příspěvků 24.11.10 10:48

Děkuji moc :-) Držím palce, ať se vše povede!

 
babi
6335 příspěvků 23.11.10 17:59

Lydia, vyborna klasika!

Usinka, krasna prace, gratuluji!

 
jaga13
399 příspěvků 23.11.10 12:56

Usinka, děkuji za vytažení receptu, v neděli máme oslavu, snad to zvládnu stejně dobře jako Ty a povede se…
Lydia, též poděkování za vložení, tuším další kousek do zlatého fondu :potlesk:

 
Usinka
27 příspěvků 23.11.10 10:16

Ahojky. Dort jsem vyzkoušela, byla to výzva ale povedlo se :-D Následovala jsem recept krok po kroku beze změn až na polevu, do které jsem přidala více cukru – mám velká vajíčka, poleva byla až moc tekutá, a na závěr jsem tam přidala taky pár kapek citronu na chuť. Poleva mi zatuhla až třetí den (marmeláda pod ní zaschnutí moc nepřispívá, zase na druhou stranu ta poleva nebyla jako kámen). Přidala jsem fotky. Narozeninová oslava se moc povedla a dort sklidil nevídaný úspěch. Doporučuji zkusit!

 
toffo
244 příspěvků 02.03.09 16:10
Re: Dort Esterházy

Vršek dortu se potírá marmeládou z tohoto důvodu: marmeláda „ucpe“ póry dortové placky a následná poleva se pak nevsakuje do korpusu, zůstane hladká.

 
Labužník jandule02
1020 příspěvků 02.03.09 15:41
Re: Dort Esterházy

Sláva, funguje. Ano pekla a je to O.K. Doporučuji nesežrat úplně čerstvý, ale až druhý den, krásně se rozleží.

 
anickav
2903 příspěvků 02.03.09 02:53
Re: Dort Esterházy, Jandule, Libuška Siváková,

ako ste dopadli? Piekli ste? Ako sa Vám darilo a aké to má úskalia a pod.? Zbieram odvahu a každá rada drahá. Ďakujem!

 
lydia
1201 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

Tak jsem dnes vyzkoušela, protože nerada vkládám mnou nevyzkoušené recepty.
S těstem se pracuje velmi dobře. Dělala jsem řezy, upekla jsem z tohoto množství těsta 3 pláty 20×30 cm. Pláty jsem pekla ve vyhřáté troubě na 200°C. Stačí péct 10 minut. Hned po vytažení z trouby jsem opatrně stáhla papír. Šlo to výborně. Potom jsem pláty rozřízla podélně na polovinu. Krém se dělal dobře. Vejce s cukrem, pudinkem a trouchou mléka jsem rozšlehala, zbytek mléka uvedla do varu, odstavila a vmíchala rychle metličkou pudinkovou směs. Nechala jednou přejít varem, ale opatrně – míchejte, připaluje se. Jeden obdélník jsem potřela rozehřátou marmeládou. Po vychlazení jsem naplnila krémem. Nespotřebovala jsem na tyto řezy – 10×20 cm celé smáslo. Dala jsem jenom 200 g. ˇUplně to stačilo. Řezy jsou asi 6 cm vysoké – 6 vrstev. Co se mi moc nelíbilo je poleva. Byla dost řídká. Možná by byla lepší cukrová s vodou nebo citronem. Uvidím, jaká bude do rána. Na povrchu jsem udělala čáry s čokoládovou polevou a přetínala jednu čáru z vrchu, druhou ze spodu po celé délce. Vzorek je jako na obrázku.
Tak klidně udělejte, když jsem to zvládla já, tak to tak hrozné nebude. Zítra budu vědět, jak chutnají, ale myslím, že dobře. Začínala jsem u těsta ochutnávat, pokračovala krémem a ochutnávku ukončila polevou, včechno mi chutnalo. To kilo navíc budu muset zhodit pozítří :-) , zítra bude ochutnávka řezů. Ale přijde návštěva, tak mohu napsat i kritiku.
Pěkný večer , L.

 
lydia
1201 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

Aničko, můžeš klidně nakreslit jenom kruhy a papír nechat celý, já jsem jenom opsala, co bylo v receptě. Marmeláda se dává na vychladlý plát pod polevu. Dělá se to u čokoládové polevy u Sachertorte také. Dort před nakrájením nechat proležet a vychladnout.
Jandule, v receptu je to tak psané, někdě jsem slyšela, kdybys měla žmolky, tak prý protřít pres jemné sítko.
Popis vzoru jsem také nenapsala správně. Opravím v receptě. Včera jsem byla v jedné cukrárně, tak jsem se na ten dort pořádně podívala :-) Řezy se dají také udělat, těsto prý se rozkrájí jěště teplé.

 
Labužník jandule02
1020 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

Zaujal mě. Peču. Ale jedna věc mi vrtá hlavou, opravdu se žloutky v krému vaří?
Nesrazí se to?

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

…chcela som napísať „kedysi“ – nie kedy…
A.

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy, ešte mám poznámku.

Kedy som niečo podobné piekla – kruhy so snehové pečiva – na pečící papier som nakreslila kruhy a nevystrihla. Iba tie nakreslené kruhy natrela tenkou vrstvou cesta. Ten väčší papier sa ľahšie „šupne“ na plech, ako iba samotné vystrihnuté kruhy.
Príjemný deň!
 a.

 
Mispule
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

Aničko, jsem zvědavá, co odpoví Lydie, já jsem na několikáté přečtení usoudila, že marmeláda bude úplně nahoře pod polevou – ale uvidíme. Mám v úmyslu ho za dva týdny na rodinnou oslavu upéct, tak jsem zvědavá.

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy,lydia, zlatíčko,

prosím Ťa: predstavujem si Tebou uvedený popis – plát s merunkovou marmeládou príde s tou marmeládovou stranou na posledný krém? Teda, neviem, či som sa vyjadrila dobre, či je môj dotaz zrozumiteľný?
Vďaka!
 A.

 
lydia
1201 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

Milé dámy, děkuji všem za pochvalu, ale nedělejte ze mne hvězdu. Na to opravdu nemám :-). Mám jenom sladkou pusu a ráda se s vámi o zvláštní a dobré recepty podělím . Tento recept nemám vyzkoušený, jenom jsem přeložila a obdivuji všechny, které vyzkouší. Já osobně bych na to šla určitě s respektem. Z tohoto těsta se mohou udělat i řezy.
Kdo vyzkouší dejte prosím vědět.
Soňo, určitě dobrý, třeba slunečnicový olej, jenom ne olivový, ten je moc intenzivní. Dá se použít i koupený, bílý fondant. Ale kdo si na tento dort troufne, ten fondant určitě kupovat nemusí:-).
Jeno, díky za obrázek, zrovna TAM zítra půjdu:-)))
Zapomněla jsem napsat, co udělat s těmi mandovými plátky. Už jsem doplnila. Jsou na posypání strany dortu.
Díky všem za milý komentář.
Krásný den všem, Lydia

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy- lydie,

óóó tak tomu říkám kulinářský a cukrářský skvost a svým způsobem umění!!!
Lydie skláním se před tebou a tleskám- supr. Pěkný den Jana

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy, holky,

dalsi skvost od Lydie! Vsimnite si, jej mucniky su vzdy krasne a super! A recept spolahlivy -zatial nikdy nesklamala. Verim, Lydia, ze nepriberes od pychy, ale si fakt dobra!
Prijemny den!
 A.

 
esmeralda
4770 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

No to je tedy krása a jen jen z povzdálí tiše závidím a obdivuji.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

No tak to teda děkuju, před chvílí jsem uložila v oblíbené, ovšem ta fotka mě vrátila na zem. Tohle nedokážu, ale přepošlu sestřičce. Ta se vyblbne :-)))

 
Jenofefa
1314 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy - Lydie

Je to nádhera, chtěla bych to umět. Lydie, doufám, že se nebudeš zlobit, když sem dám obrázek (pokud se mi to povede).

 
myska2
144 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

Ja uz jsem si vsimla, jake tu ma Lydia bajecne recepty. Snad kvuli tomu casem zacnu i vic pect opravdove moucniky, zatim jsem expert spis na ovoce stokrat najinako.

 
sivakova
488 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy - myska2

Milá myšičko, kdo se bojí nesmí do lesa. Takže neříkám, že dort zmáknu levou zadní, ale když budu postupovat podle Lydie, a té věřím, tak určitě pečení dobře dopadne. Až nastane čas, určitě dám vědět jak to dopadlo. Pěkný večer přeje Libuše.

 
myska2
144 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy

Tedy to je impozantni recept, ale vubec bych si netroufla neco takoveho ani zkouset, jestli si do toho Libusko troufnes, tak jsi chef.
Ale dobre se tenhle dort mlsa ve videnskych kavarnach, pecou ho skoro ve vsech a i s tou melange.

 
sivakova
488 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy - Lydia

Lydie, velmi Ti děkuji za uveřejnění předpisu, už se těším až dort upeču. Dnes jsme právě skončili oslavování Libuší, protože jsme v rodině 3. Ale v září nás čekají v rodině 55. narozeniny, takže budu mít příležitost se vyřádit a dort upéct.Lydie jsi velmi hodná a ještě jednou děkuji. Zdraví Libuše.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dort Esterházy - lydie,

ten olej asi normalni, bez vyrazne chute, vid? Protoze si myslim, ze olivovy je prilis vyrazny. Co Ty na to? Dekuji predem, Sona

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s liškami

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát -...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
TOPlist