Recept Domácí zabijačková paštika

aneb Domácí játrová paštika – zabijačková (podle naší Marky)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí zabijačková paštika

Postup

Syrová vepřová játra odblaníme, nakrájíme na hrubší kostky a pomeleme 2-3 x na masovém mlýnku. Umeleme dále (podle chuti a zvyku) vařené a nebo pečené vepřové maso, podbradek nebo sádlo (uvařený) a mlýnek pročistíme syrovou nakrájenou cibulí.Cibuli je možno také nakrájet na kostičky na sádle vyškvařit. Paštika je pak jemnější. Hmotu dokonale rukama promícháme. Osolíme opatrně, opepříme a přidáme směs vlastního paštikového koření. Dávkování záleží na osobní chuti.
U nás se nikdy nepřidávala vejce ani strouhanka nebo rohlíky!
Játrovou paštiku lze vyrobit i jako játro-masovou, poměr surovin 1:1.
Paštiková hmota se vkládala do omniových skleniček. Povrch maximálně 1,5 cm pod okrajem sklenice. Sklenice se dokonale uzavřely víčky. První sterilizace při 100 °C 60 minut. Po 24 hodinách se sterilizace opakovala 30 minut při 100 °C.Zkontro­lujeme a označíme datem.
Ukládáme jako masové konzervy v chladu a temnu. Před podáváním je možné paštiku smíchat s domácím vepřovým vyškvařeným sádlem, aby se lehce roztírala na pečivo.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 05.11.07 vloženo
  • 70810x zobrazeno

Ingredience

  • 2,5 kg vepřová játra syrová (nejméně 2-3 x mletá)
  • 1 kg vařeného podbradku nebo vařený bůček bez kůže
  • podle chuti možno pomlet zbytky vařeného vepřového a drůbežího masa bez kůží (2 x umlet)
  • podle zvyku můžeme přidat i 500 g pečeného vepřového masa
  • syrové vepřové sádlo (umleté) tolik, aby se dala paštika natírat jako pomazánka-nemusí být
  • 5 středních cibulí
  • podle zvyku lisovaný česnek-nemusí být
  • sůl dle chuti-pozor je hygroskopický a váže vodu
  • paštikové koření podle citu
  • (Umeleme na starém mlýnku 30 g hřebíčku, 30 g strouhaného muškátového oříšku, 15 g bílého pepře, 15 g listů vavřínu, 10 kuliček nového koření, 15 g muškátového květu, trocha mletého rozmarýnu a tymiánu. Promícháme a přesejeme přes jemné sítko. Koření ukládáme ve skleničce s dokonalým uzávěrem a nebo je umeleme těsně před výrobou paštiky. Skladba paštikového koření je dána zvykem a chutí konzumentů a v rodinách se předává z generace na generaci.)

Doporučená příloha

  • Natíráme na tmavé pečivo. Zdobíme sekanou pažitkou, rychlenou řeřichovou natí a nebo jemnými kroužky čerstv

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí zabijačková paštika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist