Recept Domácí zabijačková paštika

aneb Domácí játrová paštika – zabijačková (podle naší Marky)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí zabijačková paštika

Postup

Syrová vepřová játra odblaníme, nakrájíme na hrubší kostky a pomeleme 2–3 x na masovém mlýnku. Umeleme dále (podle chuti a zvyku) vařené a nebo pečené vepřové maso, podbradek nebo sádlo (uvařený) a mlýnek pročistíme syrovou nakrájenou cibulí.Cibuli je možno také nakrájet na kostičky na sádle vyškvařit. Paštika je pak jemnější. Hmotu dokonale rukama promícháme. Osolíme opatrně, opepříme a přidáme směs vlastního paštikového koření. Dávkování záleží na osobní chuti.
U nás se nikdy nepřidávala vejce ani strouhanka nebo rohlíky!
Játrovou paštiku lze vyrobit i jako játro-masovou, poměr surovin 1:1.
Paštiková hmota se vkládala do omniových skleniček. Povrch maximálně 1,5 cm pod okrajem sklenice. Sklenice se dokonale uzavřely víčky. První sterilizace při 100 °C 60 minut. Po 24 hodinách se sterilizace opakovala 30 minut při 100 °C.Zkontro­lujeme a označíme datem.
Ukládáme jako masové konzervy v chladu a temnu. Před podáváním je možné paštiku smíchat s domácím vepřovým vyškvařeným sádlem, aby se lehce roztírala na pečivo.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 05.11.07 vloženo
  • 38464x zobrazeno

Ingredience

  • 2,5 kg vepřová játra syrová (nejméně 2-3 x mletá)
  • 1 kg vařeného podbradku nebo vařený bůček bez kůže
  • podle chuti možno pomlet zbytky vařeného vepřového a drůbežího masa bez kůží (2 x umlet)
  • podle zvyku můžeme přidat i 500 g pečeného vepřového masa
  • syrové vepřové sádlo (umleté) tolik, aby se dala paštika natírat jako pomazánka-nemusí být
  • 5 středních cibulí
  • podle zvyku lisovaný česnek-nemusí být
  • sůl dle chuti-pozor je hygroskopický a váže vodu
  • paštikové koření podle citu
  • (Umeleme na starém mlýnku 30 g hřebíčku, 30 g strouhaného muškátového oříšku, 15 g bílého pepře, 15 g listů vavřínu, 10 kuliček nového koření, 15 g muškátového květu, trocha mletého rozmarýnu a tymiánu. Promícháme a přesejeme přes jemné sítko. Koření ukládáme ve skleničce s dokonalým uzávěrem a nebo je umeleme těsně před výrobou paštiky. Skladba paštikového koření je dána zvykem a chutí konzumentů a v rodinách se předává z generace na generaci.)

Doporučená příloha

  • Natíráme na tmavé pečivo. Zdobíme sekanou pažitkou, rychlenou řeřichovou natí a nebo jemnými kroužky čerstv

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí zabijačková paštika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové...
Cuketové placky Cuketové placky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
TOPlist