Recept Domácí zabijačková paštika

aneb Domácí játrová paštika – zabijačková (podle naší Marky)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí zabijačková paštika

Postup

Syrová vepřová játra odblaníme, nakrájíme na hrubší kostky a pomeleme 2–3 x na masovém mlýnku. Umeleme dále (podle chuti a zvyku) vařené a nebo pečené vepřové maso, podbradek nebo sádlo (uvařený) a mlýnek pročistíme syrovou nakrájenou cibulí.Cibuli je možno také nakrájet na kostičky na sádle vyškvařit. Paštika je pak jemnější. Hmotu dokonale rukama promícháme. Osolíme opatrně, opepříme a přidáme směs vlastního paštikového koření. Dávkování záleží na osobní chuti.
U nás se nikdy nepřidávala vejce ani strouhanka nebo rohlíky!
Játrovou paštiku lze vyrobit i jako játro-masovou, poměr surovin 1:1.
Paštiková hmota se vkládala do omniových skleniček. Povrch maximálně 1,5 cm pod okrajem sklenice. Sklenice se dokonale uzavřely víčky. První sterilizace při 100 °C 60 minut. Po 24 hodinách se sterilizace opakovala 30 minut při 100 °C.Zkontro­lujeme a označíme datem.
Ukládáme jako masové konzervy v chladu a temnu. Před podáváním je možné paštiku smíchat s domácím vepřovým vyškvařeným sádlem, aby se lehce roztírala na pečivo.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 05.11.07 vloženo
  • 45445x zobrazeno

Ingredience

  • 2,5 kg vepřová játra syrová (nejméně 2-3 x mletá)
  • 1 kg vařeného podbradku nebo vařený bůček bez kůže
  • podle chuti možno pomlet zbytky vařeného vepřového a drůbežího masa bez kůží (2 x umlet)
  • podle zvyku můžeme přidat i 500 g pečeného vepřového masa
  • syrové vepřové sádlo (umleté) tolik, aby se dala paštika natírat jako pomazánka-nemusí být
  • 5 středních cibulí
  • podle zvyku lisovaný česnek-nemusí být
  • sůl dle chuti-pozor je hygroskopický a váže vodu
  • paštikové koření podle citu
  • (Umeleme na starém mlýnku 30 g hřebíčku, 30 g strouhaného muškátového oříšku, 15 g bílého pepře, 15 g listů vavřínu, 10 kuliček nového koření, 15 g muškátového květu, trocha mletého rozmarýnu a tymiánu. Promícháme a přesejeme přes jemné sítko. Koření ukládáme ve skleničce s dokonalým uzávěrem a nebo je umeleme těsně před výrobou paštiky. Skladba paštikového koření je dána zvykem a chutí konzumentů a v rodinách se předává z generace na generaci.)

Doporučená příloha

  • Natíráme na tmavé pečivo. Zdobíme sekanou pažitkou, rychlenou řeřichovou natí a nebo jemnými kroužky čerstv

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí zabijačková paštika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Kinder řezy

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Štika na smetaně Štika na smetaně
Chilli con carne Chilli con carne
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Tatranské kuře Tatranské kuře
TOPlist