Recept Domácí vaječný likér

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Žloutky vymícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Trvá to dlouho, musíme třít, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak postupně přidáváme kondenzované mléko a nakonec pomalinku po troškách rum. V tom je celé kouzlo… skladujeme v chladu.

Recept je z kategorií: Nápoje



Nahlásit recept

  • 08.01.08 vloženo
  • 54233x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • 4 žloutky
  • 4 velké PL moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 1/2 litru rumu

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

marcita100 27.12.10 15:08

Receptík je suprový;ale abych nedělala stále stejný;povařila jsem salko dvě hodiny ve vodě i s plechovkou a likér dostal jak jinou barvu;tak i jemně karamelovou chuť.Můžete k rumu přidat i trochu koňaku nebo whisky.

Diskuse k receptu Domácí vaječný likér

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
marcita100
2 příspěvky 27.12.10 15:08

Receptík je suprový;ale abych nedělala stále stejný;povařila jsem salko dvě hodiny ve vodě i s plechovkou a likér dostal jak jinou barvu;tak i jemně karamelovou chuť.Můžete k rumu přidat i trochu koňaku nebo whisky.

 
Labužník jandule02
1023 příspěvků 08.07.09 20:13
Re: Domácí vaječný likér

Oldsoft máš úplnou pravdu, tenhle likér se u nás dělával už když jsem byla malá holka. Naši tenkrát koupili jeden z prvních mixérů a recept na tento likér byl v takové malé knížečce receptů (aby bylo jasno, mluvím o r. 1961 nebo 1962).
Po nějakém čase se dělat přestal, ale loni jsme nějak blbly se švagrovou a recept inovovaly. Použily jsme ale rakouský 80 % rum, mléko povařili s pravou vanilkou a cukrem. Výsledný likér byl tak odhadem 30 ° a to byla tedy opravdu dobrota – do zmrzlinového pohárů to nemělo chybu.

 
pgnext
1 příspěvek 08.07.09 05:34
Re: Domácí vaječný likér

Míchání žloutků má svůj význam patrně pouze proto, že jinak plavou kousky žloutku v likéru. Tedy vymíchat nebo rozmixovat a pro jistotu ještě přecedit.
Já používám na 1/2 litru rumu víc žloutků, obvykle 10. Likér je pak pěkně hustý.
Někdy, když je salmonelová hysterie, používám žloutky vařené, resp. likér vařím (ještě před nalitím rumu).

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný likér - ji

opravuji chybu z thermomixu pohodlně.........

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný likér - ji

a nejlepší na tom je, že to s thermomixu pohodlně naleješ do skleniček. Já mám thermomix moc ráda, hlavně v něm ráda dělám těsta na cukroví. Nikde žádný nepořádek, vše si tam navážím, ořechy namelu a pod. Já vím, s vaječným likérem to nemá nic společného, tak promiňte.

 
goralka
254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný likér

a nie je potrebné ani kondenzované, stačí obyčajné mlieko a trochu viac cukru.

 
ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný likér

Dělám ho s jiným poměrem surovin a v thermomixu při 70°C, tím pádem je to bezpracné. Podle nálady ho doplním hořkou čokoládou, nebo nugetou – obé je dobré. To pak ale vynechám vanilkový cukr. Jó a taky znám variantu s hořkou mandlí.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný likér

No, a nejlíp se to všechno dohromady udělá v mixéru.

 
oldsoft
679 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný likér

Ve spoustě receptů je to stejné – cukr se prý musí třít se žloutky, dokud se nerozpustí. Ale proč? Co se tím získá, kromě práce navíc? Snadněji cukr rozpustím s mlékem a výsledek je podle mého názoru i pokusů stejný. Přidávání rumu po troškách mi taky připadá jako zbytečná obstrukce. Umí mi to někdo vysvětlit? Třeba se mýlím…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vinná klobása

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
TOPlist