Recept Domácí vaječný koňak

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí vaječný koňak

Úvod

Vaječný koňak si můžeme koupit v obchodě, ale ten domácí, jak ho dělávaly už naše babičky, je stejně nejlepší.

Postup

Neslazené i slazené mléko, žloutky a vanilkový cukr dobře rozšleháme ve šlehači a nakonec pomalu přiléváme rum. Směs přelijeme do skleně­ných lahví a necháme uležet.

Aby byl vánoční vaječný koňak co nejlepší, připravíme si jej minimálně 2 - 3 týdny před svátky. Ze zbylých bíl­ků si můžeme vyrobit sněhové pusinky.

Recept je z kategorií: Míchané nápoje Vánoční nápoje



Nahlásit recept

  • 31.12.02 vloženo
  • 105725x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 neslazené mléko Tatra
  • 1 slazené mléko Salko
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 l rumu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.12.12 14:30

Dnes byla ochutnávka… ;)
Do Vánoc bude akorát, už teď (po týdnu) je super! :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

veronikal 18.12.12 14:07

moc dobrý vaječňák

Diskuse k receptu Domácí vaječný koňak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
daduuja
1015 příspěvků 17.12.15 13:19

@Tervi_cz tu chuť a vůni z pukavců si umím představit, bude obvzlášť silný, pro otrlé :dance: :mavam:

 
Tervi_cz
17 příspěvků 16.12.15 21:31

@daduuja Taky mě to už napadlo, po dokoupení pukavců to zmáknu. :mrgreen:

 
Zuzka1973
1755 příspěvků 16.12.15 16:29

@Eja Mně se to slovní spojení taky hrozně líbí :D :mavam:

 
Eja
3615 příspěvků 16.12.15 16:28

@Zuzka1973 čeština je krásná :potlesk: „řidší hustota“ :P

 
Zuzka1973
1755 příspěvků 16.12.15 16:27

Já ho nechávám rozležet skoro měsíc :D
Ale pokud je dobrej, tak bych mu tu řidší hustotu odpustila… :hug: :mavam:

 
Eja
3615 příspěvků 16.12.15 16:23

Hlavně ať ten rumíček je čerstvě koupený a ne nalezený někde ve špajzu…z předloň­ska třeba…

 
daduuja
1015 příspěvků 16.12.15 16:18

@Tervi_cz řídkej je taky dobrej :-), ale možná bych udělala ještě jeden základ bez rumu, smíchala s řídkým hotovým a na potřebnou hustotu rumem doplnila, vaječňáku není nikdy dost :-)

 
Tervi_cz
17 příspěvků 16.12.15 15:50

Díky za uklidnění. Dám tomu ještě týden… Uvidíme. :jazyk: Nalily jsme tam se ségrou asi 300ml… Poživatelné to je, tak co. :mrgreen:

 
Zuzka1973
1755 příspěvků 16.12.15 10:25

@casino Vážně půl litru… On když se rozleží, tak to není takové, jako když poprvé ochutnám těsně po přelití do lahve.
A to normálně rum vůbec nemusím (jen do teplých nápojů či do polev a moučníků).
Ale znám i tu slabší verzi s poloviční dávkou rumu - tu jsme dělávali, když byly děti malé :D
Receptů na vaječňák mám vícero, ale tento je jediný, který chutnal i tatínkovi, všechny ostatní nazýval „tlamolepem“ :mrgreen: :mavam:
Na slabší verzi přejdeme asi teprve tehdy, až se konečně objeví nějaké to vnouče :) :kytka:

 
casino
4389 příspěvků 16.12.15 10:15
No bodejť by to nebylo řídké!

@Zuzka1973
A fakt dáváte 1/2 litru tuzemáčku?
Rcp mám (skoro) stejný: 6 žloutků + 200g cukru ušlehat do pěny a pak smíchat jak stojí psáno, ale pouze (1/4 litru rumu) i když o tento není u nás nouze :) Ve výsledku je toho plná litrovka.
No, ale je fakt, že u nás je to lííízanda pro vnůčence aj pro MAKRONKY… :oops: :P :mrgreen:

Příspěvek upraven 16.12.15 v 10:16

 
Zuzka1973
1755 příspěvků 16.12.15 09:53

@Tervi_cz Jak zahustit dodatečně, to netuším, ale dělám podle tohoto receptu už poněkolikáté, ale „strašně řídké“ jsem to neměla nikdy.
Na začátku to v tom šlehači šlehám tak dlouho, až mám v podstatě jakousi docela pevnou pěnu, kterou pak naředím rumem a ono to pak uležením ještě trochu zhoustne.
není to sice tak husté, aby člověk musel požít k vyčištění skleničky lžičku, ale zase ne tak řídké, aby odpadlo to, k vaječňáku typické, „vycucávání“ :)
Hezké Vánoce :mavam:

 
Eja
3615 příspěvků 16.12.15 09:48

@Tervi_cz vydrž, ještě zhoustne si myslím…

Ale pobavil mne Pepíček - " 1 porce"…z půl litru rumu :potlesk:

 
Tervi_cz
17 příspěvků 16.12.15 09:41

Nevim nevim, labužníci jistě poradí. Připraveno přesně dle receptu, ale je to strašně řídké. Čím by to šlo ještě zahustit? :?

 
kalamala
1 příspěvek 23.11.13 16:40

@casino http://www. labuznik. cz/recept/domaci-vajecny-konak/#

 
Sláva1
1 příspěvek 18.12.11 20:19

Já mám recept od babičky:
1 L mléka
1 ks slazené kondenzované mléko
1/2 kg cukr krystal
1 ks vanilkový cukr (polévková lžíce)
8 žloutků
Z hora uvedené ingredience svaříme ve vodní lázni za stálého míchání až do zhoustnutí.
Poté přecedit a postavit do studené lázně za stálého míchání až vychladne. A teď můžeme nalít
1/2 litru rumu Božkov Tuzemák a řádne zamíchat. HOTOVO :potlesk:

 
M.Suskova
206 příspěvků 22.12.10 01:28

Mě je skoro 59 roků a od mala jsem bydlela u babičky. Pamatuji si,že se u nás vaječný koňak dělal stejně jako tady z kondenzovaného mléka, akorát se dávalo 8 žloutků.Přililo se TROCHU rumu a odlilo se část koňaku pro děti a do zbytku se dalo daleko více rumu pro dospělé.Koňak se dělával ke všem slavnostním příležitostem.

 
korela
2 příspěvky 21.12.10 18:51

uzasnej vajecnak

 
wydra  27.11.10 22:09

Mile Casino, ja psala palenka, nikoliv slivovice!!! 3× palene nejake hroznove vino. Byla to cca 60% cista palenka bez priboudlin. Pak do toho treba i nalozil pomer kuru, nebo delal orecovku babicce. Ja alkoholu zrovna moc neholduju, ale tole byl vybrany chlast! :-)

 
casino
4389 příspěvků 27.11.10 21:09

No, pálenky (v našich zem. šířkách zpravidla slivovice) se používaly na kde co, především v humánní medicíně k dezinfekci vnější i perorální :lol: ale byly pozorovány i nemnohé případy, že dobytek (čtyřnohý) simuloval kašel, aby se od hospodáře své dávky slivovice domohl…
Ale Eierkoňak se slivovicí??? Pouze v dobách nejvyšší nouze! :twisted: :lol:

 
wydra  27.11.10 17:36

Prave na to myslim. Nehlede na to, ze to to z kondenzaku je o necem uplne jinem nez vareny vajecnak ze smetany, zloutku a s pravou vanilkou. Misto rumu tam prijde palenka… a do haje, to jsem se zasnila ! :-) U nas to delal dedecek a cely rok se vsichni tesili na Jeziska. I ja dostavala, jen na me nikdy nevysla palenka do toho :-)

Příspěvek upraven 27.11.10 v 17:36

 
glama  27.11.10 17:31

Evous: jenže NAŠE babičky budou nejspíš ve věku tvé praprababičky… :wink: :mrgreen:

 
Evous  27.11.10 17:19

Tak třeba moje babička ano :-)

 
wydra  22.11.10 23:55

nase babicky ho nikdy nedelaly z kondensovaneho mleka!

 
Labužník kamil.ka02
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný koňak

ahojky,

já tento recept znám takto:
Ingredience:
1/2l sladké smetany
1/2l mléka
2 lusky vanilky
5 žloutků
350g cukru
1/4l rumu

Příprava: Žloutky třeme s cukrem.
Mezitím si svaříme mléko, smetanu a vanilku.
Vychladlou směs smícháme s utřenou hmotou.
Na 1l krému se přimíchá 1/4l rumu.
Pak se likér nalije do lahví a nechá se uležet.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist