Recept Domácí vaječný koňak

(Hodnoceno 4x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí vaječný koňak

Úvod

Vaječný koňak si můžeme koupit v obchodě, ale ten domácí, jak ho dělávaly už naše babičky, je stejně nejlepší.

Postup

Neslazené i slazené mléko, žloutky a vanilkový cukr dobře rozšleháme ve šlehači a nakonec pomalu přiléváme rum. Směs přelijeme do skleně­ných lahví a necháme uležet.

Aby byl vánoční vaječný koňak co nejlepší, připravíme si jej minimálně 2 - 3 týdny před svátky. Ze zbylých bíl­ků si můžeme vyrobit sněhové pusinky.

Recept je z kategorií: Míchané nápoje Vánoční nápoje



Nahlásit recept

  • 31.12.02 vloženo
  • 120328x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 neslazené mléko Tatra
  • 1 slazené mléko Salko
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 l rumu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

JanaHalfa 10.11.16 13:02

Vaječný liker jsem udělala, zkoušela jsem ho sice po 2 dnech v lednici, zdal se mi moc rumový, ale uvidíme jaký bude až se dostatečně odleží :-)

Odkaz na uvaření

malaceskafarma 11.10.16 17:44

Výborný recept, jednoduchý a přesto skvělý!

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.12.12 14:30

Dnes byla ochutnávka… ;)
Do Vánoc bude akorát, už teď (po týdnu) je super! :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

veronikal 18.12.12 14:07

moc dobrý vaječňák

Diskuse k receptu Domácí vaječný koňak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1067 příspěvků 17.12.15 13:19

@Tervi_cz tu chuť a vůni z pukavců si umím představit, bude obvzlášť silný, pro otrlé :dance: :mavam:

 
Tervi_cz
17 příspěvků 16.12.15 21:31

@daduuja Taky mě to už napadlo, po dokoupení pukavců to zmáknu. :mrgreen:

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 16.12.15 16:29

@Eja Mně se to slovní spojení taky hrozně líbí :D :mavam:

 
Eja
3648 příspěvků 16.12.15 16:28

@Zuzka1973 čeština je krásná :potlesk: „řidší hustota“ :P

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 16.12.15 16:27

Já ho nechávám rozležet skoro měsíc :D
Ale pokud je dobrej, tak bych mu tu řidší hustotu odpustila… :hug: :mavam:

 
Eja
3648 příspěvků 16.12.15 16:23

Hlavně ať ten rumíček je čerstvě koupený a ne nalezený někde ve špajzu…z předloň­ska třeba…

 
daduuja
1067 příspěvků 16.12.15 16:18

@Tervi_cz řídkej je taky dobrej :-), ale možná bych udělala ještě jeden základ bez rumu, smíchala s řídkým hotovým a na potřebnou hustotu rumem doplnila, vaječňáku není nikdy dost :-)

 
Tervi_cz
17 příspěvků 16.12.15 15:50

Díky za uklidnění. Dám tomu ještě týden… Uvidíme. :jazyk: Nalily jsme tam se ségrou asi 300ml… Poživatelné to je, tak co. :mrgreen:

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 16.12.15 10:25

@casino Vážně půl litru… On když se rozleží, tak to není takové, jako když poprvé ochutnám těsně po přelití do lahve.
A to normálně rum vůbec nemusím (jen do teplých nápojů či do polev a moučníků).
Ale znám i tu slabší verzi s poloviční dávkou rumu - tu jsme dělávali, když byly děti malé :D
Receptů na vaječňák mám vícero, ale tento je jediný, který chutnal i tatínkovi, všechny ostatní nazýval „tlamolepem“ :mrgreen: :mavam:
Na slabší verzi přejdeme asi teprve tehdy, až se konečně objeví nějaké to vnouče :) :kytka:

 
casino
4431 příspěvků 16.12.15 10:15
No bodejť by to nebylo řídké!

@Zuzka1973
A fakt dáváte 1/2 litru tuzemáčku?
Rcp mám (skoro) stejný: 6 žloutků + 200g cukru ušlehat do pěny a pak smíchat jak stojí psáno, ale pouze (1/4 litru rumu) i když o tento není u nás nouze :) Ve výsledku je toho plná litrovka.
No, ale je fakt, že u nás je to lííízanda pro vnůčence aj pro MAKRONKY… :oops: :P :mrgreen:

Příspěvek upraven 16.12.15 v 10:16

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 16.12.15 09:53

@Tervi_cz Jak zahustit dodatečně, to netuším, ale dělám podle tohoto receptu už poněkolikáté, ale „strašně řídké“ jsem to neměla nikdy.
Na začátku to v tom šlehači šlehám tak dlouho, až mám v podstatě jakousi docela pevnou pěnu, kterou pak naředím rumem a ono to pak uležením ještě trochu zhoustne.
není to sice tak husté, aby člověk musel požít k vyčištění skleničky lžičku, ale zase ne tak řídké, aby odpadlo to, k vaječňáku typické, „vycucávání“ :)
Hezké Vánoce :mavam:

 
Eja
3648 příspěvků 16.12.15 09:48

@Tervi_cz vydrž, ještě zhoustne si myslím…

Ale pobavil mne Pepíček - " 1 porce"…z půl litru rumu :potlesk:

 
Tervi_cz
17 příspěvků 16.12.15 09:41

Nevim nevim, labužníci jistě poradí. Připraveno přesně dle receptu, ale je to strašně řídké. Čím by to šlo ještě zahustit? :?

 
kalamala
1 příspěvek 23.11.13 16:40

@casino http://www. labuznik. cz/recept/domaci-vajecny-konak/#

 
Sláva1
1 příspěvek 18.12.11 20:19

Já mám recept od babičky:
1 L mléka
1 ks slazené kondenzované mléko
1/2 kg cukr krystal
1 ks vanilkový cukr (polévková lžíce)
8 žloutků
Z hora uvedené ingredience svaříme ve vodní lázni za stálého míchání až do zhoustnutí.
Poté přecedit a postavit do studené lázně za stálého míchání až vychladne. A teď můžeme nalít
1/2 litru rumu Božkov Tuzemák a řádne zamíchat. HOTOVO :potlesk:

 
M.Suskova
206 příspěvků 22.12.10 01:28

Mě je skoro 59 roků a od mala jsem bydlela u babičky. Pamatuji si,že se u nás vaječný koňak dělal stejně jako tady z kondenzovaného mléka, akorát se dávalo 8 žloutků.Přililo se TROCHU rumu a odlilo se část koňaku pro děti a do zbytku se dalo daleko více rumu pro dospělé.Koňak se dělával ke všem slavnostním příležitostem.

 
korela
2 příspěvky 21.12.10 18:51

uzasnej vajecnak

 
wydra  27.11.10 22:09

Mile Casino, ja psala palenka, nikoliv slivovice!!! 3× palene nejake hroznove vino. Byla to cca 60% cista palenka bez priboudlin. Pak do toho treba i nalozil pomer kuru, nebo delal orecovku babicce. Ja alkoholu zrovna moc neholduju, ale tole byl vybrany chlast! :-)

 
casino
4431 příspěvků 27.11.10 21:09

No, pálenky (v našich zem. šířkách zpravidla slivovice) se používaly na kde co, především v humánní medicíně k dezinfekci vnější i perorální :lol: ale byly pozorovány i nemnohé případy, že dobytek (čtyřnohý) simuloval kašel, aby se od hospodáře své dávky slivovice domohl…
Ale Eierkoňak se slivovicí??? Pouze v dobách nejvyšší nouze! :twisted: :lol:

 
wydra  27.11.10 17:36

Prave na to myslim. Nehlede na to, ze to to z kondenzaku je o necem uplne jinem nez vareny vajecnak ze smetany, zloutku a s pravou vanilkou. Misto rumu tam prijde palenka… a do haje, to jsem se zasnila ! :-) U nas to delal dedecek a cely rok se vsichni tesili na Jeziska. I ja dostavala, jen na me nikdy nevysla palenka do toho :-)

Příspěvek upraven 27.11.10 v 17:36

 
glama  27.11.10 17:31

Evous: jenže NAŠE babičky budou nejspíš ve věku tvé praprababičky… :wink: :mrgreen:

 
Evous  27.11.10 17:19

Tak třeba moje babička ano :-)

 
wydra  22.11.10 23:55

nase babicky ho nikdy nedelaly z kondensovaneho mleka!

 
Labužník kamil.ka02
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí vaječný koňak

ahojky,

já tento recept znám takto:
Ingredience:
1/2l sladké smetany
1/2l mléka
2 lusky vanilky
5 žloutků
350g cukru
1/4l rumu

Příprava: Žloutky třeme s cukrem.
Mezitím si svaříme mléko, smetanu a vanilku.
Vychladlou směs smícháme s utřenou hmotou.
Na 1l krému se přimíchá 1/4l rumu.
Pak se likér nalije do lahví a nechá se uležet.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Chléb s celerem Chléb s celerem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist