Recept Domácí tvaroh

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejlepší je použít čerstvé mléko od nějakého soukromníka. Pokud ta možnost není dá se použít plnotučné „čerstvé“ mléko z ochodu a smíchat ho se šlehačkou nebo alespoň 10% smetanou. Nehodí se trvanlivé mléko a šlehačka, protože nekysne, ale hořkne.
Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí když je jen „nakyslé“. Většinou stačí do druhého dne nebo se pro urychlení přidá lžíce vinného octa.
Pak se mléko pomalu zahřívá na teplotu cca 50 stupňů. (na hodně měkký tvaroh stačí cca 40 stupňů – čím je teplota vyšší, tak je potom tvaroh sušší a tvrdší)
Pak se mléko nechá přiklopené pomalu vychladnout. (nejlepší je vypnutout elektrickou plotýnku a nechat ho tam stát, pokud chceme tvrdý tvaroh na strouhání tak se to scedí ještě horké a zatíží talířkem.
Po vychladnutí se slije syrovátka (nevyhazujeme – je moc dobrá na osvěžení, hlavně v létě) a tvaroh se nechá buď jen okapat na sítu (cedníku) nebo se přes plátno ještě trochu vymačká a je připravený k požití :o)

Kolik přesně tvarohu je ze dvou litrů mléka nedovedu přesně říct. Hodně záleží na kvalitě mléka. Z kupovaného mléka je ho podstatně míň než z domácího a není tak dobrý.
Z toho je poznat, co se prodává :o(

Recept je z kategorií: Studená kuchyně



Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí tvaroh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Anitta
521 příspěvků 18.07.11 18:44

Jelikoz nam v Americku mleko nekysne, tak do nej pri zahrivani dam trochu octa a citronove stavy a mam tvaroh hned k pouziti. :-)
Ale delam ho jen tehdy, kdyz musim mleko spotrebovat. Zvykla jsem si na cream cheese :wink:
Solinko, nikdy jsi neslysela o intoleranci laktozy? Alergie na mleko? To je pak totiz jedno, jestli je to mleko domaci, nebo nedomaci..... :wink: :mrgreen:

 
gmp
1547 příspěvků 17.07.11 22:26

Je-li pak pohled natolik neotřelý, aby nám vytřel zrak? Kde najdeme dotýkanou studii?

 
di
2271 příspěvků 17.07.11 19:36

Solinko: máte neotřelý pohled na věc, můžete to trochu rozvést?

 
Solinka
1 příspěvek 16.07.11 11:34

Já si zase myslím,že jsou to jen řeči řeči a tlak, aby si lidi kupovali „rádoby“ kvalitní věci z obchodů. Dříve se tvaroh jinak nedělal, lidé si ho dělávli doma sami /a v obchodech byla taky jiná kvalita všeho, nejen tvarohu/. Průmyslovou výrobou kvalita jen tratí. A je každého věc, zda si udělá domácí nebo koupí dražší a příšernější z obchodu. U nás doma si děláme vlastní jogurty i tvaroh, i sýr /z onoho tvarohu/ už léta, je nás dohromady i s babičkou 6, jíme to všichni a nikdy nám nic nebylo. Po mléku a výrobcích z něj, které pocházejí z obchodů mají moje děti velké trávící potíže a bolesti břicha, takže je to spíš naopak. A navíc, pasterací a procecem „ztrvanlivění“ se molekuly mléka štěpí na tak malé části, že nejsou pro játra „stravitelná“. Takové mléko nedokážou játra zpracovat… Existuje na to odborná studie…

 
kody23
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Vychytávka

…já to dlábím jen tak s cukrem ještě začerstva. Vanilka, nebo skořice… a je to dobrota :o)

 
Labužník cat02
21 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh

Kari,
ja s mlékem nemíchám. Dám to na elektrickou plotýnku na nejmíň a pak jen kontroluju jestli už je dost teplé. Ono když je nakyslé, tak ještě pořád vypadá jako mlíko, ale za chvíli se začne oddělovat syrovátka a ta tvarohová hmota plave nahoře, takže se nemá co připalovat.

 
Labužník cat02
21 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh

Gabi, ja jsem to s tím octem nezkoušela, ale četla jsem, že se to tak da taky udělat. Teoreticky by to melo fungovat, protože třeba při výrobě Mozarely se používá citronová šťáva.
Já na tvaroh používám čerstvé „syrové“ mléko od soukromníka, ale na normální pití kupuju i čerstvé mléko v plastových lahvích, co zmiňuje Kari a kdyz mi zkysne, tak ho dělám i z něj a ještě jsem neměla žádný zažívací problém.
Nerozumím, jak bys chtěla docílit, aby mléko zkyslo a přitom nebylo v teple, protože ty bakterie potřebují k "práci " teplo asi jako kvasnice.
Pokud se nepletu, tak pasterizované mléko je to trvanlivé v krabicích – mléko se zahřívá na teplotu blízkou bodu varu a pak se prudce schladí.
Mléko označované jako čerstvé je termizované – zahřáté na cca 60 stupňů (což nezničí ty potřebný bakterie) na dobu asi 30minut. Proto vydrží jen pár dní a pak zkysne. Mléko z krabice nezkysne, ale zhořkne a nedá se použít.

 
babca
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh

Moje babička přidávala do mléka (domácího) kousek kůrky z chleba pro rychlejší kysnutí. Tvrdý tvaroh tvarovala v dlaních jako homolky, tzv. „syrečky“. Když dělala náplň na koláče, roztrouhala „syreček“ a do něj zapracovala předtím sebranou smetanu.

 
gabi
550 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh

Cat, ked das do mlieka vinny ocot, nemoze v nom prebiehat kyslomliecna reakcia…ale skor octova…Mlieko kupene v obchode je pasterizovane, cize zahriatim sa prirodzene bakterie mliecneho kvasenia eliminuju a ked mlieko nechas v teple, zacnu sa v nom mnozit rozne bakterie, ale nie su to len bakterie ziaduce- teda kyslomliecne. V podstate je take mlieko podla odbornikov pokazene …Obsahuje totiz aj bakterie, ktore mozu u citlivych ludi vyvolat traviace problemy. Preto sa pri vyrobe tvarohu pridavaju do mlieka uslachtile kyslomliecne kultury…

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh-Sněhi

U nás v Penny marketu ho nemaj! Ale mají tam tu Olmu v pet láhvi…je podle mne ještě lepší..

 
Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh

Mléko v plastovém sáčku mívají v Penny Marketu. Ale nevím, jestli to není jenom naše krajová záležitost.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh

Moje babička ho také dělávala. Připravovala ho z mléka v plastovém pytlíku. Nevím, jestli se dnes ještě prodává, ale pochybuji. Byla to vždycky neuvěřitelná dobrota. Dávali jsme si ho na ovocné knedlíky :-)

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí tvaroh-Cat

Cat, když se to mléko pomalu zahřívá, je třeba s ním nepřetržitě míchat nebo občas nebo vůbec? Díky.

Zdá se mi dobré mléko od Olmy, které prodávají v plastové láhvi se širokým hrdlem. Je v dnešní době těžké najít na pultech netrvanlivé mléko..

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: VIDEO: Nepečený cheesecake

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

včera | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
TOPlist