Recept Domácí těstoviny

aneb Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí těstoviny

Postup

Do mísy (zadělávám v robotu), dám dvě rozbitá vejce, přidám 1/8 l vody a za chodu přidávám mouku, aby těsto bylo husté jako na kapání. Nechám chvíli odstát, přidám máslo a pokračuji v mísení. Mouky přidám tolik, aby vzniklo ne příliš tuhé těsto, ale odlepovalo se od stěny mísy.

Řádně prodělané těsto dám na pomoučený vál a zpracovávám ručně, až těsto nelepí. Udělám bochánky a nechám 10 minut odpočinout pod čistou utěrkou.

Pak vyválím placku (placky se vyvalují jednotlivě) asi 1 až 1 1/2 mm silnou a ihned nakrájím na čtverečky 3×3 i více cm, možno i obdélníčky a jednotlivě kónickým dřívkem na nejjemnějším hvězdičkovém vzoru od jednoho rohu k druhému překulím…vznikne trubička, které jednotlivě ukládám na tác, nechám zaschnout.

Pak se tyto kroucánky zavářejí do polévky zvané kaldoun.

Po zkušenostech, které mám a chtěla jsem si tyto těstoviny udělat do zásoby…nedopo­ručuji. Po uplném usušení se v polévce špatně vaří, zkoušela jsem vařit mimo polévku ve vodě či zeleninovém vývaru, ale těstoviny zůstaly vždy tvrdší.

Zdroj: recept od mé babičky a maminky, bohužel dnes nedokážu zjistit odkud recept pochází, ani jeho další použití, než které jsem popsala, je tedy na Vás experimentovat a zkoušet, co s tímto receptem dále.

Foto bude v Deníčku.

Recept je z kategorií: Těstoviny



Nahlásit recept

  • 21.02.07 vloženo
  • 33372x zobrazeno

Ingredience

  • 350 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/8 l vody
  • 1 KL vrchovatá změklého másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 09.12.13 08:57

Dnes přišly na řadu Farfale - ze sedmivaječného těsta - bez másla. Těsto vypracováváno a placka vyválena ručně. Pak jsem vlnkovaným rádýlkem nakrájela obdélníčky 2,5×3 cm, které jsem mezi prsty smáčkla na mašličku. Rozválené placky jsem před rozkrajováním nesušila, vyschnout jsem nechala až hotové mašličky. Hlavní je, že domácí těstoviny se nerozvaří a neslepí, jako bezvaječné náhražky.

Udělala jsem i větší rozměr obdélníčků, ale protože se těstovina navaří, tvary už nebyly na talíři hezké. Protože mám útlou ručku, šlo mi těsto smačkávat dobře - nevím, jak by tvary vypadaly po mačkání chlapskou „tlapou“. Možná by šel použít některý druh kleští?

Recept je na šestivaječné těstoviny (tj. 6 vajec na kg mouky). To nejlepší bývá desetivaječné (na 1 vejce 100 g mouky) těsto. Do toho už se voda nepřidává. Není určeno k delšímu skladování díky vyššímu obsahu vajec.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Domácí těstoviny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4379 příspěvků 10.12.13 09:47
Někdy si říkám, že MAKRONKY mají hlavy jenom na čepice...

… ale teď už si nejsem moc jistej :nevim:
Přišly, a že jestli jim půjčím skartovačku…
A na co?
No, chtěly zkusit zracionalizovat výrobu domácích těstovin…
Nepůjčil jsem, ale stejně si myslím, že to není až tak úplně blbý nápad :nevim:
Nezkoušel někdo? :)

 
anickav
2904 příspěvků 15.01.12 22:07
Casino,

to kolečko v podstate také, len tie „zúbky“ akési drobnejšie, hustejšie. Som presvedčená, že sestra ho má ešte stále u seba v kuchyni. Pri najbližšej návšteve sa pokúsim odfotiť, ak nezabudnem. Aj to brdo. :mavam:

 
svato
1396 příspěvků 15.01.12 18:00

no, takémuto ja hovorím: pánboh by mi do sprostých vynadal, ale to je môj súkromný názor, kto vskutku nemá čo iné, popri televíznych seriáloch to do večera stihne - chýba tu hlavička, čo si zúfa a šlkobe si vlasy

 
casino
4379 příspěvků 15.01.12 11:32

aničkav,
to kolečko bylo takové, nebo něco úplně jiného?

…A tím druhým udělátkem, to by byl cvrkot :palec:

 
anickav
2904 příspěvků 15.01.12 11:09
Glama,

neskutočná piplačka, robia to dnes len maximálne obetavé ženy, manželky a maminky. U nás (kedysi, za onoho času, keď som bola ešte doma u rodičov) sa robili štvorčeky veľké maximálne asi 2×2 cm. Cesto bolo tenko vyvaľkané, priesvitné a aby sa nevysušovalo, bolo pod utierkou, sadli sme si tri k tomu a šúľali na tom brde. Ale moja sestra je obetavá aj v týchto časoch, na sviatky ich vyrába bežne. A ešte okraj tých štvorčekov bol zúbkovaný, žiadne krájanie nožom, mali sme také kolečko s drobným zúbkovaním…stará mama ho získala cez vojnu od ruského vojaka - kuchára výmenou za niečo.
:mavam:

 
glama  14.01.12 21:03

Aničkov, to je tedy ale nesmírná piplačka, ne? :think:

 
anickav
2904 příspěvků 13.01.12 09:58
Casino,

nie šotek. Kónické drievko sa dá krížom cez malý štvorček cesta…potom skrúcať na tom strúhadle od jedného uhla po protiľahlý… :mavam:

 
Alis
2617 příspěvků 13.01.12 07:54

Objevil se tu nový recept na domácí kaldoun, proto jsem si vzpomněla na tuto krásnou diskuzi. vytahuji na světlo, třeba si někdo vzpomene, že má podobná udělátka ještě doma a vyfotí. Nebo najde odkaz na You tube?

Děkuji :-)

 
bocianka
528 příspěvků 05.11.09 17:43
Re: ZuzanoJ

Nepodařilo se mi v Tvém deníčku otevřít obrázek.

 
casino
4379 příspěvků 05.11.09 15:37
Re: STRUHADLA???

…a jednotlivě kónickým dřívkem na nejjemnějším hvězdičkovém vzoru od jednoho rohu k druhému překulím… Že by šotek? :o)))

 
bedla  05.11.09 13:12
Re: Soňo,

výstižný obrázek - díky. Jen moje jsou hvězdičkový od struhadla, úžasně dobrý a hlavně se v polévce nerozvaří, což se někdy u kupovaných stane.

 
svato
1396 příspěvků 05.11.09 03:58
Re: tak teda,

krosná sú tkalcovký stav a brdo je tá mriežka alebo skôr hrebeň, ktorým sa posúvajú priečne nite dopredu (nech mi všetci tkáči odpustia tento opis).
Ja osobne by som sa na niečo takéto nedala anikebyčo.

 
casino
4379 příspěvků 05.11.09 03:40
Re: Domácí těstoviny

:o(

 
anickav
2904 příspěvků 05.11.09 03:30
Re: mám to:

„súčasť tkáčskych krosien“ - Slovník slovenského jazyka

 
anickav
2904 příspěvků 05.11.09 03:27
Re: Teddy

a nad Ružomberkom je Malinô Brdo…

 
teddybear
89 příspěvků 05.11.09 03:23
Re: Brdo

Někde jsem četl, že brdo byl ve středověku výraz pro prkno, ale také pro včelí úl. Na Plzeňsku u Manětína je o:,–(a Brdo, která byla proslulá včelařstvím.

 
noskovice
1323 příspěvků 05.11.09 02:45
Re:

Tyto těstoviny připomínají italské Garganelli s tím rozdílem, že nejsou stočené do kónického tvaru, ale jako váleček. viz: http://it.primopiatto.barilla.com/…prod_180.htm
 Soňa

 
anickav
2904 příspěvků 05.11.09 02:33
Re: Svato,

pozri čo píše borievka dolu - ja si pamätám iba tie polámané kúsky v špajzi. Pomocou neho - štvorček tenulinkého cesta sa namotával na tom brde na hrot vretena - vznikol vrúbkový vzor na minitrubičke. Dúfam, že čo ja nazývam brdom je ozaj brdo…
Naposledy som to videla robiť moju maximálne obetavú sestru, na sviatky sa vždy vyhecuje. Ale je divná.

 
svato
1396 příspěvků 05.11.09 02:08
Re: Anička,

vreteno majú aj u susedov, ale to brdo by si asi mala vysvetliť, ja si tiež neviem dosť dobre predstaviť, čo ste s ním robili (ak teda myslíš brdo, čo je na krosnách)

 
anickav
2904 příspěvků 05.11.09 01:31
Re:

Teddy, u nás sa robili zo štvorčekov o strane asi 2 cm na brde pomocou vretena…bola to drina…ja som to ešte neskúšala, mám rada svoj mančaft, ale…

 
teddybear
89 příspěvků 05.11.09 01:23
Re: kroucánky

Také je znám pod názvem makronky. Maminka je ale stáčela na vále jenom rukou, takže byly bez vzorečku.

 
ZuzanaJ
3 příspěvky 05.11.09 01:06
Hrtánky

Pardon,už som na to prišla a fotka aj popis doštičky sú v mojom denníčku. Zuzana

 
ZuzanaJ
3 příspěvky 05.11.09 00:41
Hrtánky

Ja som doma nafotila originál doštičku,ale neviem,ako na túto stránku vložiť fotku,poradí niekto? Zuzana

 
casino
4379 příspěvků 05.11.09 00:07
Re: Domácí těstoviny

…jó tohle? Vlastně taková valcha pro panenky:o). Ne, to nedokážu, musel bych si nechat udělat frézu :-( …nešlo by v nouzi použít rýžové podložky (na suši)?:)
Podobné těstoviny se podomácku dělají i v Itálii. Kdysi jsem na návštěvu přišel s krabicí vína. Položil jsem ji na ubrusem prostřený stůl. Do té chvíle čtyři Donne sedící s rukama v klíně, vyskočily jako jeden muž! No co, snědly se i ty co jsem zplacatil :-)

 
gabi
551 příspěvků 04.11.09 22:02
Re: casino

a tu ich mas este krajsie…dobry tip na darcek pod stromcek :)
 http://hu.wikipedia.org/…at%C3%A9szta

 
gabi
551 příspěvků 04.11.09 21:55
Re: casino

nasla som takyto obrazok…dufam, ze Ti aspon trochu pomoze…je to vlastne taky loparik s drazkami :)
 http://www.hungariandeli.com/Noodles.htm

 
gabi
551 příspěvků 04.11.09 21:38
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

na Horehroni ich volaju aj brdariky a na zapadnom Slovensku frkacule alebo frkaculky

 
casino
4379 příspěvků 04.11.09 02:49
Re: destička

Nenajde se nikdo, kdo ten „kus dřeva“ poměří a hodí to na papír? Ani fotečka by neuškodila :o) Rád bych vám pomohl…

 
ZuzanaJ
3 příspěvky 04.11.09 01:53
Re: Hrtánky

Ahojte,u nás sa týmto cestovinkám hovorí hrtánky a manželova rodina ich robí dlhé roky a doštičky sa dedia , deti ich milujú a tiež ich robíme len pred vianocami a to vo veľkom na celý rok dopredu. Tiež zháňame tieto doštičky ,aby nemuseli kolovať jedny po celej rodinke,tak ak by ich niekto predal,budeme veľmi radi. Ďakujem Zuzana

 
majcinka
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

U nás se těmto těstovinám říká štrůdelky a dělám je pouze na Vánoce do kaldounu. Ano, mám takové prkénko. Kdo o jeho fotečku stojí, napište si o ni na emk@seznam.cz
Zdravím.

 
melancholka
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

moje maminka a babička jim taky říkají makronky a také prý na to měly čtyřvzorkové prkénko… kdyby o něm někdo věděl, určitě by mě zajímalo se na něj podívat, manžel by mi ho určitě vyfrézoval :)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Marianne…to jsi hodná, ale to se této diskuze netýká…to je úplně jiný pokrm.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Zajímavá diskuze, ještě přidám další název - danda říká kroucánkům kaprličky.

Bedlo, aby to bylo s těmi názvy ještě zajímavější, na Labu jsem našla recept od Pampelišky č. 7264 s názvem „Husí krky - šulánky“ (klasicky z bramborového těsta).

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Musím doplnit: těstoviny jako jsou malé či velké flíčky, polévkové jemňoučké nudle, drobení…to vše uskladňuji a v pohodě vydrží dobře uskladněné třeba půl roku i déle…jen sušené kroucánky po uvaření, jak jsem popisovala nemají tu měkkost zavařených kroucánků po mírném zaschnutí. Dcera má zdroj těchto kroucánků, které se prodávají v syrovém stavu, zaletované na podložce v sáčku. Samozřejmě mají svoji dobu spotřeby.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

borievka a bedla, pokud to není těstem, nemůže být ta zmiňovaná tuhost prostě tím, že domácí sušené těstoviny se vaří déle než ty kupované? Tedy nepodezírám Bedlu, že nepoužívá domácí nudličky či flíčky :-), ale ty kroucánky mají asi přece jen víc hmoty a může to trvat u těch sušených déle. Aspoň já, musím se přiznat, která jsem byla z rodiny zvyklá na kupované těstoviny všeho druhu, jsem byla překvapená, když manžel přivezl od své babičky flíčky domácí, jak dlouho jim oproti těm koupeným trvalo, než se uvařily…

 
valina
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

My jsme to dělaly s maminkou na struhadle a točily jsme to přes špejličku.

 
borievka
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

U nás sa táto cestovina-gágoríky,dá bežne kúpiť v obchode,je dobrá ale nie je nad domácu výrobu.Bedla má pravdu,tá pomôcka na výrobu gágoríkov je naozaj časť osnovy na tkanie ktorá je dlhá asi 1-1,5 m,ale na tento účel sa prakticky rozláme na asi 10 cm kúsky,aspoň moja stará mama také isté používala.Cez prázdniny ona urobila cesto a my vnúčky sme gágoríky krútili na takom brde.Stará mama mala ešte jednu pomôcku,tiež je tu na obrázku vyrobenú z dreva vypadalo to ako skokanský mostík v malom ale na tom boli ryhy už širšie a horšie sa na tom robilo, všetci sme chceli len tie brdá.Prekvapuje ma že Bedla cestovinu neodporúča uskladňovať na dlhšiu dobu,pretože naše letné výrobky od starej mamy sme si odnášali domov a mama ich zavárala do polievky,boli výborné,asi záleží na ceste lebo u nás sa maslo pri príprave cestovín vôbec nedáva a vody len minimálne cesto je prakticky len múka,vajce a soľ.Zajtra bude asi polievka s gágorikami ale len z obchodu bohužiaľ.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Helčo, to je nádhera, vypadá to jako osnova připravená na tkaní koberců. A ty kroucánky jako mravenčí mimina. Moje známá zase viděla tyto kroucánky dělat do tvaru trychtýře, to znamená, že se to musí dělat z nudlových trojúhleníčků…to vyzkouším při nejbližší příležitosti, nebylo moc času…ještě ji vyzpovídám odkud to má, protože vím, že pochází z Liberce.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

bohužel český název jsem nenašla… ale ještě mám lepší fotky TARGET = _new skutečně filigránských gágorčekov, a navíc je tam vidět dobře to prkýnko. Připadá mi, že místo vyfrézovaných vzorů přes něj mají natažené špagátky a ty dělají ten vzor…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Helčo…díky, krásně jsi to sestavila. Viděla jsem v naší televizi, je to pár let pořad z maďarského venkova, kde u stolu sedělo několik žen a vyráběly zmiňované kroucánky. V této oblasti se nazývají …husí krky a zrovna tak jako u nás se tyto těstoviny vyrábějí ke slavnostnějším příležitostem, proto má otázka, zda si někdo nevzpomene, kromě Sandtrnerové na český název. Díky za rozšíření znalostí.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

a nedá mi to ještě do třetice, tohle jsem našla v diskusi na inzine, hezky to napsali, ne?
Mirec napísal(a): Pche
reaznce narobí aj sprostý. Ale ručne šúľané gágoríky na svadbu pre tristo ľudí vedela len moja gemerská babka.
Jej gágoríky každému akoby odovzdali trošku z jej filantropickej povahy. Dotyk ženskej ruky dáva cestovinám to, čo priemyselné superkvalitné, sofistikované nikdy nedosiahnu. Kus lásky.
27.2.2004 10:32:39

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

a ještě výuka TARGET = _new výroby na škole a několik úryvků:
Gágoríky alebo brdovce volajú na Slovensku rôzne. Napríklad v Kokave gágoríke, v Brezne gágoríky, v Selciach gágorčoky, brdovčiky… …svatebčané si začali postupně nabírat slepičí polévku s domácími nudlemi, zvanými slovensky „brdovce“, maďarsky „čigy“.
Zřejmě jsou to tradiční těstoviny ve svatební drůbkové polévce, jestli to je či není kaldoun těžko říci…

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

něco jsem vygooglila: gágorčoke TARGET = _new a brdovce http://www.slovak.hu/modules.php?…" TARGET = _new

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Aničko ano..jak je ten svět malý, takže původu se nedopátráme…jenom jako… a tak je to skoro se všemi recepty…recept existuje…autor neznámý.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - Bedla,

pochádzam z maďarsko-slovenského pohraničia a tam im hovoria gágorčeky, gágorky, ale aj csiga tészta. Moja prababka ich vyrábala pomocou ostrej časti vretena na takom drevenom vrúbkovanom čomsi, ale tiež iba výnimočne na sviatočné príležitosti. To vreteno dodnes máme doma, samotné cestoviny už nemám síl robiť. Ale vidíš, aj keď sme ďaleko od seba, to Rakúsko-Uhorsko zanechalo v kuchyni stopy.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

miláček tomu říka trubelky, troubelky nebo makronky.....

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - trubelky

Jen upresnim: Trubelky jsou vyraz pouzivany volynskymi Cechy, pripadne na Zatecku.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Jiti, u nás se používalo vždy jen kruhadlo, ale i mě by to zajímalo. Další věc…pokud se mohu zeptat..jak tyto zkroucené trubičky nazýváte? Původní název kroucánků je úplně jiný, na to mě upozornil můj manžel, ale ani jeden si nedokážeme vzpomenout…proto ten název kroucánky.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

Prkynko mela moje babicka, vzorek to melo pouze jeden, byly to takove vroubky po delce prkynka, mozna by to slo vyrobit na nejake freze (?). U nas se tem pokroutkam rikalo trubelky.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí těstoviny - u nás zvané kroucánky

..... to je moje noční můra ...... miláčkova maminka je dělala a já je do kaldounu musím také dělat..... a prý na to existovalo zvláštní prkýnko, které mělo 4 různé vzorky ..... pořád ho sháníme a nikde na něj nemůžeme narazit… Nevíte někdo víc?
 J.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Mozzarellové balíčky

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist