Recept Domácí sýr pana Bambucha

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí sýr pana Bambucha

Postup

Do vařeného a zchladlého mléka rozdrobíme tvaroh. Za stálého míchání ohříváme, dokud nevznikne syrovátka, kterou scedíme. Necháme okapat. Do vzniklého tvarohu přidáme sůl a sodu. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme ochucený tvaroh a mícháme do vytvoření táhlé hmoty. Na dno formy / srnčí hřbet / položíme mikrotenový sáček a na něj vylijeme hmotu. Necháme vychladnout.

Zkušenost Anny Špačkové z Babic:
Protože jsem spěchala zapomněla jsem zkusit, jak moc je mléko vychlazené, dala jsem tvaroh do hodně teplého / asi 50 stupňů Celsia / mléka. Sýr se udělal, ale neztuhl. Potom jsem zkoušela , zda to nebyla jen náhoda. Dnes tento měkký tvaroh dělám běžně, někdy do něj přidám nakrájenou šunku, někdy česnek, jindy houby či slaninu.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 25.10.07 vloženo
  • 30124x zobrazeno

Čas přípravy

  • chce to trpĂ„â

Ingredience

  • 1 kg tvarohu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce másla
  • 1 l mléka
  • 1 - 2 lžičky soli

Doporučená příloha

  • mléko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí sýr pana Bambucha

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
pansky
1 příspěvek 18.03.09 21:20
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

Může být dobrý,ale já mám podobný recept který dělám z tvarohu už snad 30 let a je výborný.
Výroba domácího taveného sýra.

Složení: 2kg tvaroh,sůl,kmín­,250g ramy(rostlinné máslo)
Obyčejný tvaroh co nejvíce vysušený (položit na stůl asi 1/2cm vrstvu novin,na ně suchou bílou útěrku,na útěrku uložíme vedle sebe kostky tvarohu,přikryjeme zase utěrkou a novinami a něčím zatížíme,jakmile máme spodní vrstvu novin mokrou tak ji vyměníme.)
Skoro suchý tvaroh se promíchá se solí a kmínem,uloží do porcelánové nebo skleněné mísy ,přikryje plátnem (útěrkou) a nechá se uležet. Každý den se musí 2 krát promíchat,jak je tvaroh asi na polovinu uzrálý(zaleže­ný)trvá to asi týden podle okolní teploty ,tak je připraven k vařeni.
Nejlépe v nerezovém hrnci se rozpustí 250g ramy přidá se zaležený tvaroh a za stálého míchání se přivede do varu. Předem si připravímé skleněné misky vupláchnuté studenou vodou a tvaroh ve varu ihned porcujeme,(pozor rychle tuhne). Pak ho necháme řádně vychladnout a podáváme s chlebem namazaný máslem. Dobrou chuť.
Recept od p.Feikuse z Hlučína .

 
milous
1 příspěvek 13.02.09 21:07
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

Taky dělam,nebo se pokouším děkat sýr z tvarohu,kmí­nu,piva,papri­ky,piva a soly,který se dá do misky,přikryje se a čeká až dozraje,ale vetšinou sýr splesnivý.Asi po dvou dnech se na něm uděla pliseň s pavučinou,zkoušel jsem různé domácí tvarohy,dokonce jsem tvaroh dělal doma,sýr jsem zkoušel dávat do různych nádob,přikrívat nebo uzavírat,rozmistit na různá mista po bytě(chladná i teplá),ale většinou to dopadne špatně.Poradí mi někdo kde dělam chybu nebo v čem je fígl,aby sýr dozrál a nesplesnivěl?Dě­kuji.

 
jolana
4988 příspěvků 08.02.09 02:14
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

este jedna ukazka, aj ked tento v linku je domaci smetanovy syr, a na ten je tu recept od Vladky
 http://gotovim-doma.ru/view.php?…

 
jaromir1
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

Hrouda vynikajícího tvarohu se mi povedla udělat ze zkyslého mléka tak, že jsem do kbelíku vložil mísu do mísy čistou utěrku do utěrky nalil 2 lahve zkyslého mléka, svázal v uzlíček, provlékl vařečku a nechal vykapat do misky po té co jsem uzlíček zavěsil pomocí vařečky na okraje kbelíku. Uložil do chladné místnosti. Za tři dny jsem to rozvázal a vyklopil na talíř. Tvaroh byl vynikající a syrovátku co vykapala do misky jsem použil do těsta na chléb. Pozor ! tento tvaroh se nepovede z krabicového mléka ! Také není vhodné tekutinu vymačkávat, vše musí proběhnout samovolně. Sýr je z toho opravdu přírodní a chutný.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha. - teo :-)

obyčejný v zeleném staniolu, ale stejně to není úplně ono, jako když mi nosí tvaroh přímo z mlékárny a máš pravdu - to je o něčem jiném :-)) Ahojky :-)

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha.- Blanko, Dando

Blanko, máme stejnou zkušenost, moje babička a maminka sice nedávaly pivo, ale jinak úplně stejně a bylo to neskutečně dobré. Zkoušela jsem to snad ze všech dostupných tvarohů - z obchodu a nikdy se mi to nepodařilo. Sýr většinou neoklihl, ale splesnivěl.:-( Asi by musel být opravdu domácí tvaroh bez jakýchkoli přídavků z výroby. Kdoví, co tam dávají. A někdy z toho oklihlého tvarohu dělala babička sýr tak, že ho umlela, přidala cibulku, papriku, máslo a na kraji plotny míchala, až to zhoustlo a nalila do formy. Recept mám, ale ten tvaroh už není, co býval:-(
A Dandi, jaký jsi použila tvaroh na tenhle recept? Vypadá to úžasně, já bych to taky prubla:-))

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha. - Paní Dominikova

Paní Dominiková více o domácím zpracování mléka na kefíry, jogurty a sýry jsem se dočetla v Moderní mléčné kuchařce. Autoři jsou: Dr. ing. Miloš Teplý, Růžena Plavcová, Věra Rumlová a Jaroslav Vinš. Knihu vydalo Avicenum, Zdravotnické nakladatelství, Praha 1981.Určitě ji v nějaké větší knihovně seženete k vypůjčení.Lepší zdraví Vám přeje Siváková Libuše.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha. - Líbo :-)

my ho máme rádi, pokaždé tam dám něco jiného a tobě děkuji já za připomenutí, protože jsem na něj zapomněla a jak se kluci poradovali, když viděli na co se chystám :-))

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha. - Danda

Dando, děvče , ani nevím jak Ti mám poděkovat, děláš mi jednu radost za druhou. Opětovně to vypadá velmi skvěle. Díky. Zdraví Libuše.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha. - sivakova :-)

podobně dělám tento sýr už hodně dlouho, podobně jako paní Špačková přidávám různá ochucovadla a pro dominikovou - vypadá asi takto , podobný tavenému sýru, je opravdu moc dobrý :-)

 
dominikova
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

V pátek jsem dělala tento sýr. Protože jsem zapomněla vytisknutý recept v práci, doma jsem jenom vzpomínala, jaký byl postup. První polovinu jsem udělala dobře, konce úplně jinak. Uvařila jsem čerstvé mléko, dala do něho trochu bazalky. Po vychladnutí jsem rozdrobila tvaroh, dala sůl a sodu. Za stálého míchání jsem zahřívala. Potom jsem neměla čas, tak jsem přestala míchat. Syrovátka se oddělila, nechala jsem to až k bodu varu. Potom jsem to přecedila a přes kapesník jsem vyždímala veškerou syrovátku. V kapesníku jsem to nechala do rána zchládnout. Ráno z toho byla cihla - eidam. Dělala jsem sýr z poloviny, dnes udělám z celé dávky, protože byl tak ohromný, že se jenom zaprášilo. Jak vypadá sýr, který se zahřívá, jak je uvedeno v receptu. Můžete mi paní Siváková sdělit? Máte ještě nějaký podobný recept? Mám vyšší cholesterol, většinu jídla si dělám domáci, jogurty apod. V důchodu si chci pořídit kozu a zásobovat rodinu kozími jogurty a sýry. Bydlíme na vesnici, kde mám ideální možnosti ke zdravému živ. stylu a biostravě. Také mě zaujala vaše domácí vegeta, asi si udělám.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

Také jsme doma dělávali sýr z tvarohu, tvrdý tvaroh se nastrouhal, mírně osolil, okmínoval, trochu zalil pivem, případně se přidalo trochu papriky a vše se nechalo v kameninovém hrnku přikrytém plátýnkem aspoň týden na teplém místě. Vonělo to jako olomoucké tvarůžky, ale na čerstvém chlebu s máslem to byla lahůdka, když byl správně vyzrálý a „netekl“. Nejlepší byl z tvarohu doma vyrobeného z kyselého mléka „od krávy“. Několikrát jsem to zkoušela z koupeného tvarohu, ale nikdy se tak nepodařil. Ten sýr ve výše uvedeném receptu mi připadá spíš jako tavený.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

Libuško a jak ten domácí sýr potom chutná? Něco jako balkán nebo feta…? nebo jinak a ještě lépe? Klidně bych to zkusila, i když je to trochu složitější příprava, ale nedokážu si vůbec představit výsledek..
Můj děda dělával domácí sýr z tvrdého tvarohu a piva, bylo to hrozně dobré, ale recept se již nedozvím…

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

V tomto případě jsem se snažila najít logickou odpověď na stránkách Mléčné kuchařky, kde se píše:V domácnosti se mohou vyrábět kyselé či sladké čerstvé sýry tvarohovité, což jsou ve skutečnosti domácí tvarohy kyselé i sladké. K výrobě takového tvarohu se používá čistá mlékařská kultura Laktoflora smetanová, která není asi v obchodě běžně k mání. Přidáním mléčné kultury do 5 litrů mléka se získá jen 1/2 kg tvarohu.Myslím, že tato dva aspekty jsou důvodem, proč se při výrobě domácího sýra užívá tvaroh. Více opravdu nelze již vyčíst. Zdraví Siváková.

 
Labužník milda02
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí sýr pana Bambucha.

Dobrý večer,
tak mi napadá při čtení takového receptu: k čemu je to dobré, udělat z tvarohu tvaroh?

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist