Recept Domácí svíčková omáčka

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí svíčková omáčka

Úvod

Svíčková na smetaně patří mezi pilíře české kuchyně. Zcela typická, zeleninovo-smetanová omáčka s lahodnou nasládnou chutí se hodí kromě hovězího třeba i ke králičímu nebo drůbežímu masu.

Recept existuje v mnoha podobách s drobnými rozdíly, ale zřejmě první písemný je od Magdaleny Dobromily Rettigové. Nejčastější přílohou bývá kynutý nebo houskový knedlík.

Postup

Můžeme si očištěné maso 1-3 dny předem naložit do nálevu. Nálev svaříme z litru vody, kořenové zeleniny, cibule, koření (nové koření, pepř, bobkový list, tymián) a tři lžící octa. Po vychladnutí maso do nálevu ponoříme a uložíme do chladu.

Maso odblaníme, očistíme, prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme ze všech stran v rozpáleném tuku a odložíme.

Na tomtéž tuku smažíme očištěnou a nakrájenou zeleninu, asi po 3 minutách přidáme cibuli a smažíme do hněda. Podlijeme masovým vývarem, přidáme osmahnuté maso a všechno koření. Přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě do měkka. Měkké maso vyjmeme. 

Z upečené zeleniny připravíme omáčku: propasírujeme směs přes síto (bude mít hrubší strukturu než při pouhém rozmixování), přivedeme k varu, vmícháme smetanu a lžíci zkaramelizovaného cukru (pro lepší barvu) podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pokud je to nutné, zahustíme moukou a dobře provaříme.

Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým knedlíkem, plátkem citrónu a vyšlehanou šlehačkou s brusinkami.

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Hovězí maso Omáčky Omáčky ryze české



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 21.11.03 vloženo
  • 184174x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1-3 dny na naložení masa + 3 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3/4 až 1 kg zadního hovězího
  • 2 střední cibule (asi 20 dkg)
  • 8 dkg mrkve
  • 5 dkg petržele
  • 5 dkg celeru
  • 6 kuliček nového koření
  • hrstička celého pepře (20 kuliček)
  • 3 bobkové listy
  • lžič­ka tymiánu
  • 3 PL octa
  • slanina
  • 3 špetky soli
  • 1 šlehačka
  • 1 PL cukru
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • šťáva z půlky menšího citronu na dochucení
  • olej na osma­žení zeleniny
  • brusinky

Doporučená příloha

  • Kynutý nebo houskový knedlík, brusinky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

suzanka 23.02.14 18:03

hmm

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 21.01.13 10:23

Naloženo 4 dny, maso jsem použila vepřové. Ale na zahuštění mouku nepoužívám… Správná svíčková je po přepasírování či rozmixování hustá sama o sobě, dávám rozhodně více zeleniny, než je v receptu…
Jo, a olej na osmažení zeleniny… brrr… ;) Já používám máslo nebo sádlo.
Maso do svíčkové používám různé, ale samozřejmě, že nejraději máme tu PRAVOU svíčkovou, ale ta bohužel díky své ceně bývá jen tak jedenkrát do roka…
Dříve jsem poctivě pasírovala přes síto, ale jelikož mám problémy s klouby a oběma zápěstími, už pouze mixuji…

knedlíky podle receptu:
http://www.labuznik.cz/…ve-knedliky/

Uvaření se již líbí 10 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 30.04.12 11:46

…maso bylo nakrájeno už před tepelnou úpravou…

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Terie 07.11.11 21:55

Sice se chlubím cizím peřím, dostala jsem ji jako výslužku od maminky přítele. Svíčková nemá chybu, musím se prý naučit, ale je mi jasné, že jako od maminky nikdy nebude ;-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí svíčková omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
birkana
1525 příspěvků 01.04.16 09:30

@Eja, @Dadooa, mě spíš na tom Eé-miminu zaujalo zařazení receptu. Podle použitého koření a dalších ingrediencí je tato verze svíčkové jistě pikantní záležitost. Umístili (pravděpodobně admini) ten recept jako podstránku stránky s názvem Pro děti (zdravé a rychlé recepty pro děti). Alespoň jsem tam došla podle Rychlé navigace nad názvem receptu. Zajisté jsou na tom serveru odbornící na slovo vzatí!!!

P. S. Nejsem odborník na výživu dětí, ale určitě pokrm není vhodný pro ty nejmenší. Pro větší školáky snad ano :nevim:.

 
Eja
3615 příspěvků 31.03.16 21:36

@Dadooa jsem na to narazila náhodou…se nevztekám, skoro…Tam je autor admin, tady ještě Pepíček a ověřovací fotky jsou stejně nepoživatelný :pocitac:
Jsem v klidu :zed: :mavam:

 
Dadooa
263 příspěvků 31.03.16 21:20

@Eja Co se vztekas? Jejich web, jejich recepty, jhejich fotky. Si ty hnusný fotky i recepty muzou sirit jak je libo. je to jejich Ale podle ty hnusny fotky to k jidlu neni :mrgreen:

 
Eja
3615 příspěvků 31.03.16 15:26

tu :cert: :pocitac:

 
Frantiska
922 příspěvků 28.02.13 20:56

Ja jako hrdy klikac libi se mi :) hlasim, ze na kazdou fotku, se kterou si da kdo praci klikam :)))

 
casino
4389 příspěvků 28.02.13 20:23
Mlsny_Honzik, zachovat klídek a nohy v teple :)

…dámy jen tak laškují (alespoň doufám), ale tu zmršenou fotečku nevokecáte 8)
A to jak píšete, sice se smajlíkem: „…pokud bude recept bez komentáře, můžu to vlastně taky brát jako pochvalu.“ beru jako nadsázku. Jaksi se předpokládá, že VŠECHNA jídla na LAB vložená jsou hodna chvály. Ale pokud vám zde chybí pochvalné kvokání, zkuste vypustit pokusný balonek třeba na TOPkách, hihi. A nedivte se, že na LABU se dočkáte spíše kritiky (od mé maličkosti spíše určitě :) ) pokud má recept (možná subjektivní) mouchy.
Doporučuji zkusit pokus:
Vložte spornou fotečku do VYZKOUŠEL JSEM TENTO RECEPT a troufám si hádat, že minimálně tři označovači vám ji označí jako líbivou :roll: ;) :|
Takže, nenechte se votrávit kritikou… :kytka:
…a danda, nenechte se votrávit LABUŽNÍKEM 8) :) :kytka:

 
Eja
3615 příspěvků 28.02.13 19:56

Já jsem asi něco zaspala? Mlsný Honzík byl vybrán k ověřování receptů, neníližpravda? A to konto - musí umět vařit i fotit, nebo je to jinak??? :think:

 
zébulon  28.02.13 08:32

Honziku, uz bych se jen opakovala. Takhle zustava dojem, ze bud a) neumis varit, b) neumis fotit, c) neumis ani varit, ani fotit. Tento dojem by se dal zmenit, pokud bys uvaril novou svickovou, alespon tak peknou, jako ti, co varili (necertifikovane) pred tebou a vyfotil ji tak, aby na ni mel clovek chut.

 
danda  27.02.13 22:36

Honzíku, závidím ti tvé sebevědomí, protože kritika byla podle mne oprávněná.
Myslím si, že úvodní fotka by neměla vypadat jako tato tvoje svíčková, tedy spíš parodie na svíčkovou, která spíš odrazuje, než aby vyvolala touhu okusit.
Už to mne odrazuje na Labužníka čímkoliv přispívat.

 
Mlsny_Honzik
17 příspěvků 27.02.13 17:37

Chvilku tu člověk není a hnedle je neklid na vsi :D

Člověk napíše, že omáčka focená za studena je hustší a hned ho osočujete ze sušení masa, chlazení kupovaných knedlíků a zvrásňování jídla před focením vichrem o rychlosti 120km/h… Nápadité! Někdy to asi vyzkouším :D

Byl jsem některými solidárními členy upozorněn, že focení pro Labužníka vzdalo již mnoho jiných fotografů. Asi už vím proč, ale naštěstí mne nemůžete, jako za středověku, vláčet za ořem do rozrhání těla a já nějakou tu kritiku asi vydržím.

Budu rád, pokud mi občas něco pochválíte a pokud bude recept bez komentáře, můžu to vlastně taky brát jako pochvalu. Třeba Šumavská bramboračka jsem koukal bez kritiky, tak tedy díky :D

Hezký den, H. :mavam:

 
di
2387 příspěvků 02.02.13 14:37

Jsem ráda, že se ozvala Danda (29.1. v 21:29) - přesně to samé jsem si po zhlédnutí obrázku „ověřeného“ receptu myslela taky, tj. omáčka divná, maso oschlé, knedlíky kupované. Navíc ten divný název… Opravdu nechápu smysl ověřování.

 
sivakova
489 příspěvků 30.01.13 00:35

Milošku můj milý zlatý, ti ušáci jsou od mého bratra Jirky.Jsou to bio ušáci, kteří byli krmeni travičkou a senem z chráněné krajinné oblasti Českého ráje. Byli to králíci hrdinové a vlasteci, kteří se obětovali a padli aby v podobě svíčkové nasytili moji velkou rodinu. Čest jejich památce.
:mavam:

 
zébulon  29.01.13 23:09

Nemyslim, ze by cele stranky mely upadajici tendenci, komunita se tady sice meni, ale porad funguje, lide sem chodi a povidaji si, vkladaji recepty, to je porad fajn. Ale co je HRUZA, nepochopitelna hruza, jsou tyhle overene recepty! To je prosim vysmech vsemu, co by tyhle stranky mely znamenat. At uz to byla znojemska, livance nebo tahle svickova, znasilnena tak, ze vypada jako segedin! K omacce pokazde desive kupovane knedliky. Neodsuzuju uplne kupovane knedliky, ale pro overeny recept na Labuzniku by snad mistr Mlsny Honzik mohl stvorit knedlik vlastni, fotogenictejsi. Maso taky vypada, jako kdyby oxidovalo hodiny v pruvanu. Kdyz chci fotit jidlo a byt vzorem pro ostatni, musim si to zaridit tak, abych nefotil studeny blaf (i kdyz tohle mi prijde zrovna jako vymluva).

 
esmeralda
4802 příspěvků 29.01.13 22:39

Dando, toho jsem si také všimla. Už před rokem… :|

Osceola kdysi zmiňovala, že její maminka zkaramelizovala cukr. Moje maminka asi také, protože se jí zdála moje svíčková moc světlá.
Já, ze své vrozené lenosti nekaramelizuji, jenom zeleninu řádně opeču.
Ale abych maminku potěšila a koza zůstala celá, přibarvila jsem ji (ani kozu, ani maminku, ale tu svíčkovou) barvivem z chroustích křídel. A jak chutnala.

Snad nakonec: svíčkovou nepasíruji, ale rozšmelcuju dohladka tyčovým mixérem.
Poloviční práce a vlákniny zůstanou.

 
gmp
1594 příspěvků 29.01.13 21:53
+

:lol: Libuško ty ušáky byly kůže, koženka či lisovaný plyš? A plnka? Mořská tráva? :D

 
danda  29.01.13 21:48

Esme :-), vrtá mi hlavou, jak z pěkných surovin na ostatních fotkách a vcelku dobře popsaného receptu je možné stvořit cosi toto :-) a vydávat to za Domácí svíčkovou?
Je vidět, že stránky labužníka mají upadající tendenci.

 
esmeralda
4802 příspěvků 29.01.13 21:39

Dando, i mně to vrtalo hlavou, jak se povrch stane vychladnutím tak vrásčitý. Jen mě napadlo…jiné povětrnostní podmínky. Třeba větry 120 km/hod.
Moje svíčková je i po třech dnech v lednici stále hladká.

Barva se mi zdála také moc červená. Možná že má mrkev u vás více karotenu.
Ani kdybych použila kilo mrkve, takové intenzity tu nedosáhnu.

 
danda  29.01.13 21:26

Ta omáčka nevypdá nejemně, ale vypadá odpudivě z názvu svíčková, knedlíky kupované po třech dnech z lednice na talíř nandané studené, je to ostudné ověřené foto, které neláká k uvaření.

 
sivakova
489 příspěvků 23.01.13 13:54

Na minulý víkend jsem uvařila ze 4 statných ušáků 15 litrů prý vynikající svíčkové. Nezbylo téměř nic, v pondělí jsem zbytek nastavovala mlékem, abychom měli se synem oběd. Zeleninu jsem s cukrem osmažila na másle do zhnědnutí, omáčka byla zahuštěná množstvím umixované zeleniny, žádná mouka, žádný olej. :hug:

 
Mlsny_Honzik
17 příspěvků 21.01.13 21:56

Casino, souhlasím, pořídím si síto s hustším okem ;)

Jinak omáčka na talíři i v hrnci je pochopitelně ta samá, jen v talíři už je výrazně studenější, tudíž tvoří hrbolatý povrch. A pak vypadá nejemně.

 
casino
4389 příspěvků 21.01.13 00:48
Asi je to chucpe...

…navážeti se do cizího obrázku, když tu má jeden fotečku od osoby mu blízké :oops: ale avšak, kde udělali soudruzi ověřovatelé chybu, když ještě ve fotopostupu mají slušně propasírovanou zeleninu a na úvodním vyobrazení je pak máčka nic moc 8)
Pepicek sice píše „(bude mít hrubší strukturu než při pouhém rozmixování)“ ale stejně to chtělo hustější síto…

Náhledová fotografie

 
casino
4389 příspěvků 30.04.12 11:40

…mám odzkoušeno naložení masa v syrové zelenině s kořením nasucho
…mám odzkoušeno naložení masa v syrové zelenině s kořeněným nálevem
…mám odzkoušeno naložení masa v Halali
…mám odzkoušeno bez naložení masa, dusím na opražené syrové zelenině s kořením
…mám odzkoušeno bez naložení masa, dusím přímo s mraženou zeleninou a kořením
…mám odzkoušeno bez naložení masa, dusím přímo s Halali
…mám odzkoušeno, že maso naložené – nenaložené vyjde prakticky nastejno a rozdíl pozná málokdo, pokud tedy zrovna netestuji oboje provedení vedle sebe.
Zásadní vliv na chuť masa má jeho prošpikování špekem (pravda, ne každému je to po chuti, dokonce jsou jedinci, kterým na „mozaice“ vadí červená barva masa kolem špeku)
…VŽDY ale zpracovávám špalík masa VCELKU a teprve hotové je krájím na plátky!!!
…………….
Tůůůhle mě pozvaly na Svíčkovou MAKRONKY.
MAKRONKY moc nevaří…, resp. vaří akorát ta prostřední (jestli je tu ještě avatar sami vidíte, že pokud by neuměla vyšívat a dobře vařit, tak skončí patrně „na ocet“) :mrgreen:
Dorazilo jsem do vonící kuchyně vteřinu poté, co rozpižlala na plátky špalek syrového zadního!!! :evil:
Zaťalo jsem zuby, beze slova jsem vycouvalo a vrátilo se do svého doupěte o patro níž…
Po dvou hodinách už jsem tu vůni nevydrželo a zaklepalo u MAKRONEK čelem (v jedné ruce červené - z JAR, v druhé žluté – cosi ze záhonu)
No, knedlik byl z celofánu…, brusinky z plechu…, víno nebylo dekantované…, a byly tam pavučiny pod stropem… a vůbec… :)
Ale to maso, TAK TO BYLO MASO!!! :palec:
Nevzpomínám, kdy jsem jedlo takovou svíčkovou… :palec:
Nakonec ta co vařila, tak i fotila a i dovolila vložit na Lab.

Náhledová fotografie

 
sivakova
489 příspěvků 30.04.12 02:16

Maso nakládám s kořením a postrouhanou zeleninou asi na 3 dny do vody s citronovou šťávou. Pak maso opeču na másle / nikdy na oleji /, aby se zatáhlo. Potom osmahnu zeleninu se lžící cukru. Zelenina se musí na másle osmažit až do mírného zhnědnutí.Maso dáme k zelenině, podleju lákem a přidám kostku masoxu. Peču v troubě přikryté 1,5 až 2 hodiny. Tyčovým mixérem omáčku i s kořením rozmělním dohladka a pak zjemním šlehačkou. Moukou nikdy nezahušťuji, protože dávám tolik zeleniny, aby mouky nebylo třeba. Omáčku dochutím a dám odležet do druhého dne.Podávám s hrnečkovými knedlíky. Toto je starý rodinný recept, moje babička chodila vařit na svatby, takže směle mohu napsat, že je generacemi ověřený.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí svíčková

Takovou jsem večer uvařila, dnes je pěkně rozleželá a bude k obědu. Recept byl autentický, jen místo cukru dělám do omáčky karamel, ohledně pěkné barvy. T.

 
Julina
30 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková z celeru

Mamka kdysi dávno zkusila svíčkovou z celeru a od té doby se v naší rodině jiná nedělá. Celer si zaváříme sami (nakrouhat na nudličky, předvařit s kys.citronovou a zavařit do Deka). Omáčka je smetanově bílá a pikantní. Zrovinka dneska jsme ji měli! To zas bude v noci štěkat pejsa až uslyší dvééře od ledničky-ne že by hlídal, ale že chce taky!

 
Osceola
217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí svíčková

Bluesko, vůbec netuším, jak je to s masem. Ale co vím, moje mamina, když dělá omáčku, tak nechá nejdřív zkaramelizovat cukr a pak už dodělá omáčku normálně. Nikde jsem to tady nenašla, proto to píšu a je to moc dobrý.

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí svíčková

Výborný nápad s čajítkem!
Nikdo z vás maso předem nenakládá do láku se zeleninou? No ja taky ne, normálně na něj naplácám Halali a pak dušo-peču na zelenině :-) a špeku. Mixuju, nezahušťuju moukou, protože zeleniny dávám kufr. Kombinuju zakysanou i sladkou smetanu a na závěr lžíci koňaku a rybízové marmelády. Velmi to zjemní chuť! .......polk na prázdno, mažu do špajzu :-))

 
Tom
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí svíčková

Svíčková je výborná, když se do ní přidá lžíce plnotučné hořčice a nakonec pár lžic oleje z opečené slaniny.

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Jen drobný doplněk...

Velmi se mi osvědčilo pro okořenění pokrmů použít vyřazeného čajítka (vajíčka), do kterého šoupnu koření, jež není žádoucí aby ve finále překáželo (bobkový list, nové koření, pepř, tymián ale i jiné).

 
Kvetka
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí svíčková

Ještě lepší to je, když se prošpikované maso opeče ze všech stran na opečené slanince, pak se vyndá, opeče se všechna zelenina a pak se tam teprve maso vrátí, zalije vodou - a potom už stejně jako Pepíček.

 
Bozka
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí svíčková

Mám ráda zeleninovější chuť omáčky a pasírováním se přece jen trochu zeleniny ztratí. Aby nebyla chuť koření příliš výrazná, přidávám jej zavázané do kousku gázy (nenačichlé lékárničkou!!!) až do předsmažené zeleniny a před mixováním snadno vyndám. Pane Bože, mně se sbíhají sliny! Musím ji zase někdy, až se rodinka sejde, udělat.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist