Recept Domácí rybí vývar - Fumet/Fond de Poisson

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vložit kosti, ocasy a hlavy do cedníku pod tekoucí studenou vodou a nachat je tam po 5min.

Ve vysokém hrnci rozpustit máslo na nízkém ohni a dusit na něm cibule asi 5min. do měkka. Nesmí zhnědnout. Přidat kosti, ocasy a hlavy, víno, studenou vodu, petrželkové stonky a bobkový list. Dobře vše promíchat a přivéct do varu. Opatrně sebrat šum s povrchu a přidat tymián. Snížit teplotu a nepřikryté vařit po 20min. Sem tam sebrat šum.

Přelít do mísy přes jemné síto a vyhodit kosti, hlavy a ocasy. Vývar nechat zchladnout a vložit do chladničky. Sebrat tuk s povrchu a uschovat vývar po dva dny v chladničce, anebo naporcovat a zmrazit až na 3 měsíce.

TIP: V rybárnách se dostanou koupit rybí odřezky za minimální cenu.

Vývar se může hodně zredukovat (vyvařit) a potom nalít do plastického rozděleného tácku na led. Postupně používat vývar podle potřeby po kostkách. Podobně se připravuje kuřecí vývar, vývar ze zeleniny, nebo vývar z hovězího a telecího masa, nebo ze zvěřiny. Domácí vývary mají tu výhodu, že neobsahují sůl, barviva atd.!

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů



Nahlásit recept

  • 19.08.03 vloženo
  • 7814x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1.5l
  • 900g rybích kostí, ocasů a hlav
  • 1 lžice másla
  • 1 cibule oloupaná a na plátky nakrájená
  • 120ml suchého bílého vína
  • 1.8l vody
  • 1 bobkový list
  • 8 stonků z petrželky bez lístků
  • 1/2 lžičky suchého tymiánu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí rybí vývar - Fumet/Fond de Poisson

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
DanaJ
1134 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí rybí vývar - Fumet/Fond de Poisson.

Babi, vývar je vynikající. Dělala jsem ho v pondělí z ořezů z lína (bez másla).
Přidala na másle opečenou cibuli a česnek a před zalitím vývarem chilli a když to začlo znovu vařit, tak papriky, rajčata a vnitřnosti. Vypla jsem a podávala.
Doma děláme jen z kapra a po česku s kořenovou zeleninou, tak ten necháme jen jako klasiku na Vánoce a při další rybí zabijačce si budu při vaření myslet na Tebe.:-D Říkala jsem si, že by to mohlo být dobré i s krutonky.
Moc děkuju za supr receptík.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kakaová vosí hnízda

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist