Recept Domácí rybí vývar - Fumet/Fond de Poisson

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vložit kosti, ocasy a hlavy do cedníku pod tekoucí studenou vodou a nachat je tam po 5min.

Ve vysokém hrnci rozpustit máslo na nízkém ohni a dusit na něm cibule asi 5min. do měkka. Nesmí zhnědnout. Přidat kosti, ocasy a hlavy, víno, studenou vodu, petrželkové stonky a bobkový list. Dobře vše promíchat a přivéct do varu. Opatrně sebrat šum s povrchu a přidat tymián. Snížit teplotu a nepřikryté vařit po 20min. Sem tam sebrat šum.

Přelít do mísy přes jemné síto a vyhodit kosti, hlavy a ocasy. Vývar nechat zchladnout a vložit do chladničky. Sebrat tuk s povrchu a uschovat vývar po dva dny v chladničce, anebo naporcovat a zmrazit až na 3 měsíce.

TIP: V rybárnách se dostanou koupit rybí odřezky za minimální cenu.

Vývar se může hodně zredukovat (vyvařit) a potom nalít do plastického rozděleného tácku na led. Postupně používat vývar podle potřeby po kostkách. Podobně se připravuje kuřecí vývar, vývar ze zeleniny, nebo vývar z hovězího a telecího masa, nebo ze zvěřiny. Domácí vývary mají tu výhodu, že neobsahují sůl, barviva atd.!

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů



Nahlásit recept

  • 19.08.03 vloženo
  • 7713x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1.5l
  • 900g rybích kostí, ocasů a hlav
  • 1 lžice másla
  • 1 cibule oloupaná a na plátky nakrájená
  • 120ml suchého bílého vína
  • 1.8l vody
  • 1 bobkový list
  • 8 stonků z petrželky bez lístků
  • 1/2 lžičky suchého tymiánu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí rybí vývar - Fumet/Fond de Poisson

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
DanaJ
1134 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí rybí vývar - Fumet/Fond de Poisson.

Babi, vývar je vynikající. Dělala jsem ho v pondělí z ořezů z lína (bez másla).
Přidala na másle opečenou cibuli a česnek a před zalitím vývarem chilli a když to začlo znovu vařit, tak papriky, rajčata a vnitřnosti. Vypla jsem a podávala.
Doma děláme jen z kapra a po česku s kořenovou zeleninou, tak ten necháme jen jako klasiku na Vánoce a při další rybí zabijačce si budu při vaření myslet na Tebe.:-D Říkala jsem si, že by to mohlo být dobré i s krutonky.
Moc děkuju za supr receptík.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Ořechový koláč Ořechový koláč
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist