Recept Domácí populární "Kvas"

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí populární

Postup

Nakrájet chleba a osušit ho v troubě. Položit ho do kastrolu a zalít 4l vařící vody. Přikrýt utěrkou a nechat stát po 4 hodiny. Přelít chleba přes síto.

Zamíchat kvasnice s trochou cukru do vlažné vody a nechat je vzejít asi 20min. Přidat je do chlebového vývaru. Potom jemně vymačkat chleba do vývaru. Přidat zbytek cukru a mátu (uschovat několik lístků stranou), lístky borůvek a nechat vše přes noc zkvasit.

Přelít přes utěrku a nalít do čistých lahví. Do každé vložit lístek máty, kousek kůry a část hrozinek. Vzduchotěsně uzavřít a uskladnit v chlaničce na 3 dny.

Když hrozinky vyplavou na povrch, tak přelít kvas ještě jednou přes utěrku a nalít vše do čistých lahví.

V tomto stádiu je kvas hotový a může se pít.

P.S.: Nesmírně populární ruský nápoj, stejně jako pivo v jiných zemích. Jméno lze přeložit jako ¨kyselý nápoj¨. Připravuje se z mnoha různých ingrediencí mimo chleba, jako jsou jablka, hrušky, brusinky, borůvky, rybíz, jahody a pohanka. Na oslazení se používá cukr, nebo med.

Domácí kvas s velkým obsahem kvasnic se lehce napění a obsahuje pouze malé % alkoholu.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů



Nahlásit recept

  • 19.05.03 vloženo
  • 27137x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g tmavého, režného chleba
  • 40 g čerstvých kvasnic
  • 100 g cukru
  • 5 lžic teplé vody
  • 1 kytička máty peprné
  • lístky borůvek
  • 50g hrozinek
  • kůra (proužky) z jednoho vosku zbaveného citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí populární "Kvas"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
pesek05
12 příspěvků 11.06.14 21:27

Nejlepší věc, co jsem kdy pil, krom vodky a čaje ze samovaru :)

 
babi
6360 příspěvků 17.09.11 21:22

hmm, pro zajimavost, recept mam ze Sankt-Peterburg (ach…krasne vzpominky) :palec:

 
tomesak
2 příspěvky 29.12.10 11:03

Chlebový kvas jsem pil na Ukrajině v Charkově kde ho bábuška čepovala do kelímků z takové malé cisterny. Bylo to v parném létě a opravdu je na žízeň perfektní.

 
Labužník opagme02
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí populární ¨Kvas¨.

Pro ty, co nevědí jak kvas chutná a neodvažují se udělat „něco na pití z chleba“ doporučuju vyzkoušet u nás už běžně prodávaný Klášterní kvas. Prodává se většinou v prodejnách Zdravé výživy, 2 litry stojí cca 50 kč a jsou nejrůznější příchuti. Skvěle zahání žízeň v létě!

Vložit nový komentář
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist