Recept Domácí populární "Kvas"

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí populární

Postup

Nakrájet chleba a osušit ho v troubě. Položit ho do kastrolu a zalít 4l vařící vody. Přikrýt utěrkou a nechat stát po 4 hodiny. Přelít chleba přes síto.

Zamíchat kvasnice s trochou cukru do vlažné vody a nechat je vzejít asi 20min. Přidat je do chlebového vývaru. Potom jemně vymačkat chleba do vývaru. Přidat zbytek cukru a mátu (uschovat několik lístků stranou), lístky borůvek a nechat vše přes noc zkvasit.

Přelít přes utěrku a nalít do čistých lahví. Do každé vložit lístek máty, kousek kůry a část hrozinek. Vzduchotěsně uzavřít a uskladnit v chlaničce na 3 dny.

Když hrozinky vyplavou na povrch, tak přelít kvas ještě jednou přes utěrku a nalít vše do čistých lahví.

V tomto stádiu je kvas hotový a může se pít.

P.S.: Nesmírně populární ruský nápoj, stejně jako pivo v jiných zemích. Jméno lze přeložit jako ¨kyselý nápoj¨. Připravuje se z mnoha různých ingrediencí mimo chleba, jako jsou jablka, hrušky, brusinky, borůvky, rybíz, jahody a pohanka. Na oslazení se používá cukr, nebo med.

Domácí kvas s velkým obsahem kvasnic se lehce napění a obsahuje pouze malé % alkoholu.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů



Nahlásit recept

  • 19.05.03 vloženo
  • 28422x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g tmavého, režného chleba
  • 40 g čerstvých kvasnic
  • 100 g cukru
  • 5 lžic teplé vody
  • 1 kytička máty peprné
  • lístky borůvek
  • 50g hrozinek
  • kůra (proužky) z jednoho vosku zbaveného citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí populární "Kvas"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
pesek05
12 příspěvků 11.06.14 21:27

Nejlepší věc, co jsem kdy pil, krom vodky a čaje ze samovaru :)

 
babi
6360 příspěvků 17.09.11 21:22

hmm, pro zajimavost, recept mam ze Sankt-Peterburg (ach…krasne vzpominky) :palec:

 
tomesak
2 příspěvky 29.12.10 11:03

Chlebový kvas jsem pil na Ukrajině v Charkově kde ho bábuška čepovala do kelímků z takové malé cisterny. Bylo to v parném létě a opravdu je na žízeň perfektní.

 
Labužník opagme02
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí populární ¨Kvas¨.

Pro ty, co nevědí jak kvas chutná a neodvažují se udělat „něco na pití z chleba“ doporučuju vyzkoušet u nás už běžně prodávaný Klášterní kvas. Prodává se většinou v prodejnách Zdravé výživy, 2 litry stojí cca 50 kč a jsou nejrůznější příchuti. Skvěle zahání žízeň v létě!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Nejlepší linecká kolečka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist