Recept Domácí pivo

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vše kromě kvasnic se společně vaří, dokud se asi 1 litr neodpaří. Po zchladnutí přimícháme kvasnice rozmíchané v šálku odvaru. Po 8 hodinách scedíme a naplníme do lahví, kde necháme asi 10 % volného prostoru (kvůli kvašení). Za 4–5 dní by mělo být pivo zralé.

Tip na tučníkové pivo:
Asi 14 dní před tučným čtvrtkem (tučník byl poslední den v masopustě) se do piva odlitého do malého soudku nebo kameninového hrnce dal v plátěném pytlíku zavázaný ustrouhaný křen a soudek se zase zadělal nebo hrnec zavázal kozím měchýřem. Pivo se pilo na tučný čtvrtek, kdy se zpívalo a tančilo.

Čerpáno z Krkonošské kuchařky (1991).

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů



Nahlásit recept

  • 19.05.04 vloženo
  • 13553x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g cikorky (*náhražka kávy*)
  • 350 g cukru
  • 200 g dohněda upraženého ječmene
  • 6 l vody
  • 20 g kvasnic.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí pivo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
pupuk
1 příspěvek 20.02.10 04:59
Re: Domácí pivo

tohle bych tedy v žádném případě nezkoušel.
Za války se dělalo kde co, jen když v tom byl alkohol.
Dnes stejně cikorku neseženeš.
V době kdy se suroviny na kvalitní pivo dají běžně objednat v několika e-shopech, nebo odkoupit z mikropivovárku které rostou jako houby po dešti je tento recept dobrý tak pro nostalgickou vzpomínku na prabábu.

Doma se dá uvařit pivo, které je výrazně chutnější, než ty splašky, které do nás cpou chemičky z Plzně, Brna, nebo Smíchova, není to ani moc složité.

Chce to jen trochu studia na netu a větší hrnce, než je obvyklé.

 
Pavel80
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Domácí pivo

A jak dlouho to pivo se da skladovat?

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pivo

Šárko, jak vidíš, tak podle Toma, ano…já to nikdy nedělala, ale v Krkonoších se to vařívalo běžně, jak praví kuchařka… chce to jen risknout a vyzkoušet, při nejhorším se to vylije… :-))

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 24.05.04 22:49
Pendo,

je to overene?

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pivo

Pivo jsem vařil jednou a to ještě v Československu a bylo to pitné.Dokonce můj kámoš z Prahy dostal pár flašek k ochutnání a kvitoval to kladně.A ty komentáře Esme?Tak je tam psáno,že se nesmí dávat víc cukru než je psáno,jelikož potom flašky vybuchují a dále je tam psáno,že se flašky musejí otevírat velmi opatrně a nejlépe pod prádelním hrncem,protože jsou velmi natlakovány a při neodborné manipulaci by to stříkalo až na strop.Já jsem pivo otevíral vždy dobře vychlazené a nechával jsem korunku otevřenou jenom na milimetr,aby kysličník uhličitý pomalu unikal a až pak jsem flašku otevřel úplně.Pivo se musí nalévat s citem,jelikož na dně leží sedimenty z kvasnic a ty do půllitru nepatří…

 
esmeralda
4773 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pivo

Tome, hrozně ráda bych slyšela ty komentáře. Ale stejně to zkusím.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pivo

no vidíš, Tome, to je náhoda…a nezkoušel jsi ho někdy uvařit…jak chutná?…

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí pivo

Tohle pivo se vařilo hlavně za války,mám ho v receptech po mojí mamicce i s komentáři…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky -...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
TOPlist