Recept Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Úvod

Léty ověřený recept na chutnou klobásu s paprikou

Postup

Maso melu (nic proti krájení libového na centimetrové kousky - jistě chválihodné, ale zdlouhavé, při várce 50 kg smrtelné). Od souseda zapůjčím profi mlýnek s šejbovými otvory cca1,2cm a vše semelu, tučnější naposled. Změním šajbu na jemnější cca0,4cm a třetinu masa (hlavně tučnější z konce, ale i libové) přemelu jedou i dvakrát dle duševní nálady.

Mleté maso okořením a důkladně promíchám (do míchání člověk musí vložit duši a částečně ji i vypustit - důkladné propracování msměsi je polovina úspěchu). Kořeněné maso nechávám uležet při 12°C přes noc a druhý den plním do střívek. Střívka plním najednou po cca 4 metrových kusech do kol jako vinnou klobásu a poté střídavým překrucováním (2otáčky od sebe, další 2 otáčky k sobě) určuji délku budoucích klobás. Takto vzniklé věnce věším na připravené dubové tyče a na těchto zůstávají pri osychání i při uzení. Oschnutí je důležité jen v tom případě, že Vám vadí černá barva - na mokré se nalepí sazičky při počátku uzení a zůstanou až do konce (bezuzdného sežrání).

Uzení je druhá polovina úspěchu. Celková doba uzení se různí dle poměru: tělesná kondice/lahodnost slivovice. Už jsem udil 8 hodin ale i 3 dny. V prvním případě je důležité první hodinu a půl teplotu nepřehánět - cca 60°C a teprvé pak zvednout na 80°C. Nutné pěkládat dle konstrukce uďáku tak, aby nedocházelo k nerovnoměrnostem - obracím celé dubové tyče s věnci. Druhý způsob je mi milejší, bohužel se však nelíbí mé ženě. Klobásy se udí cca 3 dny a teplota nesmí jít přes 40°C. Pouze tzv. studeným kouřem, blíží se metodě vysušování. Z klobásky nesmí takzvaně ukápnout, musí zůstávat na povrchu suchá, nikdy mastná. Takto uzená klobása je tvrdá, dá se skladovat při běžných teplotách, např. zavěšená v suchém sklepě nebo na půdě (pozor na predátory).

Zavařování: Ať si kdo chce říká co chce, zavařování je také folklór a vždy alespoň část musím zavařit. Takováto klobása je křehoučká a na jazyku se jen rozplývá. S mraženými nebo sušenými bych se je neodvážil srovnávat, je to prostě jiná kategorie. Zavařuji na dvakrát (časový rozestup 1den) vždy po hodině na 90°C. Sklenice naplním klobásami tak aby byly cca 3cm pod horní okraj a zaleju do výšky 3-4cm ode dna vepřovým vývarem z šunkového kolena (to se vždy konzumuje zapečené den předem u uzení a je to vhodný doplněk k destilátu a celkové atmosféře) Tento vývar vytvoří lahodný sulc konzumovatelný jen tak natřením na chleba ke blobáse, nebo je znamenitý jako základ zelné nebo fazolové polévky.

Autorem receptu je Dan H. Jakub V. Petr S. Vašek N

Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky



Nahlásit recept

  • 18.03.10 vloženo
  • 38347x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2dny

Ingredience

  • Maso:
  • 2/4 - vepřová plec
  • 1/4 - vepřový bůček řádně prorostlý
  • 1/4 - hovězí krk
  • Koření na 1kg mleté směsi:
  • 20g soli
  • 3g pepře černého mletého
  • 5g sladké papriky
  • 7g pálivé papriky
  • 10 g česnek mačkaného
  • (modrý moravský!!! nikdy Čína, v nouzi PL nebo Španělsko, někdo by už měl konečně zakázat dovoz té přerostlé neštiplavé kreatury z Číny!!!)
  • 7g kmín drcený
  • (ze všech možných koření různých výrobců se mi nejvíce zamlouvá KOTÁNYI)
  • Na každých 10 kg mleté směsi masa přidávám 3 nožové špičky mletého muškátového oříšku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Saboter35 16.05.12 20:26

Děkuji za výborný recept. Klobásky jsou výtečné. Mám k nim jedinou výhradu… na můj vkus jsou velmi jemné, takže pro příště si recept upravim trošku podle sebe a část libového i tučného masa nakrájim na jemné kostičky a poté je smíchám s masem pomletým. Jinak opravdu výborné. A ještě jednou děkuji.

Diskuse k receptu Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sumik88
1 příspěvek 03.02.16 16:59

Chtěl bych se zeptat jestli se tam dává nějaká voda nebo vývar

 
PPetr
2 příspěvky 01.02.12 07:41

Děkuji za rychlou odpověď.
Petr

 
gmp
1592 příspěvků 31.01.12 21:36
+

Zavařují se uzené, dokonale vychladlé.

 
PPetr
2 příspěvky 31.01.12 13:08

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na radu ohledně zavařování klobás dle receptu.
Jde mi o to, zda se klobásy zavařují až po vyuzení nebo „syrové“?
Jinak klobásy jsem dle receptu zkoušel…perfektní.
Díky moc předem za radu.
 Petr

 
Roomanka
205 příspěvků 02.11.10 22:49

Jsme nadšeni, děkujeme za recept! Použila jsem maso z našich beranů, kteří nám od jara vypásali louku, k tomu jsme přikoupili laloky a trochu bůčku. Střeva vepřová, nasolená, ze známosti koupená, zbyl nám kilometr. Pálivé papriky jsem podle Mánka dala polovinu a jsem ráda. Klobásy mají jen na konci chuti štiplavý ocásek, což je podle nás v pořádku. Jsou báječné, dělali jsme něco takového poprvé, takže jsme se mordovali s naplněním (neznáte nějaký fígl? Měli jsme mlýnek s nástavcem a moc to tedy nešlo). Skopové jsem hodně najemno nakutrovala, vepřové jsem část nakrájela na droboučké kostičky a když už jsem byla na nervy, umleli jsme ho nahrubo. Smícháno s kořením zrálo maso tři dny a potom jsme ho nacpali, udili osm hodin při osmdesáti stupních a musím říci, že od víkendu sklízíme potlesk a ovace příbuzných a sousedů. No, máme z deseti kil tak deset klobás v mrazáku, ale hřeje nás pocit, že jsme to dokázali!! :potlesk: P.S. Plýtvat beraním masem už nebudu, příště dám Krůtí měšťanské maso. Podle diskuzí na jiném webu krásně váže a prát je prakticky bez práce a za „babku“. :wink:

 
anickav
2903 příspěvků 06.04.10 16:03
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Čítam si receptík, čítam a spomínam na zabíjačky u nás doma…a spomenula som si na zvláštnu technológiu, možno mala vo výsledku zmysel, možno nie - otec pokrájané mäso pred mletím pomiešal s koreninami a nechal odstáť, až potom sa mlelo, atď. A do pomletej zmesi som krájala drobné kocky surovej slaniny - o hrane cca 3 mm, vraj kvôli mozaike, bola to otročina…

 
Wolfg
579 příspěvků 06.04.10 04:59
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Zdravím přátele kořenného dechu (mně nevadí)
Skutečně kvalitní česnek je :,-(bový. Dodavatelé šetří a nemáčejí ho v chemii. Dostane se i modrý paličák. Pokud není zažloutlý od sirného roztoku a to jsem ještě nikdy neviděl, lze použít v kuchyni. Neberte ho v hypersuper, ale jen v obchodech se semeny. Měl by mít velké obvodové stroužky. Ještě loni byl o jen o 30% dražší než čínský.

 
martinsog
103 příspěvků 06.04.10 04:23
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Veľmi pekný recept. Tiež sa na mňa klobásky usmievajú, len neviem ako sa pridávajú fotky do komentárov.:cry:

 
manek  28.03.10 12:43
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

A ještě jednou, tentokrát v řezu:

 
manek  28.03.10 12:29
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Douzeno, podle mně jsou klobásy jsou perfektní. Jen několik poznámek pro ty, kteří a) nemají rádi ostré a pro ty, kteří b) nemají možnost použít zmiňovaný profimlýnek.

  1. snížit množství pálivé papriky cca na polovinu (i když je mi jasné, že kdo nerad pálivé, to udělá i tak)
  1. dvě třetiny z použitého množství vepřového plecka nakrájet na kostičky
 
manek  26.03.10 10:28
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Dane, díky za tip. Můžeš upřesnit, kde se v Dobré obchod pí Polákové nachází?

Díky, Mánek

 
DanH
2 příspěvky 26.03.10 04:27
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Omlouvám se za překlep vadí - nevadí černá barva. Co se česneku týče, modrý moravský sehnat je vskutku detektivní práce, doporučuji tržnice nebo melé obchůdky rodinného typu jako je můj oblíbený - p.Poláková v Dobré u Frýdku - Místku (pochvala). Jo a Lhoty ani Horní ani Dolní ale Nižní a klobásy jsou vskutku neprodejné, i v rámci rodiny je obrovský zájem hraničící se rvačkou.

 
manek  26.03.10 02:53
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Zítra jedu udit klobásy podle tohoto receptu. Dodržel jsem přesně poměry a prejt chutná skvěle, takže klobásy budou určitě také super. :)

 
bedla  21.03.10 01:14
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Pokud je trocha štěstí, dá se koupit přímo od pěstitele … dostala jsem celou kytici svázanou mašlí. Je v kuchyni na lince ve váze, hodně již ubylo, ale co je nejdůležitější … nevyšeptá, ani neraší nať. Vydrží do sklizně česneku nového.

 
Louis
129 příspěvků 21.03.10 00:59
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu Dan H. Jakub V. Petr

Zásobují se u Gzrmeko a jsem na výsost spokojen!

 
klaaarka
222 příspěvků 19.03.10 19:04
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu - bocianka

jestli v Praze, tak v Holešovické tržnici.

 
bocianka
528 příspěvků 19.03.10 16:57
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu - česnek

Zajímalo by mě, kde se dá koupit český česnek. Ten jsem neviděla nejméně 20 let. Všude jenom čínský.

 
svato
1395 příspěvků 19.03.10 16:24
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Klobásy síce kupujem (na trhu), ale to zaváranie do vývaru z kolena ma oslovilo, vyskúšam.

 
casino
4378 příspěvků 19.03.10 15:51
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

jaga13, Kde se prodávají??? No, kde asi… Ve Lhotě:-) Je otázne, zda v Horní či v Dolní :-)
Chlapci, volala mi neregistrovaná labužnice, že abyste opravili tu pasáž o černých klobásách. Prý by mělo být: Oschnutí je důležité jen v tom případě, že Vám VADÍ černá barva…***…a ještě maličkost, pepicek má rád, když jsou za jednotlivými ingrediencemi napsány čárky. Prý kvůli vyhledávání…

 
jaga13
399 příspěvků 19.03.10 14:54
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

…to je krásně napsaný receptík, dostala jsem neukočírovatelnou chuť na lhotské klobásy a to jsem po vydatné snídani :) Kde se prodávají???

 
casino
4378 příspěvků 19.03.10 06:35
Re: Domácí LHOTSKÁ klobása maďarského typu

Chlapci, kde jste byli dosud schovaní? VÍTEJTE :)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist