Recept Domáci jogurt

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domáci jogurt

Postup

Mlieko uvaríme za stáleho miešania a tesne pred zovrením stiahneme z ohňa. Necháme prikryté (aby sa neurobila koža) vychladnúť na teplotu približne 50°C. Potom zamiešame jogurt a naplníme malé mištičky a poháriky. Medzitým vyhrejeme rúru na 50°C. Potom ju vypneme a vložíme nádoby s jogurtom. Necháme zhustnúť – asi 5–8 hodín. Potom uložíme do chladničky. Kto nemá rád biely jogurt, môže si do hotového primiešať džem, ovocie, musli, čokoládu a pod.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně



Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

naše zahrádka 15.07.12 11:43

Jogurty jsme začali znovu dělat po letech. Kdysi dávno jsme si koupili jogurtovač Eta. Dnes už se myslím nevyrábí. Přiložený recept byl tak náročný na složení, že jsme výroby brzy zanechali. Nyní jsme to zkusili znovu. Došli jsme na půdu pro jogurtovač.
Postup je tedy stejný, jako uvádí autor. Složení používám polovinu. 1 litr mléka a jeden jogurt okolo 180 – 200 ml. Nakonec tedy nepoužiji troubu, ale jogurtovač. Museli jsme si přijít na způsob, jak nám vyrobený jogurt bude chutnat. Hledali jsme různé jogurty pro start a různá čerstvá mléka. Každý druh jogurtu či mléka vyrobí jiný jogurt. Jestli se do toho chcete pustit, tak doporučuji to nevzdat a hledat. V jogurtovači na dně necháme trochu vody, aby se teplo rovnoměrně rozmísťovalo po jogurtech a nebyla jen vyšší teplota u dna. (Ale to může být stářím jogurtovače).

Nepřidávám žádný cukr. To si každý z nás udělá sám. Někdo granko, někdo marmeládu, já to jím jen tak.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Domáci jogurt

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
M.G.
36 příspěvků 28.09.09 05:30
Re: Domáci jogurt

Podľa toho, aký jogurt dávam, je hustý, ale nie ako hollandia albo grécky. Je hustý asi ako vian z kaufladnu.

 
wydra  24.09.09 02:07
Re: Domáci jogurt

Jak je ten jogurt husty? Lze ho prirovnat k tureckemu nebo reckemu?

 
jolana
4694 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt-Machnacanko

..jogurt ..;-)

 
M.G.
36 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

kupujem obyčajné sáčkové mlieko alebo vo fľaške, aké majú

 
Machnacanka
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

Prosím Ťa z akého mlieka to robíš? Zo sáčkového?

 
evula
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

Tenhle jogurt dělám taky, ale mám na to jogurtovač (přístroj, který to ohřívá). 4 hod na to opravdu stačí, ale já to nechávám mnohem déle, těch 8 hod nejmíň, je pak mnohem lepší. A pro svoje malý i velký mlsaly dělám jogurt smetanový: 3/4 litru plnotuč. mléka, 250 ml smetany, kelímek smet. jogurtu, postup stejný. Ale je to kalorická bomba! (ale mňam)

 
M.G.
36 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

keď som robievala z 1 l, dávala som malý kelímok 150g, ale táto dávka bola málo, preto robím už iba z dvoch litrov, aj tak sa zje za dva-tri dni. Dávam 1 veľký kelímok 375 g, ale keď je balenie 500g tak odoberiem od oka. Tiež ho jem iba nesladký, alebo si do neho zamiešam vločky s hrozienkami , alebo lyžičku musli. ale používam ho aj na dresingy.

 
jau
344 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt - trikolko

Těch 200 g jogurtu bude asi na 1 l mléka. Na 2 l bych dala těch 400 g. Taky ho dělám, dost často, ale holky si ho ochucují každá sama, já jím bílý nesladký.

 
trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt Jak na to bez teplomeru

V knizce, kterou nam tady na Labuporadila Florentynka – Francouzky netloustnou – jsem se dozvedela a pak jiz nekolikrat uspesne vyzkousela, jak doma vyrobit jogurt bez teplomeru. Ohrat mliko na mirne plotne tak, az se zacnou kolem sten hrnce delat bublinky a ze stredu se zveda para (nevali se, pouze se pari). Pak postavit hrnec do studene vody na tak dlouho, az v mliku udrzite prst nez napocitate do 20. FUNGUJE TO Dle me zkusenosti nemusi byt jogurt v teple az 8 hodin, nam stacilo kolem 4 hodin. A startovaciho jogurtu stacilo asi 200 g

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

JO a uplne super je primichat do nej jeste pred rurou med… To je pak labuzo :-)))

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

Oldsofte, doufám, že nám ta krásná slovenčina přece jen aspoň trochu zůstala. A ti mladí,ať na to jdou aspoň s logikou. (ale přesto díky).

 
oldsoft
679 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

Dovolím si pro české uživatele přeložit jeden obtížnější výraz. Koža = škraloup.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáci jogurt

Když jsem ještě bydlela v paneláku, tak jsem tento jogurt vyráběla taky a dávala jsem ho přes noc na radiátory… fungovalo to úžasně… do hotového jogurtu jsem pak vmíchávala různé marmelády, těch u nás bylo vždy dost… tchýně je totiž k smrti ráda vyráběla…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Hruškový koláč Hruškový koláč
TOPlist