Recept Domácí játrová paštika

aneb Moravská domácí játrová paštika

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí játrová paštika

Postup

Játra, maso, sádlo, cibuli a česnek pomeleme na masovém mlýnku aspoň 3×. Přidáme tam vajíčka, hořčici, sůl a koření. Dobře promícháme, naplníme do menších skleniček a zavařujeme je 2 1/2 hodiny na 100 stupních v zavařovacím hrnci.

Tato domácí paštika je opravdu jedinečná pochoutka na chleba, nebo na pečivo.
Já ji měla z této dávky asi něco kolem 30 skleniček (malých)
Samozřejmě, že nejvíce chutná z doma vykrmeného prasátka, ale dneska se dají všechny tyto potřebné směsi koupit v masně. Proto vyzkoušejte a poznáte, že nejvíce bude chutnat dětem.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 19.03.02 vloženo
  • 77752x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg vepřových jater
  • 1 kg vepřového masa
  • 1 kg vepřového sádla (nevytopeného)
  • 15 vajec
  • 2 dcl hořčice
  • 3 větší cibule
  • 2 hlávky česneku
  • sůl, pepř, koření podle chuti

Doporučená příloha

  • pečivo, chléb

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí játrová paštika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1550 příspěvků 05.04.13 00:08
-

Už vím jak se to menuje ty mastný přežraný kyseliny – Labužníci :mrgreen:

 
casino
4196 příspěvků 05.04.13 00:00
No, podle všeckýho myslela...

… kalórie nebo ty džoule, jak se fčíl správně říká a dyž jí to rozmluvíte, tak převexluje na cholin…?, cholera…? Už vím jak se to menuje: cholesteról nebo na ty mastný přežraný kyseliny :mrgreen:

 
goralka
246 příspěvků 04.04.13 23:19
Ach Bože!

Kladiem tú otázku stále dookola: Čo je na sádle/masle, vajíčkach nezdravé?

 
Shire
4 příspěvky 04.04.13 14:37
pro děti

Je to výborná mňamka i pro děti. Že je to trochu vaječnější a sádlovější, nevadí. Stačí jim vypnout televizi a vyhnat je od počítače, případně s nimi naplánovat delší tůru.

Příspěvek upraven 04.04.13 v 14:37

 
jolana
4720 příspěvků 17.12.11 15:39

A preco nie..davno sa hladne krky museli najest predsa . Vtedy sa deti nabehali a naskakali a aj narobili .. teraz je obezita nielen stravou ale aj nedostatkom pohybu a kludne aj ako dosledok nepravidelneho stravovania len tak mimochodom..a nielen deti, aj dospelych..a ak ma niekto dispozicie tak sa v dnesnom zivotnom style k takej vahe lahko a bez usilia a bez vedomia lahko vypracuje..

 
casino
4196 příspěvků 17.12.11 12:46

No, ta vejce vůbec a jejich množství zvlášť, je zajímavé samo o sobě…
:think:
Pokud by byl recept bez vajec, tak toho sádla bych na množství masa dal asi 0,8 kg. Vzhledem k množství vajec je ho asi tak akorát.

Možná se autorka receptu svezla (aniž o tom měla tušení) na vlně tehdy populární Atkinsonovy diety… :-)
Nebo o dekádu předběhla dietu Kwaśniewskeho… :mrgreen:

 
venezia
41 příspěvků 16.12.11 23:28

dětem bych to nikdy nedala! sádlo, strašně moc vajec, myslím, že to nemáte doporučovat pro děti, pak se divíme, jak děti vypadají, samá obezita. nedala bych to ani dospělým, dnes se přece vaří odlehčeně, paštiku si dělám, ale sádlo tam nedávám, a tolik vajec – proč? vůbec to není nutné. :think:

 
joemancini
1 příspěvek 18.02.09 16:02
Re: Moravská domácí játrová paštika

Vasi pastiku jsem skusil. Muj jazyk je analyzator, davam Vam 10 Hvezdicek z 5-ti moznych. Cesnek ku podivu nevadi, po procesu se ostra vune cesneku strati.
S Korenovou smesi jsem moc neexeloval; Aby se dal recept a chut 100% duplikovat; Doplnim chybejici udaje.

Maso, Pri:,–(y a Sul:
Masa jsem pridal 100 gr na straty v Mlynku atd.
Vajicka 750 gr net (cista vaha);
Cibule 250 gr net;
Cesnek 100 gr net;
Vaha Smesi Masa 4.3 kg Total;
Sul 20 gr / kg – 86 gr na 4.3 kg;

Koreni Smes:
Pepr Cerny mlety 1.9 – 2 gr / kg – 8.25 gr (15 ml) na 4.3 kg; (3 dily)
Nutmeg (Muskatovy Orech) 0.6 – 0.66 gr / kg – 2.75 gr (5 ml) na 4.3 kg; (1 dil)
Clove (Hrebicek) 0.6 – 0.66 gr / kg – 2.75 gr (5 ml) na 4.3 kg; (1 dil)
Celkove Korenova Smes (smichana): 13.25 gr (25 ml) na 4.3 kg

Plneni, Process a Sterilizovani:
100 minut pod tlakem 11 Lb / teplota vyssi nez 116C;
V Altitude (Nadmorske vysce) pod 305 metru;
Pouzite Lahve 125 ml / 43 kusu;
Vaha syrove Pastikove smesi v kazde lahvi 100 gr;

 
mlsak
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Moravská domácí játrová paštika

Neco podobneho delame, s malymi zmenami, jen ten cesnek, nevim, nevim do pastiky ?
Sice proti gustu zadny …, ale cesnek v pastice me donutil se zaregistrovat.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Americký grilovaný losos

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
TOPlist