Recept Domácí chléb

(Hodnoceno 14x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí chléb

Postup

Ve velké míse smíchat obě mouky. Uprostřed udělat dolík, do něj rozdrobit droždí, zalít je 200 ml teplé vody a nechat je 5 minut vzejít. Mezitím přidat do zbývající vody ocet a sůl, tu rozpustit; pak přilít k mouce a vypracovat hladké těsto. Nechat kynout poprášené moukou cca 1 hodinu.

Těsto znovu propracovat. Velký plech posypat pořádně moukou a těsto na ně vyklopit do tvaru chlebové šišky. Nechat kynout 20 minut.

Troubu předehřát na 250 stupňů C a vložit na dno kastrůlek s vařicí vodou. Povrch chleba potřít slanou vodou a dát do trouby. Péci 15 minut na 250 stupňů Celsia a pak 40 minut na 140 stupňů Celsia.

Po upečení nechat vychladnout na mřížce, aby se chleba zespoda nezapařil.

Z tohoto množství je jeden velký bochník přes celý plech.

Naše rodina jej má nejraději ještě horký (špatně se krájí) s máslem a medem. Těsto ochutnejte a případně přidejte sůl, my moc nesolíme:)

Recept je z kategorií: Domácí chléb



Nahlásit recept

  • 24.06.08 vloženo
  • 228647x zobrazeno

Ingredience

  • 550 g hladké pšeničné mouky
  • 550 g žitné mouky (nejlépe chlebové)
  • 84 g droždí (2 kostky)
  • 1,5 lžíce soli
  • 3 lžíce octa
  • 750 ml teplé vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

rade376 04.04.16 20:15

První pokus - jedno droždí bohatě stačilo, krásně vykynul. Hodinu jsem nechal kynout v míse, pak dal na půl hodiny do ošatky aby dostal pěkný tvar. Ještě jsem přidal kmín a je výborný :-)

Odkaz na uvaření

Chůva Fajn 15.02.16 00:06

Můj 1.chleba:)nakynul jak"prase".Přidala jsem smaženou cibulku, kmín a rozmarýn. Výsledek peckovej:)

Odkaz na uvaření

mumla69 15.10.15 15:18

Výborný recept na skvěle chutnající chléb.Všem doporučuji tento recept vyzkoušet.Není nic lepší jak vonící čerstvý chléb.

Odkaz na uvaření

satik 11.04.15 11:55

Normální chleba moc nemusím, ale tenhle u nás obvykle zmizí dřív, než vychladne.

Odkaz na uvaření

Katka_aka 26.10.14 21:46

Luxusní chleba, vynikající! Moc děkuji za tento recept. Dělávám z poloviční dávky (hrnek chlebové pšeničné, hrnek chlebové žitné, půl kostky droždí, lžička soli, kmín drcený - 1,5 lžičky)

Odkaz na uvaření

Ala_V 26.10.14 08:25

Použila jsem míň droždí (2 sáčky sušeného), trochu cukru a stačilo to. Zadělávala jsem v pekárně, mám velkou, ale množství bylo i tak příliš velké a bez tuku se strašně lepil. Výsledek byl nakonec lepší, než jsem podle práce s těstem očekávala, ale i tak už bez oleje atp. zadělávat nebudu. Velmi kladně hodnotím způsob pečení v troubě dle receptu, ten se mi osvědčil a určitě ho vyzkouším i u dalších chlebů.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Daren6 11.09.14 14:35

Upekla jsem z poloviční dávky, do těsta jsem přidala nasekané dýňové a slunečnicové semínko. Po vykynutí jsem chleba na třech místech nařízla, potřela slanou vodou a posypala kmínem, dýňovým a slunečnicovým semínkem. Chléb nám chutnal, jde ale dost cítit, oproti jiným receptům droždím.

Odkaz na uvaření

misa183 11.03.14 12:38

Ahoj všem,
poradte mi,co dělám špatně,že mám z chleba jen placku? Postupuji podle receptu a výsledek je tento.

Odkaz na uvaření

misa183 11.03.14 12:38

Ahoj všem,
poradte mi,co dělám špatně,že mám z chleba jen placku? Postupuji podle receptu a výsledek je tento.

Odkaz na uvaření

Treya 16.02.14 18:49

Tak první pokus pečení chleba za mnou. Výsledek je super…mňam, dělala jsem poloviční dávku dle receptu a přidala jsem kmín. Časy kynutí…pečení, vše sedělo v pohodě. Pečeno na obyčejném plechu (pečící papír a doporučená vrstva mouky), tím že to leželo na té mouce a chladlo…tak nebylo potřeba ani mřížky kvůli zapaření..vypadalo to normálně…

Doporučuji, my jsme doma spokojeni.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

misa183 10.02.14 10:53

Ahoj všem,
do těsta jsem dal jen jedno droždí na stejné množství a vykynulo mi těsto na jedničku ;-).
První pečení dopadlo špatně, připekl se mi k plechu a nedopekl se a pak mi spadnul :-(.
Druhý pokus dopadl na jedničku, jen mi zase na plechu nevzešel. Ale je dobrý,vynikající.

Odkaz na uvaření

malaceskafarma 11.01.14 21:05

Peču 2-3 x do týdne a je báječný. Opravdu povedený recept.

Odkaz na uvaření

zralok.av 28.09.13 20:55

Jen jsem ještě pridala drcený kmín

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

zralok.av 28.09.13 17:52

tento recept mi moc chutnal dokonce byl dobrý i samotný

Odkaz na uvaření

Gurmánka 15.06.13 13:00

Je z remosky. Trochu jsem se bála, aby se nepřipálil z vrchu, tak jsem ho trochu zplacatěla. Příště už udělám více chlebovitý tvar. :D

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 07.06.13 13:32

Co mně se dnes povedlo, z 600g mouky (3 druhy) kostka droždí, 340 ml vody, škvarky a ostatní dle originálu, ten bude k tomu sulcu..:-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 06.06.13 14:24

Udělala jsem bochníky dva… také tento chléb zaslouží velikou pochvalu, jako zatím všechny, které jsem z Labužníka zatím vyzkoušela…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

janaha 04.06.13 10:23

Môj prvý kváskový chlieb priamo z pece. Bol zemiakový, super ale na množstvo sa ma nepýtajte robím ako sa vraví od oka. Takto vyzeral po narezaní. Stačilo len máslo, ale dal sa aj len tak.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

ZuzkaKon 09.05.13 16:57

Už jsem ho za 2 týdny pekla 4×. Je úplně úžasný :-)

Odkaz na uvaření

salmov 04.03.13 10:21

Můj již několikátý pokus podle dalšího receptu. A dopadl báječně. Nejen že dobře vypadal, ale i chutnal. Jen tak s máslem… byl báječný.
Jen příště nebudu mouku sypat na plech, ale zkusím peč. papír. Docela se připalovala a čoudila, dama pěkně prskali.

Odkaz na uvaření

misicka4555 09.02.13 19:17

Super jednoduchý chutný chléb :-)

Odkaz na uvaření

bucekg 16.12.12 09:36

Zdarvím všechny pekaře amatery, odzkoušel jsem tento chléb a musím říci že je velmi dobrý , po X kusech jsem experimentoval a dělám z tohote chlebu poloviční dávku ta celá to je dřina v ruce kvrdlat a dávám 250 hl., 100 žit., 200 žit. kvásku, pul droždí ,necelou žici soli a 1,5 lžice octu, dál samozřejmě různá semena,kmín atd.
Nyní jsem ještě přidal čtvrtku osmahlé na másle cibulky a musím říci moc nám všem chutnal.

Odkaz na uvaření

TomZHB 19.09.12 21:36

Jojo, diskusi jsem pročetl a příspěvku pána, který dával jedno balení sušeného droždí jsem si všiml. Proto jsem si před pečením říkal, že to bude OK. Příště tedy zkusím dát balení dvě a uvidíme :-).
Jen mě ještě přijde divné, že se v receptu neobjevuje cukr - ten právě kynutí podporuje a většinou u receptů na chleba bývá. No nezbývá než také zkusit :-).

Odkaz na uvaření

Medjo 19.09.12 19:54

TomZHB: Já bohužel se sušeným droždím nepracuji. Obecně by to chtělo dvojnásobné množství sušeného droždí, protože i toho normálního se dává dvonásobek proti standardu. Ovšem myslím, že někdo už to zkoušel i se sušeným a 1 sáčkem na celou dávku a tam připomínka nebyla. Nezbývá než zaexperimentovat:)

Odkaz na uvaření

TomZHB 19.09.12 19:31

Tak jsem včera tento recept zkusil. Chleba vypadal nádherně. Jen jsem možná někde udělal chybku - dělal jsem poloviční dávku, droždí použil pekařské sušené - jsou to takové „mikroskopické válečky“ - balení 7g má stačit na 500g mouky. Přišlo mi, že chleba moc nekynul a ačkoli chuťově po upečení není vůbec špatný, tak mi přijde takový „hutný“ - čekal jsem, že bude kypřejší. Je to u tohoto receptu normální, nebo se má prostě dávat droždí více? Nebo že by to mohlo být způsobené větším množstvím vody (což zde několik z vás zmiňovalo)?
Také jsem zkusil dle rady odtud zabalit chleba po upečení do vlhké utěrky - je pravda, že se potom (po vychladnutí) lépe krájí, pravděpodobně vydrží čerstvý déle. Akorát ta kůrka je potom taková až moc vláčná a není křupavá, což může být pro někoho mínus… Každopádně za recept moc díky!

Odkaz na uvaření

Raskenius 04.09.12 09:28

No a pokud chcete aby byl i zdravější tak nepoužijte ocet a droždí, ale udělejte si domácí přírodní kvásek… (recept je níže) a mouku žitnou, popřípadě přidejte nějaká semínka (lněné, slunečnicové…) to je teprve mňamka a hlavně zdravější. :-)
Jo poznámka. pokud použijete žitnou mouku ta nemá tolik lepku jako pšeničná a lepek napomáhá držet tvar, takže je lepší jej péci v nějaké formě…
tenhle recept je ze stránek slečny Martiny „prirodni cesta“
A jak na kvásek?

1. den: Do keramické nádoby dáme 200 g hladké mouky (lze použít i žitnou, špaldovou chlebovou nebo hladkou špaldovou celozrnnou) a 250 ml vlažné vody a necháme stát při pokojové teplotě.

2. den: Přidáme 100 g mouky a 250 ml vody

3. den: Přidáme 100 g mouky a 125 ml vody

4. den: Přidáme 100 g mouky a 125 ml vody (kvásek by měl mít hustotu těsta na palačinky). Necháme stát asi 24 hodin při pokojové teplotě asi 24 hodin, pak ho schováme do ledničky, kde se uchovává v uzavřené sklenici. Každý třetí den se kvásek „přikrmuje“ – stačí přimíchat asi 1 lžíci mouky a tolik vody, aby byla uchována hustota těsta na palačinky. Mícháme vařečkou.

Odkaz na uvaření

Libor 34 26.08.12 14:23

Chleba je výborny. Místo 84g droždí jsem použil 1 sáček sušeného droždi a ani jsem nedal na dno vodu v kastulku, ale jinak recept dodržen a takový chleba jsem už dlouho nejedl. Pečeno v horkovzdušné troubě. Diky za recept.

Odkaz na uvaření

Petunnka 24.08.12 17:38

Zadělala jsem z poloviční dávky v pekárně, pekla v troubě. Do těsta jsem přidala chlebové koření. Při míchání jsem přisypala hl. mouku, tak aby byla hrouda. Mouky je v recepisu asi opravdu málo.

Odkaz na uvaření

kvetahal 14.08.12 10:47

vyzkoušela jsem a povedl se, do těsta jsme přidala kmín a navrch také. Zopakuji to. :-)

Odkaz na uvaření

Jack1313 29.04.12 10:44

Fajn recept je to luxus…!!!!!

Diskuse k receptu Domácí chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
rosaa
48 příspěvků 15.02.16 11:31

Omlouvám se a doplňuji, upečený chleba zabalím chleba cca na 10 minut do vlhké utěrky. Rosaa

 
rosaa
48 příspěvků 15.02.16 11:29

Peču prakticky stejný chleba z poloviční dávky, dávám cca 350 g bílé mouky a 200 g žitné. Přidávám 2 rovné lžičky soli a 2 vrchovaté lžičky kmínu. Octa dávám méně, 1 PL. Těsto po vykynutí 2× zpracuji na vále, nechám ještě kynout a peču v pekáčku, který vysypu moukou. Dávám do vyhřáté trouby, peču na 220 stupňů, a to 30 minut pod pokličkou, 15 minut bez pokličky. Po upečení zabalím chleba na cca do vlhké utěrky, kůrka nebude tak tvrdá (musím si už šetřit zuby, ráda bych dožila se svými). Chleba se mi vždycky povede, je krásně křupavý, pěkně vyklenutá šiška a vydrží hodně dlouho. Když si to nacvičíte, nedá domácí chleba moc práce. My už nekupujeme chleba skoro rok. Rosaa

Příspěvek upraven 15.02.16 v 12:04

 
270605
1 příspěvek 11.06.15 13:30

Tento recept patří mezi mé oblíbené a chlebík nemá chybu :) :potlesk:

 
hubenej dědek
20 příspěvků 01.10.14 12:00
Daren6

Čemu se divíš? Dát do kila mouky na chleba 2 kostky droždí, to prostě cítit musíš. Osobně nechápu tuhle drožďovou mánii. Do takového těsta stačí 1/4 kostky a ještě to bude až dost.

 
3jirka
9 příspěvků 28.09.14 14:11
Díky za radu!

Děkuji za radu.Jak se říká, každá rada dobrá!!

 
bocianka
528 příspěvků 11.03.14 16:45

Pro misa138
Myslím, že máš těsto málo propracované. Kynuté těsto je potvora. Já kolikrát, když se mi nezdá, tak ho vyjmu z mísy a bouchám s ním o vál. Ono se pak pěkně leskne a je takové hedvábné. To jsou takové ty babské rady, ale pomáhají. Taky musíš hlídat teplotu, každá trouba peče jinak. Promiň, nechci aby to vypadlo, jako mentorování. To jenom několik postřehů z mého pečením chleba, taky vždy nedopadl jak měl.

 
Gurmánka
3 příspěvky 15.06.13 12:30
Remoska

Pekla jsem v remosce (asi 60 minut) a je to výtečné. Zrovna si pochutnávám na chlebíku s máslem a solí. Také jsem do těsta přidala trochu kmínu a do droždí trochu cukru ať si před smrtí alespoň trochu droždíci pochutnají.

Příspěvek upraven 15.06.13 v 12:30

 
Ačraj
697 příspěvků 01.06.13 20:11
Domácí chléb se škvarkama

Domácí chléb připravený v robotu Vorwerk :
1 kostka droždí, 2 kávové lžíčky cukru, 340 ml vlažné vody = 2 min. rychlostí 2.
Přidáme 300 g celozrnné pšeničné, 300 g celozrnné žitné, (já si to upravila na 400 g hladké mouky, 100 g žitné, 100g špaldy) 2 lžíčky soli, semínka = Klas - 4 minuty. Nakynout a péci 30 minut. Já přidala ještě škvarky, je výborný. :P

Příspěvek upraven 01.06.13 v 20:13

 
kamilio
545 příspěvků 20.09.12 09:51
Malá připomínka

Potvrzuji nutnost přidání dalších přísad, jak uvádějí wydra a ostatní:
2 kávové lžičky drceného kmínu, 6 semínek fenyklu, 2 brambory střední, den předem uvařené a nastrouhané.
Péct v roztopené elektrické troubě (na maximální teplotu po dobu 15 min. bez ventilátoru), ke konci pečení (posledních 15 min.) asi 3 x potřít slanou vodou.

 
kadeja
1 příspěvek 17.08.12 13:07

Tak už chlebíček kyne, tak jsem zvědavá jak to dopadne :o)
Přidala jsem do těsta kmín, což si myslím, že jsem tím nic nepo. A uvidíme.
Všichni chválíte, tak se moc těším. Až bude hotovo a pokud se zadaří, dám foto!

 
Eja
3566 příspěvků 11.08.12 12:57

Upečení chleba neustále odkládám asi 10 let, takže dnes první pokus v životě - dle Cuketky. Jednoduché, bez práce, ve výsledku z trouby mazlík s nádhernou kůrkou, voňavý, s máslíčkem - ještě teplý…Napoprvé jsem velmi spokojena, večer zadělám na další, vychytám drobné chybičky ( snesl by o 10 minut déle v troubě a dát si víc pozor ve fázi překládání před posledním kynutím, uprostřed je trocha mouky). A přidám tak 1/4 objemu chlebové žitné, trochu kmínu - tenhle je naprosto panenský - pšeničná chlebová mouka, voda v poměru 3:1,5, čtvrt lžičky sušeného droždí a sůl.

 
wydra  11.02.12 02:04

kury, jestli je to jen mnozstvim soli a kminu, pak to je jen o chuti a te ja se nedrzim. Kmin i sul pridavam vzdy podle sebe. To potreni slanou vodou se mi take libi !
Co vim podle starych hospodyn, davaly vzdycky pecen do lneneho ubrousku a do takoveho velkeho kastrolu s poklici (mozna se mu nejak rikalo, to ale nevim). Moje babicka take davala do ubrousku a pak do igelitoveho pytliku, takovy silnejsi igelit, nebo v tom ubrousku do kamenaku. Chleba se v pohode jedl tyden a byl krasny a vlacny. A dooobryyyy!

 
Anitta
521 příspěvků 11.02.12 00:22

kury, nakrajet a do mrazaku, po rozmrznuti je jak cerstvy. ;)

 
kury
2 příspěvky 11.02.12 00:03

Dnes jsem pekl tři chleby pouze z 200 gramů pšeničný a 200 gramů žitný mouky. Dva bochníky sem dělal dle receptu od Medji, kde sem na jeden užil kvalitnější a na druhý nejlevnější kvasnice. Další ingredience jsem přidal v poměru 2/5,5. Neshledal jsem rozdíl a i takto menší chleby byly výborné. Zkusil jsem i ten recept od Wydry opět s 200 gramy obou mouk a dopočteném poměru. Chleba byl vzhledem k menšímu množství kvasnic nadýchanější, ale je téměř bez chuti. Nedal jsem tam kmín, ale byl i málo slanej. Musel jsem dodávat i vodu, ale to tam bylo napsáno. Takže ještě maximálně zkusím udělat chleba s menším množstvím kvasnic, ale asi zůstanu přesně u receptu Medji. I to potření slanou vodou udělá nádhernou kůrku. Ještě by mě zajímalo, jak je nejlepší chleba skladovat? V pytli se zapaří a na vzduchu okorá a ztvrdne.

 
wydra  07.02.12 08:25

Kdyz zacala era peceni chleba, nekdy v 80. letech minuleho stoleti, nebyly zadne pekarny jeste, tak to byl prave tenhle recept, ktery koloval. Byl tam jeste kmin a fenykl co si pamatuju, ale hlavni byl pomer psenicne hladke a zitne mouky. Za dalsich mnoho let vysel sesit s recepty na chleby a i mezi temi recepty zvitezil tenhle, ktery jsem si vyfotila (viz pridane foto) abych mela po ruce. V troube se udela krasna kurka, pecu zasadne na vrstve mouky a delam vsechno pro to, aby popraskal ! :-)
Medja udelala zasluzny cin, ze sem ten recept dala ! Chtelo by to zlaty ramecek nebo „rad zlateho chleba“ :D

 
kury
2 příspěvky 07.02.12 07:53

Vyzkoušel jsem tento recept, protože mě už štve, co se prodává v obchodech za „chleba“. Držel jsem se přesně návodu s tím, že potom si recept můžu upravit. Chleba mi chutnal, byl přímo výborný. V troubě je nutno nastavit ventilátor, protože bez něj to ani po hodině nebylo upečený. V práci jsem dal lidem ochutnat a všem chutnal a chtěli po mně tento recept. Je až s podivem, jak při takto malém úsilí uděláte tak výborný chleba se super kůrkou. Takže díky Medjo ;-)).

 
3jirka
9 příspěvků 21.01.12 16:03

Recept jsem vyzkoušel a napoprvé se mi chléb podařil.Všem doma velmi chutnal a určitě ho budu dělat opět.

 
wydra  28.09.11 13:45

Bento, dtto dle tveho odkazu , totozneho s Jolaninym .
Jen me napada, zda se hodi to pridavat k uvedenemu receptu Media ?

 
wydra  28.09.11 13:42

Tak mi Jolana pripomnela tenhle chleba a protoze se mi to casove hodilo, hned jsem zadelala. Vysledek celkem odpovida, ale nastesti jsem pridala alespon kmin a trosku fenyklu. Jinak by to byla „tupa“ vejrazka , cili pouze a jenom bily chleba. Ano, kurka velmi krupava, stridka, diky kminu a fenyklu, take dobra. Presto uz ho pect nebudu.
Dosla jsem totiz diky tomuto receptu ke krasnemu zaveru, ze budu delat jine, mnohem zajimavejsi a chutnejsi chleby, v tomto (foto) keramickem hrnci!
Nemaje litinak s poklici, rozpalila jsem svuj keramicky kastrol s dirkou v poklici a vysledek byl nad veskere moje ocekavani. Delala jsem jen z male davky (malych hrnicku), a tak bochanek je maly, ale krasne se v kastrolu upekl.
Za 140,– Kc , kastrol nad zlato! :potlesk:

 
dag
527 příspěvků 27.09.11 16:21

Casino,
nevím jestli jste dědek a k tomu nestydatý, ale vím že jste feinšmekr - koumák a tak radím opatřit si oba díly knihy......MUŽ KTERÝ SNĚDL VŠE…není to o nějakém houmlesákovi, ale o muži se skutečně vytříbeným půnebím.
Je to prima čtení a pár receptů, které kniha obsahuje, jsou skvosty.
Např. recept na chléb.

 
jolana
4987 příspěvků 27.09.11 14:56

..dedku jedna nestydata..zmazane som vratila a este aj pridala!..vsak pockaj..ja ti to vratim do puntiku..!…ten zoznam puntikatej vedla mojho milovaneho Cezana..na rozdiel od Cezana ale ciernobielo :-P
PS: ten chleba ma korku priam bozsku a ked praska tak clovek len mlaska..tu si odlupnes, tam si odlupnes..uz som zamiesila..

 
casino
4378 příspěvků 27.09.11 13:31

jolana, vy se mi lýýýbíte čím dýl (nebo dál :-P ), tím víc :mrgreen: Že tam u vás obřízka frčí, je mi známo :-) Ale že i chleba :?: Asi ne také m.j. z hygienických důvodů :mrgreen:
A ty černé tečky, co je furt připomínáte… Tož nevím, esi mě tam máte zadělaného (neééé, na chleba neééé) jak obraz císaře pána U kalicha, či zda jste taková pointilistka :-) :mrgreen:

edit:
takže 230°C Díky za odkaz hezky cesky… :-)

 
jolana
4987 příspěvků 27.09.11 13:24

Bento, robievam..je dobry, len si urob..a tu je odkaz hezky cesky..

http://www.cuketka.cz/?…

 
casino
4378 příspěvků 27.09.11 13:18

Bento, díky :-)
už jsem na vííídeo hodil voko… Nějak jsem přeslechl teplotu pece :think:
Asi by to bude elegantní řešení - já bych dával do litiny těsta asi čtvrtinu; to by pak bylo „maso“ na mé chutě :-) …počkám do pondělka, jak se Vám zadaří… :-)

 
jolana
4987 příspěvků 27.09.11 13:16

Casino,zas mas zmazanu tecku cernu..a vies co? aj tri!…jo! to je ono!…bez stiedky, len vonava korka..mal by tu byt taky oblizovaci smajlik od ucha po ucho..booze, co som si vystala hubovu (aj to len kvoli tomu ze ma doma nemohli dohnat, inac by to bolo aj zopar po.. ) kazdy chleba co sa dostal do domu sa stal smihom obrezany pecen…a ked nahodou na tej korke ostala striedka tak som ju najprv vyhryzla aby nekazila celkovy pozitok.. :mrgreen: ..Kto chlebove korky jedava , ten cervene licka mava! :lol:

 
Bento
794 příspěvků 27.09.11 12:31

8-o Ako na potvoru dnes sme sa o tom bavili , tu je recept bez miesania,pre nepekarov chleba ako som ja, neskusal som, cez weekend idem na to, ale musi byt liatinovy hrniec.Ze vraj to funguje aj pre Casino :mrgreen:

Příspěvek upraven 29.09.11 v 09:59

 
casino
4378 příspěvků 27.09.11 12:11

dag píše:„…zbytečně kynutím vyskočí a pak splaskne do tvrdé kůrky…“
Gdysi jsem uplatil jednoho pekaře, že mi pekl překynutý chleba - byly to takové „placky“ asi dva palce vysoké… Ta kůůůrka (nevím jak zde zamlaskat) :palec:
Asi se budu muset na recept podívat (jak tedy chleba nepeču!!!)
Ale pokud by bylo lze upéci božídárek bez střídy, tak bych se to naučil :-)

 
Alis
2617 příspěvků 27.09.11 11:51

Howarde, Howarde… To ti v Massachusetts ani v NASA neřekli, že když dáš do chleba droždí, bude vonět po droždí a když dáš kvásek, bude vonět kváskem? :-D

Ale článek je to velmi zajímavý, děkuji za odkaz :-)

 
dag
527 příspěvků 27.09.11 11:47

Pekla jsem celé letošní deštivé léto chléb. Na půl kila mouky jsem dávala 1/4 kostičky droždí, tedy k tomuto receptu půlku kostičky, to jest 21g. Jinak, jak píše Howard chleba nevoní a zbytečně kynutím vyskočí a pak splaskne do tvrdé kůrky.
Ale i množství vody je v tomto receptu přehnané.650 ml maximálně..

 
Howard Wolowitz
1 příspěvek 27.09.11 11:33

I jedna kostka je moc, zkoušel jsem to a není to chuťově dobré. Prostě to smrdí po droždí a né po chlebovém kvásku…ne, tudy cesta k dobrému chlebu nevede. Samozřejmě, je to jen můj názor, komu chutná, nechť si tento „chléb“ peče :mrgreen: Zajímavé informace o výrobě chleba- http://nosppp.cmkos.cz/?…

 
dag
527 příspěvků 25.06.11 19:55

Medjo, tys chleba sama nepekla?

 
Medjo
145 příspěvků 25.06.11 18:09

Jak jsem recept našla, tak předávám.
Vyzkoušejte s jednou a pak dvěma kostičkami droždí a pak napiště rozdíl:)

 
dag
527 příspěvků 15.05.11 22:47

(zdá se mi víc mouky na množství drždí lepší) píše Wydra
domnívám se, že tím chtěla říct že dvě kostičky droždí v námi posuzovaném receptu je zbytečně velké množství.
I já bych použila kostičku jen jednu.
Ale ko ví?
Počkám si na vysvětlení od autorky receptu.

 
wydra  15.05.11 21:45

Chleby podobné mají pouze rozdílné poměry ingrediencí. Venkovský chléb je v poměrech 750 g žitné, 750g hladké, 60g droždí, 850ml vlažné vody, 2 lžičky soli a 2 lžičky kmínu. Tenhle recept je v jedné chlebové kuchařce, peču podle něj tenhle chleba hodně ráda. Pokud ty poměry rozdílné nevadí (zdá se mi víc mouky na množství drždí lepší) pak je to recept fakt skvělý !

Příspěvek upraven 15.05.11 v 21:51

 
JanP
141 příspěvků 15.05.11 21:05

Dobré!
Kuchár či vlastne pekár je v tomto prípade PAŠÁK!
Aj na obrázku vypadá chlebík „vypečene“.
Niektoré gazdinky pridávajú varený nastrúhaný zemiak alebo tiež časť vody nahradia pivom.
Podľa mojich skúseností stačí 1 kocka droždia. Kysnutie chleba je proces, ktorý je kľúčom k úspechu a práve naň treba dohliadať.
:-)

 
dag
527 příspěvků 15.05.11 14:01

Medjo, přidala bych trochu kmínu a zdá se mně, že dáváš moc droždí, ale možná, to má nějaký důvod.
Rozhodně recept vyzkouším, Nepřivezla jsem si sem domácí pekárnu a v nejbližším Penny prodávají něco úděsného a tak jsem za osvědčený recept do trouby vděčná.

 
djax
13 příspěvků 14.05.11 19:43

Droždí jsem dal jen jednu kostku, to stačí. A peču to 15 minut na 230 stupňů a 50 minut na 180.

Příspěvek upraven 14.05.11 v 19:47

 
djax
13 příspěvků 01.05.11 19:29

Použil jsem celozrnné mouky a dopadlo to nad očekávání dobře.

 
Medjo
145 příspěvků 27.01.10 02:29
Re: Domácí chléb

Roomanko, jsem ráda, že chutná:) Balení jsem vyzkoušela, ale my tu tvrdou kůrku milujeme, takže jsem dostala od rodiny nadáno. Holt je už asi nepředělám a měnit se mi nechce, když tak pěkně držíme pohromadě.

 
Roomanka
205 příspěvků 19.01.10 17:46
Re: Domácí chléb

Odříznuti od civilizace, zasypáni sněhem, konzumujeme tento chléb s domácím uzeným a pějeme chvály na autorku tohoto receptu. Chleba peču dnes již popáté, je výtečný. Balím ho podle rady Jolanky do vlhké utěrky a nemá to chybu! Díky moc.

 
gabi
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

pridavam don este 2 v supke varene vychladnute zemiaky nadrobno nastruhane

 
Medjo
145 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Sylvie, rádo se stalo:)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Chléb se povedl, moc nám chutnal. Díky, medjo.

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb-este daco

..sa ospravedlnujem Medjo :)) ..davam link na dobry chlebik. Len pozor! aby hrniec, ktory ide do rury bol v rure naozaj rozhriaty! podla predisu a ako je uveden v recepture/vi­deu…raz som chcela obist predpis a dopadlo to tak ze som pomaly potrebovala zbijacku ho vydolovat…;-))
 http://www.cuketka.cz/?…

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb-Meisje

..skus a uvidis ten rozdiel.. ked som prvykrat balila cheba hned vytiahnuty z rury rovno do vlhkej plachietky mala som divny pocit ze z toho vytiahnem splasknuty blatny pecen chlebika a teraz zabalim a este aj prelozim suchou utierkou (podla druhu chlebika a peciva)…ked som to vravela doma, tak nasi starki prisvedcili ze sa to robievalo…prijemny den zelam..;))

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb...Jolanko

…diky za osvetu. Chleba pecu ob den ( pise se to dohromady a nebo vzlast? ) uz nekolik let, ale tenhle trik neznam. Dnesni bochniky uz jsou vychladle, ale urcite to zkusim pozitri. Diky a mej se krasne, zdravim )).

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

…stale to v:,–(e pisem, ale „osveta“ stoji za to..;-))
Upeceny horuci chlebik zabalit do navlhcenej (nie mokrej) plachietky a nechat vychladnut (robim tak so vsetkym pecivom/chlebom -dokonca aj bagetky)..krasne sa kraja, je vlhky a pruzny uplne ako ked ho kupite z pekarne a este lepsi… …ten figel pred rokmi napisala sikovna mladunka mamicka na nete, bol to recept Popradsky chlieb…skuste a nebudete verit…
Sylvie, drz sa a nech sa dari..;)))

 
rosaa
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Díky moc za recept. Pečení domácího chleba bylo velice modní záležitostí v 70. letech min. století a pekl se, pokud se pamatuji, podle stejného nebo podobného receptu. Tehdy se mi zdál fantastický, musím ho zase vyzkoušet. Ukládám do oblíbených.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí chléb

Jdu vyzkoušet. Tak mi drž palec!
Sylvie

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Chilli con carne Chilli con carne
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist