Recept Domace nakladane olivy zelene

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dozrete zelene olivy ( dokladne oplachneme , umyjeme ) bud vykostkujeme alebo tlcikom kazdu udrieme tak aby praskla alebo kazdu narezeme. V kazdom pripade je to poriadna babracka a bude sa vam o tom aj snivat ( ak zavarate 30 kg mozno aj viac oliv , ako ja). Je moznost , ze si to odnesiete natlct do obchodu - je tam taka masinka velka ako mlyncek na maso ale vo veeeelkom prevedeni ( osobne ich potom vidim natlcene az moc a aj tak ja vsetky vykoskovavam ). Narezeme na nich na osminky citrony ( priblizne na 2 kg citron a pol feferonky - nemusi byt ) a dobre premiesame, mozeme kusok saturejky .
Pripravime nalev: Vodu dame varit, ked zacne vriet pridame sol, prevarime a dame vychladnut . V primeranej nadobe ulozene olivy zalejeme vychladnutym nalevom a nechame 2 az 4 dni podla druhu oliv - podla trpkosti . Obcas premiesame. Potom zlejeme a poriadne ich umyjeme v cistej vode aj niekolkokrat ( niekto to nerobi- ja ano ). Nechame dobre okapat.Tato procedura je preto aby sa odstranila neznesitelna trpkost oliv.
Pripravime novy nalev druhykrat.
Do oliv znova nakrajame citrony a feferon, premiesame a pridame snietky saturejky. Zase do vhodnej nadoby , zalejeme, nalejem na vrch olej , aby sa vytvoril film , ulozime na vhodne miesto a cakame pokial prekysnu .
Starame sa ako o kyslu kapustu- co sa tyka odberu a umyvania a pod. Poz.: Moja skusenost - odoberam zasadne cistou naberackou - nepouzivam ruku - nikdy sa mi nerobila pliesen - ani na kapuste !
Pozn.: Samozrejme vykostkovane plnime pruzkom kapie alebo feferonky. Mozeme pripravit v octovom naleve. Akonahle uz zacnu byt skoro zrele na konzumaciu , odobereme , preplachneme, pripravime klasicky octovy nalev , zalejeme, sterilujeme. Na dno pohara taktiez pridame saturejku + feferon + citron osminku .
Potom vsetkom prisahame, ze to je poslednykrat, co sme to robili, ze radsej ich budeme kupovat - naco mame obchody. A opakujeme to kazdy rok skoro stale o tom istom case!
Dobru chut !

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 14.10.06 vloženo
  • 10482x zobrazeno

Ingredience

  • olivy zelene
  • citrony
  • feferony
  • kapia +cervene feferony
  • bylinky
  • saturejka
  • Nalev : Na kazdy pohar vody pohar soli 10 : 1

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domace nakladane olivy zelene

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Laala
13 příspěvků 15.10.10 08:27

děkuji za odpověď, očekávám zásilku oliv z Chorvatska, tak si určitě zkusím tento postup. Olivy zbožňuji a takové domácí budou určitě skvělé :-)

 
jolana
4988 příspěvků 14.10.10 13:56

Pri dobrych podmienkach su hotove za dva tri- styri tyzdne. Zalezi od druhu oliv. Su olivy „makke-zvacsa velkoplode“ su olivy klasicke "suche-mansie podlhovaste "… Vydrzat by mali do nasledujucej sezony ak sa nezjedia, a ak sa dodrzuje hygiena manipulacie a spravne uskladnenie. Tento sposob je na rychlu konzumaciu-lahodkove… Ak chces chut oliv originalnu, tak sa ani neprepichuju, ani netlcu ani nic..jednoducho sa omyju a nakladaju cele. Tym to trva o hodne dlhsie. Zvacsa sa to robi vo velkom pre velke rodiny , na dedinach… Ale zasa takto uchovane olivy su naozaj lahodka pre milovnikov oliv..originalita! ja ich mam velmi rada ale zasa ten druh na nakladanie je tazko dostat.
Dobru chut, nech sa dari ak sa chystas, neboj nie je to ziadna veda :)

 
Laala
13 příspěvků 14.10.10 13:26

Jolano za jak dlouho jsou olivy vhodné k jidlu? a jak dloho vydrži?

 
milada09
1 příspěvek 09.08.09 02:39
Re: Domace nakladane olivy zelene

Pekný návod, ďakujem :) Ja olivy pestujem sama, mojim synom veľmi chutia. Kúpila som semená na http://www.vtipnedarceky.sk/…tuj-si-olivy a pekne mi rastú, odporúčam :)

 
buraci
1136 příspěvků 23.10.06 15:12
Re: Domace nakladane olivy zelene

A ja zapomnela podekovat:-))) Zajimavy recept, treba budu mit take jednou moznost si nakladani oliv vyzkouset. Preji hezky den:-)

 
jolana
4988 příspěvků 27.09.08 07:07
Re: Domace nakladane olivy zelene

Tento recept som vlastne pisala od sameho zaciatku ( a zabudla dodat ) pre Buraci . Dakujem Buraci si mila…

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domace nakladane olivy zelene

Milej Buntere…toto je moj vlastny recept , vylepsovany rok za rokom a naozaj su moc chutne ( piplacka je umyvanie a vypeckovanie ). Davno aj my sme robili tie " rozbite " . Slanost nalozenych oliv je tiez podmienena dlzkou uskladnovania a zalezi tiez od druhu oliv. Oliv je vela druhou - len tak pre zaujimavost najlepsie olivy su v tejto oblasti tzv. „rimske olivy“ , ktore boli za:,–(ene za cias rimskej doby , takze zhruba pred 1800 - 2000 rokmi . Pozn. : ak su slane , staci ak ich namocis do vody cez noc napr. Ja ich mam z Jerash- latinsky Gerasa , je to stare rimske mesto ..a okrem historickeho mesta tam pestuju aj tieto chutne olivy. Dakujem a dobru chut vam aj nam a vsetkym labuznikom oliv…

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domace nakladane olivy zelene

Jsem moc rád, že se tady objevil recept na nakládané zelené olivy. Já mám to štěstí, že dostávám každoročně na podzim kyblíček "rozbitých "( olives cassées )oliv a to přímo ze srdce Provence a to z vesničky Baux…každý sedlák je dělá jinak, ale výsledný efekt je chuťový koncert. Jelikož to je hrozná piplačka jak je popsáno v receptu, jsou rozbité olivy dost drahé. Co by ale člověk neudělal pro gurmánský zážitek. Letos je mám od sedláka s názvem Olives Palma. Jsou trochu slanější, ale vynikající. Nevím jak chutnají ty z Jordánska, ale tady v Bergenu je spousta krámů jež obhospodařují lidé z blízkého východu, kteří nabízejí asi deset druhů nakládaných oliv a ty nemají chybu. Asi nebudu daleko od jordánské chuti…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist