Recept Domáca vegeta (Domácí vegeta)

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Postup

Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku a miešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní. Potom pridať petržlenovú vňať a vegetu a znova pomlieť na mlynčeku. Kto chce, môže pridať cesnakový prášok a hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do pomázánok, do mäsa, do polievky. Obsah soli po vysušení je okolo 30-40%.

Recept je z kategorií: Koření



Nahlásit recept

  • 20.05.04 vloženo
  • 23612x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 dní

Ingredience

  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg petržlenu
  • 0,5 kg kalerábu
  • 0,5 kg kvaky (nemusí byť - iba kôli farbe)
  • 0,5 kg zeleru
  • 0,5 kg cibule
  • 1-2 hste sušenej petržlenovej vňate
  • 1-2 hrste sušenej vegety (ligurček voňavý)
  • 1 kg soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.01.13 14:20

Super!
Moje úpravy - zeleninu jsem nemlela, jen nahrubo nastrouhala,aby zůstaly větší kousky.
Sušila jsem na filtrační tkanině v sušičce - bylo to suché během dopoledne.
Přidala jsem nejen doporučený česnekový a houbový prášek (obojí domácí produkce), ale přidala jsem ještě zarovnanou lžíci kurkumy…
Dávku jsem dělala poloviční, soli jsem dala jen polovic té polovice ;) - pro nás je výsledná chuť akorát…

Jinak dle receptu…
Vřele doporučuju, hodlám si nadělat zásobu menších dávek
(základ rozdělím a každou část ochutím trošku jinak).
Vypadá to pracně, ale opak je pravdou - nejdéle trvá sušení, ale to už není potřeba nepřetržitá asistence, to už jsem vždy jen sem tam prohrábla či přeskupila patra v sušičce…

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Gucky
11 příspěvků 20.05.13 11:21
Sušiť sa dá aj v rúre (troubě)

Ja som to sušil v otvorenej teplovzdušnej rúre na 50-60 stupňoch cez noc a do rána to bolo skoro celé suché. Bolo to cítiť v celom byte ešte asi 4 dni :-)

 
mikos
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

hucman: Jak jsem psal glutamát je _přirozeně_ obsažen v obrovském množství potravin které jíme, v některých dokonce ve velmi vysokých množstvích (kvasnice, sýr, sója, maso, vejce, mléko, mořské řasy, atd.). Je to zcela přirozená aminokyselina, která poskytuje jednu ze základních chutí, na kterou naše chuťové receptory v jazyku reagují (a kterou naše tělo potřebuje).

Jistě, ve velkém množství může být škodlivé prakticky cokoliv (obyčejnou sůl nevyjímaje), ale to množství glutamátu, které se přidává do číny a podobných jídel, není zas tak velké (je menší než např. množství glutamtu v sýrech, přičemž opět zdůrazňuji že tam je glutamát zcela přirozenou látkou, nedodává se do nich uměle). Zkrátka nevidím na přidávání glutamátu do jídel vůbec nic špatného a vědecký výzkum tento můj názor podporuje (viz např. uvedené zdroje na Wikipedii). Nesmyslná panika okolo glutamátu, kterou je možno občas vidět v některých médiích nebo bylo vidět i v této diskuzi, je přímo zarážející. Aneb jak média umějí zmasírovat neinformované lidi…

 
hucman  25.01.09 03:43
Glutamát - TVRDENIE

Je to len tvrdenie, ktoré ako také má pravdivostnú hodnotu ako výrok (pravda, alebo nepravda). Ja neviem. Podľa wikipedie nadmerné užívanie môže vyvolať zdravotné problémy, najmä zvracanie, tuhnutie svalov, búšenia srdca, bolesti hlavy, studený pot a závrate.

Z iného zdroja zase:
Pokiaľ sa niekto po užití týchto potravín, bohatých na túto látku, necíti dobre (tzv. syndróm čínskych reštaurácií), je možné, že je na ňu precitlivený a mal by takéto potraviny radšej vynechať. Pokusy na zvieratách ukázali negatívne vplyvy, ktoré ale nie sú preukázateľné u ľudí. Najviac je táto látka obsiahnutá v instantných výrobkoch a ochutených slaných pochúťkach. Za takéto dochucovadlá existujú náhrady bez glutamanu. Pozor v niektorých potravinách označených viditeľne „nie je použitý glataman sodný“ , je použitý tzv. glutamín sodný.

Názory sú rôzne, články sú rôzne, čomu uveriť ?

 
mikos
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Glutamát není nic škodlivého

Už jsem tenhle příspěvek psal do diskuze k receptu na vegetu bez soli, ale nedá mi to abych ho nezopakoval i tady (neboť to co tu od některých lidí zblblých glutamátovou hysterií čtu mě opravdu pořádně irituje):

Glutamát (sůl kyseliny glutamové) je přirozená aminokyselina a to co tu někteří předvádějí (ten neopodstatněný strach z glutamátu) mi opravdu hlava nebere. Žádná vědecká studie neprokázala škodlivé účinky glutamátu, pouze u velmi malého zlomku populace byla zjištěna přecitlivělost na glutamát (podobně jako existují alergie na jiné potraviny).

Pokud jste tak zblbnutí z té stupidní E-histerie a glutamát ve vás vyvolává panický strach, vězte že byste nemohli jíst např. mořské řasy (obsahují extrémně velká množství glutamátu), sýr (taktéž obrovské množství glutamátu - okolo 1,2 g volného glutamátu a až 10 g vázaného glutamátu na 100 g sýru), kvasnice (taktéž obrovské množství volného glutamátu, ještě větší než v sýru), sojovou omáčku a sóju obecně, maso, vejce, mléko, rajčata, hrášek, kukuřici, vlašské ořechy, hroznové víno a obrovskou spoustu dalších potravin, které glutamát přirozeně obsahují.

Glutamát je to, co poskytuje chuť „umami“ (japonský výraz), což je jedna ze základních 5 chutí, na kterou máme receptory na jazyku (slanost, kyselost, sladkost, hořkost a umami). Umami je to, co způsobuje tzv. „masovou chuť“ nebo prostě obecně plnost chuti (a proto se také přidává jako dochucovadlo do potravin). Zkrátka a jednoduše - glutamát je zcela přirozená věc.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Slíbila jsem si, že vyzkouším recept marmelády, tak budu zkoušet i tento, ale od každého poloviční dávku, jen si budu muset vyrobit do sušičky savé okruží a sušit a sušit, aby mi to nepropadlo. Díky za recept.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Před lety mi ssstra předala recept na vegetu bez soli, kterou pravidelně vyrábí. Přihodila jsem recept.

 
Marjanka2
210 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Tuřín rozhodně není červená řepa, některé varianty mají červenou slupku,ale dužnina je žlutavá. Dokonce je prý velmi zdravý pro obsah živin a má čistící účinky. Doporučují ho při problémech se žlučníkem. Když se podíváme do historie
společně se zelím byl nedílnou součástí stravy. Alespoň podle literatury. Nemám bohužel možnost vložit obrázky.

 
Tasma
415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Kvaka, jak mě tu chytří lidé poinformovaly, je červená řepa. A tuřín je asi taky červená řepa, ale to nevím jistě.
V každém případě tuto Vegetu jsem vyráběla loni v létě a je výborná a bez glutasolu.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Prosím, ja viem že je to od veci, ale naozaj neviem, čo je to kvaka, ale ani tuřín…
Môžem poprosiť o rozšírenie vedomostí?

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Pendo, babička má pravdu

 
1irena
588 příspěvků 25.01.09 03:43
...

asi v domnění, že ? Ta čeština

 
1irena
588 příspěvků 25.01.09 03:43
Šok

tak já si kupuju wei-su od číňanů, v domění, že je to výtažek z čehosi, snad i celeru a teď tohle! A tak jsem ho měla ráda :((

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

ano…jak říká moje babička, která letos oslaví 96 let…My, co jsme odchovaní z hnoje, tu budeme dlouho, ale Vy chemický se tu ani neohřejete…

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Pendi, nemysli si že jsme se tomu tady vyhnuli. Tady se též všechno vaří z pytlíku. A když si přečtu co v tom je, tak tomu ani nerozumím. Já si totiž myslím, že ty chemikálie jsou důvod, že mám problém vylézt ráno z postele zatím co moje maminka ještě po sedmdesátce jezdila, vesele na kole, proč je tady přes polovinu dětí obézních a proč i já vážím metrák ač moji rodiče byli průměrní. Já ty sr… zá:,–(ně nekujuju. Když nemám na vaření čas, tak hodím steak do grilu, udělám rychlou mísu salátu a nakrájím k tomu chleba. Ale je to i tak těžké. Kuřata se tu totiž od vylíhnutí vyženou na 1.5 kg za 30 dní a to díky steroidům. A ty pak jíme i my. Takže jak vidíš, člověk nemá šanci vyhrát nikde. Vařit je čím dál snadnější a při tom jíme čim dál tím hůř.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

esmeraldo, tak to je super…to u nás asi zatím nehrozí…u nás se spíš přechází na polotovary, důkazem je přestavěná školní jídelna za xxxxxx peněz, kde se používají samé knorry a vitany a maggi…a děti to pěkně od mala baští…:-((

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Pendo, dík za objasnění názvu, já už jsem lecos za 35 let zapoměla. Máš pravdu, používá se to hodně v čínských restauracích. Ale důkaz že to beztoho jde je fakt, že v Austrálii se to už nepoužívá od doby, kdy byly zveřejněny negativní výsledky výzkumu. On by jim tam totiž nikdo nešel. A většina asijských restaurantů se ve výloze pyšní krásnou cedulí: My nepoužíváme MSG.

 
Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Zvolen zdraví Bystricu.
Hucman, ak máš ešte takéto dobré recepty, šup sem s nimi. Aspoň to nebudem mať ďaleko, ak nebudem niečomu rozumieť. Dúfam, že zoženiem všetko čo budem do tohto receptu potrebovať. Ja tiež uprednostňujem doma vyrobené veci, veď chémie je aj tak dosť okolo nás, nie?
Ale vysvetli mi, prosím ťa, tvoj kontakt. Čo to je? Želám pekný večer.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

A ten glutasol je nejen tam, co jmenuje Penda a Esmeralda, ale i skoro ve všech druzích uzenin, hlavně v těch, kde chuť housky a mouky potřebují výrobci co nejvíce přiblížit k masové..párky, buřty, lančmíty..

Recept na vegetu je, Hucmane, výborný..teda ještě nevim, ale určitě bude…

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

ano, esmeraldo, jedná se o glutaman sodný (MSG, glutasol, glutamát, monosodium glutamate, wei-su, wej-tin…), který patří mezi látky působící zjevně nepříznivě na náš organismus, čili můžeme-li se mu vyhnouti, určitě to udělejme..á propos … je součástí nejméně 80 % čínských jídel a …koření…:-(((

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Já mám taky radost. Hlavně že je to všechno přírodní. Když se totiž podíváte na cedulku původního produktu, najdete tam (jestli to u vás přikazuje zákon) pří:,–(u ć. 621 což je monosodium glutamate. Ve slovníku jsem to nenašla, ale jestli mi paměť slouží tak je to glutan sodný. Ve většině civilizovaných zemí je zakázaný, neboť mnohaleté výzkumy prokázaly že je kancerogenní. A chemikálií v sobě už máme dost. Takže Hucmane, gratuluji.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

:-))…to mám radost…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Děkuji, ten libeček jsem odhadovala, ale ten tuřín mne nenapadl.

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Pendo, neukameňujú, lebo je to úplne presný preklad.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

ligurček je libeček a kvaka je tuším tuřín, jenoféfko…doufám, že mě slováci neukamenují, jestli je to špatně… :-))

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domáca vegeta (Domácí vegeta)

Prepáč, ale neviem, čo je to také: kvaka a ligurček voňavý po česky. Omlouvám se, ale myslela jsem, že slovensky rozumím docela dobře, ale tohle mi uniklo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist