Recept Dobošův dort

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dobošův dort

Postup

Upečeme si 5 kruhů ze stejného těsta jako na Libušin dort. Čtyři kruhy naplníme čokoládovou nádivkou, dáme do chladničky. Když náplń ztuhla, nakrájíme dort na dílky. Pátý kruh položíme na máslem pomazaný plech a polijeme ho polevou z páleného cukru. Než poleva ztuhne, namočeným nožem ve vodě nasekáme na stejné dílky jako dort a složíme je nahoru dortu.

Nádivka:
Smetanu, žloutky, mouku,a vanilku dobře ušleháme v kotlíku. Kotlík dáme do vařící vody a šleháme tak dlouho, až krém zhoustne. Necháme vychladnout. V míse umícháme máslo s cukrem, přidáme změklou čokoládu a studený krém ze žloutků.

Poleva:
Na těžkou pánev nasypeme cukr a necháme jej zežloutnout (bez vody!)
Pak ihned poléváme pátý kruh

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 16.08.02 vloženo
  • 13866x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto jako na ¨Libušin dort¨z Labužníka
  • Nádivka:
  • 1/4l smetany
  • 3 žloutky
  • 20g mouky
  • vanilka
  • 150g másla
  • 150g práškového cukru
  • 100g změklé čokolády
  • Poleva z páleného cukru:
  • 160g krystalového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dobošův dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Labužník Apolena
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky za vanilkové rady Babi...

já si teď na nějakou dobu od vaření a pečení odpočívám, ale hned jak to půjde, určitě dort vyzkouším :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
P.S. k vanilce...

Opoměla jsem říct, že někdy vanilkový lusk není vláčný a tím pádem se nedá seškrábnout. V tom případě se kousek vanilky ulomí a vhodí do krému a nakonci se vyloví. Někdy se používá rozdrcené suché vanilky. V receptech by se mělo udávat jde-li o vanilku, nebo vanilkový cukr. Také chci podotknout, že na severo americkém kontinentě, se vesměs používá vanilkového extraktu (napsala jsem 16/06/2002 do Mimo mísu jak se připravuje). A tak to by tedy bylo snad vše. Ahoj!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Výborná otázka...

Apoléno. Klasicky, do vařených krémů se používá dřeň seškrábnutá z rozříznutého vanilkového lusku (krém by se měl potom přecedit), což je tento případ. (Prázdný lusk se vloží do krystalového cukru do těsně uzavřené skleničky a za nějakou dobu máme krystalový cukr, ale to Ty víš). Několikrát jsem však z nouze použila vanilkového cukru, není to sice to stejné, ale tak moc se zase nestane.

 
Labužník Apolena
94 příspěvků 16.08.02 17:17
Vanilka

Babi, vanilkou myslis sacek vanilkoveho cukru nebo dren z vanilkoveho lusku???

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist