Recept Dobošův dort

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dobošův dort

Postup

Upečeme si 5 kruhů ze stejného těsta jako na Libušin dort. Čtyři kruhy naplníme čokoládovou nádivkou, dáme do chladničky. Když náplń ztuhla, nakrájíme dort na dílky. Pátý kruh položíme na máslem pomazaný plech a polijeme ho polevou z páleného cukru. Než poleva ztuhne, namočeným nožem ve vodě nasekáme na stejné dílky jako dort a složíme je nahoru dortu.

Nádivka:
Smetanu, žloutky, mouku,a vanilku dobře ušleháme v kotlíku. Kotlík dáme do vařící vody a šleháme tak dlouho, až krém zhoustne. Necháme vychladnout. V míse umícháme máslo s cukrem, přidáme změklou čokoládu a studený krém ze žloutků.

Poleva:
Na těžkou pánev nasypeme cukr a necháme jej zežloutnout (bez vody!)
Pak ihned poléváme pátý kruh

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 16.08.02 vloženo
  • 13747x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto jako na ¨Libušin dort¨z Labužníka
  • Nádivka:
  • 1/4l smetany
  • 3 žloutky
  • 20g mouky
  • vanilka
  • 150g másla
  • 150g práškového cukru
  • 100g změklé čokolády
  • Poleva z páleného cukru:
  • 160g krystalového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dobošův dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník Apolena
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky za vanilkové rady Babi...

já si teď na nějakou dobu od vaření a pečení odpočívám, ale hned jak to půjde, určitě dort vyzkouším :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
P.S. k vanilce...

Opoměla jsem říct, že někdy vanilkový lusk není vláčný a tím pádem se nedá seškrábnout. V tom případě se kousek vanilky ulomí a vhodí do krému a nakonci se vyloví. Někdy se používá rozdrcené suché vanilky. V receptech by se mělo udávat jde-li o vanilku, nebo vanilkový cukr. Také chci podotknout, že na severo americkém kontinentě, se vesměs používá vanilkového extraktu (napsala jsem 16/06/2002 do Mimo mísu jak se připravuje). A tak to by tedy bylo snad vše. Ahoj!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Výborná otázka...

Apoléno. Klasicky, do vařených krémů se používá dřeň seškrábnutá z rozříznutého vanilkového lusku (krém by se měl potom přecedit), což je tento případ. (Prázdný lusk se vloží do krystalového cukru do těsně uzavřené skleničky a za nějakou dobu máme krystalový cukr, ale to Ty víš). Několikrát jsem však z nouze použila vanilkového cukru, není to sice to stejné, ale tak moc se zase nestane.

 
Labužník Apolena
94 příspěvků 16.08.02 17:17
Vanilka

Babi, vanilkou myslis sacek vanilkoveho cukru nebo dren z vanilkoveho lusku???

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Chléb s celerem Chléb s celerem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist