Recept Delmonico pečený zmrzlinový dort k výročí zakoupení Aljašky

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Olejem vymazat formu, kterou budete používat (čtverhranou, obdelníkovou, mísu s kulatým dnem, všechny hluboké a 1 1/4litru obsahu) a potom vyložit plastickým filmem. Pokapat piškotové těsto likérem a dát stranou.

Do formy rozetřít trochu změklou první zmrzlinu (rozetřít také do stran) doprostřed vyplnit druhou zmrzlinou. Položit piškotovou placku nahoru a přikrýt plastickým filmem. Dát do mražáku na 2-24 hodin , až je zmrzlina tvrdá.

Vyjmout z mražáku, odstranit plastický film nahoře piškotu a vyklopit (piškotem dolů i s plastickým filmem přez zmrzlinu) na plech vyložený zapékacím papírem a vrátit do mražáku.

Předehřát troubu na 250stupňůC. Našlehat bílky s 3 lžícemi cukru do tuhého sněhu a dát do cukrářského sáčku s velkou hvězdičkou. Vyjmout zmrzlinu z mražáku a rychle nastříkat dekorativně sníh tak, aby pokrýval celý dort (měkne-li zmrzlina , vrátit do mražáku na 15min.). Posypat 1 lžicí cukru a dát do trouby na 2-3min., až se bílky zbarví do zlatova.

Opatrně přendat na servírovací talíř a IHNED PODÁVAT! U stolu polít Cointreau, nebo brandy i jiným alkoholem a tradičně zapálit.

TIP: mezi zmrzliny se může vložit různé ovoce. Dort může být různých tvarů.

PS:
Dort má původ v New Yorku. Restaurace Delmonico vynalezla recept na oslavu výročí zakoupení Aljašky v roce 1867 od Ruska.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 17.06.02 vloženo
  • 7280x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Předem upečená placka z piškotového těsta ve velikosti a tvaru nádoby, kterou budete použivat na Aljašku.
  • 800ml jednoho druhu zmrzliny podle chuti
  • 800ml druhého druhu zmrzliny podle chuti
  • 1 sklenka Cointreau, nebo likéru hodícího se k vaši volbě zmrzlin
  • 4 bílky
  • 4 lžíce jemného krystalového cukru
  • víc likéru na flambování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Delmonico pečený zmrzlinový dort k výročí zakoupení Aljašky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
glama  24.05.09 05:53
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort - flambování

To, co jsem popsala, je tzv. složitá obsluha, vyšší forma, čili práce číšníka u stolu hosta.
Dneska se to dělá už opravdu málokde, je to velmi náročné na kvalitu práce a nejde to dělat na koleni, má-li to vypadat dobře. Jasně, že doma si to uděláme podle svého, ale jednoduché to rozhodně není. Doporučovala bych to fakt nejdříve někdy vidět (ale kde, že…) je to totiž i nebezpečné, jak pro flambujícího, tak pro pokrm. Dnes, když na lístku je napsáno „flambované“ znamená to v 99%, že flambuje kuchař v kuchyni a pokrm nese hostovi maximálně ještě hořící, pokud vůbec…

 
esmeralda
4799 příspěvků 24.05.09 05:08
Re: Glamo - no jasně....

Oba mnou zmíněné likéry mají 40% alkoholu. Toho jsem si vůbec nevšimla.
Pravda, nedovedu si představit flambovat vaječným koňakem.
Vlastně dovedu - asi to nepůjde.

Přeji veselé a bezpečné flambování.

 
glama  23.05.09 15:27
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort k výročí zakoupení Aljašky.

Ano, máš pravdu, Esme. Oba tyto likéry mají obsah alkoholu 40% - čili dostatečný k flambování. Špatně jsem to napsala.
Já běžně slyším: oflambujeme vaječným koňakem, nebo griotkou apod. a marně vysvětluji, že to není možné, .Takže jak slyším likér a flambování raději říkám rovnou destiláty, protože tam je to jednoznačné.
Omlouvám se za zkreslenou informaci, vše ostatní je ale už pravda :-)))

 
esmeralda
4799 příspěvků 23.05.09 08:36
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort k výročí zakoupení Aljašky.

Běžně flambuji likérem Cointreau nebo Grand Marnier (Crêpe Suzette).
Ještě jsem se nesetkala s neúspěchem.

 
glama  23.05.09 07:51
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort - Rychlokurz flambování

Pozor!
K flambování se používají zá:,–(ně a pouze destiláty!
Nikdy ne likéry! Likér můžete přidat na dochucení, ale flambovat se s ním nedá! Destiláty musí být vysokoprocentní, ideálně 40% a více.
Na 1 porci 2 cl, na 10 porcí pak NE 10 cl, ale tak max 5-6. (Hodně alkoholu-hodně hoření-popálení a spálení pokrmu)
Alkohol pokojové teploty, ne z lednice.
Zapaluje se buď na lžíci, nebo na pánvičce(např­.palačinky). Na dobře nahřátou pánev dáte kousek másla (u moučníků), cukr, z něj karamel. přidat např. pomer. šťávu, prohřát. Na nahřátou lžíci nalijete destilát, ne rovnou z lahve!.
Pak lž/pán nad plamenem jemně nakloníte tak, aby tekutina se dotkla okraje a PÁRY vzplanou.
NIKDY! nezapalujete zapalovačem, sirkami ani ničím jiným!
Plamen max 10 cm, hořet cca 1 min. Pokrm v plamenech otáčet, tzv, „koupat“ Ev. hořící tekutinou ze lžíce přelít dezert, polévku.
Hoření na pánvičce ukončíte přidáním tekutiny(juice, šťáva).
Pěkné efekty vznikají, když do plamenů „vstřikujete“ moučkový cukr - u moučníků, nebo mletý pepř - u slaných pokrmů.
Pozor na kombinace co k čemu.
Např: Sladké - hodí se tuzemák, brandy, cognac, ovocné pálenky z ovoce, které je obsaženo v pokrmu, jemná masa - whisky, brandy, cognac, vodka?, výrazná masa, např. zvěřina - může být i slivovice, gin.
Alkohol nechá stopy chuti. Kuřecí prsa, flambovaná např. slivovicí se nedají jíst! jsou blééé :-)))
Nelze flambovat: studené pokrmy, křehké ryby, anglické úpravy masa, nic, kde je větší množství tekutiny, jako např. omáčky.
Vhodné jsou teplé pokrmy z mas, pevných ryb i korýšů, teplé moučníky, ovoce, ev. polévky(pouze přelití hořícím alkoholem).

 
jolana
4987 příspěvků 23.05.09 07:06
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort k výročí zakoupení Aljašky.

Dalsia varianta na Alaska cake, sa moze urobit aj tak, ze piskotovym cestom vylozime formu (trebars aj okruhlu), piskotu mozeme 1-2 PL pokapat dakym likerom alebo aj stavou(pouzivam ananasovu), nanesieme zmrzlinu(vanil­kovu), dame do mrazaku. Vyslahame bielky a sneh, vyberieme piskot so zmrzlinou z mrazaku, nanesieme sneh. Nemusi byt rovnomerne, pekne to vyzera kopcekovo a dame do rozohriatej rury zapiect 5-8 minut,ale pokial sneh zacne zlataviet. Neflambujem. Je to rychle a naozaj velmi chutne, priam famozne. Vyzera takto..
 http://www.spiceadvice.com/…_ALASKA.html

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Delmonico - Babi,

dík za vysvětlení, ale mně v podstatě nešlo o tvůj recept, protože však nejsi jediná, kdo uvádí prodej Aljašky za jeden dolar, tak mne zajímá kde a proč tento mýtus vlastně vznikl.
Zdravím :-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort - Dando...

Vysvětlím ten svůj jeden dolar. Totiž, někdy ráda pod recept napíši nějakou tu zajímavost a tak bylo i u tohoto receptu. Přesně si nevzpomínám, ale nejspíš, jsem musela odběhnout od takřka dopsaného receptu, kam jsem si jako připomínku dala ten dolar, že vše upřesním později, ale už jsem recept nikdy nedopsala a poslala ho tak jak byl. Děkuji Ti, že sis toho všimla!

S pozdravem,

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort -Mamut -

ne ne, ani Manhattan nebyl zakoupen za jeden dolar.
Holanďané tuto o:,–(u nazývali Nový Amsterodam, guvernér Nového Nizozemí, Peter Minuit, ho v roce 1626 koupil od Algonkinů. Částka, kterou jim zaplatil - ozdoby v hodnotě 60 guldenů - byla tenkrát v Novém světě určitě víc než 24 dolarů, jak se dnes v této souvislosti uvádí.
babi, promiň, že tato diskuze odbočila od receptu :-))

 
Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort k výročí zakoupení Aljašky.

Ja mám zasa taký nejasný dojem, že za jeden dolár (a nejaké nepeňažné statky) bol kúpený od Indiánov Manhattan, ale teraz neviem, či to nie je len ďalší mýtus.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Delmonico - Babi,

když jsem viděla, že i Ty uvádíš, že Aljaška byla prodána za jeden dolar, jako mnozí jiní, tak mi to nedalo a musela jsem napsat :-), ale zajímalo by mne jak a kde tento mýtus vznikl ?
Jo, pod zapnutou by se fakt nemělo, hlavně pokud vede do světlíku :-) a také se nesmí lít alkohol, hlavně ten hodně procentní, přímo z lahve.
Podobný dort jsem už párkrát dělala, flambování vypadá moc efektně a slavnostně, samozřejmě při ztlumeném světle a učaruje všem hostům bez rozdílu věku :-)
S přáním všeho dobrého,

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort - Dando

Další recept, který jsem nemohla najít, abych odpověděla na komentář. Děkuji Ti za upozornění na nerovnosti v poznámkách pod receptem, které jsem omylem nikdy nedopsala.

Jak flambovat určitě znám a je to popsáno v řadě mnou uveřejněných receptů. Co však možná někteří neznají je, že se nesmí flambovat pod běžícím odsavačem par (digestoř).

Zdraví,

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Delmonico pečený zmrzlinový dort k výročí zakoupení Aljašky.

Na flambování moučníků se používají většinou ovocné pálenky nebo likéry s vyšším obsahem alkoholu, na jednu porci asi 25 ml. Alkohol se musí předehřát např. ve sběračce, lžíci, či na pánvičce, zapaluje se dlouhými sirkami. Zá:,–(ně se nepoužívá benzinový zapalovač :-)

K Aljašce : byla prodána za 7.2 mil. dolarů.
Za tuto transakci odměnil car Alexander II. svého vyjednavače Eduarda de Stoeckela 25 000 stříbrnými rubly, naproti tomu americký vyjednavač William Seward, v té době ministr zahraničních věcí dopadl hůře, sklidil pouze posměch.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist