Recept Další zelňačka, tentokrát valašská

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Další zelňačka, tentokrát valašská

Postup

Uvaříme uzená žebra nebo uzenou krkovici.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme předem namočené sušené houby, orestujeme, zaprášíme sladkou paprikou, zamícháme, zalijeme vývarem z uzeného. Je-li vývaru málo, přidáme vodu. Na kostky brambory, několi stroužků česneku a vaříme asi 15 minut, pak přidáme na drobno pokrájené kysané zelí (hrst zelí necháme bokem), krátce povaříme, mírně zahustíme lžící hladké mouky rozšvrdlané ve šlehačce a převaříme 10 minut. Na závěr rozemneme několik špetek majoránky a přidáme hrst zbylého kysaného zelí i s „vodou“ ze zelí - nepřekrájeného (pěkně visí z huby) a dále nevaříme!
Pokud jsme do této doby uchránili vařená uzená žebra, obereme je do polévky. Krkovičku do polívky nedáváme, to by byl hřích :-) tu sníme zvlášť.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky



Nahlásit recept

  • 21.08.05 vloženo
  • 24623x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • sádlo
  • cibule
  • sušené houby
  • sladká paprika
  • česnek
  • majoránka
  • brambory
  • kysané zelí
  • uzená žebra
  • šlehačka
  • 1 PL mouky
  • sůl

Doporučená příloha

  • nic

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Další zelňačka, tentokrát valašská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

un-fou, tentokráte se švestkami a je to lahoda. Díky.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Díky un-fou, příště vyzkouším a dám vědět. Hezký den.

 
un_fou
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

malou radu… my u nás do ní ještě dáváme hrst sušených švestek… nečekané, výborné ;o)
 m.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

No, jóóó, ale co tomu řeknou v EU .. do dvou hodin?

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Bluesko, trvalo to nějakou dobu, ale dnes…: výborný nápad nechat ingredience na každém, kdo co rád. Uvařeno a chodíme po špičkách se lžicí za zády a potajmu ujídáme. Těším se na zítřek, až bude polévka rozleželá. Díky.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Ale, už toho nechte, doma mám jenom zelí, práce nad hlavu, kufry nedobalené, prádlo na sušáku a v hospodě tuto dobrůtku neprodávají. Dávám si zákaz chodit na Labužníka. Ale jo, jo do soboty.....

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Další zelňačka, tentokrát valašská - odzkoušeno.

Dělala jsem ji z předního uzeného kolena, místo šlehačky jsem dávala 1/2 l smetany (10%). Vynikající, skvělé, nemá chybu!!! Hlavně, když se rozležela, tak byla vyloženě k sežrání!

 
PITRYS
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Protože mám k Valašsku i k tomu Martináku dost blízko, doporučuji místo krkovičky (té je opravdu škoda) uzené kolínko. Jinak je to recept přesný :-)))) Já tedy krájím i to syrové zelí - to syrové je důležité !!! -protože nesnáším být ulemtaný :-)))

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Asi se někdo špatně vyspinkal ???

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

na Valašsko jezdím každoročně a kyselici si dávám doslovně na každém rohu. Letos jsem poprvé byla na Martiňáku a zdejší kyselica mě opravdu překvapila neb byla plná uzeného masa, zelí, brambor, zcela jistě byla dělaná na paprice a smetana z ní koukala opravdu nezaměnitelně. A tento recept by mohl být on, tedy Kyselica z Martiňáku. Díky, co nejdříve vyzkouším.

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská-Esme

Já vím, že je třináctá :-)).....ale je pravá valašská, nešizená, originální, a žádná „co dům dal“ .....to bych si vůči labužníkům nikdy nedovolila, dávat sem nějaké sr..čky.

 
esmeralda
4802 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Sice je to už třináctá zalňačka, ale zelí není nikdy dost. A tyhle recepty „co dům dal“ obzvláště miluji. :-))))

 
poulett
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Dík za inspiraci na obměnu!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist