Recept Další zelňačka, tentokrát valašská

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Další zelňačka, tentokrát valašská

Postup

Uvaříme uzená žebra nebo uzenou krkovici.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme předem namočené sušené houby, orestujeme, zaprášíme sladkou paprikou, zamícháme, zalijeme vývarem z uzeného. Je-li vývaru málo, přidáme vodu. Na kostky brambory, několi stroužků česneku a vaříme asi 15 minut, pak přidáme na drobno pokrájené kysané zelí (hrst zelí necháme bokem), krátce povaříme, mírně zahustíme lžící hladké mouky rozšvrdlané ve šlehačce a převaříme 10 minut. Na závěr rozemneme několik špetek majoránky a přidáme hrst zbylého kysaného zelí i s „vodou“ ze zelí - nepřekrájeného (pěkně visí z huby) a dále nevaříme!
Pokud jsme do této doby uchránili vařená uzená žebra, obereme je do polévky. Krkovičku do polívky nedáváme, to by byl hřích :-) tu sníme zvlášť.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky



Nahlásit recept

  • 21.08.05 vloženo
  • 24197x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • sádlo
  • cibule
  • sušené houby
  • sladká paprika
  • česnek
  • majoránka
  • brambory
  • kysané zelí
  • uzená žebra
  • šlehačka
  • 1 PL mouky
  • sůl

Doporučená příloha

  • nic

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Další zelňačka, tentokrát valašská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

un-fou, tentokráte se švestkami a je to lahoda. Díky.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Díky un-fou, příště vyzkouším a dám vědět. Hezký den.

 
un_fou
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

malou radu… my u nás do ní ještě dáváme hrst sušených švestek… nečekané, výborné ;o)
 m.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

No, jóóó, ale co tomu řeknou v EU .. do dvou hodin?

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Bluesko, trvalo to nějakou dobu, ale dnes…: výborný nápad nechat ingredience na každém, kdo co rád. Uvařeno a chodíme po špičkách se lžicí za zády a potajmu ujídáme. Těším se na zítřek, až bude polévka rozleželá. Díky.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Ale, už toho nechte, doma mám jenom zelí, práce nad hlavu, kufry nedobalené, prádlo na sušáku a v hospodě tuto dobrůtku neprodávají. Dávám si zákaz chodit na Labužníka. Ale jo, jo do soboty.....

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Další zelňačka, tentokrát valašská - odzkoušeno.

Dělala jsem ji z předního uzeného kolena, místo šlehačky jsem dávala 1/2 l smetany (10%). Vynikající, skvělé, nemá chybu!!! Hlavně, když se rozležela, tak byla vyloženě k sežrání!

 
PITRYS
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Protože mám k Valašsku i k tomu Martináku dost blízko, doporučuji místo krkovičky (té je opravdu škoda) uzené kolínko. Jinak je to recept přesný :-)))) Já tedy krájím i to syrové zelí - to syrové je důležité !!! -protože nesnáším být ulemtaný :-)))

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Asi se někdo špatně vyspinkal ???

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

na Valašsko jezdím každoročně a kyselici si dávám doslovně na každém rohu. Letos jsem poprvé byla na Martiňáku a zdejší kyselica mě opravdu překvapila neb byla plná uzeného masa, zelí, brambor, zcela jistě byla dělaná na paprice a smetana z ní koukala opravdu nezaměnitelně. A tento recept by mohl být on, tedy Kyselica z Martiňáku. Díky, co nejdříve vyzkouším.

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská-Esme

Já vím, že je třináctá :-)).....ale je pravá valašská, nešizená, originální, a žádná „co dům dal“ .....to bych si vůči labužníkům nikdy nedovolila, dávat sem nějaké sr..čky.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Sice je to už třináctá zalňačka, ale zelí není nikdy dost. A tyhle recepty „co dům dal“ obzvláště miluji. :-))))

 
poulett
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Další zelňačka, tentokrát valašská

Dík za inspiraci na obměnu!!!

Vložit nový komentář
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Cuketové placky Cuketové placky
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist