Recept Cukroví z bílků

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cukroví z třených bílků:
1. Trampolínky
Cukr promícháme s kakaem. Přidáme bílek a vypracujeme tuhé těsto. Na válu posypaném cukrem a nastrouhanými ořechy vyválíme plát silný asi 6 mm. Tvořítkem z něj vykrajujeme malé hvězdičky, kolečka a oválky. Klademe je na tukem vymazaný, moukou vysypaný plech a vložíme do velmi horké trouby. Cukroví rychle vyskočí a uvnitř zůstane duté. Poté zmírníme teplotu a trampolínky zvolna dopečeme. Při pečení zpočátku neotevíráme troubu, aby cukroví nekleslo.

2. Vařené koláčky
Cukr, vanilkový cukr, mandle a bílky promícháme a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme hustou kaši. Lžičkou rychle nanášíme na plech potřený včelím voskem nebo tukem koláčky a nožem namočeným v horké vodě je uhladíme. Střed každého koláčku ozdobíme polovinou oloupané mandle. V mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

3. Ruský pasiáns
Cukr, citronovou kůru, mandle a bílky utřeme a za stálého míchání silně nahřejeme. Hmota musí mít hladký povrch a má být jen tak tuhá,
aby se nerozlévala. Lžičkou rychle nanášíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech kopečky a střed vždy ozdobíme kouskem kandovaného ovoce. Přes noc necháme cukroví zaschnout a druhý den je ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

4. Třené placičky
Ořechy opražíme na suché pánvi. Smícháme je s mandlemi, moučkovým, pískovým a vanilkovým cukrem. Přidáme tři malé nebo 2 velké bílky a třeme asi 15 minut. Poté z hmoty tvoříme lžičkou na včelím voskem nebo tukem vytřený plech malé placičky. Střed každé placičky ozdobíme polovinou mandle a upečeme v mírně vyhřáté troubě.

5. Třené pusinky
Bílek s cukrem a citronovou šťávou třeme tak dlouho, až hmota drží tvar. Poté lžičkou klademe na včelím voskem nebo tukem potřený plech malé pusinky. Ve velmi mírně vyhřáté troubě je upečeme dorůžova.

Sněhové cukroví:
6. Laskonky
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr. Vmícháme mouku promíchanou s oříšky a nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé máslo. Z hmoty tvoříme malou lžičkou v dostatečné vzdálenosti od sebe na tukem potřený plech malé placičky nebo oválky. V mírně vyhřáté troubě je upečeme. Vychladlé laskonky naplníme krémem.

Příprava ořechového krému:
Změklé máslo utřeme s cukrem a do krému přidáváme postupně nastrouhané a pokrájené ořechy.

7. Růžové pusinky
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr, zavařeninu a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Poté vyjmeme nádobku z vodní lázně a šleháme , dokud směs nezchladne. Nakonec do ní po troškách vmícháme nastrouhané mandle a strouhanku. Na včelím voskem nebo tukem potřený plech klademe lžičkou malé kopečky. ve vel,i mírně vyhříté troubě je zvolna upečeme.

8. Čokoládové pusinky s mandlemi
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a přidáváme po kapkách citronovou šťávu. Do sněhové hmoty postupně vmícháme čokoládu promíchanou s mandlemi. Mícháme, až se všechny přísady spojí. Dvěma lžičkami klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe na tukem potřený plech malé kopečky. Každou pusinku ozdobíme polovinou mandle. V mírně předehřáté troubě pusinky zvolna pečeme asi 20 minut.

9. Zlaté pusinky
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků zašleháme cukr a přidáváme postupně citronovou a pomerančovou šťávu. Když je bílková hmota dostatečně tuhá a matně se leskne, přimícháme mandle, kandovanou a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Dvěma lžičkami klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe na tukem potřený plech malé kopečky. V mírně předehřáté troubě pusinky zvolna pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí je ozdobíme tenkými linkami husté pomerančové polevy.

Příprava pomerančové polevy:
Cukr s pomerančovou šťávou utřeme do husté hladké polevy.

10. Sněhové rohlíčky
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr a šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Uvařený sníh necháme vychladnout. Poté ze sněhové hmoty odkrajujeme stejně velké dílky, obalujeme je v nastrouhaných ořechových jádrech a v pokrájených mandlích. Upravíme do tvaru rohlíčků a klademe je na včelím voslem nebo tukem potřený plech. Ve velmi mírně vyhřáté troubě rohlíčky usušíme.

11. Plněné sněhulky
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr a vanilkový cukr. V horké vodní lázni šleháme, až je směs horká. Poté nádobu vyjmeme z vodní lázně a šleháme, dokud směs nevychladne. Vychladlou sněhovou hmotou naplníme cukrářský sáček s větším tvořítkem a na tukem vymazaný plech stříkáme kolečka, proužky, esíčka, kroužky apod. Ve velmi mírně vyhřáté troubě je sušíme asi 50 minut. Po vychladnutí sněhulky naplníme krémem.

Příprava kávového krému:
Z mléka a dětské krupičky uvaříme hustou kaši. Za občasného zamíchání ji necháme vychladnout. Poté ji utřeme se změklým máslem, cukrem a postupně do hmoty po troškách vmícháme silnou černou kávu. Mícháme tak dlouho, dokud krém není hladký.

Příprava čokoládového krému:
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustší krém a za občasného zamíchání jej necháme vychladnout. Potom do pudinku vmícháme změklé máslo utřené s cukrem. Rozlámanou čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a pomalu ji zašleháme do máslové hmoty. Opatrně mícháme, až vznikne hladký, lesklý krém.

12. Barevné kroužky
Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr a šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Do sněhové hmoty vmícháme maizenu, pak rozdělíme na několik dílů a do každého vmícháme několik kapek potravinářského barviva různého odstínu. Obarvenou sněhovou hmotou postupně naplníme cukrářský sáček s větším tvořítkem a na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech stříkáme kroužky. ve velmi mírně vyhřáté troubě je sušíme asi 50 minut.

Čerpáno z kuchařky Pečeme na Vánoce bez vážení (1998).

Recept je z kategorií: Cukroví



Nahlásit recept

  • 18.09.04 vloženo
  • 44437x zobrazeno

Ingredience

  • *Cukroví z třených bílků:*
  • 1. Trampolínky
  • 1 1/4-1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 PL kakaa
  • nastrouhaná ořechová jádra na posypání válu
  • cukr na posypání válu
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu.
  • 2. Vařené koláčky
  • 3/4 hrnku pískového cukru
  • 3/4 balíčku neloupaných nastrouhaných mandlí
  • 3 bílky
  • 1 balíček vanilkového cukru na ozdobení
  • 1/4 balíčku oloupaných mandlí
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 3. Ruský pasiáns
  • 1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 1/4 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 1/2 ČL nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • 1-2 bílky, tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu
  • kandované ovoce.
  • 4. Třené placičky
  • 2/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku pískového cukru
  • 1/2 hrnku nastrouhaných ořechových jader
  • 1 balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 2-3 bílky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • oloupané mandle na ozdobení
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 5. Třené pusinky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 bílek
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • *Sněhové cukroví:*
  • 6. Laskonky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 2 PL polohrubé mouky
  • 2 PL rozpuštěného másla
  • 1 balíček nastrouhaných jader lískových oříšků
  • 5 bílků
  • tuk na vymazání plechu
  • ořechový krém;
  • *Ořechový krém:*
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3 PL opražených a pokrájených jader lískových ořechů
  • 3 PL nastrouhaných jader vlašských ořechů
  • 1/2 kostky másla.
  • 7. Růžové pusinky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 2 hrnky jemné strouhanky
  • 3 bílky
  • 1 PL malinové zavařeniny
  • 1/2 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 8. Čokoládové pusinky s mandlemi
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 3 bílky
  • 1 1/2 balíčku oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 tabulka jemně nastrouhané hořké čokolády
  • na špičku nože mleté skořice
  • tuk na vymazání plechu
  • 1/2 balíčku oloupaných mandlí na ozdobení pusinek.
  • 9. Zlaté pusinky
  • 2-3 bílky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1 balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 1 PL pomerančové šťávy
  • 1 PL citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu
  • nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého pomeranče
  • 2-3 PL jemně nasekané kandované citronové a pomerančové kůry
  • tuk na potření plechu
  • pomerančová poleva;
  • *Pomerančová poleva:*
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • šťáva z 1 pomeranče.
  • 10. Sněhové rohlíčky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 5 bílků
  • nastrouhaná ořechová jádra
  • oloupané, pokrájené mandle na obalení rohlíčků
  • včelí vosk nebo tuk na potření plechu.
  • 11. Plněné sněhulky
  • 1 1/2 hrnku pískového cukru
  • 1 balíček banilkového cukru
  • 4 bílky
  • tuk na potření plechu
  • kávový nebo čokoládový krém;
  • *Kávový krém:*
  • 1 hrnek mléka
  • 6 PL silné černé kávy
  • 2 PL moučkového cukru
  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 2 PL dětské krupičky;
  • *Čokoládový krém:*
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1-2 PL moučkového cukru
  • 1/2 kostky změklého másla
  • 1/2 tabulky čokolády na vaření
  • 1/2 balíčku pudinku s kakaovou příchutí.
  • 12. Barevné kroužky
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 10 bílků
  • 2 ČL maizeny
  • několik kapek potravinářského barviva různých odstínů
  • tuk na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu.
  • *Poznámka:*
  • 1 hrnek=250 ml

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cukroví z bílků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jaqueline
97 příspěvků 27.11.10 16:26

Ja som dnes skusala trampolinky, a cesto bolo tiez velmi riedke,tak ako to uz napisala kuchtickazelvi.
Tak som cesto pomocou lyzicky davala na plech.
Ale bolo by super, keby bola do receptu dopisana teplota pecenia a doba pecenia -pre tych, ktori este nikdy nepiekli taketo „nafukovacie“ pecivo z bielkov.
Mne sa na prvy krat spalili a druhy krat mi spadli.

 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 02.12.09 07:09
Re: Cukroví z bílků

Není mi jasné jak ze surovin uvedených u Trampolínek někdo dokáže vytvořit tuhé těsto. Zkoušela jsem to a je z toho krém, který lze nanejvýš tak stříkat na plech zdobičkou, ale určitě ne těsto, z kterého by šly krájet hvězdičky?

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukroví z bílků

Zbylo mi z pečení dost bílků, tak jsem hledala, našla a vybrala si Laskonky z této plejády receptů. Vlaďko, díky!. T.

 
delisa
203 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukroví z bílků
 
delisa
203 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukroví z bílků

děkuji pendo, vytisknu si recepty a na Vánoce upeču !

Vložit nový komentář
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Štika na smetaně Štika na smetaně
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
TOPlist