Recept Cukrářské koblihy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Cukrářské koblihy

Postup

Připravíme si kvásek a dáme jej vykynouti.

V jiné nádobě našleháme mléko, cukr a žloutky. Pak postavíme nádobu do horké vody na plotnu a šleháme, až je mléko se žloutky vlažné.

Do ohřáté mísy připravíme mouku, sůl, vanilkový cukr, kůru a vykynutý kvásek, ušlehané mléko se žloutky a cukrem a rozehřáté, trochu zchladlé máslo. Uděláme těsto a dobře je vypracujeme.

Poté těsto vyválíme na 2 1/2-3cm silný plást, vykrájíme z něho ihned kulatým vykrajovadlem koblihy a dáme na pomoučené prkýnko ještě 1/2 hodiny utěrkou přikryté vykynouti. Oprášíme je štětcem od mouky.

Smažíme je přikryté v kastrolku na rozehřátém tuku nakynutou stranou dolů. Obrátíme je a smažíme odkryté na druhé straně. Osušíme na ubrousku, pocukrujeme a podáváme.

Koblihy můžeme také polít rumovou polevou z 250g práškového cukru, 2 lžíc horké vody a 2 lžíce rumu, vše utřené do hladka a husta.

Recept je z kategorií: Koblihy



Nahlásit recept

  • 03.09.02 vloženo
  • 39436x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • Kvásek:
  • 20g droždí
  • 1/2 kostky cukru
  • 1/8l vlahého mléka
  • 150g krupičkové mouky
  • Na šlehání:
  • 1/8l mléka
  • 3 žloutky
  • 35g krystalového cukru
  • Těsto:
  • 250g krupičkové mouky
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • 80g másla
  • 300g převařeného másla, nebo lehkého oleje na smažení
  • 20g cukru na posypání, může být smíchaný s vanilkovým cukrem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cukrářské koblihy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Kulik
132 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy.

Ale to mléko zase ne moc horké. Asi tak, aby se v něm dal udržet prst. :-) :-)

 
Kulik
132 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy.

Lindo, je to jednoduché. Podle ingrediencí na kvásek dám mouku, na ni rozdrobím droždí, cukr a zaliji vlažným až teplým mlékem v množství, jak máš napsáno v receptu. Až to vzkypí tak, že by to skoro mohlo opustit nádobu, asi se to zdvojnásobí, tak pokračuj v receptu.
Asi to funguje i tak, jak píšeš, nevím, nezkoušela jsem to.

Poznámka:
Když je v receptu vlahé mléko, dávám hodně teplé, líp to kyne. Mám to vyzkoušené.

 
Lindaa
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy.

Mam jeden hloupy dotaz - jak se dela kvasek? Smicha se vsechno dohromady a nebo jak? Jak dlouho kyne?
V zivote jsem nedelala testo s kvaskem, vzdycky vsechno smicham dohromady a necham vykynout na cca dvojnasobek. Je to jednoduchy a rychly.
Predem diky za radu

 
Kulik
132 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy- krupičková mouka

Na tuto otázku už babi odpovídala u receptu na hanácké koláče. No a u nás se tak hrubé mouce říká dosud a i název tomu napovídá. Hrubá mouka je podobná dětské krupičce.

 
HanaK02
32 příspěvků 25.01.09 03:43
Krupičková mouka??

Babi, prosím, jaká to tedy je mouka?

 
Kulik
132 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy.

Krupičková mouka je určitě hrubá mouka, ale do těch koblih bych asi dala spíš polohrubou. Nevím, vyzkouším.

 
HanaK02
32 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy.

Lassienko, já si myslím, že krupičková mouka je polohrubá - aspoň to tak říkala babička. Koblihy vypadají úžasně, asi je brzy zkusím!

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy.

Prosím, prosím, co mám chápat pod pojmem krupičková mouka? Díky.

 
jaqueline
97 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy.

Vyborny recept.
Ten, kto ich jedol, si ich velmi chvalil.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cukrářské koblihy - nové foto...děkuji Pěpíčku ;o)
Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist