Recept Což takhle dát si “RUMOVÝ HRNEC”

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na to, že si dáme “rumový hrnec" někdy na podzim, nebo raději až na vánoce, musíme myslet v době, kdy začne zrát první, tzv. červené ovoce. Je to jeden z nejsnadnějších způsobů, jak konzervovat vyzrálé plody; v kuchařských knihách se předpis objevil poprvé v roce 1948.

I dnes v době mrazících boxů, je “rumová” konzervace ovoce oblíbená. Potřebujeme k tomu dobře omyté ovoce, postupně podle toho, jak zraje, keramický hrnec, nebo velkou skleněnou láhev, běžně používanou k nakládání okurek, cukr a rum.

Na 500 g ovoce počítáme 250 g cukru. Postupujeme tak, že ve větší míse smícháme ovoce s cukrem a necháme je asi hodinu stát. Potom je vložíme do hrnce nebo láhve a zalijeme rumem. Na 500 g ovoce má přijít 0,3 dl rumu. Nádobu dobře uzavřeme, aby alkohol nevyprchal a necháme stát v pokojové teplotě. Nádobou zbytečně netřeseme, nemícháme a otevíráme ji pouze tehdy, když přidáváme další dávku ovoce s cukrem a rumem. Obsah musí uzrát, to znamená, že ho můžeme začít konzumovat za 2-3 měsíce od doby, kdy jsme do něho přidali poslední dávku.

Plody a rum si vzájemně předají část svého aroma. Čas od času ovoce pouze zkontrolujeme; zjistíme-li, že vysychá, opatrně přilejeme potřebné množství rumu, aby ovoce bylo zcela zalité. Do rumového hrnce postupně dáváme:
jahody a sladké odpeckované třešně, odpeckované višně, meruňky, broskve pokrájené na menší kousky, mirabelky, ryngle, švestky. Po sklizni tuzemského ovoce můžeme přidat ještě ananas, pomeranče, mandarinky.

Ovoce z rumového hrnce používáme pak v malém množství, ponejvíce do zmrzlinových pohárů, na zdobení pudinků, dortů, nákypů, bowlí.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 29.06.04 vloženo
  • 6161x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g ovoce
  • 250 g cukru
  • 0,3 dl rumu
  • keramický hrnec nebo velká skleněná láhev

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Což takhle dát si “RUMOVÝ HRNEC”

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist