Recept Což takhle dát si “RUMOVÝ HRNEC”

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na to, že si dáme “rumový hrnec" někdy na podzim, nebo raději až na vánoce, musíme myslet v době, kdy začne zrát první, tzv. červené ovoce. Je to jeden z nejsnadnějších způsobů, jak konzervovat vyzrálé plody; v kuchařských knihách se předpis objevil poprvé v roce 1948.

I dnes v době mrazících boxů, je “rumová” konzervace ovoce oblíbená. Potřebujeme k tomu dobře omyté ovoce, postupně podle toho, jak zraje, keramický hrnec, nebo velkou skleněnou láhev, běžně používanou k nakládání okurek, cukr a rum.

Na 500 g ovoce počítáme 250 g cukru. Postupujeme tak, že ve větší míse smícháme ovoce s cukrem a necháme je asi hodinu stát. Potom je vložíme do hrnce nebo láhve a zalijeme rumem. Na 500 g ovoce má přijít 0,3 dl rumu. Nádobu dobře uzavřeme, aby alkohol nevyprchal a necháme stát v pokojové teplotě. Nádobou zbytečně netřeseme, nemícháme a otevíráme ji pouze tehdy, když přidáváme další dávku ovoce s cukrem a rumem. Obsah musí uzrát, to znamená, že ho můžeme začít konzumovat za 2-3 měsíce od doby, kdy jsme do něho přidali poslední dávku.

Plody a rum si vzájemně předají část svého aroma. Čas od času ovoce pouze zkontrolujeme; zjistíme-li, že vysychá, opatrně přilejeme potřebné množství rumu, aby ovoce bylo zcela zalité. Do rumového hrnce postupně dáváme:
jahody a sladké odpeckované třešně, odpeckované višně, meruňky, broskve pokrájené na menší kousky, mirabelky, ryngle, švestky. Po sklizni tuzemského ovoce můžeme přidat ještě ananas, pomeranče, mandarinky.

Ovoce z rumového hrnce používáme pak v malém množství, ponejvíce do zmrzlinových pohárů, na zdobení pudinků, dortů, nákypů, bowlí.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.06.04 vloženo
  • 6438x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g ovoce
  • 250 g cukru
  • 0,3 dl rumu
  • keramický hrnec nebo velká skleněná láhev

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Což takhle dát si “RUMOVÝ HRNEC”

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist