Recept Čokoládový obláček

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čokoládový obláček

Úvod

Recipe od Nigella Lawson, Photo od Francesca Yorke

Postup

Pčedehřát troubu na 180°C. Vyložit dno 23cm dortové formy na pružinu vystřiženým kruhem pečícího papíru. Rozehřát čokoládu v ohnivzdorné misce položené nad pomalu probublávající vodou a rozehrřát máslo v teplé čokoládě.

Našlehat dvě vajíčka a 4 žloutky s 1/3 hrnku cukru do světla a potom opatrně pomalu zamíchávat dovnitř čokoládu s máslem, likér a pomerančovou kůru.

V jiné čisté misce vytřené citronem našlehat bílky se špetkou soli do pěny, pomalinku a postupně přidávat zbytek cukru a potom šlehat tak dlouho, až sníh drží do kopečků, ale není příliš přešlehaný. Nadlehčit čokoládovou směs trochou sněhu a potom dovnitř lehce vložit zbytek sněhu.

Nalít těsto do připravené formy a péct ho po asi 35-40min., nebo až je dort nafouklý, popraskaný a střed již není tekutý. Nechat dort vychladnout ve formě položené na mřížce. Střed dortu se chladnutím proboří.

Před podáváním postavit dort na dortovou mísu ještě ve formě, opatrně sejmout okraj formy a sundat dort ze dna formy. Neobávejte se, když je dort popraskaný i na stnách a má uprostřed kráter.

Našlehat šlehačku do měkka, přidat vanilku, likér a pokračovat ve šlehání, až je šlahaka pevná ale napřešlahat ji. Naplnit kráter šlehačkou a přes sítko posypat vše kakaem.

TIP: Během velikonoc zamíchat do šlehačky 200g rozpuštěné čokolády a posypat ji místo kakaem cukrovými barevnými miniaturními vejci. Pro děti vynechat likér jak z dotu, tak ze smetany.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 02.09.03 vloženo
  • 9558x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 250g hořké čokolády (nejméně 70% kakaových tuhých částic)
  • 110g másla (1/2 hrnku)
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 1/2 hrnku + 1 lžíce jemného krystalového cukru
  • 2 lžíce Cointreau , nebo jiného pomerančového likéru (nemusí být)
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • Krém:
  • 500ml šlehačky, 1 lžička vanilkového extraktu, nebo 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce Cointreau, nebo podobného likéru (nemusí být)
  • 1/2-1 lžička dobrého holandského kakaa na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládový obláček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
hippolyta
369 příspěvků 16.08.14 21:40

No jo, smysl pro humor, ten tu momentálně fakt chybí. Je tu tak laskavo, až lepkavo a zdá se, že nikdo se sem přesto (nebo právě proto) moc nehrne.
Tenhle čokoládový obláček dělám v podobě brownies na hlubší plech 20×30, do směsi čokolády přidávám 100 g plátkovaných mandlí a místo Cointreau někdy dávám takový divný kávový rum, co se nám octl ve špajzu a celá léta tam trpělivě čeká, až přijde zase jeho patnáct minut slávy.

 
exczech
297 příspěvků 15.08.14 15:14

@hippolyta Konecne nekdo kdo ma smysl pro humor, misto staleho sikanovani :)

 
exczech
297 příspěvků 15.08.14 14:35

@babi Ale ja vubec nejsem zklamanej, delal jsem si jenom srandu ;) Ja vedel ze to bude preklep :) Taky je obcas udelam.

 
babi
6360 příspěvků 14.08.14 22:50

@hippolyta :lol: :mavam: :kytka: kdyz uz, tak uz…

 
babi
6360 příspěvků 14.08.14 22:44

@exczech . musim vas zklamat, jedna se o prachobycejny preklep. Pisi na anglicke klavesnici a mam pismenko R hnedle vedle T. No a sama sobe se obdivuji, ze jsem na te anglicke klavesnici napsala takrka 4 tisice receptu s nabodenickama 8o Tak me prosim omluvte…

 
hippolyta
369 příspěvků 14.08.14 18:14

To je takové české slovo - čte se to liguééére. Lidi po tom divočí a urážejí hlavy státu.

 
exczech
297 příspěvků 14.08.14 17:33
Opraven?

@babi co je to liket?

 
babi
6360 příspěvků 11.08.14 22:28

@hippolyta, Zdravim a moc ti dekuji… recept je po jedenacti letech opraven :! Mas bystre oko. Zajiste jsem dort take pekla a ne jednou, jinak bych nevedela jak je dobry, ale muj zivot byl tou dobou ne prave vybalancovany a soustredeni bylo mizive. No a to, ze jsem tenkrat nepridavala svoje obrazky? to si delal Pepicek sam…

@Frantiska, tobe bych mela podekovat dvakrat, jednou za to, ze se ti recept libi a za druhe, ze resis problem aniz bys o tom vedela :)

 
Frantiska
922 příspěvků 11.08.14 21:32

@hippolyta vidíš, toho jsem si vůbec nevsimla. Pecu ho pravidelne a rozpouštím cokoladu a maslo v mikrovlnce společně.

 
hippolyta
369 příspěvků 11.08.14 21:10

V postupu chybí máslo. Byla by škoda, kdyby tak pěkný recept kvůli tomu někomu nevyšel. Myslím, že se máslo rozehřeje spolu s čokoládou a pak se postupuje podle popisu dále.

 
JamieJami
8 příspěvků 22.09.13 19:48

TAKY VELKÁ DOBROTA
http://www.nigella.com/…oud-cake-170

 
Frantiska
922 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládový obláček.

uzasne :) je to moc velka dobrota

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist