Recept Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Postup

Z uvedených přísad vypracujeme těsto a dáme ho aspoň na jednu hodinu do chladničky. Mezitím si připravíme náplň.
Všechny uvedené suroviny umícháme v jemný krém, do kterého nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.

Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta nastrouháme na jablkovém struhadle na vymazaný plech. Na nastrouhané těsto naneseme náplň a rovnoměrně rozetřeme, na ni nastrouháme druhou polovinu těsta a dáme péci do předehřáté trouby.

Pečeme asi 35 - 40 minut při teplotě 200°C.
Ještě teplý koláč potřeme polevou.

Hotový koláč vložíme do chladničky (nejlépe přes noc), aby nám dobře zatuhnul a dobře se krájel.

Tento koláč jsem dneska poprvé pekla a můžu říct, že je MOC DOBRÝ.
Pokud ho někdo budete chtít vyzkoušet, doporučuji ho péct ve větším plechu.
(V tom případě zkrátit dobu pečení)
Já ho pekla v plechu 30×20 a byl dost vysoký.

Taky podle mne si myslím, že lepší by na něm tuhla čokoláda rozpuštěná nebo koupená hotová poleva.

Recept je z kategorií: Koláče



Nahlásit recept

  • 25.06.04 vloženo
  • 46432x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 Hera nebo podobný tuk
  • 1 žloutek
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • tuk na vymaštění plechu
  • Náplň:
  • 4 balíčky tvarohu (1kg)
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce Solamylu
  • 4 žloutky
  • sníh z 5 bílků
  • Poleva:
  • 150 g moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce vařící vody
  • 1 lžíce rumu
  • (můžete použít taky čokoládovou polevu kupovanou)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sliva78
73 příspěvků 16.03.12 20:54

Doporučuji, koláč je výborný!!!!

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč - tvaroh

Výroba tvarohu není až tak pracná - viz recept od Pampelišky.

 
Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Pão de Açúcar je velmi drahý. Ricotta tam stojí tak 150 Kč za kilo. Já jsem ji vždy kupovala jednom menším obchodě za polovinu. Bohužel to není žádný řetězec, takže s Riem neporadím.

 
ceilidh
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

meisje: ricottu tu maji, jeji cenu presne nevim, ale co vim je, ze jsou tu vsechny syry neuveritelne drahe. nevim proc, protoze hovezim se tu rvou v jednom kuse. je to opravdu zahada. tak tedy radsi budu srazet a prekapavat pres platynko :)
na kolac jsem nezanevrela, jednou to musi vyjit! takze jsem si srazila a prekapala a jdu na to. to by v tom byl cert, aby se mi to z masla nepovedlo! mavam do Indie :)

janelita: kdepak maji ricottu kg na 70 kc, pao de acucar nebo senders nebo zona sul? podivam se na to. ten tuk, co jsi zminovala neznam, ja jsem pouzila gordura vegetal para fins culinarios Mesa a bylo to spatne. jinak dekuju za tip, mozna se ale spis stejne budu drzet masla. maslo nikdy nezklamalo :) taky mavam :) kdepak jsi, v riu, sao paulo nebo jinde?

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Mam stejny problem ani tvaroh ani Hera. Ja jsem zase na druhe strane sveta a za ta leta pouzivam pouze na peceni maslo a misto tvarohu ricottu. Jen ji necham pro jistotu vyplakat pres platenko. A v posledni dobe pouzivam i Mascarpone misto tvarohu. Indove vyrabeji vlastni Mascarpone, ktere ma s originalem spolecnou jen barvu ale jinak je to chutove a konzistenci skoro cesky tvaroh. Treba budete mit v Brazilii neco podobneho, ale ricottu tam asi mate urcite…nebo taky, ne )) ?? Hezky den, meisje.

 
Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč - ceilidh

Tvaroh se dá v Brazílii skvěle nahradit ricotou (zhruba od 70 Kč za kilo), takže není nutné ho vyrábět podomácku. :)

Proti používání másla místo jiných tuků samozřejmě nic nemám, ale s Creme vegetal Doriana se péct bez problému dá, ačkoli nevím, jak by seděl do tohoto receptu.

 
ceilidh
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Ahoj, jsem moc zklamana. Ach jo.
Kolac jsem pekla vcera a i presto, ze NIKDY nic nevyhazuju a VZDYCKY se vsechno doma zbasti, tak tenhle kolac asi vyhodim. Ach jo.
Problem je ten, ze tady v Brazilii nemaji ani tvaroh ani Heru. Pokud chci tvaroh, musim nechat „zdrcnout“ nepasterizovane mleko a pockat, az se vytvori tvaroh, ktery pak muzu pouzit. Proces trva nejakych 5-6 dnu. Jsou to vzdycky desne nervy, aby se testo a pak i buchty nebo kolac povedly, protoze by me moc mrzelo, aby tech 6 dnu „rukodelne tvorby“ a nervosniho ocekavani prislo vnivec.
Jak uz jsem rekla nemaji tu Heru. Vahala jsem, jestli nepouzit maslo, ale pak jsem si znovu precetla „Hera nebo podobny tuk“. Tak jsem tam vrazila ten „tuk“ a TO byl ten problem. To, co tu prodavaji na peceni je bile neco, bez chuti a bez zapachu. Bohuzel i kolac (krome naplne) tak chutna. Jako kdybych kousala luj spracovany s moukou. Pekla jsem to 1,20 hodiny, tudiz vim, ze JE to upecene, ale opravdu uprimne to chutna desne. Ted jsem do sebe nasoukala dva kousky, ale jen proto, ze jsem seskrabla ten mekky nastrouhany nanos nahore. Je mi to moc lito, tolik jsem se tesila.
A tak tedy zaverem. Pokud kdy budete v Riu pect cokoladovo-tvarohovy strouhany kolac, prosim NEPOUZIJTE tu hruzu, co tu maji misto Hery. Pouzijte maslo. Kolac pak jisto jiste bude uzasny :)
Jdu seskrabovat. pa

 
ceilidh
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Ahoj, jsem moc zklamana. Ach jo.
Kolac jsem pekla vcera a i presto, ze NIKDY nic nevyhazuju a VZDYCKY se vsechno doma zbasti, tak tenhle kolac asi vyhodim. Ach jo.
Problem je ten, ze tady v Brazilii nemaji ani tvaroh ani Heru. Pokud chci tvaroh, musim nechat „zdrcnout“ nepasterizovane mleko a pockat, az se vytvori tvaroh, ktery pak muzu pouzit. Proces trva nejakych 5-6 dnu. Jsou to vzdycky desne nervy, aby se testo a pak i buchty nebo kolac povedly, protoze by me moc mrzelo, aby tech 6 dnu „rukodelne tvorby“ a nervosniho ocekavani prislo vnivec.
Jak uz jsem rekla nemaji tu Heru. Vahala jsem, jestli nepouzit maslo, ale pak jsem si znovu precetla „Hera nebo podobny tuk“. Tak jsem tam vrazila ten „tuk“ a TO byl ten problem. To, co tu prodavaji na peceni je bile neco, bez chuti a bez zapachu. Bohuzel i kolac (krome naplne) tak chutna. Jako kdybych kousala luj spracovany s moukou. Pekla jsem to 1,20 hodiny, tudiz vim, ze JE to upecene, ale opravdu uprimne to chutna desne. Ted jsem do sebe nasoukala dva kousky, ale jen proto, ze jsem seskrabla ten mekky nastrouhany nanos nahore. Je mi to moc lito, tolik jsem se tesila.
A tak tedy zaverem. Pokud kdy budete v Riu pect cokoladovo-tvarohovy strouhany kolac, prosim NEPOUZIJTE tu hruzu, co tu maji misto Hery. Pouzijte maslo. Kolac pak jisto jiste bude uzasny :)
Jdu seskrabovat. pa

 
ceilidh
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Ahoj, jsem moc zklamana. Ach jo.
Kolac jsem pekla vcera a i presto, ze NIKDY nic nevyhazuju a VZDYCKY se vsechno doma zbasti, tak tenhle kolac asi vyhodim. Ach jo.
Problem je ten, ze tady v Brazilii nemaji ani tvaroh ani Heru. Pokud chci tvaroh, musim nechat „zdrcnout“ nepasterizovane mleko a pockat, az se vytvori tvaroh, ktery pak muzu pouzit. Proces trva nejakych 5-6 dnu. Jsou to vzdycky desne nervy, aby se testo a pak i buchty nebo kolac povedly, protoze by me moc mrzelo, aby tech 6 dnu „rukodelne tvorby“ a nervosniho ocekavani prislo vnivec.
Jak uz jsem rekla nemaji tu Heru. Vahala jsem, jestli nepouzit maslo, ale pak jsem si znovu precetla „Hera nebo podobny tuk“. Tak jsem tam vrazila ten „tuk“ a TO byl ten problem. To, co tu prodavaji na peceni je bile neco, bez chuti a bez zapachu. Bohuzel i kolac (krome naplne) tak chutna. Jako kdybych kousala luj spracovany s moukou. Pekla jsem to 1,20 hodiny, tudiz vim, ze JE to upecene, ale opravdu uprimne to chutna desne. Ted jsem do sebe nasoukala dva kousky, ale jen proto, ze jsem seskrabla ten mekky nastrouhany nanos nahore. Je mi to moc lito, tolik jsem se tesila.
A tak tedy zaverem. Pokud kdy budete v Riu pect cokoladovo-tvarohovy strouhany kolac, prosim NEPOUZIJTE tu hruzu, co tu maji misto Hery. Pouzijte maslo. Kolac pak jisto jiste bude uzasny :)
Jdu seskrabovat. pa

 
ceilidh
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Ahoj, jsem moc zklamana. Ach jo.
Kolac jsem pekla vcera a i presto, ze NIKDY nic nevyhazuju a VZDYCKY se vsechno doma zbasti, tak tenhle kolac asi vyhodim. Ach jo.
Problem je ten, ze tady v Brazilii nemaji ani tvaroh ani Heru. Pokud chci tvaroh, musim nechat „zdrcnout“ nepasterizovane mleko a pockat, az se vytvori tvaroh, ktery pak muzu pouzit. Proces trva nejakych 5-6 dnu. Jsou to vzdycky desne nervy, aby se testo a pak i buchty nebo kolac povedly, protoze by me moc mrzelo, aby tech 6 dnu „rukodelne tvorby“ a nervosniho ocekavani prislo vnivec.
Jak uz jsem rekla nemaji tu Heru. Vahala jsem, jestli nepouzit maslo, ale pak jsem si znovu precetla „Hera nebo podobny tuk“. Tak jsem tam vrazila ten „tuk“ a TO byl ten problem. To, co tu prodavaji na peceni je bile neco, bez chuti a bez zapachu. Bohuzel i kolac (krome naplne) tak chutna. Jako kdybych kousala luj spracovany s moukou. Pekla jsem to 1,20 hodiny, tudiz vim, ze JE to upecene, ale opravdu uprimne to chutna desne. Ted jsem do sebe nasoukala dva kousky, ale jen proto, ze jsem seskrabla ten mekky nastrouhany nanos nahore. Je mi to moc lito, tolik jsem se tesila.
A tak tedy zaverem. Pokud kdy budete v Riu pect cokoladovo-tvarohovy strouhany kolac, prosim NEPOUZIJTE tu hruzu, co tu maji misto Hery. Pouzijte maslo. Kolac pak jisto jiste bude uzasny :)
Jdu seskrabovat. pa

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Také ho znám dlouho, jen první část těsta na plech vymačkám, strouhám až tu vrchní.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

malé doplnění - v lednici nepobyl tenhle koláč ani vteřinu

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Upečeno! Koláč jsem dala na ještě větší plech, takže ho mám velmi nízký - přesně tak, jak máme rádi. Těsto jsem z toho důvodu rozdělila tak, že jsem dala pouze 1/4 stranou a povrch spíš jen nazdobila. Tvarohy jsem měla v kostce a náplň byla poměrně hustá, tak jsem poředila mlékem. Navrch jsem mírně pocukrovala, polevu jsem nedávala. Je výborný a už půlka plechu zmizela.

 
jasminke
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

tento kolacik poznam a peciem ho uz roky. Odporucam, jeho chut balamuti mysel:).

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Včera večer jsem tento koláč upekla, do rána pěkně vychladl a ztuhl. V průběhu dne koláč mizel jak letošní sníh, takže poslední kousky jsme měli odpoledne ke kávě. je opravdu vynikající. Pampeliško, díky za uveřejnění dobrého receptu.Dobrou noc, přeje Libuše.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

tento recept včera v podobném znění vyšel i v časopisu Blesk pro ženy pod názvem Kakaový koláč podle Jiřiny Bohdalové, jen není s polevou a náplň je trochu obměněná:
750 g tvarohu, 3 žloutky, 1 lžíce pudinkového prášku, 300 g cukru a 250 ml mléka… tak kdo má rád změny, může vyzkoušet a doba přípravy plus pečení je celkem 65 minut… :-))

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 28.06.04 18:32
Glamo

Ja pekla taky hodnekrat podobne tvarohove kolace, ktery jsem vubec nemusela davat do chladnicky; ale tento jsem mela venku cely den a vubec mi neztuhnul, byl hodne mekky a nedal se krajet. Myslela jsem si, ze to zrejme netuhne proto, ze jsem pouzila zmrazeny tvaroh. Pak teprve jsem ho dala do lednicky a za par hodin byl tuhy a krajel se bezvadne. Neni to recept muj a jak vidis je u neho zdurazneno, ze se ma dat do chladnicky (nejlepe pres noc). Proc? Podle mne proto aby se snadno krajel. Jakmile ztuhnul, tak jsem ho uz v chladnicce nemela a byl uz O.K. Preji pekny den

 
glama  25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

ještě jedna připomínka!
Tenhle koláč pečeme u nás v rodině už dlouho, sama jsem ho pekla mockrát, ale NIKDY jsme ho nedávali do ledničky!
Není důvod!
Tvaroh se upeče a spojí těmi vajíčky. Koláč normálně jde krájet nožem na čtverečky, jak vidíte na obrázku.
Snad jen, pokud ho chcete v létě studený, vychlazený, by to mohlo mít opodstatnění, ale opravdu, nutné to není. Buchty tam nedáváte také.
A navíc se dá jíst ještě teplý a moc chutná!
Já bych ho preferovala, jak píše Pampeliška, jenom s tou šlehačkou. Drobenka se nehodí.Jo, šlehačka a pár hoblinek čokolády!

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Glamo,

špatně jsem recept přečetla. Já totiž znám koláč, který končí navrch tvarohovou náplní a ta se hustě posype kakaovou drobenkou. Vypadá totiž za nepečeného stavu úplně stejně jako na dolním obrázku, tak se mi hned vybavil můj oblíbený koláč z dětství. Jsem to ale popleta. No každopádně tento koláč určitě vyzkouším. A bez polevy, vypadá krásně.Hezký den!

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 25.01.09 03:43
Devcata

Vsech vas moc zdravim a dekuji za mile prispevky. Priznavam, ze kolac nam chutnal a nejvice memu manzelovi. Prestoze to strouhane testo nebylo vubec slazene, pro moji chut byl kolac dost sladky. Hlavne ta poleva se mi zdala hodne sladka. Pokud bych tento kolac delala priste, asi bych dala mene polevy nebo bych ji mene osladila. Taky jak uvadis Ty Kari misto polevy dat (mene oslazenou)drobenku, nebo taky nedat polevu zadnou, jen porci malo slazene slehacky a treba ji mirne posypat strouhanou horkou cokoladou.
Samozrejme, „sto lidi sto chuti“. Nekdo ma rad sladsi, nekdo mene sladsi. Chce to vyzkouset. Vsem vam preji krasny slunickovy den.

 
glama  25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Kari, to není čokoládová poleva, to na tom dolním obrázku. To je nastrouhaný druhý díl těsta. První díl je na plechu, pak dáš tvaroh a na něj NASTROUHÁŠ ten druhý díl.
Já osovně jsem na tenhle koláš už nikdy nic nedávala. (max slabě pocukrovat), protože povrch koláče je zajímavý tou strukturou strouhaného těsta.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Místo čoko polevy kakaová žmolenka

Jestli je to koláč, co myslím, tak je to vynikající záležitost. Kdysi jsem takový chutnala v bývalém NDR a byl naprosto báječný. Pak se ho moje maminka léta snažila napodobit, což byla sice výborná ale ne úplně přesná kopie.
Místo čokoládové polevy jsem ho však vždy jedla s hustě sypanou klasickou drobenkou s výrazným přídavkem kakaa, se kterou se to rovnou i peče. Mám pocit, že to dokládá druhý spodní obrázek u tohoto receptu. Chutná a vypadá to i zajímavěji.
Pampeliško, moc díky za recept. Konečně ho znám přesně a já tenhle koláč prostě miluju, protože je tááákhle dobrý.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Tenhle koláč je fakt dobrý a letama osvědčený. Sama ho mám v receptáři cca 20 let. Nedávám na něj ale čoko polevu, jen ho hustě posypu moučkovým cukrem a do tvarohu dávám maximálně 15 dkg cukru nebo umělého sladidla.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Čokoládovo-tvarohový strouhaný koláč

Pampelisko, ten kolac je k nakousnuti. Skoda, ze ja tady nemohu koupit obycejny cesky tvaroh, ktery bych do tohoto receptu mohla pouzit. Ja tvaroh miluji na jakykoliv zpusob; slany, sladky. Dekuji za uverejneni tohoto super receptu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: rostbíf (studený nářez)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist